![]() |
Re: Intrebari ax cu came
Daca asta e cel mai slab motor de fabrica.....eu ii dau foc. E motor de generatie `80....cat vroiai sa scoata din el? 190-200 de cai? Are un cuplu care e disponibil de la turatii joase si nu stiu cate motoare il aveau in perioada aia. Cuvantul fiabilitate iti spune ceva? Ma rog.....nu vreau sa intru in polemica cu tine...este doar parerea mea subiectiva, fiind posesor de acest tip de motor. Cat despre cei 170 de cai scosi de xdriver....astept fisa dino....sau eventual lista modificarilor facute de el.
|
Quote:
Reno avea 1.8 16V 136 cai, VW tot 1.8 16V 135 cai Sa lasam prostia, stim ca era slaba ca putere si atunci, mai ales acum. Ps, se poate si peste 200 cai din acel motor, numai ca costa... |
Ai perfecta dreptate......numai ca motoarele ce le enumeri tu au 8v in plus....si inca o axa aiurea aruncata pe acolo. 2000 16v opel la vremea aia a scos 150 de cai...peste cele enumerate de tine. Eram sigur ca imi dai exemplele alea.....dar motorul asta a fost scos ca raspuns la gt-ul celor de la golf.....adica 1,8 90 de cai. Am vazut injectii kj-tronic cazute, pompe de benzina duse sau alte cele....dar tipul asta de motor mai greu pe branci. Crede-ma ca stiu ce vorbesc.....daca nu esti posesor de motorul asta foarte slab....nu cred ca ar fi corect sa vorbesti. De acord cu tine....poti sa iti dai cu parerea dar deja dai exemple care nu au legatura. gata cu off ca pe aici parca se discuta de axe cu came...nu de una si alta.
|
Quote:
Mai ales ca acest motor fara mari modificari era produs pana in '97...chear si in calibra. E drept ca si celelate constructori au motoare pe la aceasi performanta...dar asta nu inseamna ca e ceva de remarcat...cam asta am vrut sa spun Toate motoarele se poate duce la peste 100cai/litru, unele mai usor, altele mai greu, dar se poate. |
pacat ca nu mai face fordu' axe...
|
Quote:
|
Quote:
Si eu as vrea sa fac un test dyno, dar....din pacate trebuie sa vand masina si nu mai vreau sa gbag bani in ea.... Ii dau dreptate lui Bobby, este un motor ff fiabil si chiar nu este slab, mai ales pt anii lui.....dovada fiind chiar si faptul ca s-a fabricat din `86 pana prin `93. Si nu uitati ca acelasi motor, in varianta GT avea 136 cai. |
eu am un 1,8 8v de vw.initial a avut chiulasa si axa de gt(90cp), apoi i-am pus una de gti de 112cp(chiuloasa si axa).Am 2 dellorto, si axa schrick de 304grade de pus pe ea, dar ma intreb daca nu e nevoie sa imbunatatesc racirea cu un radiator de ulei si unul de apa marit.Evacuarea va fi marita + serpisori.
|
bineinteles ca trebue racire mai buna...producerea cailor e Exoterm, asta incseamna cu cat vrei mai multi cu atat creste temperatura.
Sa nu lui evacuare mai mare de 50mm si ai grija cu herpile, o axa de 304 lucreaza de la 5-6000 rot/min, asta inseaman ca dupa acesti valori trebue sa faci sherpile. |
1 Attachment(s)
La mine sistemul de racire a ramans acelasi......nu am observat nici o crestere a temperaturii de lucru al motorului, dar mi-am luat un radiator de ulei de GSI pe care vreau sa il montez.
Daca vrei sa ai posibilitatea de reglare a plajei de turatii pe care sa se simta simta cuplul, iti recomand o roata dintata reglabial la axul cu came. Pun si o poza cu ce am facut eu pt motorul meu. |
merge si la motoarele de VW 1,8 8valve asa ceva? unde gasesc de cumparat?
|
Se gasesc de cumparat, dar nu stiu dc sunt si pentru modelul tau. Eu m-i l-am facut singur.....nu e mare lucru.
|
poti pune un tutorial te rog?
|
Am gasit axa cu came cu unghiuri de deschidere diferite pe evacuare si admisie. Care ar fi avantajele si dezavantajele ?
Un tutorial ar fi minunat pt roata dintata reglabila la axul cu came. |
Quote:
Dezavantaje.....consum putin mai mare decat in mod normal (dc nu ii faci si alte modificari), dar...........cine vrea tuning....si puterea si cuplul o sa le simti doar la turatii ridicate (asta in functie de unghiul axei) |
Quote:
E greu de spus avantajele sau dezavantajele, unii tuneri folosesc simetrice, ceilalti asimetrice...se spune ca la asimetrice ai cuplu mai uniform la puterea maxima, deci daca te uiti la diagrama de dzno nu e ca o munte, mai de graba ca un deal... |
Eu am avut axa de 296 de grade, schrick.....dar se pare ca era prea "agresiva"...in sensul ca nu aveam relanti......imi tremura capota ca la balamuc, ca sa nu mai zic ce socuri luau suportii motorului, iar ca putere....pana in 2000-2500 era cam moarta....simteam cum da masina "in nas".....insa dupa 2500 era o placere. Avea un hop de putere pe la 4000 de ture....si mai avea unu sus la 6000....dar totusi tragea destul de uniform......asta imi place la aspirat. Eventual daca vrea cineva axe....sa imi dea un pm cu tipul motorului si vb cu baiatul care aduce. Tot schrick sunt.
|
rotile acelea reglabile am impresia ca se numesc cam gears sau ceva de genul acesta.
spuneti-mi si mie ... daca imi cumpar un set din acela cum il pot regla ca sa fie treaba "mai buna" ? in alta ordine de idei ... chiar daca l-as regla corect ... ar fi o crestere de putere ceva ? sau ..... frectie la picior de lemn. |
...si reglajul asta defapt la ce se refera? poti influenta cumva diagrama de cuplu, adica sa obtii un cuplu mai bun la o turatie mai joasa?
|
imi imaginez ca .. da .. dar pe noi care ne dam ne intereseaza la ture mari
|
pai nu ar fi mai bine sa aveti voi care va dati cuplu putin mai mare (putere medie mai mare) pe toata plaja de turatie?
|
pai cred ca logic ar fi sa fie uniforma cresterea pentru ca reglezi unghiul camelor care ramane asa tot timpul nu doar de la 5000 rpm in sus ... :)
|
unghiul camei e fix, asta hotarasti tu cand cumperi axa ce unghi doresti...
chiar nu-mi dau seama ce poate regla roata aia dintoasa, poate explica totusi cineva care are asa ceva :) |
Din roata respectiva poti regla plaja de turatii pe care sa se simta puterea. Eu de exemplu, pentru mersul de zi cu zi, il reglez sa am putere la turatii mai scazute, iar pt linii la turatii mai mari.
Ce se regleaza de fapt prin roata asta este avansul. |
roata aia poate sa regleze deschiderea supapelor de evauare si admisie, nu mai la DOHC face o diferenta remarcabila (la masinile de strada pana la 20-30% crestere), sau daca faci masina turbo...
Sa nu uitam, cati cai are unb motor este determinat de Nm si turatie....deci cuplul e mult, mult mai important. Cu aceste roti poti regla unde sa ai maximul de cumplu (evident intre limite). |
sa va prezint si eu problema mea...de cand am schimbat evacuarea care mai mult ca sigur este prea "libera" cand ajunge la 5500 rpm nu mai trage...vruiam sa va intreb daca masina isi pierde din putere pana la 5500 ture sau e aceiasi ca atunci cand avea evacuarea normala....imi cerc scuze de off`topic dar nu am gasit unde sa pun si eu intrebarea...
|
cuplul creste pana la 3500-4500(la benzinare), dupa care curba scade! Dar cand te duci la 6500 si ai schimbat o treapta superioara turatia scade cam pana la cuplul maxim, si atunci esti in forma maxima.
curbele de putere/nm de obicei ai o forma de U! |
Prea libera inseamna k ti-ai marit evacuarea prea mult si ai pus o toba "sport" adik goala nu? sa-ti spun ce s-a intamplat: ai pierdut contracompresia..cum spunea cineva diametrul evacuarii trebuie kalculat..si neaparat cu o finala normala! pune o toba finala normala la evacuarea ta si ai sa vezi diferentza..
|
si inka ceva referitor la axe..eu am un motor d 1.6l 16v d16a8 shadowro stie ce inseamna..si vreau sa stiti k avea 124 hp stock..si l-am reconditionat complet..adika am refacut vibrochenu cu cuzineti d cota 1, segmenti noi, am incarcat cu sudura partiile d langa supape dupa care le-am slefuit ptr crestere a compresiei, am marit admisia in chiloasa, am pus o volanta usurata, un regulator d presiune benzina, o pompa d benzina d 255 lph si vreau sa stiti k nu mai am frane ptr ce putere are motorul akum..
|
am inteles cum sta treaba...app se pot gasi carti de cumparat in limba romana in care sa fie totul despre motoare....poate chiar si despre tuning.
|
Salutare baieti,
Am un audi 80 b4 tip motor ABT(2.0L) de 90cp si as vrea sa ii pun o axa cu came de la ABK(115CP) care este mai mare putin si nu stiu dak e bine ceea ce fac, pe langa asta as vrea sa cresc raportul de compresie alezand chiuloasa. O parere de la voi ar fii tare de folos. Ce altceva as mai putea sa ii fac? am injectie mono-punct:sad:, sa renunt la ea si sa o trec pe carburatie, sa mai adaptez un turbo de 1.9TDI(1Z,90CP), dar cineva ma sfatuit sa decomprim motorul (nu stiu in ce consta decomprimarea motorului:rolleyes2). Multumesc mult |
decomprimarea este inversul comprimarii,adica in loc sa planezi chiulasa,adaugi un surplus de material intre ea si bloc,practic cu o garnitura de chiulasa mai groasa in carne obtii asta ;)
|
Da la asta ma gandeam si eu, doar ca nu stiam daca mai cuprinde si altceva.
Oricum merci mult si mai astept pareri. |
Quote:
|
o axa sport ptr un tddi 90HP Focus se paote gasi, si cati cai ar aduce ?
|
Quote:
|
Cu un CIP bine gandit, poti castiga pana la 30 CP.
|
Quote:
|
Quote:
posesor al unui motor de 2000 cmc 8v si 115 stock de la opel, cel de 136 cai are un alt ax cu came si raportul de compresie cu 0,8 mai mare, are si un ecu diferit, ca nu are sonda lambda si difera parametrii la aprindere fata de cel de 115 cai, dar ce a pus Xdriver pe el e mult in comparatie cu ce au facut opel si au scos 136 cai. si eu am lustruit admisia acum un an si ceva, as vrea sa fac alta, dar lipsa de bani si de mesteri sudori si materiale. am marit raportul de compresie, la evacuare nu am umblat decat al niste restirctii in galeria originala si in chiulasa, poti sa ajuuti enorm motorul daca te pui sa lustruiesti si sa optimizezi fluxul pe aer pe acolo, daca bagi degetul in spate al scaunul de la supapa de admisie est eun prag enorm, la orice motor inainte sa pui axe cu came ar trebui intai optimizat fluxul de aer in motor si afara din motor, de acolo se castiga mult, supape lustruite pe spate, axe xu came su suprapunere(overlap) mai mare, galeria de evacuare trebuie gandita in asa fel incat sa nu iti dea caderi de cuplu. desi unii ar crede k mergi fara evacuare e cel ami liber traseu, nu e bine, un tub creeaza vid in spatele lui, si cum aerul are masa are inertie, intr-un tub aerul evacuat va creea vid in spatele lui si in momentul in care valvele se suprapun la deschidere aerul evacuat va trage dupa el aer proaspat in motor, la motoarele de curse, acest lucru duce la o eficienta volumetrica de peste 100%,asta la motoare aspirate, intr-adevar axele de turbo sunt diferite de cele de aspirate normal sau de cele cu compresor mecanic, la turbo epresiunea din evacuare, nu ai nevoie de suprapunere asa mare, daca ai suprapunere mare, presiunea din evacuare, care e mai mare decat cea din admisia va forta aerul evacuat inapoi in cilindru, nu vrem asta, la cele aspirate e nevoie de suprapunere mare, iar la cele cu compresor, trebuie lasate supape de admisie deschise cat ami mult, sa intre aer proaspat cu benzina ca nu poate sa faca rau :P, inainte de a schimba axul cu came ii sfatuiesc pe cei care vor sa faca asta sa analizeze inainte daca chiar au nevoie, daca ergi printr-un oras aglomerat, nu ai nevoie de un relanti care sa oscileze sau sa stea prea sus sa te omoare al consum, ca benzina nu e gratis, si degeaba ai potential de masian de raliu daca stai in coloana la semafor si ai loc 30 m sa accelerezi, peste 2 sec si ala cu trabantu ajunge langa tine.plus ca o modificare asa substantiala al motor, ax cu came, compresie, sau turbo trebuie insotita dupa mintea mea cu frane eventual suspense, ca al urma urmei cand accelerezi nu te grabeste nimeni, dar al franare s-ar putea o data sa fii nevoit sa franezi brusc si o sa ai viteza prea mare sunt putere prea mare pentru franele vechi. toata stima pentru cei care posteaza si au habar despre ce vorbesc,( ma refer la ingineri si putinii care stiu cu ce se mananca motoarele de masini si masinile) |
Quote:
Stii tu toate astea dar nu stii sa scrii? |
| All times are GMT +2. The time now is 23:24. |
- Copyright 2026 4Tuning