![]() |
Re: Temperatura admisie!
Ideea nu este rea, intrebarea e cat de eficient aparatul din poze avand in vedere ca aerul are o viteza destul de mare si suprafata de contact (cat mai mare pentru o racire eficienta) este foarte mica in comparatie cu volumul de aer care circula prin el.
Banuiesc ca doar la relanti va influenta cat de cat temperatura aerului in admisie. La turatii mari diferenta de temperatura va fi minuscula chiar si pe un motor de 1.4. Cu aceeasi idee l-am vazut pe Elvis (nu ala care canta candva) punand pungi cu gheata pe admisia masinii inainte de curse. Poate va mai vine vreo idee. Daca nu il cunoasteti pe Elvis, ar trebui sa il cautati sa va invete una alta despre aspirate. Are un Cielo. P.S. Santon imi place semnatura ta :) Sper ca nu iti era adresat tie postul ala ca am uitat cui i-am zis. |
Quote:
Cat despre tubu asta, face sens ce zici tu. La viteze mari cand aerul circula cu viteza mai mare e posibil sa nu fie foarte eficient. Cel putin nu cu CO2. Insa cu un azot lichid cred nu e chiar asa de lepadat ideea. (Dar si costa ceva mai mult ) Ca sa nu mai zic ca se poate fabrica pe la diversi mesteri o admisie intreaga sub forma asta, nu doar o sectiune mica. Vb prea mult... P.S: Oricum fata de ideea cu pungi de gheata pe tubulatura inainte de cursa asta este altceva. Cam next level zic eu. |
Ca o mica informatie suplimentara:
Gheata: 0 grade Co2: -78 grade Azot lichid: -198 grade In conditii de presiune atmosferica. |
Next level e injectia w/m daca insisti in scos cai din temperatura aia din admisie.
Dar sunt multe alte modificari prin care se pot scoate cai din aspirate si fara sa umbli dupa cai verzi pe pereti. ITB-uri,axe,porting si altele. Nu cred ca scaderea temperaturii e printre primele cu care sa incepi decat in cazul in care e foarte prost proiectata masina de fabricant si traseul admisiei e incolacit pe galeria de evacuare. Altfel acelasi principiu cu suprafata mica si viteza mare se aplica si invers: Cat de incet sa curga aerul ala prin admisie incat sa se incalzeasca excesiv? Iti poti face un rig de masurat chestii de genul cu o teava de aluminiu/inox de 2"si un aspirator d-ala de pe vremuri care si sufla aer (desi nu se compara ca volum de aer plimbat prin teava. Incalzesti cu o sursa externa teava si apoi sufli aer prin ea , senzor de temperatura la intrare/iesire si poti sa iti faci inclusiv un grafic sau mai multe in functie de materialul tevii,viteza aerului care trece prin ea, etc. Oricum stiu pe cineva care chiar a facut teste pe masina lui (2.0TFSI) cu traseu admisie din aluminiu si traseu admisie din inox si aluminiul a iesit castigator la capitolul temperaturi scazute masurate de MAP. |
Quote:
Eh, eu am postat jucaria aia parte de admisie relativa la titlul threadului. Ca pana la urma la discutia de putere pentru aspirate tot internele raman baza. |
Domnilor, ori ne intelegem ori inchidem taraba.
Decizia e a dumneavoastra. |
Daca se abtine nenea cu toyota cred ca putem avea un topic constructiv legat de termperatura aerului din admisie. Probabil ai observat cate cunostinte tehnice are si cate ineptii debiteaza.
|
Cat timp nu jigneste si ramane la subiect fiecare are dreptul sa posteze orice aberatie. Nu e prost rau ala care scrie, e prost rau ala care crede si nu cerceteaza :))
Parca asa era. Chestia asta se propaga. Unu citeste o ineptie pe net si o ia de buna ca apoi sa o transmita mai departe ca litera de lege. Cine are ochi de vazut sa vada.Cine nu, isi merita soarta. Trebuie sa manance si mecanicii o paine pe urma "tunerilor" de pe net :D |
Din pacate sunt prea multi "tuneri" pe aici :lol: mai ales dinastia care au nevoie de 5 ani sa invete sa repare o masina (de parca ar fi vreo mega-masina cu reactor si nu mai merge racirea barelor de plutoniu)
|
1 Attachment(s)
Temperaturi pe admisie negative = -40 grade celsius , motor turbo, standalone, si efectul se vede la spool si powergain. Intercooler cu gheata carbonica , ca o paranteza este folosit si de baietii din Ungaria (Fiat x1/9)
|
https://www.youtube.com/watch?v=7jDdEX_dq5U asta presupun ca e masina de care zici.
Si pare optiunea ideala pentru masini cu motorul central-spate gen fiatul ala sau opel speedster/lotus elise.Desi nici pentru alte animale nu e de aruncat. Da si niste detalii, cum functioneaza, ai butelie de CO si congelezi ceva radiator prin care trece aerul sau e mai complicat de atat? Cat tine gheata aia carbonica si mai ales, se incarca rapid IC-ul cu un nou schimb de rece? |
Nu are rost sa reproduc ce am citit de acolo.
Multe fise dyno si multe exemple. http://www.are.com.au/Big%20HP/Dry%2...%20cooling.htm |
Quote:
Cel mai grav este ca subiectul in sine poarta discutii la fel de inteligente si bine documentate pe aceasta tema si pe multe altele si acolo,la el in Anglia. Bai PACALA,cand tu sugeai biberonul multi romani erau ingineri si proiectau strunguri,freze si multe altele.Cand tu erai in alimente ROMANII construiau LOCOMOTIVE. Sa nu spui acolo la tine in Anglia ca esti Roman.O sa mai apara o idee generala:suntem hoti si....ca tine. |
pasbogdan-"O sa mai apara o idee generala:suntem hoti si....ca tine."
Daca cuvantul dintre .... incepe cu "t" mi-ai citit gandurile. |
Am citit mesajele voastre si va multumesc pentru sfaturi.
|
Ca o idee.
Am admisie sport din inox si filtru conic. Acum o saptamana cand erau 36 de grade la umbra, am pus testeru pe masina in drum spre casa de la munca (5km) Am pus alerta la 60 de grade pentru temperatura aerului din admisie. La al 2lea semafor a inceput alerta. Aveam 64 de grade in aerul din admisie. Acasa am ajuns cu 65. Si se simte la motor acest "heat soak". Este sesizabila ca putere aceasta temperatura ridicata din admisie. O sa verific si intr-o noapte ploioasa sa vad ce temperaturi indica. Deci pentru motorul meu 65 de grade in admisie este mult si dauneaza performantelor. |
Pt orice motor aspirat caldura dauneaza performantelor.
Nu am tester, dar efectul asta il simt zilnic, facand diferenta intre zi si noapte, dimineata si pranz... Am vazut pe diverse masini scuturi termice si diverse "huse" puse pe turbine si admisii, dar nu stiu exact ce material se foloseste... in magazinele de bricolaje/materiale de constructii, singura solutie gasita de mine, dar inca neincercata, e izolatie termica pt tevi de climatizare si banda adeziva de aluminiu peste. |
temperatura admisiei este importanta cand te gandesti la densitate. daca te gandesti la formula pV=uRT reiese totul. de asemenea mai este important si lungimea traseului de admisie, la motoare aspirate, pentru ca fiecare conducta de aer care duce spre fiecare cilindru functineaza ca un rezonator. e important sa acordezi practic admisia (exact ca la un subwoofer) astfel incat, din cauza unei unde de soc care se propaga in interiorul admisiei sa se realizeze o mica "supraalimentare" cu aer. de aceea masinile cu traseu de admisie lung produc cuplu mare in turatie joasa, iar un traseu scurt de admisie face ca masina sa traga bine la turatii mai ridicate. si nu e neaparat important sa ai ditamai burlanele pentru admisie si nici la evacuare. astea se calculeaza. si sunt niste formule pe undeva care iti spun ca diametrul tevii, sectiunea (aria profilului) e invers proportional cu lungimea. daca va uitati la masina lui Vali Porcisteanu spre exemplu, ea are evacuarea mica. am dat in compuneri..
temperatura aerului admis se leaga direct de densitatea lui. ro=m/V; V= uRT/p deci m=ro*uRT/p te intereseaza masa aerului admis, raportata la masa de benzina introdusa in cilindrii. automat ca atunci cand creste temperatura va creste si volumul, sau va scadea presiunea, ceea ce duce la micsorarea masei de O2 admisa. si asa scade puterea. si sonda lambda va tinde sa creada ca amestecul e bogat in combustibil (prezenta slaba a O2 in evacuare) si va scadea timpul de injectie pe fiecare injector si de aici pierderea de putere. |
Dupa cum spuneam in posturile anterioare....am montat un termometru cu senzor in dreptul clapetei de acceleratie pentru a avea o idee despre temperatura din admisie..
Cu ajutorul admisie modificate temperatura care o indica este cu 2-3 grade mai mare decat temperatura exterioare...si in functie de viteza de deplasare a masini temperatura scade. Intrebarea este urmatoarea: Zilele acestea cand afara erau -8 grade mie imi arata ca in admisie intrau -6 grade. Exista vrun dezavantaj in afara de cresterea consumului din cauza temperaturi cu minus care intra in motor....Cum cei de la meteo anunta temperaturi de -20 grade ma intreb daca are ceva daca o sa bag in motor aproximativ -18 grade. |
o sa ii placa ;) stai calm, si a mea are admisia cat se poate de directa si nu tuseste cand trage aer rece, chiar vad o imbunatatire a cuplului pana in 3000rpm
|
Am montat o garnitura din rasini fenolitice intre chiuloasa si galeria de admisie din aluminiu. A scazut temperatura de la 66 grade la 36 grade. Am masurat direct pe galerie cu un traductor termic, ambele masuratori le-am facut in aceleasi conditii, temperatura atmosferica 36-37 grade C. Am simtit diferenta, masina accelereaza si raspunde mai bine decat inainte.
Am postat mai pe larg in topicul de la semnatura, paginile 4 si 5. |
Este normal sa fie asa.
|
Garnitura aia este buna in cazul tău pentru ca ai galeria de metal,eu o am de plastic si transferul termic este foarte mic,spre zero.
|
3 Attachment(s)
E normal sa scada temperatura cu 30 de grade Sebastian, dar se poate si mai bine. Am facut o greseala si anume nu am montat niste saibe izolatoare sub piulitele de strangere a admisiei, iar prin prezoane se formeaza punti termice si se transmite caldura de la chiuloasa prin prezoane, prin piulite catre admisie. Cred ca daca pun si aceste saibe izolatoare mai scade temperatura cu vreo 10 grade. Oricum chiar si asa se simte si la mana, inainte ma frigea admisia, acum pot sa tin mana.
Asa e Adrian, in cazul tau nu ai ce sa faci cu o astfel de garnitura. Chiar m-am mirat ca temperatura la tine in admisie este destul de mica. Am postat pt cei care sunt in situatia mea. Uite si foto cu garnitura(are 8 mm grosime) si masuratorile de asta vara. |
Buna treaba cu garnitura, am citit si topicul tau ;)
Ai PM de la mine. |
Adica voi deja sunteti in fibrilatii daca depasesc temperaturile 10 grade??
Vine aderenta,fug caii. |
Nel Biggson - degeaba vei monta acele şaibe izolatoare, nu ai cum să scazi mai mult temperatura, este practic imposibil ca temperatura din admisie să fie mai mică decāt temperatura ambientală.
|
Garnitura este cea care face treaba.
Suruburile sunt izolate de garnitura si nu mai fac un trasfer termic important asa ca e bine cum era. Folosesc de cativa ani acest sistem si e foarte bun in special la masinile turbo care folosesc presiuni f mari si incing rau admisia cu aerul comprimat sau sunt incinse galeriile de motor. Aceste distantiere temice trebuiesc montate la galeriile de de metal si neferoase intre doua garnituri originale noi. Interesant ar fi de stiut unde se poate gasi un astfel de material de cumparat. |
1 Attachment(s)
Adrian trebuie sa tinem cont ca masuratorile sunt facute cu aparate de amatori. Temperatura pe admisie am masurat-o cu un multimetru de 50 lei si cu traductorul fixat pe admisie cu power tape, iar temperatura atmosferica am citit-o cu termometrul masinii! Diferenta de temperatura e reala(am masurat-o cu acelasi aparat) dar e posibil ca valorile sa nu fie f. precise. De aceea cred ca pot sa mai scad temperatura galeriei cu acele saibe termoizolante(clar ca nu o sa coboare sub temperatura atmosferica).
Sebastian, suruburile nu sunt izolate de garnitura. Prezoanele sunt infiletate in chiuloasa, traverseaza garnitura termoizolanta si flansa galeriei apoi fac contact cu piulitele care sunt stranse direct pe galerie si astfel se face transfer termic, cred eu ca important din moment ce prezoanele sunt fierbinti. De-asta zic eu ca trebuia sa pun si sub piulite niste saibe termoizolante, ca sa intrerup transferul de temperatura. Pana acum nu am pus pe turbo, as vrea sa stiu la ce temperatura ajunge o chiuloasa de turbo in zona galeriei de admisie? Asa am montat si eu garnitura termoizolanta intre 2 garnituri de clingherit. |
La BMW unele modele M au o "garnitura" din cheramie, astfel transferul de caldura e spre zero.
|
Daca nu sunt izolate atunci clar ai nevoie sa pui intre ele si galerie saibe dintr-un material izolator termic, insa oricum transferul prin ele nu e asa de mare grosul s-a facut cu garnitura.
|
Dar cind masina este in mers aerul nu raceste galeria de admisie?Izolatorul ala termic e bun doar in stationare!
|
Prea multe dureri de cap pentru un rezultat nesemnificativ ,pentru un motor fara potential ,parerea mea.
|
Cupeist, e buna garnitura in mers nu in stationare. Masuratorile le-am facut dupa ce am mers cu masina 30 de minute. Temperatura a scazut cu 30 grade in galeria de admisie.
Costash, asa e la aspirate, ciupesti 2 cai de aici, 3 de dincolo si asa faci 160 cp din 1,6 aspirat. Si te miri cand te fac la semafor cu motorul tau turbodiesel de 2,5! |
Costash nu se mira la semafoare :)
Tu mai ai cateva garnituri de facut pana la 160cp aia :) |
Lol! Saracul meu ,,2.5 Tdi''(2.2T) merge doar cu 160cp cu1.7 cilindrii, mai ramane restul pana la 5:). E f greu sa gasesti caiutzii aceeia(160) dintr un motor de 1.6 zic eu artificiile astea cu garnitura etc nu ti vor astampara setea de putere, trebuie sa te bagi bine in chiuloasa la modificat, portat etc ceea ce nu e ieftin deloc si in final nu vei avea super cresteri in putere.Daca vrei o masina cu potential in putere trebuie de orientat spre un motor turbo, si cea mai buna varianta la noi ar fi 1.8t remapat 220cp e suficient pentru o masina de zi cu zi.Sunt destule masini ieftine cu motorizarea asta .Uite aici potential la un 1.8 t dar cu ,,ceva'' investitie:[url]https://www.youtube.com/watch?v=rLSJUjEEciM :)amicu meu care a facut motorul nu a avut curaj sa fie plimbat de proprietar lol el insusi avand masina asta https://www.youtube.com/watch?v=4IxBGwmVDKc .
|
Costash, omu are un Corsa 1.6 16v destul de modificat pentru un aspirat.
Motor muncit de el cu placere din cate am vazut pe topicul lui. Merita respectul nostru pentru ca se chinuie sa stoarca un aspirat in loc sa arunce un LET pe masina si sa scape de grija cailor. Sunt multi care participa la drag racing de ani de zile si nu stiu ce e aia portare de chiulasa. Comparatia cu 2.5tdi e putin deplasata, orice indian cu 250E in buzunar isi face un soft la tdi-u si castiga in 5 minute cat ai muncit tu la aspirat in 2 ani. :) Daca singura ta placere e sa bati un 2,5tdi la semafor, ai muncit degeaba la masina. |
Hai ca am poluat topicul lui Adrian. Va raspund pe P.M.
|
Tot respectul pentru Nel pentru pasiunea lui, nu se pune in discutie asta.Dar pana la urma setea asta de putere bat o focul nu va fi astamparata doar cu upgrade-urile astea.Crede ma nici acum nu sunt total multumit de putere, dar trebuie sa combin utilul cu placutul deocamdata masina fiind una de familie.Asta era ideea..setea de putere nu se va diminua si trebuie la un moment dat sa faci anumite decizii cum ar fi schimbarea masinii cu una cu potential in care cu adevarat merita de investit timp si bani.Opinia mea.:)
|
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 02:25. |
- Copyright 2026 4Tuning