![]() |
Re: Tweeter Infinity
E vreo problema daca pun tweetere cu magnet in paralel cu difuzoarele (de 16)?
|
Deloc, filtre sa aibe.
|
A incercat cineva sa puna rezistente in serie cu tweeterele in caz ca sunt prea tipatoare, adica nu se armonizeaza cu midwooferul? Daca da, ce valori se folosesc?
|
Incepi cu 2-3 ohmi dupa care urci si pina la 10 sau mai mult
|
Sau sa iei tweetere mai mari in diametru care de obicei sunt mai calde :).
Acum conteaza de cati ohm sunt tweeterele ca dac-s de 2 ai putea sa incerci si cu R de un ohm.2 ohm le injumatateste puterea. Dar nu stiu daca e o sol extra pentru ca acesta va afecta si mai rau raspunsul tweeterelor pe frecvente mai joase gen 5-6000. Banuiesc ca pe tine te deranjeaza ca tzipa la frecvente inalte. Rezistentele te ajuta putin dar nu rezolva problema total ... de fapt creaza altele. |
Deocamdata problema e ipotetica: nu am inca tweetere, dar stiu ca multi se plâng că sunt prea ţipătoare.
|
Sa stii ca saracele pot fi de felul lor "calde", dar la fel de bine pot deveni tipatoare din cauza sistemului: HU, amplificare, etc...
|
Asa e... nu stiu de ce dar ce am vazut sistemele cu HU panasonic daca iti pui componente iti rupe urechile.Parca e HU facut pentru coaxiale sau ceva de genu nu stiu c sa zic.Fiecare HU are un sunet specific.
Am mai vazut si statii pe 4 canale care tzipa dar daca le pui in 2 bridge-uri se aud mult mai cald si nu stiu de ce ... |
Mi-am luat tweetere: no name ("Well" - cred ca e brand Vitacom). Nu radeti, e prima data cand gasesc tweetere auto cu magnet, de 20mm, care nu sunt de firma, iar la banii astia (27ron) chiar merita incercati. Ca urmare, maine sper sa-mi fac sistem combo din GZ-urile de 16 cu filtre DLS si aceste tweetere. Daca ma zgarie le scot si apoi am de ales intre dieci si infinity ref, dar costa mai mult si parca n-as lua fara sa le aud inainte.
|
Mama da ce e ciorba aia cu filtre DLS comp GZ si tweetere de la vitacom ...
|
Ai sanse mari sa te bati de probleme de faza majore cu instalatia asta. Incearca prima data asta si daca nu iti suna ok, lasa kick-bass-ul fara filtru (full range) si incearca pe tweetere un condensator (nepolarizat) de 1 si (sau) 2 microF sau combinatii intre ele, eventual cu o rezistenta (recomandata mai sus) pentru atenuare daca e cazul. Asa o sa ai un filtru (variabil, daca ai rabdare) de 6db/octava (teoretic) si cu siguranta ai sanse mai mari sa "centrezi" sistemul. La volum putin mai mare o sa ai un mic dezavantaj insa. Kick-bass-ul va da semne rapide de oboseala incercand sa reproduca si frecventele de medii-inalte iar tweeterul poate fi usor fortat daca il tai prea jos.
Sfatul meu final ar fi urmatorul... Daca nu ai pretentii prea mari, ramai cu "salata" asta. :lol: Daca vrei sa scoti ce-i mai bun din ea, incearca cu condimentele enumerate mai sus... poate poate iese ceva. Daca vrei intreadevar ceva de calitate investeste intr-un set nou de componente si eventual intr-un amplificator pe 4 canale care sa le duca activ. Nu scapi niciodata de solutiile de compromis dar e bine sa stii ca daca ai rabdare, variantele iti sunt la indemana. Strange de bani! ;) |
Ultima pereche de Well-uri am ars-o doar cu HU care era Sony in mai putin de o saptamana... sunt f proaste, ai grija cu ele, pentru experimente vezi ca mai merg si nishte magnat in jur de 50 ron sau tweetere de la coaxiale...
|
Azi mi-am mutat in sfarsit difuzoarele! Se aud beton, am chiar si inalte pe fata, desi masina e inca "santier in lucru" (am ramas cu 2 gauri in mijlocul portierelor). Inelele le-am facut dintr-un fel de PAL de 11mm. Acum inteleg de ce trebuie MDF de 19-22mm. Nici n-am mai pus tweeterele, n-am mai simtit nevoia. Daca o sa le pun o sa fie doar pt a ridica scena.
|
Am astupat gaurile din mijlocul usilor cu 2 cartoane, din motive de frig. Am observat ca acele cartoane se indoaie ca si membrana difuzoarelor. De aici o noua intrebare. Ce ati facut cei care v-ati preparat usile cu "gaurile de lucru" (decupajele din tabla portierelor)? Cred ca si mama lui de dynamat nu reuseste sa fie rigid sub forma de bucati de 10/20 cm lipite pe margini.
|
e bunicel dar are anumite limite.Daca ai vazut cum e o usa bunicica care are doar cateva gaurele mici si o usa care nu face abuz de material (de ex eu am solenza si sunt gauzi mari prin usa)Dynamatul rigidizeaza tabla si acopera garurile mici dar nu face chiar miracole, nu o sa-ti inlocuiasca butai mari de tabla lipsa de prin usa.
Eu am folosit unde am pus inelul cu difuzorul (pt ca nu era gaura ci o decupare dreptunghiulara de 20X12cm ) placa de parchet si inelul lipit de ea. E cu mult mai rigid decat dinamat dar locul trebuie sa fie drept ca nu e la fel de flexibil.Eeventual gasesti tu o solutie de nivelare :). |
| All times are GMT +2. The time now is 05:09. |
- Copyright 2026 4Tuning