![]() |
Re: Benzina sau motorina ?
Quote:
2.0 tdi ul 1555 kg 16 valves Maximum power 170.3 PS Maximum torque 350.0 Nm Compression ratio 16.50:1 8.30 Top speed 228 km/h Fuel consumption 7.6Boon.. benzinarul bate dieselul.. dar.. daca am pune injectoare mai mari si am putea mari consumul la diesel sa fie tot de 10 in oras si bineinteles masina sa se foloseasca de el ,, eu zic ca.. ar fi oarecum egali.. Tin sa mentionez ca motorul diesel a fost inventat" dupa acela pe benzina si pe viitor eu cred ca o sa fie mai bun din toate punctele de vedere. |
Quote:
|
Quote:
Si da, normal ca mi se pare corect sa se supuna toate aceluiasi regulament, iar daca celelalte nu fac fata, nu se baga.Nu pot pretinde unuia cu care fac intrecere de sprint sa-si taie din picioare sau sa ia un rucsac in spate, pentru ca el e mai inalt si are picioare mai bune pentru sprint, fuleu mai lung, etc.Nu ma tine, nu ma bag cu el... |
Cursa la care te referi tu este o cursa de anduranta mai mult. (LM)
Oricum Dieselul este mult avantajat la capitolul asta. Cum ar fi daca ar trebui limitata capacitatea rezervorului??? :D |
daca dieselul e avantajat, de ce a fost restrictionata benzina?De ce nu i s-a permis si ei 5500cc si macar 2 bar?Ca doar i-ar fi fost tot aia dieselului...sau sa fi fost si dieselarele de 4000cc...
repet, ma leg strict de aspectul concursurilor de pista, s-a inceput cu asta.La masini de serie nu neg avantajele motorinarelor. |
La cursa la care va referiti voi motorina folsita nu are nici o legatura cu cea mai buna motorina de la pompa. Daca ar baga motorina de pompa in ea ar ceda motorul.
Si chiar si in competitii, un motor diesel chiar si cu turboalimentare nu poate scoate nici macar ce poate un aspirat la aceeasi capacitate, exe: F1 - 2.4l - > 800 CP si mai sunt si limitate. Asa ca nu are rost sa comparam motoarele folosite acolo cu cele de strada. Nu are rost sa vorbim de sportivitate diesel comparata cu sportivitate benzina, este clar, la aceeasi capacitate si cu acelasi sistem de alimentare nu are nici cea mai mica sansa. Dieselul insa iti poate oferii niste performante bune cu un consum foarte bun, asta este avantajul lui. Personal cand vorbesc de performante chiar nu ma intereseaza consumul, altfel la alergatura multa sau drumuri foarte lungi consumul il iau in calcul. |
in WTCC motoarele pe benzina sunt limitate la 9000RPM..TDI are restrictor de 26mm dar la un restrictor de 24 mm erau la coada plutonului..singrurul avantaj este cuplu motor care ii ajuta pe palierele de linii drepte dar masina sufera din cauza tractiunii fata si greutati mari a motorului TDI
|
Pentru ca se cauta "ajutarea" combustibililor alternativi.
Este totusi o diferenta de 70 de ani in dezvoltarea motoarelor care trebuie recuperata intr-un fel. Oamenii incep sa se mai uite si in alte directii. Petrolul se pare ca e pe sfarsite si conceptiile gen V8 de 6 litri si 250cp cu un consum cat mai mare s-au ingropat de ceva timp. Probabil nu dieselul va fi solutia pe viitor dar este un inceput. Mai mult ca sigur vor mai aparea si alte versusuri de genul asta :) Asteptam. Masina electrica e limitata deocamdata de greutate si de capacitatile relativ mici de stocare a energiei.Dar tehnologia evolueaza.Si ca performante se pare ca nu va fi egalata de un motor cu pistoane prea curand.Indiferent ca este vorba de benzina sau diesel. |
Motorina. Eu am masina pe benzina,dar prefer motorina pt durata motorului si a consumului. Nu fac toata ziua "curse" ca sa am nevoie de putere mare..consider ca un motor 2.0 sau 2.5 diesel imi este suficient pt ce am nevoie..mai ales la raportul putere/cuplu
|
Chestia cu consumul este relativa. Daca faci 10-15000 km/an iesi in pierdere. Castigi putin la consum dar pierzi puternic la intetinere (cost revizie mai mare in general) si la cost de achzitie. Ca sa iesi pe plus intr-o perioada nu foarte mare trebuie sa parcurgi multi km anual, 40k +.
|
Quote:
Si daca vrei iti dau si exemple :) |
Compara consumul de oras sau de unde vrei tu al unui 320i si al unui 320d, demonstreaza ca la 10k de km pe an recuperezi repede ( 1,5-2 ani) diferentele de cost, de revizii, de piese, publica studiul asta "de fezabilitate" si garantat te imbogatesti daca ai dreptate.Aceeasi cilindree si cam acelasi numar de cai.
Apropo, chiar azi am avut un drum cu o cunostinta, am ajutat-o sa-si aduca niste piese de mobila, am avut 540km de facut in total (dus-intors), el pe microbuz, eu dupa el cu masina lui ( un BMW 116i ).Din cei 550km, cca 500 au fost pe autostrada.Dupa acest drum compul lui de bord mai arata ca mai are benzina disponibila pentru 273km (nu stiu, ma gandesc ca o fi facut plinul). La un moment dat am mers prin localitate, mergeam constant cu 60km/h in tr a 4-a si compul de bord arata un consum momentan de 3,9-4,2%.Nu mai sunt nici benzinarele bas pe carburator, si diferenta de consum scade odata cu modelele mai noi.E totusi clar ca daca faci naveta, parcurgi multi km/an si te uiti la consum, iti trebuie diesel.Iar performantele, ca masini de strada, sunt suficiente ( nu se poate spune ca un 2.0tdi, tdci sau de care o fi nu trage bine...fara sa mai vorbim de motoare mai mari). |
Quote:
Ai idee cati km face un logan dci cu un rezervor plin? Dieselul are multe dezavantaje dar consumul cu siguranta nu este unul dintre ele :) |
Fără pretenţii de studiu ştiinţific sau de mare precizie, pot să vă spun că un drum prin ţară pe care-l fac de destule ori, de 1500 de km dus-īntors, mă costă tot cam atāt şi cu dieselul şi cu benzinara.
Avem o ţară plină de sate, munţi, dealuri, curbe, sectoare foarte multe de drum unde alternezi vitezele mari cu viteza melcului, şi din păcate pentru mine eu prin ţara asta circul, nu dau doi bani găuriţi pe testele pe circuit şi pe media consumului pe autostradă, alea sunt excepţii, deşi ni le-am dori regulă.... |
Consumul se presupune a fi cel mai mare avantaj (si cam singurul notabil) al dizal-ului. Daca nici aici nu sta bine nu e prea roz situatia pentru el.
La capitolele astea sta mai prost ca o benzina: - plaja de turatii - sound - cost de achizitie - cost de intretinere - posibilitati de tuning / performante In cazul in care se parcurg putini KM diferenta de consum (care nu este uriasa intre 2 motorizari dizal-benzina de CP apropiati/cilindree asemanatoare) este anulata de revizie/cost de achizitie. 316i are performante similare cu Logan 1.6 16v (poate chiar mai slabe). Ca tot a venit vorba de Logan... Un 1.6 16v are consum intre 6.4-6.8 (cu AC) asta cand e condus normal, nu schimbat in 4k RPM sau mers cu 140-150 pe autostrada. Un dCi cat consuma in conditii similare ? 5 litri ? Poate mai mult. Asta in conditiile in care la varianta de top ai 20CP in minus, performante vizibil mai slabe, zgomot mai nasol si cost de achizitie considerabil mai mare (cateva sute de euro, in jur de 800 euro parca era diferenta intre Logan Prestige 16v si dCi). In conditiile in care faci 10-15k anual si revizia costa ceva mai mult cei 800 euro ii recuperezi la pastele cailor, dupa ani buni. Pana iesi pe profit vizibil nici nu mai spun....deci ? Un alt avantaj dar care overall daca se pun in calcul toti posesorii este minuscul ar fi posibilitatea de upgrade la dizal cand vine vorba de bani putini si dizal-ul are turbo (si cam toate au) in timp ce o benzina turbo e mai rara, mai costisitoare deci in principiu se merge pe o aspirata unde o resoftare are un impact minim. |
Quote:
Nu am zis ca nu e avantajul dieselului, dar in nici un caz nu e ceea ce ai zis tu....adica sa iei un diesel de 200cp si vreo 2.5l cilindree si ca ala se compara ca si consum cu un benzinar pe jumatate.Msina asta va consuma semnificativ mai mult decat acel 116i, care are 122cp. |
Quote:
|
Eu ma refeream la un consum mediu nu consum instant la 100km/h in a 5-a pe bord. Asa si 16v consuma in jur de 5 litri atunci. In conditiile alea un dCi are in jur de 5 litri (consumul de care vorbeam), nu prea vad cum ar scoate 3.6 consum mediu (Craiova - Constanta de ex).
|
Condus o benzinara cu schimbari la 4k e cam echivalentul schimbarilor la 3k la diesel.
Nu imi zice ca vei avea acelasi consum ca nu te cred. Daca vrei proba de consum pot sa te provoc la o proba. Vin eu cu dieselul modificat dar cu 140cp la baza. Si vii cu orice benzinara cu 140cp stock. Si facem probele la aceeasi viteza atat in oras cat si afara. Chiar si cu 100cp peste ce vine motorul din fabrica tot fac pariu ca o sa am un consum mai mic :D Am un prieten cu polo gti care nu reuseste iarna sa il scoata sub 17%consum in oras. 1.8T 150cp. |
Quote:
Una peste alta este clar ca Dieselul are consum mai mic, doar ca noile tehnologii benzina faca ca diferenta sa nu mai fie atat de mare si daca ami bagam in calcul si pretul cam ridicat pt. diesel, intretinerea mai scumpa si timpul de incalzire habitaclu iarna (pt. mine f important) nu prea imi vine sa optez pt. diesel, dar are si el avantaje mai ales pt. cine face peste 80-100 km/zi. |
Quote:
|
Daca schimba numai in 5k RPM si turbo-ul ala merge non stop normal ca ii mananca mult. Daca ar avea un stil de condus mai normal cu mult mai putine influente tip racer cu siguranta ar scadea mult, poate chiar la jumatate. Nici un A6 3.2 FSI Quattro nu mananca atata in oras in mod normal...
|
Bluey, nu s-a pus problema egalitatii la consum, dar nici exagerarile tale nu dau nicicum.
@ Es gibt eine Frage, die gestellt ist: wird der Diesel teurer werden? In mare nemtii aici se intreaba odata cu cresterea semnificativa a diferentei intre benzinar si diesel, a intretinerii si odata cu scumpirea motorinei, in ce conditii ramene dieselul rentabil.Am citit un studiu comparativ din Auto Bild, in care erau comparate benzinare si modelul analog diesel ( exemplu 335i si 335d, Ford Smax 2.5 st si 2.2TDCI, etc. ).Acel Fazit ( verdict) al lor a fost de 5 la 3 pentru benzinare ( deci in 5 din cele 8 comparatii si-au exprimat parerea despre superioritatea rentabilitatii versiunii benzinare).Si nemtii parcurg distante mari anual, nu ca in Romania, ca isi ia cetateanul X diesel, desi face 5000km pe an, ca asa l-a sfatuit prietenul lui, taximetristul...Drumurile romanesti nu prea permit naveta, pentru nemti insa asta nu prea e o problema.Eu cred in continuare ca dieselul are terenul sau bine "aparat" si ca ramane rentabil dar nu neconditionat ...sunt o serie de conditii care il,fac intr-adevar rentabil. Pe cat dai pariu ca si tu cu acel 140cp tdi, iarna, in trafic bara la bara, te invarti de peste 10 litri?Am avut ocazia sa vad 9.5% prin oras, iarna, la o Skoda Octavia 1.9tdi 101cp, asa ca... @Cat despre acel 3.5litri consum, cum spuneam, consum momentan de 4 litri am avut ocazia sa vad si la un benzinar |
Daca e sa o dai in chestii extreme care numai sofat normal nu se numesc se poate 3.5 si la benzina.
https://www.youtube.com/watch?v=CmPfhoqXlU8 (totusi nu am certitudinea ca e real, sau ca nu a resetat calculatorul sau cine stie ce) Eu vorbesc de un consum mediu la un stil nici prea agresiv nici facut intentionat pentru consum minim unde abia te tarasti...consum mediu care nu are cum sa fie 3.5 l la suta, asta ar insemna consumul instant in ultima treapta de viteza la 90-100 sa fie 2 litri deci nu are cum. |
Anaconda&comp, vad ca esti din Craiova ca si mine, cand o sa te duci si o sa te intorci de la mare cu un plin de benzinar de 1.8-2.0 (care e echivalentul unui 1.9 tdi de 116-131 cai give or take) mergand cu 120 pe europene si 130-150 pe autostrada(adica nu sa te tarasti la consum cu 80 intr-a 5-a) sa vii sa zici ca un diesel consuma la fel ca un benzinar. Din ce scrieti pe aici imi lasati impresia ca nu ati avut masini in viata voastra, sincer, ma sperii cand vad afirmatii de genu' "un benzinar consuma cat un diesel la aceiasi cai" , reveniti pe pamant va rog eu mult.
Nu ma intelegeti gresit, nu prefer diesel, am benzina si nu fac 30k km pe an dar la consum nu se compara, hai sa fim seriosi. |
Nemtii saracii nu-si mai vand benzinarele mari si s-au pus pe manipulare. Incercati sa scoateti in tara asta de cacat cu drumurile noastre jalnice si aglomerate o medie de 100km/h cu o benzinara si cu un diesel sa vedeti diferente de consum. Sa nu mai zic ca daca vrei consum poti scoate unul foarte redus cu orice diesel. Inainte o dadeati ca e mai ieftina benzina, etc. Acum ce mai ziceti? Iar la pretul de achizitie second, o masina ingrijita cu dotari costa la fel, indiferent ca-i diesel sau benzina.
Daca ai bani de la tati e normal ca nu te intereseaza consumul dar cand lucrezi pentru ei se schimba placa. |
polo gti cu 17%???
|
Cred ca ai citit printre randuri. Nu cred ca a zis cineva ca au consum identic, dizal are avantaj dar nu este urias, nici prea mic, este suficient daca se indeplinesc alte conditii (km parcursi anual in mare)l. Asa ca nu trebuie sa coboare nimeni cu picioarele pe pamant. Faptul ca m-am referit la un stil de condus normal nu cine stie ce racer periculos nu trebuie omis...100-110 pe european si 130 maxim pe autostrada. Ar fi culmea sa ii dai 150 constant si sa vrei 6 litri la suta. De la mare tocmai m-am intors si drumul asta l-am facut intr-un Logan 1.6 16v condus de cineva cu un stil destul de calm. Media pana in constanta a fost de 6.3 (Craiova-Constanta) apoi pana in Mamaia a crescut pana la 6.5 sau 6.6 fiind trafic foarte aglomerat. La intoarcere (pana la Buzau ca momentan nu m-am intors acasa) consumul a fost de 6.7. Asta cu AC, 4 persoane (cam 330 KG) + portbagaj full. Niciun KM de autostrada la intoarcere, spre deosebire de drumul dus. La un dCi cat ar fi luat ? 5 la suta ? Diferenta nu e asa mare sa justifice 800 euro + cost mai mare de intretinere + performante net inferioare + zgomot tipic dizal. Situatia este proportionala si la un A6 3.2 FSI comparativ cu un 3 litri dizal, evident diferenta e mai mare de 1.5 litri dar si diferenta la revizii este mai mare. De asemenea este si mai performant + suna mult mai bine, mai putine vibratii, plaja de turatii net superioara.
PS: Vorbeam de masini noi, nu toti prefera cazane SH. Chiar si asa pretul la benzinare este ceva mai mic. PS2: Nemtii nu manipuleaza pe cine vor ei, asta se bazeaza pe realitate. Rezultatele pot sa difere de la motorizare la motorizare, in functie de stilul de condus sau drum. PS3: 2FSI ~ 2TDI. 1.9 TDI 101/115 CP ~ 1.6 FSI. |
haha, consuma similar? la 1.9 tdi la 200 la ora cand se produce destul de multa putere consuma 8.6 . un 1.8 turbo de 160 cp consuma undeva la 13. facand un calcul daca mergi 150 km de autostrada soarelui castigi aprox. 7 litri de combustibil. la eficienta nu te poti pune cu dieselu. mai facusera englezii intrun timp motoru napier-deltic care avea cea mai mare eficienta a unui motor cu aprindere vreodata.
|
Quote:
Bine, daca stau sa ma gandesc, dupa cum a mai spus cineva mai sus, cand nu e masina ta si banii tai normal ca nu simti un consum mai mic cu 20 30%, cand platesti tu se mai schimba datele problemei. Iarasi, e normal ca iti iei diesel cand mergi mult, daca era dupa logica diesel = benzina toate camioanele si dubitele care fac sute de mii de km pe an erau benzinare ca doar erau mai ieftin de intretinut si de achizitionat. |
Unde s-a comparat 1.6 FSI cu 2 TDI ? Nici macar atata lucru - cititul cu atentie ?
Cu cine ai vrea sa compari un 1.9 TDI 101/105 CP ? Performantele sunt foarte apropiate de 1.6 FSI 115 CP. 2TDI este usor mai slab ca 2 FSI. Se intampla ca nu toata lumea sa vorbeasca de pe internet, daca nu ai tu dreptate nu trebuie sa vii cu remarci de genu'. In plus cand un 1.9 tedei o sa consume 8.6 l la 200kmh unde este plafonat o sa mai treaca ceva apa pe dunare. Un motor de 1.6 100+ CP este lesinat daca piesa dintre scaun si volan nu are treaba cu covrigul si il subtureza, conduce ca pe un dizal, la 80 este in treapta a 5-a. Trebuie sa fie scris de 100 ori ca NU sa zis de consum identic (dizal = benzina) ci de avantaj vizibil la dizal dar nu colosal, NU s-a vorbit de reisari pe strada ci de un condus cat de cat responsabil ? Credeti ca toata lumea e in NFS si merge cu 240km/h toata autostrada cu un 2 TFSI ? Incercati sa cititi cu atentie nu printre randuri. Si cred ca un tir care face sute de mii de km anual se incadreaza la multi km anual unde se justifica perfect dizal. BIne ai zis, use your brain. |
Daca tot faci apologia cititului cu atentie anaconda, am zis 1.9 tdi de 116-131 de cai.
Ia loc, nota 2, bine ca nu compari cu SDI ca sa iti iasa calculele. Oricum polemica diesel consuma cam la fel cu un benzinar e imbecila din start, nu stiu de ce pierd timpul. |
Si eu m-am referit strict la ala de 101-115CP, ala de 131 nu mai exista fiind inlocuit de 2 tedei. Asa ca primesti un 1 si stai jos si tu. Ar fi cazul sa mai citesti paragraful asta pana iti iese acru pe gat, poate il intelegi.
Quote:
Un 1.5 dCi consuma cam 1.5-2 litri maxim mai putin ca un 1.6 16v asta la performante net inferioare. Cu 10k km anual si revizii mai scumpe arata-mi si mie in cati ani recuperezi cei 800 euro si daca merita. Quote:
|
The horror, the horror
anaconda, In logica afirmatiei pe care o citezi cucernic, daca la un drum de 1500 de km prin tara iti iese acelasi consum cu diesel si benzina inseamna ca nu stii sa conduci si nu mai are rost polemica, a doua oara cand o spun dar esti foarte amuzant, pariez ca traiesti pe forumu' asta si sorbi cuvintele idolilor tai in materie de masini.
Mai e o posibilitate, sa fie adevarata afirmatia de mai sus dar atunci ar trebui desfiintat dieselul ca e poluant si chiar nu are sens sa iti mai iei daca e la fel de gurmand ca un benzinar. Filmul bate viata la cur si viata chiuie de placere. |
Afirmatia aia este a supermoderatorului ALEKS nu a mea asa ca jocul de cuvinte cu viata si filmul nu ti-a iesit. Mai incearca.
https://forum.4tuning.ro/55-versus-au...ml#post2542575 https://forum.4tuning.ro/member.php?u=115 |
Quote:
|
La 1.6 16v reviziile (in care nu schimbi distributie/placute de frana) costa 300 lei. Asta facute la reprezentanta, ulei de calitate, filtre schimbate (dar nu cumparate de la ei cu pret triplu). La dizal sunt cel putin cateva sute de mii mai scumpe, si probabil cresc o data cu numarul de km. Asta ar putea sa o spuna un posesor de dCi cel mai bine.
La Serpico Craiova la un 3.0 TDI costul ar putea oscila de la minim cateva sute de mii (eventual la primele revizii) la milioane (1-2-3 depinde de piesele schimbate) comparativ cu 3.2 FSI. Diferenta de consum este de 2-3 litri asta cand nu esti reisar cu amandoua, dar nu justifica catusi de putin sunetul, plaja de turatii, performantele mai slabe la dizal fata e benzina. Daca faci 40-50-60 km/an atunci se schimba treaba, consumul iti aduce mai mult decat dai pe revizii (si in unele cazuri costul masinii) masinii dar la 10-20k km/anual nu. IN plus nu toti sunt asa chititi pe consum si obsedati sa fie cu fiecare ml mai mic, am un prieten care foloseste ca masina de uz zilnic un Bertone 2.0 TURBO si nu il vezi niciodata cu un stil calm, consuma ca toate visele (plecari in forta, schimb de cauciucuri in fel mai fericit caz o data pe an etc) si parcurge minim 40k km anual. Da o gramada de milioane pe benzina pe luna si munceste din greu pentru banii aia. De aia TOATE generalizarile sunt false, inclusiv asta. Totul este relativ, de la motoarele din ecuatie, km parcursi (esential), masina, stil de condus, buget, cat de mult iti pasa de consum si altele. |
anaconda....am si eu o simpla rugaminte..*****ie si tu tdi ...si diesel.....ma zgarie pe ochi...nu de alta.
multumesc |
Quote:
@Vorbind de piese si de consumabile...un filtru de motorina e de cca 3 ori mai scump si ca la benzinar si se schimba mai des.Un injector de CR este 5-600 de euro in timp de cel de benzina e tot de cca 3 ori mai ieftin.Cel de benzinar nu are de suferit de la benzina romaneasca, cel de diesel de la motorina din Romania...toate sansele.Cat e o pompa de inalta presiune de CR si cat e o pompa de alimentare la benzinar?Nu exista numai avantaje deci de o parte si de alta.Consumul insa nu putem intr-adevar sa-l dam ca si comparabil.Sunt de acord ca alta distanta parcurgi cu un plin de diesel, comparativ cu benzinarul de aceeasi capacitate.Numai un concediu insa pe an, in care faci 1500-2000km si in rest plimbare de colo-colo nu e suficient sa-l faca totusi mai avantajos.Daca faci macar 25-30k de km pe an si te intereseaza consumul (cum in general e normal) da, ai facut alegerea corecta luand diesel.Probabil ca si cel care dispune de bani intr-adevar, dar se si deplaseaza mult, isi tine Jaguarul, Porsche-ul sau Astonul pentru plimbari de placere sau la intalnirile de societate.In majoritatea deplasarilor probabil ca are insa un A8 sau un seria 7 diesel (chiar daca e de asemenea de cilindree mare). |
Eu am avut peste 25 de masini (din pasiune nu pt. samsareala) am avut si diesel buns i prost si benzina la fel.
Sunt motoare diesel deosebite care fac o diferenta mai mare gen Mazda 3 1.6 diesel 109 CP (motor provenienta Peugeot) care in Bucurestiul asta obosit consuma 7.5% cu AC ON fata de Mazda 3 1.6 benzina care trecea peste 10% si cu si fara AC, in schimb un Mitsubishi Eclipse '96 140 CP cu 2000 CMC si 300k la bord consuma 9-10 in oras. Focus 1.6 2008 - 13 consum in oras, Fiat Doblo 1.9 JTD 2008 120CP consum 12-13% in oras si 14.7 la 185 km/h (maxim). BMW 325i E30 171 CP - 15% in oras, M3 E36 321 CP - 13.5-14.5 consum in oras. Asa ca sunt diferente mari si intre diesel-uri si intre benzinare, dar fiecare are avantaje si dezavantaje, dieselul are in medie un consum mai redus dar un pret de achizitie mai mare (nu cum zice xxdadixx), performante mai mici diesel, ceva vibratii in plus, o intretinere mai scumpa dar cel mai mare dezavantaj diesel pentru mine este timpul de incalzire al habitaclului iarna. Pentru curierat sau km foarte multi pe an merita insa dieselul. |
| All times are GMT +2. The time now is 05:14. |
- Copyright 2026 4Tuning