![]() |
Re: Cel mai bun pilot de raliu
Eroul meu este Walter Rohrl, din motive mai personale dar si ca stil de pilotaj, pe vremea lui parca erau altfel raliurile, sau nebunii de admirat care concurau la grupa B, greu de ales :) din cei actuali, iar nu ma pot hotari, poate Solberg. Chestie de gust personal al stilului de pilotaj, nu legat de rezultate ca sa fiu mai clar.
|
Chiar daca sunt fan al epocii de glorie al Peugeot in raliuri, intradevar, Sebastien Leob este cel mai tare.
Eu sunt in totalitate de acord cu argumentele aduse de @carutasu. Ce inseamna in fond sa fii un pilot de raliu? Sa aduci masina varza la finish dar sa "entertain the crowd", sau sa vii cu cel mai bun timp al specialei respective. As mai completa cu un argument, si anume ca Leob a fost si cel mai constant dintre toti. Mi-a placut enorm cand, in 2002 parca, Panizzi a facut un 360 in Spania pentru spectatori pentru ca avea un minut in fata celorlalti, dar nu la asta se rezuma raliul. |
Sebastian Loeb e cel mai bun.
|
Quote:
|
Sebastian Loeb este probabil cel mai complet pilot.
Pe oricare mare, fost sau actual, pilot il analizam putem sa-i gasim puncte slabe, ori asfaltul, ori macadamul, ori zapada, etc. Leob este absolut primul pilot care a demonstrat atatia ani la rand ca pur si simplu se adapteaza perfect oracarei suprafete si oricaror conditii neputandui-se reprosa nimic. Si contrar constipatilor de FIA care au vrut sa-i mai puna si niste bete in roate, a aratat ca nu-l intereseaza si isi vede de pilotajul lui. Nu vad posibil ca un pilot cu acelasi material tehnic sa-l poata innvinge intr-un campionat. Parerea mea este ca un astfel de talent se naste 1dta la 100 de ani. Eu initial nu-l agream, mai ales ca eram fan Subaru, dar pilotajul lui exceptional, caracterul si modestia care-l caracterizeaza fac din el un adevarat model. |
Priviti un pic aici, apoi mai discutam...https://www.youtube.com/watch?v=on-IRTFam4I
|
Quote:
Daca vrei sa vezi ceva mai impresionant uita-te la Ari Vatanen - rally car driver. http://www.dpccars.com/car-videos-09...car-driver.htm Si daca vrei sa vezi ceva cu adevarat impresionant uita-te la ultimul filmuletz - cursa de la "PIKES PEAK". Acolo sunt atinse extremele pilotajului (vorbind de risc). Sunt multi piloti ramarcabili din trecut sau actuali dar totusi nici unul din ei nu a dominat cum a facut si face "Sebastian Loeb". Si nu cred ca a existat sport cu motor in care un pilot sa domine in halul asta. |
Quote:
|
Sa nu uitam totusi ca Pikes Peak e un fel de hotlap, un traseu arhicunoscut deja de piloti in toate detaliile lui.O etapa de raliu insa, desi in general a mai fost facuta in anii precedenti, nu este la fel de tocata de de repetata precum acel Pikes.Este si normal ca, cunoscand acel traseu ca in palma, fiecare lungime de portiune dreapta, latimea drumului pe fiecare portiune, gradele de urcare si de coborare, deschiderea curbelor samd., spun, e normal ca in astfel de conditii Ari Vatanen sa faca spectacol (sau alt pilot de acolo).Doar e cat se poate de clar, nici nu au copilot, nu au nevoie.Daca insa l-am lua acum pe Vatanen in forma vietii sale, sunt absolut convins ca nu i-ar face fata lui Loeb intr-un raliu intreg ( care e sa zicem per total in proportie de 40% bine stiut...maxim), unde intervine si factorul rezistenta, strategie, rabdare, explozie atunci cand trebuie, factorul vreme schimbatoare.Nu mai vorbesc de un campionat intreg, in care sa se treaca prin toate genurile de suprafete.Nu mai vorbesc de faptul ca din cand in cand au revenit in calendarul competitional raliuri pe care se depusese praful de cand nu au mai facut parte din programul de campionat ( Portugalia, Norvegia, Irlanda...toate reaparute in ultimii 2-3 ani dupa multa vreme).Aici mai intervine si factorul adaptare din zbor.
|
Re: cel mai bun pilot de raliu
Quote:
|
Colin alaturi de Solberg sunt poate cei mai spectaculosi din WRC ( a fost...in cazul lui Colin).Sunt insa destui mai buni.La data actuala, luandu-l pe Colin in forma maxima, Gronholm l-ar bate oricand, Hirvo la fel, Latvala foarte probabil, si cat de curand il vad si pe Sordo capabil (bineinteles fara sa includ asfaltul unde e by default).Lipsa de concurenta e o notiune relativa.Lipsa de concurenta poate insemna lipsa mai multori piloti foarte buni, ori existenta lor, dar printre ei este unul mult mai bun decat ceilalti (acel talent deosebit de care se vorbea mai devreme ca se naste foarte rar).Daca Loeb nu ar fi fost acolo, ar fi fost o concurenta destul de stransa in WRC.Si repet, sa nu uitam ca in 2003 (si in 2004) toate numele mari au fost pe probe ( Marcus, Sainz, Burns, McRae, Makkinen, Markko Martin, Panizzi...).Si totusi Loeb i-a maturat pe toti.In 2003 a scapat titlul pur si simplu gratis.Iar in 2004 a fost deja campion, cu titlul adjudecat cu 2 sau 3 etape inainte de finalul de sezon.
|
Arri Vatanen, Tommi Makinen si Collin McRae in trecut.
In prezent Sebasten Loeb Bineinteles. Daca nu se retragea Markus Gronholm poate optam in favoarea lui pentru ca mi-a placut si stilul lui de pilotaj. Pacat ca a avut si niste neplaceri cu fiablilitatea Peugeot-urilor intr-un timp. |
Spectaculozitatea cu care piloteaza sau a pilotat cutare sau cutare pilot, stilul lui si fiecaruia cum ii place cand il priveste in actiune nu prea sunt lucruri relevante cu topicul.Titlul nu este " Pilotul de raliu preferat" ci "Cel mai bun pilot de raliu".Or in sensul asta numai cifrele pot vorbi (alaturi, de ce nu, si de alte cateva chestii, precum cat si-a adus contributia pilotul respectiv la dezvoltarea echipei, cat de mult s-a ridicat masina respectiva odata cu el etc).
|
Cred ca Loeb este unul dintre cei mai buni piloti din WRC.Cu siguranta nu este o concurenta atat de mare cum era mai demult cand Makkinen, McRae, Sainz, Gronholm sau Burns erau cei care se duelau pt primul loc.Acum Hirvonen pare sa fie in stare sa-l mai bata din cand in cand, dar mai rar.
|
Raman la parerea ca este imposibil de dat un verdict. Din ce mi-am dat seama, pilotii de Grupa B sunt in general considerati niste semizei chiar si-n zilele noastre. Cateva spoturi filmate "onboard" cu crema grupei B:
Ragnotti: https://www.youtube.com/watch?v=BzYWf...eature=related Vatanen: https://www.youtube.com/watch?v=Jey5k...eature=related Walter Rohrl: https://www.youtube.com/watch?v=yyVHj3sHVHQ Henri Toivonen (probabil unul din cei mai talentati piloti, disparut prematur): https://www.youtube.com/watch?v=3FeA3...eature=related https://www.youtube.com/watch?v=-1RX-...eature=related . Sunt zeci de filmulete despre ce a insemnat Grupa B. Noi suntem oarecum tentati sa judecam lucrurile functie de ceea ce am vazut cu ochii nostri. Sa nu uitam ca in acei ani traiam intr-o bezna totala. |
| All times are GMT +2. The time now is 16:55. |
- Copyright 2026 4Tuning