Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Comprimare chiulasa.... (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/105664-comprimare-chiulasa.html)

fan-opel 09-02-09 18:03

Re: Comprimare chiulasa....

Quote:

Originally Posted by cosmin_cosmin_1 (Post 2007228)
Volumul camerei de ardere se micsoreaza => aceeasi cantitate de aer+benzina va fi impinsa de piston intr-un volum mai mic => presiune mai mare, explozie mai violenta. Daca iei prea mult din chiulasa, camera de ardere va avea un volum asa de mic incat comprimat, aerul+benzina la presiunea aia va lua foc de unul singur, nu cand da bujia scanteie. In cazul asta trebuie mers cu benzina cu cifra octanica mai mare decat in mod normal.

:lol: cine te-a mintit in hahul asta?intra aer cat ii trebuie/cat apuca sa intre pana inchide supapa aceeasi compresie va avea nu e logic? nu induce in eroare oamenii sa-si strice motoarele !! din chiulasa iei 1mm la R3 dupa aia o rebutezi ;daca iei prea mult din chiulasa va bate pistonul in supape ;nu ca se aprinde amestecul singurFALS !! atunci la ce bun bujiile?astupam cu suruburi locasul lor si asta e,renunti si la bobina si la fise/modul aprindere etc......hai sa ne mintim :!:

cosmin_cosmin_1 09-02-09 18:47

inainte sa ma corectezi, mai studiaza. nu stau sa-ti mai explic si tie.

crywolf 09-02-09 19:30

Quote:

Originally Posted by cosmin_cosmin_1 (Post 2051948)
inainte sa ma corectezi, mai studiaza. nu stau sa-ti mai explic si tie.

Cosmin, Nu-ti bate capul. Omul se pricepe tare de tot.
FanOpel, inainte a arunci sa usa dai cu batzul in balta, intreaba si vezi ce ti se raspunde.

Dannyromdan 09-02-09 19:37

Intreaba , asa ca mine ... :D

Spark 05-04-09 10:04

stiu ce face comprimarea chiuloasei, si stiu si cum se face,
intrebarea mea e : creste consumul? si daca da cam cu cat % ?

bobby_gsi2 06-04-09 10:56

Fan opel tin sa te contrazic....nu stau sa explic teoria explicata de cosmin.....iar faza cu 1mm maxim din chiulasa te contrazic cu fapte.....chiulasa mea are luat mai mult de 1mm si merge PERFECT.

MaxX_82 06-04-09 13:57

Stie cineva cam la ce raport de compresie se autoaprinde benzina de ex cea de 95 (probabil valoarea asta e influentata si de temperatura la care lucreaza motorul)?
Cum calculezi raportul de compresie (pt. ca sa stii cat poti lua maxim din garnitura de chiuloasa)?

STREET 08-04-09 21:36

Micsorarea chiuloasei influenteaza raportul de compresie, raportul de compresie influenteaza performatele si durata de viata a motorului pentru cine vrea sa micsoreze chiulasa adica sa mareasc raportul de compresie ar trebui sa se gandeasca bine la "cu cat" si "pe ce"
informativ va spun raportul de compresie este raportul dintre volumul maxim ocupat de fluidul motor si volumul minim sau raportul dintre cilindreea unitara su volumul minim +1.
la benzina raportul de compresie este undeva intre 6 si 9 iar la motorina intre 14 si 17 pt camere nedivizate si pentur camere divizate intre 17 si 22.

cosmin_cosmin_1 09-04-09 09:07

6? mi se pare foarte mic, tu vorbesti de turbo? ca sunt destule aspirate chiar din generatiile vechi peste 10.

bobby_gsi2 09-04-09 09:52

Quote:

Originally Posted by STREET (Post 2222942)
Micsorarea chiuloasei influenteaza raportul de compresie, raportul de compresie influenteaza performatele si durata de viata a motorului pentru cine vrea sa micsoreze chiulasa adica sa mareasc raportul de compresie ar trebui sa se gandeasca bine la "cu cat" si "pe ce"
informativ va spun raportul de compresie este raportul dintre volumul maxim ocupat de fluidul motor si volumul minim sau raportul dintre cilindreea unitara su volumul minim +1.
la benzina raportul de compresie este undeva intre 6 si 9 iar la motorina intre 14 si 17 pt camere nedivizate si pentur camere divizate intre 17 si 22.

Daca te referi la benzina aspirat....inseamna ca la 11 cat aveam eu compresie bubuia motorul sigur si asta cu supapele pe evacuare care nu inchideau bine. Dupa ce am refacut scaunele si supapele plus comprimat chiulasa mai mult eu sper ca trec de 12 compresie.....de fapt nu e compresie e o presiune, ceea ce masuram noi prin scoaterea bujiilor nu e masurarea compresiei ci a presiunii. Raportul de compresie se calculeaza altfel si presupune demontarea chiulasei si alte operatiuni pe care nu le stapanesc asa bine :)

STREET 10-04-09 21:41

cosmin nu ma refeream la motoare supraalimentate

cosmin_cosmin_1 10-04-09 23:25

atunci ai informatii gresite

MihaiS 11-04-09 09:05

Quote:

Originally Posted by Spark (Post 2212374)
stiu ce face comprimarea chiuloasei, si stiu si cum se face,
intrebarea mea e : creste consumul? si daca da cam cu cat % ?

tu vrei si popa si hot.. daca vrei performante de ce te gandesti la consum?

Spark 11-04-09 10:20

da .. stiu ca asta e povestea.
dar ma gandesc pentru ca nu totzi avem 2 masini, una de zi cu zi si alta de distractii
asa ca un compropis intre a fi practica de zi cu zi si cu ceva performante in plus ar fi scopul

Geo_ZGA 11-04-09 10:48

Cu cat modifici mai mult un motor, cu atat vei avea un consum mai ridicat... in afara de eco-tuning (acel soft facut pt scaderea consumului), orice alta modificare presupune mai multa putere... mai multa putere nu se poate fara benzina mai multa. Nu ai de unde sa scoti puterea aia daca nu-i dai aer si benzina.
Comprimarea se poate face la cote mai mici sau mai mari. Nu putem sa vorbim de fix 1-4mm luat din chiulasa pt orice masina aspirata... fiindca fiecare motor e diferit, chiar si de alte motoare de acelasi fel. Poti sa spui ca il comprimi intre un minim si maxim de N mm si de aici poti sa alegi... mergi spre minim cu comprimarea sau spre maxim. Vrei performante maxime, nu te mai uiti la consum si fiabilitate. Vrei fiabilitate si consum bun... comprimi foarte putin, dar nu vei avea mari rezultate.
Si apropos, ca s-a tot vorbit de comprimarea chiulasei... se poate face comprimare si prin modificarea/schimbarea pistoanelor.
Sper ca nu m-am exprimat prea aiurea, e inca matinal pt mine :)

STREET 13-04-09 18:58

Quote:

Originally Posted by cosmin_cosmin_1 (Post 2228354)
atunci ai informatii gresite

daca cartea greseste gresesc si eu.
iti fac poza daca vrei despre raportul de compresie cu tot cu grafice si tabele:D

STREET 13-04-09 19:02

Quote:

Originally Posted by Geo_ZGA (Post 2228866)
Cu cat modifici mai mult un motor, cu atat vei avea un consum mai ridicat... in afara de eco-tuning (acel soft facut pt scaderea consumului), orice alta modificare presupune mai multa putere... mai multa putere nu se poate fara benzina mai multa. Nu ai de unde sa scoti puterea aia daca nu-i dai aer si benzina.
Comprimarea se poate face la cote mai mici sau mai mari. Nu putem sa vorbim de fix 1-4mm luat din chiulasa pt orice masina aspirata... fiindca fiecare motor e diferit, chiar si de alte motoare de acelasi fel. Poti sa spui ca il comprimi intre un minim si maxim de N mm si de aici poti sa alegi... mergi spre minim cu comprimarea sau spre maxim. Vrei performante maxime, nu te mai uiti la consum si fiabilitate. Vrei fiabilitate si consum bun... comprimi foarte putin, dar nu vei avea mari rezultate.
Si apropos, ca s-a tot vorbit de comprimarea chiulasei... se poate face comprimare si prin modificarea/schimbarea pistoanelor.
Sper ca nu m-am exprimat prea aiurea, e inca matinal pt mine :)

o data ce ai modificat raportul de compresie se duce draq toata fiabilitatea GARANTAT!!!

cosmin_cosmin_1 13-04-09 21:18

din ce an e cartea?

CarteluL 13-04-09 21:36

Da frate..motorul se poate comprima si din pistoane..dar trebuie gandit proiectul..majoritatea motoarelor au din fabrica pistoane scobite si se pot schimba cu pistoane bombate ( de compresie ) dar nu prea bombate pentru ca exista riscul ca la turatii mari pistoanele sa atinga supapele si nu cred ca acesta e scopul tuningului...si inca ceva daka un motor consuma 8 % in oras cu o camera de ardere de 40 ( exemplu ) daka se planeaza chiuloasa si camera de ardere scade la 35 consumul v-a fi aceelasi dar motorul v-a fi mai puternic...si fiabilitatea ramane daka se face doar asta la un motor stock.. Dar daka se schimba admisia , o evacuare marita cu tobe goale , regulatoare de presiune benzina si injectoare mai mari atunci creste consumul si se duce d**** fiabilitatea ..dar se schimba situatia la ture mari....

scorpio GL 13-04-09 21:38

eu pe un anume motor de vw 8v am mers cu presiune pe cilindr 15 si mergea minunat.pe langa asta aveam si consum bun :)

bobby_gsi2 14-04-09 08:07

Quote:

Originally Posted by CarteluL (Post 2235464)
Da frate..motorul se poate comprima si din pistoane..dar trebuie gandit proiectul..majoritatea motoarelor au din fabrica pistoane scobite si se pot schimba cu pistoane bombate ( de compresie ) dar nu prea bombate pentru ca exista riscul ca la turatii mari pistoanele sa atinga supapele si nu cred ca acesta e scopul tuningului...si inca ceva daka un motor consuma 8 % in oras cu o camera de ardere de 40 ( exemplu ) daka se planeaza chiuloasa si camera de ardere scade la 35 consumul v-a fi aceelasi dar motorul v-a fi mai puternic...si fiabilitatea ramane daka se face doar asta la un motor stock.. Dar daka se schimba admisia , o evacuare marita cu tobe goale , regulatoare de presiune benzina si injectoare mai mari atunci creste consumul si se duce d**** fiabilitatea ..dar se schimba situatia la ture mari....

Eu tot nu inteleg fraza "la turatii mari exista riscu sa iti atinga supapele in pistoane".......oare daca e sa atinga.....ating si la 1000 de ture si la 6000....este aceeasi miscare.....si axa are jumatate din rotatiile vibrochenului.
Iar faza cu fiabilitatea gresiti.....daca totul e facut cu cap motorul rezista fara probleme. Normal ca daca fortezi norocul bubuie, masina mea am modificat-o treptat.....si de 2 ani si ceva vede numai cox si nu am avut niciodata probleme cu fiabilitatea.....decat o singura data cand mi-a "cazut" fisa centrala :))

Evil Yuri 14-04-09 08:23

La turatii mari, daca nu ai arcuri intarite la supape, acestea nu mai apuca sa se inchida si POC !

bobby_gsi2 14-04-09 08:28

S-a adus in discutie comprimarea chiulasei......nu s-a discutat de axa , supape si arcuri, e logic ca la schimbarea axei trebuie si arcuri tari.

STREET 14-04-09 16:52

Quote:

Originally Posted by cosmin_cosmin_1 (Post 2235355)
din ce an e cartea?

1995:!:

STREET 14-04-09 17:01

Quote:

Originally Posted by CarteluL (Post 2235464)

nu stiu cum zici tu pistoane bombate dar scobitura de care zici tu are un rol bine definit, sa nu loveasca supapele si daca se "bombeaza pistonul in sus" loveste supapa daca se "bombeaza in jos" nu mai se comprima(ceea ce vrem noi). referitor la consum ma indoiesc ca o sa fie acelasi din moment creste puterea motorului dar poate poate, insa CATEGORIC nu o sa mai aiba aceasi fiabilitate . (prin fiabilitate sa nu se inteleaga mers rotund sau alte chestii luate de prin targurile de masini)

CarteluL 14-04-09 17:50

Daca am spus pistoane de compresie nu am spus k sunt plate..scobitura exista la toate..dar la cele de compresie este umflat intre scobituri..am sa pun poze cu pistoanele normale si cu cele de compresie..si referitor la consum nu creste pentru ca nu se umbla la alimentare ci DOAR LA CAMERA DE ARDERE !! aceeasi cantitate de benzina si aer dar intr-o camera de ardere mai mica --> mai multa putere dar nu consum mai mare ! Cititi si voi pe net ca sunt mi de thearduri referitoare la asta..bafta

STREET 14-04-09 18:23

miiiii de topicuri scrie de ORICINE ca is adevarate ca nu asta .... nu mai conteaza

Goose 21-05-09 12:58

Comprimarea chiloasa inseamna ca se ia din ea cativa milimetri ( in functie de motor ) pt a face camera de ardere mai mica ,deci compresie marita ,consum relativ mai mic . O putere crescuta semnificativ ( mai ales pt motoarele cu turbo ) , asa am facut cu dacia lu' tata , am luat din ea max 7mm . Acum am chiloasa de renault 5 tot la fel comprimata , pot spune ca chiar se simte diferenta de putere .

Victor_Is 21-05-09 13:22

dupa mine...cum vad eu lucrurile...cred ca consumul ar ramane acelasi...
doar ca..ma gandesc si eu...luat din chiloasa...nu slabeste rezistenta acesteia? fie ea si 2-4 mm...ma gandesc ca totul e calculat...sau..cam cat de mult ar rezista? se merita?

cosmin_cosmin_1 21-05-09 14:06

7 mm?:))

Spark 21-05-09 16:26

Quote:

Originally Posted by cosmin_cosmin_1 (Post 2339560)
7 mm?:))

aia ziceam si eu . 7 mm ???
mi se pare mie sau e umpic cam prea mult?
eu stiam de 1, 2 hai 3 mm. dar nu de 7. cine stie ...

bobby_gsi2 21-05-09 17:42

1,2 sau 3 mm. ... de unde le gasiti....poate 0,1 0,2 etc etc. Goose daca esti sigur ca nu ai gresit valorile...cand imi "deschid tuning" esti angajat direct.....lumea decomprima motoarele turbo si tu le comprimi si nu oricat ci 7 milimetrii :))...o intrebare am si eu......bujiile le tii cu mana?....sau cum le mai prinzi?

Goose 21-05-09 19:13

Da chiar 7mm. Asta o stiu de la un " NENE" care a lucrat la uzina dacia din Mioveni la motoare , si asa a zis , ca la chiloasa de la Dacie se poate lua pana la 7 mm. 7mm e max. , indicat ar fi sa iei cam 5 mm . vb pt dacie . daca vrei la alta masina intai treb sa masori cateva chestii pe care nici eu nu le stiu , dar parca e ceva de supape .

crywolf 21-05-09 19:46

la Dacie 3mm se iau lejer. La 7 cred ca se refera cand vb de limita fizica, nu si de cea a rezistentei materialului.
Depinde de forma camerei de ardere si de motor. La camera pana nu poti lua nici 0.2 macar :(

Prince_Igor 21-05-09 21:31

Quote:

Originally Posted by crywolf (Post 2340510)
la Dacie 3mm se iau lejer. La 7 cred ca se refera cand vb de limita fizica, nu si de cea a rezistentei materialului.
Depinde de forma camerei de ardere si de motor. La camera pana nu poti lua nici 0.2 macar :(

7mm este foarte mult...la chiulasa de dacie din ce am vazut eu la o asa valoare cred ca nu mai exista termenul de camera de ardere in chiulasa.Chiar daca reuseste sa ia 7 mm si sa proiecteze o noua camera de ardere cum ramane cu timingul la axa cu came...in special ca e o singura axa care controleaza supapele de admisie si evacuare.Ori faci asa incat sa nu loveasca pistonul supapele...dar pierzi tot legat de procesul de admisie sau evacuare...un motor care ar merge in caz fericit la ture mari...

adytzy 21-05-09 21:48

am citit tot thread`u asta si zicea cineva ca nu are nici un rost, dar ptr necunoscatori are un rol foarte mare, scrieti si dati detalii ca asa mia invata si aia mai mici, salutari.

STREET 21-05-09 22:54

7 mm:lol::lol::lol::lol: deva ar trebui mutat topicul la divertisment sau ceva de genul:))
:lol::lol::lol::lol:

OltcitPower 22-05-09 01:14

la Oltcit se poate face comprimarea in mai multe moduri:
- chiulasa de 1.1 pe motor de 1.3 (in acest caz trebuie facute si pistoanele de 1.3 sa fie identice in cap cu cele de 1.1)
- luat maxim 0,82mm (da, nici 1mm macar) din inaltimea cilindrilor(sau pe partea unde se imbina cu blocul motor, sau pe partea cu chiulasa), sau din blocul motor(unde se aseaza cilindrii pe blocul motor)
- luat maxim 0,82mm din cilindrii/bloc motor + chiulase de 1.1 pe set motor de 1.3

daca iei peste 0,82mm...ating supapele in pistoane

cantitatea de material inlaturat...depinde si de proiectarea motorului, respectiv a camerei de ardere. Unele motoare au camera de ardere 'scobita' in pistoane (pistoanele fiind bombate/cocosate), altele au camera de ardere proiectata doar in chiulasa (pistoane plate). Nu mai retin exact daca e 100% cum am spus(partea cu pistoanele cocosate/plate)...ca la ora asta stau mai greu cu teoria...

gbry_el_05-RSG 22-05-09 07:39

oameni buni bateti campii. sar cifrele astea de nu mai sti cum sa te ti la ele. omu o fi zis 0.7 si tu ai inteles 7mm. da si asa e mult. ia gata cu vorba...teoria ca teoria da practica? arata-ne si noua chiulasa aia din care ai luat tu 7mm. la dacia care o am am avut chiulasa ovalizata. cand m-am duc cu ea la nenea sa mi-o indrepte mi-a zis ca nu mai poate sa mi-o faca deoarece mai era facuta de vreo 2 ori si nu mai putea sa ia. ca sa mi-o poata face mi-a "adancit" camera de ardere in chiulasa sa nu loveasca pistonul. asra foarte putin nu 1-2 mm. de unde sari cu cifrele astea....

crywolf 22-05-09 09:59

Chief, la Dacie iei 3mm fara probleme. imita fizica de compriamre a chiulasei pt pistoane plate (camera de ardere in chiulasa) este limtia de atingere a pistonului in supapa. acest lucru nu inseaman ca respectiva chiulasa chair va tine la detonatia produsa....
La fiecare masina se paote lua diferit fata de alta masina. Exemplul dat de mine la CIH e detul de relevant....nu se paote lua aproape deloc.
O alta varianta ar fi frezarea blocului. Dar aici nu ma pricep prea bine, teoretic ar trebui sa aiba aceeas reactie ;)

All times are GMT +2. The time now is 15:47.

- Copyright 2026 4Tuning