![]() |
Re: Carburatoare/jigloare/economie/putere/reglare
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
@CodeXS
Ce parere ai de carburatoarele sincron?Au un raspuns mai bun ca cele progresive ? |
Quote:
|
Quote:
Mai sus colegul nostru recomandat progresive. |
Eu zic ca sunt sunt la fel de bune, cele progresive au un avantaj de consum redus pana se deschide treapta a 2-a. Daca e sa facem o comparatie strict la o liniuta de 402 metri cu plecare de pe loc, nu pleci cu 1000 de rpm, e logic sa pleci 2500-3000 sau mai mult, la cel progresiv undeva la 3500 de deschide treapta a 2-a si face exact ce face unul sincron, deci de aici sunt la fel. Mai departe totul depinde de alte chestii: alte modificari la motor, cutie, cauciucuri si sofer.
|
Carburatoarele sincrone in functie de diametrele venturi-urilor pot fi mult mai rapide ca raspuns decat cele progresive (in sarcini partiale de exemplu).
Totusi factorul cel mai important in alegerea unui carburator sincron/progresiv este cel financiar si cel legat de imprejurari.(gasim unul sincron la 1 milion, functional si usor adaptabil - galeriile costa si ele, o flansa nu atat de mult) Chiar si carburatorul Carfil are un raspuns bun pe un motor in parametri optimi de functionare (avans corect, compresie buna etc.), eu am recomandat progresivul cu soc automat pentru stabilitatea in functionare, consumul redus si posibilitatea de a fi mai "artagos" decat Carfilul in gama medie/maxima de turatie. Acum pe masina eu am un sincron DHLA 40, spre diferenta de progresiv (Mikuni DIDTA 26/30) se comporta mult mai bine in sarcini partiale dar si consumul a crescut (aici depinde de comportamenul rutier al soferului, la mine s-a dublat in prima saptamana de utilizare pentru ca are un sunet care ma indeamna sa am piciorul putin mai "neglijent"). A scris mult, ca sa concluzionez cu partea de carburatie: cautati un carburator in stare buna (ceva sa va permiteti sa il si refaceti) curatati-l, reconstruiti-l, intelegeti bine principiul lui de functionare ca sa il puteti mai pe urma monta/regla optim. Cam asta ar fi de inceput. |
Quote:
Cam care ar fi principiul de functionare ?Adica stiu atat.In carburator are loc amestecul aer-benzina care mai apoi trece in admisie. |
E un singur DHLA 40, fiecare camera alimenteaza 2 cilindri (1+2 si 3+4). E un setup departe de optim pentru un motor modificat radical, totusi motorul meu fiind aproape stock mi-e suficient.
Referitor la principiul de functionare in mare da se face un amestec de combustibil si aer, dar fiecare carburator are particularitatile lui. De ex. numarul gaurilor de progresiune si pozitia inchis a clapetei (inainte de prima gaura sau exact peste ea), dimensiunile jicloarelor si numarul lor (de progresiune si de mers normal, cum se combina ele influentand mersul motorului substantial - trecerea de la un circuit la altul sa fie fara pierderi de putere sau saracire/imbogatire excesiva a amestecului), pompa de aceleratie unele au reglaj al cursei aici iar intervine un reglaj in functie de cat ar trebui sa debiteze la o cursa completa...etc. Toate astea le poti gasi in manualele de reparatie sau documentatii ale carburatorului pe care il cumperi. (de aceea am zis ca achizitionarea unui carburator pe langa cost si model este si o chestiune de imprejurari - pentru anumite modele solex-webber exista documentatie de reparare/reglare/optimizare in extenso pe internet) Daca as avea varsta ta si dorinta de a invata cat mai multe as cauta un curs de mecanica-motoare care sa il pot asimila...cine detine informatia are o alta viziune asupra lucrurilor. Iar am scris mult :) |
Quote:
Si eu demult am inceput sa citesc.Stiu,sunt la inceput,mai am mult de invatat,dar am aceasta pasiune de mecanica si mai ales pentru aceasta marca.Chiar acuma ma pregatesc pentru permis si ma mai uit in cod rutier la mecanica+ ca mai am un cod rutier de acum 20 de ani cu mecanica amanuntita DACIA. |
Quote:
|
Multumesc pentru sfat.
Apropo,voi aveti probleme la ITp cu aceste modificari ?Sau da-ti spaga :d |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Totusi tot cred ca tre sa dai ceva $$ :)) |
Quote:
|
Dupa cum spuneam si in paginile anterioare se pare ca nu foloseste la nimic topicul facut de mine si cred ca mai bine s-ar inchide.
|
Mai am de postat o modificare ce tine de avans.( tin sa precizez ca metoda nu imi apartine, ea este luada de pe un forum concurent)
""Modificarea la corectorul de avans prin depresiune (vacuum) s-a facut in doua etape: - prima a constat in incercarea de a gasi un arculet putin mai realist pentru scopul lui in sensul ca arcul pus de fabrica este prea "dur"; are constanta elastica prea mare (cel putin asa mi se pare mie) dupa multe experimente am gasit ca cel mai potrivit pare arcul care se gaseste in pompa de benzina (de berlina), arc care tine presata sita pompei (sita se afla sub capacul cu forma de clopot de pe pompa si care este fixat cu un surub). Dupa inlocuirea arculetului de la capsula vacuum-atica cu cel de la sita pompei de benzina se parea ca sunt pe calea cea buna; in sensul ca a crescut sensibil cuplul in sarcinile partiale mici si la accelerare. - a doua modificare a costat in montarea unei supape pe furtunul care leaga capsula de avans de carburator, supapa pusa cu sensul de la capsula la carburator. Efectul este mentinerea un pic mai mult pe faza de accelerare a avansului mai mare care era la mersul in gol, rezultatul cuplu si mai mare."" Uni au folosit si arculet de la carbunele de la electromotor. Mai postez pe acest forum doar pentru a ajuta pe cei ce sunt la inceput ( cum sunt si eu) ca restu "avansatilor" au uitat de unde au plecat. Va salut. |
altcineva?......
|
2 Attachment(s)
Astazi am avut timp si am mesterit la masina....Astept sa vad rezultatele. tin sa spun ca dupa ce am montat serpentina dupa 3-5 minute de functionare s-a incalzit destul de mult si am sesizat o crestere cu 50-75 Rpm pe turometru.Scuzati calitatea pozelor dar sunt facute cu telefonu.
|
Arata bine !
|
Mai am o jucarie de genu facuta dar care se pune pe furtunul de tur de la calorifer( cel de pe capacul de la culbutori). Pentru cine este interesat 50 ron sau schimb cu galerie de 1310 sau papuc, delcou (COMPLET), bara stabilizatoare de diesel.
|
Am acasa un jiglor principal ( jiglor de benzina) de 110 si as vrea sa il aduc la dimensiunea de 125-127. Aveti idee cu ce as putea majora gaura?Si cu ce as putea masura?( scobitoarea si sublerul ar fi o varianta)
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
-140/145 aer/benzina ( jiglerele stock venite din fabrica pe carburator) -135/170 aer benzina ( am unele de la un nene batran care le avea de la fosta dacie) -110/170 aer/benzina care vreau sa le modific in 125/200 (maine o sa ma duc prin obor sa caut un burghiu( spiral) pentru metal de 1,25mm si 2 mm pentru a majora gaurile). Iar in viitorul cat mai apropiat asta in functie de cum fac rost de piese vreau sa modific curba vacumatica a avansului prin schimbarea arculetului cu cel de pompa de benzina ( pompa veche am pt donatie mai imi trebuie un delcou complect sau daca nu gasesc in ultima instanta il modific pe cel existent)+ supapa de sens pe furtunul de vacum. |
Continuare.....
Din calcule minimul la benzina pe difuzor de 27 ar fi de 130mm iar maximul la aer 210mm ,iar amestecul optim si cel mai bogat( pentru a fugi ca nebuna) ar fi de 180/220 aer/benzina. Formulele de calcul au fost luate dintr-un manual de mecanica vechi din anul 1985 facut special pentru armata. |
Quote:
|
Omogenizarea optima este cam asa 1gr de benzina la 14,5-15,5 grame de aer. Cam astea ar fi cifrele ce ar pune in valoare gramul acela de benzina la putere maxima( benzina folosita fiind cea de cifra octanica 95).Formulele(pentru jigloare) din manual le gasiti in primul post, sunt poze din carte.
|
Quote:
|
Quote:
Aveti vre-o idee ce ar trebui facut? Eu cred ca, carburatorul carfil nu stie sa functioneze cu vapori de benzina. Momentan o sa las serpentina acolo pentru eventuale incercari si o sa pun furtunul de benzina la loc adica din pompa de benzina in carburator fara a mai trece prin serpentina. |
Quote:
|
dupa cateva telefoane unor mecanici am ajuns la concluzia ca trebuiesc reduse din spire(cate una) pana efectul dispare.....va tin la curent.
|
Quote:
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
|
Eu personal nu caut sa castig putere ba din contra economicitate,dc? pai:
-6 lei cana de benzina -Amenzile au crescut (ultima oara era sa imi iau 770 Ron si nu cu mult inainte am incasat una de 500 ron de pe urma curselor ilegale de pe cet vest militari) -Aglomeratie -Nevoie de deplasare poate si comoditate -Salari mici sau in unele cazuri lipsa -Pasiune ( dupa cum spunea si un coleg mai sus)+ placerea de a face ceva cu mana ta care sa dea roade. Sa nu mai spun ca unele "modificari" uneori foare ieftine dar facute cu cap se vor simti in buzunarele celui care le face. Pe langa dacie mai conduc si un bmw si sincer chiar daca are peste 100 cp nu ajuta la nimic eu personal in bucuresti de jumatate de an de cand il am nu am sarit de 3 ori de 80. Unde ajunge ala cu 500 hp ajunge si ala cu 50 hp. |
| All times are GMT +2. The time now is 17:27. |
- Copyright 2026 4Tuning