Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Motor de maşină vs motor de motocicletă (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/217336-motor-masina-vs-motor-motocicleta.html)

aleks 29-10-10 21:51

Re: Motor de maşină vs motor de motocicletă

Calmaţi-vă puţin,nu o luaţi aşa personal că nu e pe bani, şi chiar dac-ar fi, suntem oameni normali, nu primate, să dăm cu parul...

GTA 29-10-10 22:30

Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 3768441)
Puterea conteaza si forma curbei putere-turatie conteaza, cutia adapteaza la necesitati.
Tineti cont ca pana nu demult au mai circulat camioane bucegi cu 8 tone si 101cp si chiar autobuze scurte tot cu 101cp si nu le impiedica ca au sub 200Nm la 8tone.
Inca circula tiruri cu 200-250cp si cara 40t

Motoare de motocicleta s-au folosit demult pe masini exotice. Bagati si voi un goagal

http://www.google.es/search?hl=es&cl...d+cars&spell=1

Bizarini mi se pare ca au folosit 2 motoare de cate 100cp pe o masina.
Si reciproca e valabila, americanii au facut un chopper cu motor derivat dintr-un motor de camion (niste Dicopery n-ar strica, de asemenea)

Transformarile suferite de fluid in MAI nu sunt ideale dar sunt cel mai apropiate de adiabate iar legatura dintre raportul de compresie (volumetric) si presiunea la sfarsitul compresiei este EXPONENTUL POLITROPIC dar la turatii de test (cu demarorul) presiunea la sfarsitul ciclului e mai mica decat in functionare.

P.S. De ceva timp mu se mai foloseste PMI si PMS ci PMI si PME

Raportul de compresie, metode simpliste, vechi de cand lumea
- marire - rectificare chiulasa
- micsorare - folosirea unei garnituri de reparatii in locul celei standard, sau a uneia suplimentare la cea originala
P.S. Ai dat-o radical in bara cu chestia asta asa ca iti iau catedra (de profesor de MAI) , esti concediat! :D

Asa este insa acum se fac autocamioane de 750cp,si culmea este ca acestea consuma mai putin decat cele enumerate mai sus.Cum ii spuneam lui Gixer intr-un post anterior,lumea tinde catre o gandire evolutiva si economica in acelasi timp.

Iarta-ma ca nu am folosit PME in loc de PMS dar eu nu am facut la scoala motoare termice precum altii de pe forumul asta.

Metodele de modificare a raportului de comprimare pe carele-ai enumerat le stie tot poporul,dar nu cred ca sunt aplicabile la ceea ce discutam noi.

Adica prietenul Gixer vrea sa ia un motor de 1L de pe o motocicleta,sa zicem un 4l de pe Honda CB 1000 pomenita de el anterior,motor care dezvolta 98cp la 8250rpm si cuplu 90nm la 5800rpm pe un sasiu de 250kg si sa-l puna sa zicem intr-un turism care cantareste 1T.
Fata de sasiul moto,pe turism motorul mai are de invartit in plus o pompa servo si un compresor de clima,are de sustinut mult mai multi consumatori,plus ca trebuie sa faca fata unei transmisii mai complexa cu mult mai multe pierderi,trebuie calculata si rezistenta la inaintare(si aici discutam despre aerodinamica si frecarea cu asfaltul)....si dupa ce se rezolva toate astea sa rezulte un autoturism,cu un motor de 1L aspirat sau turbo pentru care producatorul sa poata oferi minim 1 an sau 100K km garantie(asta nu inseamna ca pe la 150k km sa te poti trezi cu pistoanele prin esapament),autoturism comparabil ca performante,fiabilitate,pret,consum cu un autoturism similar echipat cu un motor clasic aspirat cu o capacitate de 2L.

Parerea mea este ca daca cineva se apuca serios sa faca asta la final va constata ca a ajuns la configuratia actuala a unui motor de 1L aspirat aflat deja pe acel turism,sau la configuratia unui 1,3-1.4 Turbo care la fel se afla de cateva zeci de ani pe masini.

Manasel 29-10-10 22:35

poate sa-mi spuna cineva diferenta intre uleiul de motocicleta in 4timpi si cel de masina?se poate folosi ulei de motocicleta pe masina?imbunatateste performantele?

RVL 2000 29-10-10 23:14

Daca pui un motor de motocicleta pe masina nu o faci ca sa obtii o masina de mers la piata ci ca sa-ti satisfaci niste pitici de pe creier.
Repet transplantul s-a facut si cred ca si renault au facut ceva de genu.

Transmisiile si toate anexele specifice auto nu sunt un impediment deoarece si la auto cand se zice 100cp , aia sunt la volanta, fara anexe.

Functie de constructia motorului se pot aplica metodele clasice (cu rectificare ) dar adapta - de ex se rectifica camasa la baza sau in partea supeioara, depinde cum permite motorul
P.S.
vechiul PMI (punct mort inferior) = P.M.E (punct mort exterior)
P.M.S. = noul P.M.I punct mort interior.

GTA 29-10-10 23:48

Noi vorbeam aici despre posibilitatea implementarii motoarelor de provenienta moto pe masini de clasa mica si medie in productie de serie.

Idee pe care eu o consider imposibil de aplicat si am cerut celor care cred altfel argumente pro .

GTR 30-10-10 02:49

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3768819)
Noi vorbeam aici despre posibilitatea implementarii motoarelor de provenienta moto pe masini de clasa mica si medie in productie de serie.

Idee pe care eu o consider imposibil de aplicat si am cerut celor care cred altfel argumente pro .

Repet, se poate aplica foarte simplu atat prin modificarea motorului cat si prin modificarea rapoartelor, nu inteleg ce ti se pare asa complicat?
Erau masini de serie cu motor de 1.3-1.6 de 8-9000 de rot/min acum 15-20 de ani care au facut si istorie, de ce nu se pot pune DUPA 20 de ani motore de 1000 cmc cu turatii similare pe masini ca nu inteleg?

GTA 30-10-10 03:06

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3769041)
Repet, se poate aplica foarte simplu atat prin modificarea motorului cat si prin modificarea rapoartelor, nu inteleg ce ti se pare asa complicat?
Erau masini de serie cu motor de 1.3-1.6 de 8-9000 de rot/min acum 15-20 de ani care au facut si istorie, de ce nu se pot pune DUPA 20 de ani motore de 1000 cmc cu turatii similare pe masini ca nu inteleg?

Pentru ca un motor de 2L este mai ieftin,mai fiabil,mai elastic in exploatare comparativ cu unul similar ca randament dar cu o capacitate de 1L.

PS.Inca nu mi-ai raspuns la ultima intrebare.

GTA 30-10-10 03:07

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3769041)

Pentru ca un motor de 2L este mai ieftin,mai fiabil,mai elastic in exploatare comparativ cu unul similar ca randament dar cu o capacitate de 1L.

Scuze ptr dublu-post,nu a fost cu intentie.

GTR 30-10-10 03:41

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3768492)
@GTR Fii putin mai explicit te rog.

Adica tu vrei sa pastrezi volumul camerei de ardere si sa modifici cursa pistonului?(daca da,cursa este mai lunga sau mai scurta?)

Sau sa maresti volumul camerei de ardere?

Cred ca am inteles ce vrei sa spui iar daca este cum cred eu,atunci probabil va trebui umblat si la alezaj...alte pistoane...

Normal, vibrochenul fiind mai mic cursa o sa fie mai scurta, raport de compresie o sa fie mai mic (ce treaba au alezajul si pistoanele??) doar biela trebuie sa fie mai lunga pentru a pastra capacitatea cilindica si astfel se obtine la aceeasi capacitate cu o compresie mai mica.

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3769045)

Scuze ptr dublu-post,nu a fost cu intentie.

Ce ineamna fiabil, 300 k de km fara defectiune nu inseamna fiabil?
Mai elastic, cu dus si intors. Daca sunt aman2 aspirate sigur, daca cel de 1000 ar avea turbo se schimba situatia.
Randamentul ...., noxe si consum mai mare, cel putin la o masina de greutate mica <1500kg), dupa greutatea asta motorul de 2000 devine din ce in ce mai rentabil, odata cu cresterea greutatii.

dj05fmx 30-10-10 08:57

LUmea se cearta in cifre si numere citite din pliante. fiti seriosi, nu e practic sa pui un motor de motoreta pe masina.

1. inertia interna a motorului de motoreta este f mica, incredibil de mica, din cauza usurarii componentelor in miscare si lipsei volantei, lucru facut pentru a urca in ture foarte repede, greutatea motocicletei fiind foarte mare puterea este dozata liniar pe o plansa de turatii si nu explozie de cuplu ce ar avea menirea sa rastoarne motociclistul.
2 GTA are dreptate deoarece a mai desfacut omu un motor 2 si e normal sa prinzi un simt practic nu doar sa citesti niste diagrame de cuplu putere si sa revolutionezi "in mintea ta" ingineria auto din ultimii 100 ani... :))
3 dupa parerea americanilor noi toti europenii mergem cu motoare mici fata de ei insa doar de simplu amuzament monteaza-ti pe masina ta o volanta usurata la extrem si dupa aia urca cu masina ta un deal :) si mai ne spui dupa aia cum e cu puterea si cuplu dat de turatie ;)

4 motorul de motocicleta are ambielaj/arbore, ambreiaj umed in baie comuna, cutie fara sincroane, arata-mi o masina de fabrica cu aceste caracteristici...nu doar asemanari cai/cuplu cu motoare de motocicleta.

GTR 30-10-10 10:58

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3769205)
LUmea se cearta in cifre si numere citite din pliante. fiti seriosi, nu e practic sa pui un motor de motoreta pe masina.

1. inertia interna a motorului de motoreta este f mica, incredibil de mica, din cauza usurarii componentelor in miscare si lipsei volantei, lucru facut pentru a urca in ture foarte repede, greutatea motocicletei fiind foarte mare puterea este dozata liniar pe o plansa de turatii si nu explozie de cuplu ce ar avea menirea sa rastoarne motociclistul.
2 GTA are dreptate deoarece a mai desfacut omu un motor 2 si e normal sa prinzi un simt practic nu doar sa citesti niste diagrame de cuplu putere si sa revolutionezi "in mintea ta" ingineria auto din ultimii 100 ani... :))
3 dupa parerea americanilor noi toti europenii mergem cu motoare mici fata de ei insa doar de simplu amuzament monteaza-ti pe masina ta o volanta usurata la extrem si dupa aia urca cu masina ta un deal :) si mai ne spui dupa aia cum e cu puterea si cuplu dat de turatie ;)

4 motorul de motocicleta are ambielaj/arbore, ambreiaj umed in baie comuna, cutie fara sincroane, arata-mi o masina de fabrica cu aceste caracteristici...nu doar asemanari cai/cuplu cu motoare de motocicleta.

Pai daca aveai putine cunostinte in domaniu, doar putine, ai fi stiut ca puterea declarata a motoarelor de motocicleta este data la vibrochen, asa cum este data dealtfel si la foarte multe masini. (EVO X, Focus RS, Subaru STI etc.).
Acceleratia unei masini este data de putere nu de cuplu.
Observ ca mi-ai cautat si studiile dar nu le-ai gasit (normal, nu am CV depus pe internet), dar inainte ar trebui sa te uiti la ale tale pentru ca observ ca nici cunostintele de fizica elementare din scoala nu le ai, cunostinte care ar fi fost de ajuns sa intelegi ce am spus.

In 1988 Honda a pus motor de 1300 cmc, 75 CP,max 8500 rot/min, caracteristici foarte asemanatore motoarelor de motocicleta, motoare mult mai fiabile decat multe motoare de 2000 cmc si care au facut cinste constructorului.
Tind sa cred ca dupa 22 de ani se pot face motoare mult mai performante si se pot obtine din 1000 cmc aspirat puteri echivalente motoarelor de atunci. Cat despre variantele tubo, putem sa observa ca motoarele de 2000 turbo sunt net superioare motoarelor de 3000 aspirate si mai nou variante de 1.4 turbo sunt mult mai eficiente decat 2000 aspriate. Este absolut normal ca un motor 1000 turboalimentat sa fie net superior actualelor motoare de 1.3-1.6 aspirate.

GTA 30-10-10 12:20

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3769071)
Normal, vibrochenul fiind mai mic cursa o sa fie mai scurta, raport de compresie o sa fie mai mic (ce treaba au alezajul si pistoanele??) doar biela trebuie sa fie mai lunga pentru a pastra capacitatea cilindica si astfel se obtine la aceeasi capacitate cu o compresie mai mica.

Ce ineamna fiabil, 300 k de km fara defectiune nu inseamna fiabil?
Mai elastic, cu dus si intors. Daca sunt aman2 aspirate sigur, daca cel de 1000 ar avea turbo se schimba situatia.
Randamentul ...., noxe si consum mai mare, cel putin la o masina de greutate mica <1500kg), dupa greutatea asta motorul de 2000 devine din ce in ce mai rentabil, odata cu cresterea greutatii.

Pai daca scurtezi cursa fara sa maresti alezajul intr-adevar scazi raportul de comprimare,dar in acelasi timp diminuezi foarte mult cuplul(care si asa nu prea exista) si se micsoreaza si capacitatea cilindrica.

Legat de fiabilitate...sincer,nu sunt convins ca supersporturile/sport-touring de 1000 fac 300k km fara reparatii capitale la motor.

GTR 30-10-10 12:25

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3769621)
Pai daca scurtezi cursa fara sa maresti alezajul intr-adevar scazi raportul de comprimare,dar in acelasi timp diminuezi foarte mult cuplul(care si asa nu prea exista) si se micsoreaza si capacitatea cilindrica.

Legat de fiabilitate...sincer,nu sunt convins ca supersporturile/sport-touring de 1000 fac 300k km fara reparatii capitale la motor.

Ai uitat? :) era vorba de micsorarea raportului de compresie pt. a putea fi dotat cu turbo, ca altfel normal ca ar fi lesinat.

GTA 30-10-10 12:37

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3769629)
Ai uitat? :) era vorba de micsorarea raportului de compresie pt. a putea fi dotat cu turbo, ca altfel normal ca ar fi lesinat.

Nu am uitat,dar daca faci cum ai spus tu,ca sa pastrezi cilindreea de 1L trebuie marit alezajul,si chiar si asa cu turbo montat motorul va trebui dus foarte sus in ture din cauza faptului ca ai scurtat cursa pistonului care la motociclete deja in stadiul initial era destul de scurta.

Si in final ajungem la concluzia ca motorul trebuie reproiectat de la A la Z,si de ce sa faci asta cand deja ai motoare 1.3-14 T pe care sa incerci sa le inbunatatesti?

GTR 30-10-10 12:57

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3769654)
Nu am uitat,dar daca faci cum ai spus tu,ca sa pastrezi cilindreea de 1L trebuie marit alezajul,si chiar si asa cu turbo montat motorul va trebui dus foarte sus in ture din cauza faptului ca ai scurtat cursa pistonului care la motociclete deja in stadiul initial era destul de scurta.

Si in final ajungem la concluzia ca motorul trebuie reproiectat de la A la Z,si de ce sa faci asta cand deja ai motoare 1.3-14 T pe care sa incerci sa le inbunatatesti?

Pentru ca motoarele de 1.3-1.4 T pot oferii puteri mult mai mari decat ar fi necesare.
Motorele de 600-1000 cmc turbo ar urma sa inlocuiasca motoarele aspirate de 1.0-1.6, asa cum cele de 1.4-1.6 turbo au inlocuit cu succes motoarele de 2.0-2.5 aspirate.

Gixer 30-10-10 19:17

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3768492)
1.La orice motor conteaza nu numai daca pui doua saibe la bujie(ceea ce de altfel este o aberatie),ba chiar conteaza cat de tare strangi bujia..

2.Vad ca deja o dai in diverse,curbe ude si ghetoase....daca-ti convine tie mai mult ne dam pe aratura pentru ca vad ca-ti place mult in zona asta.

3.Repet,nu mai bate campii si incearca sa convingi argumentat beneficiile unui motor de provenienta moto montat pe un turism de serie.Iar daca nu vad eu acel motor de polo ca fiind de motocicleta poate ne explici tu de unde ai ajuns la concluzia asta.

1. Adica esti de acord cu o treaba care ti se pare o aberatie??!! :lol:
Puneam 2 saibe la bujiile cu filet ceva mai lung, sau vara cand trebuia sa merg pe caldura cu motor 2T racit cu aer ca sa nu se infoace asa de tare si sa se arda mai putin ulei, sa unga mai bine....daca nu ai apucat la vremurile alea nu ai de unde sa sti cate o jmekerie d-asta ;)

2. Hehe, aici m-ai prins! Chiar azi am facut o offroad-eala de toata frumusetea prin padure si pe dealuri cu cross-ul...asta este, pt teren ma simt mai bine, imi place mult mai bine decat orice portiune de asfalt...cu exceptia la un Autobahn probabil...dar daca vrei te astept oricand dar numai pe viraje indiferent de conditiile meteo!

3. Nu e luat de pe motocicleta tzircu ala de motor, dar are specificatiile unui motor de motocicleta japoneza de prin 80 cu exceptia alimentarii.....si asa cai are putini(cam 50), cuplu tot mic(vo 75Nm parca)....totusi este si pe carb: http://www.carfolio.com/specificatio...car/?car=39457 tot numai 75Nm :-P

GTA 30-10-10 19:34

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3770497)
1. Adica esti de acord cu o treaba care ti se pare o aberatie??!! :lol:
Puneam 2 saibe la bujiile cu filet ceva mai lung, sau vara cand trebuia sa merg pe caldura cu motor 2T racit cu aer ca sa nu se infoace asa de tare si sa se arda mai putin ulei, sa unga mai bine....daca nu ai apucat la vremurile alea nu ai de unde sa sti cate o jmekerie d-asta ;)

Vremurile le-am apucat cu siguranta,numai ca nu ma pasioneaza motoarele in 2T.La un motor de 1000 conteaza mai putin adancimea bujiei vis-a-vis de raportul de comprimare,ceea ce conteaza cel mai mult este pozitia scanteii fata de amestec in momentul expolziei.

Sunt de acord ca are importanta adancimea la care ajunge bujia in camera de ardere,dar nu sunt de acord ca aceasta trebuie modificata punand inca o saiba la bujie.

V8-ul care-l am pe una din masini era prin 70 si ceva pe avioane de vanatoare....sincer...acum chiar crezi ca am motor de avion pe masina???

Gixer 30-10-10 22:17

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3770542)
Vremurile le-am apucat cu siguranta,numai ca nu ma pasioneaza motoarele in 2T.La un motor de 1000 conteaza mai putin adancimea bujiei vis-a-vis de raportul de comprimare,ceea ce conteaza cel mai mult este pozitia scanteii fata de amestec in momentul expolziei.

Sunt de acord ca are importanta adancimea la care ajunge bujia in camera de ardere,dar nu sunt de acord ca aceasta trebuie modificata punand inca o saiba la bujie.

V8-ul care-l am pe una din masini era prin 70 si ceva pe avioane de vanatoare....sincer...acum chiar crezi ca am motor de avion pe masina???

Chiar nu stii ce pierzi pt deluri si offroad sunt maxime motoarele 2T: super-usoare si putere cu mult peste abilitatile multor practicanti chiar si profi de cross....totusi la motoarele 2T pe langa stiintza mai tre sa ai si noroc daca nu-l iei de nou...
Pozitia bujiei conteaza la o cilindree unitara pana in 125cc.....deci practic deloc la 250-ul avut de miar ;)

La fiecare motor ii e calculata unde tre sa fie scanteia in amestec, si anume cel mai bine e sa fie cat mai in centru, pt o ardere cat mai rapida, iar chestia cu saiba a inceput cand puneam bujii cu filet lung in loc la Sinteroamele noastre pt Dacie cu filet scurt, si in plus am spus mai sus si in ce conditii faceam improvizatia asta.....MacGyver s-a nascut in Romania :lol:

Y2k iti spune ceva.....ia da un search sa vezi ce e... asta ca sa nu mai zic de Boss Hoss 8) .....ca tot ai americanisme cu V8
Mai un motor termic e un motor termic si gata, e o bucata de "sher" si Al si cu fire pe el si care produce putere(cu-n randament scazut as zice eu)...si eu credeam mai demult ca si tine, dar cand am vazut ca, la extreme se intretaie destul de bine(cilindree mare la moto si mica la auto, cursa pistonului mai mare ca la auto la unele moto si implicit cuplu: Harley-Davidson) am vazut ca e posibil sa pui motor de masina pe motocicleta si invers.....si nunumai eu am vazut asta....daca cauti o sa gasesti destule exemple nunumai in domeniul artizanatului, ci si de serie mai nou....astfel pe modelul Smart Gsx1300r nu vad de ce nu s-ar pune si pe altele.
Oricum o treaba e sigura: motor de motocicleta sport de serie nu o sa echipeze o masina sport de serie prea curand....pe cand invers cam merge...

GTA 30-10-10 22:34

Orice este posibil,dar pentru productia de serie trebuiesc luate in calcul o gramada de criterii.

Sa pui motor de 200cp pe Smart,sau V8 de 500cp pe Motocicleta ar insemna sinucidere pentru 99% din cumparatori,asta fara sa mai discutam de restul conditiilor ca un astfel de vehicol sa fie profitabil pentru producator.

Gixer 31-10-10 00:30

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3771030)
Orice este posibil,dar pentru productia de serie trebuiesc luate in calcul o gramada de criterii.

Sa pui motor de 200cp pe Smart,sau V8 de 500cp pe Motocicleta ar insemna sinucidere pentru 99% din cumparatori,asta fara sa mai discutam de restul conditiilor ca un astfel de vehicol sa fie profitabil pentru producator.

Dap, si pana la urma se dovedeste ultima fraza din semnatura mea :sad:

Nu cred ca 99% din cumparatori de astfel de nebunii ar muri pt ca asa ceva EXISTA si se comercializeaza, putand fi conduse de oricine are permis pt categoria din care fac parte....normal ca riscul e mare, dar pana la urma totul tine si de experienta de trafic si de condus a unui astfel de posesor si sofer; si tind sa cred ca, un astfel de monstru nu e primul vehicul condus de catre respectivul posesor...;)
Cat despre profitabil.....pai sa faci un Corvette Z01 nu cred ca costa mai mult de 10mii $, da pretul minim e 50mii parca?! Pe cand costul de fabricatie la loganul cel mai ieftin e 2800E si se vinde cu 6200.....totusi mai bine iesi daca ai linie de logan, pt ca raportul de exemplare e de minim 1:100 in favoarea loganului....

GTA 31-10-10 00:45

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3771272)
Dap, si pana la urma se dovedeste ultima fraza din semnatura mea :sad:

Nu cred ca 99% din cumparatori de astfel de nebunii ar muri pt ca asa ceva EXISTA si se comercializeaza, putand fi conduse de oricine are permis pt categoria din care fac parte....normal ca riscul e mare, dar pana la urma totul tine si de experienta de trafic si de condus a unui astfel de posesor si sofer; si tind sa cred ca, un astfel de monstru nu e primul vehicul condus de catre respectivul posesor...;)
Cat despre profitabil.....pai sa faci un Corvette Z01 nu cred ca costa mai mult de 10mii $, da pretul minim e 50mii parca?! Pe cand costul de fabricatie la loganul cel mai ieftin e 2800E si se vinde cu 6200.....totusi mai bine iesi daca ai linie de logan, pt ca raportul de exemplare e de minim 1:100 in favoarea loganului....

Performanta se regaseste in motorsport,pentru productia de serie principalele griji sunt siguranta,economia,emisiile de noxe,pretul...etc

PS.Eu sunt la bautura....care-i scuza ta de stai pe net la ora asta???

dj05fmx 31-10-10 06:07

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3769449)
Pai daca aveai putine cunostinte in domaniu, doar putine, ai fi stiut ca puterea declarata a motoarelor de motocicleta este data la vibrochen, asa cum este data dealtfel si la foarte multe masini. (EVO X, Focus RS, Subaru STI etc.).
Acceleratia unei masini este data de putere nu de cuplu.
Observ ca mi-ai cautat si studiile dar nu le-ai gasit (normal, nu am CV depus pe internet), dar inainte ar trebui sa te uiti la ale tale pentru ca observ ca nici cunostintele de fizica elementare din scoala nu le ai, cunostinte care ar fi fost de ajuns sa intelegi ce am spus.
In 1988 Honda a pus motor de 1300 cmc, 75 CP,max 8500 rot/min, caracteristici foarte asemanatore motoarelor de motocicleta, motoare mult mai fiabile decat multe motoare de 2000 cmc si care au facut cinste constructorului.
Tind sa cred ca dupa 22 de ani se pot face motoare mult mai performante si se pot obtine din 1000 cmc aspirat puteri echivalente motoarelor de atunci. Cat despre variantele tubo, putem sa observa ca motoarele de 2000 turbo sunt net superioare motoarelor de 3000 aspirate si mai nou variante de 1.4 turbo sunt mult mai eficiente decat 2000 aspriate. Este absolut normal ca un motor 1000 turboalimentat sa fie net superior actualelor motoare de 1.3-1.6 aspirate.

Prietene!:

1. Nu stiu de unde ai aparut ca nu ma refeream la posturile tale dar din moment ce ai rezonat la postul meu iti voi raspunde.
2 Ce legatura are fizica elementara din clasa a 4a cu faptul ca tu imi spui ca acceleratia e data de putere nu de cuplu... niste oameni rad la afirmatia ta. v.max. e dat de putere, acceleratia e data pur de cuplu.

nu vad e legatura are puterea la arbore/vibrochen cu ce ai spus tu sau eu, sau unde apar pierderile din transmisie care sunt de aprox 20%...nu inteleg de ce trebuia sa spun ca stiu asta.

DoaR sa incerc sa te fac sa intelegi mai bine ceea ce si GTA incearca sa iti spuna este ca motoarele cu "big dispacement" au cuplu natural mare cuplu mentinut de inertia interna a componentelor in miscare. Si tu daca ai fi avut ceva cunostinte in domeniu ai fi stiut ca la toate masinile puterea din certificat este data la arbore nu la roata :joy: nu doar la evo si STI doar ca mai nou este si mentionat acest aspect.

Motor de honda 13 despre care tu imi citesti de pe wikipedia am reconditionat acum 3-4 luni dar asta nu este relevant in discutia asta... insa e uimitor cum pe forumul asta toata lumea este atat de cunoscatoare despre principii, caractere si cifre, o tara de mecanici ce merg numai cu masini performante pe masura cifrelor aruncate in stangsa si dreapta...

GTR 31-10-10 08:05

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3771424)
Prietene!:

1. Nu stiu de unde ai aparut ca nu ma refeream la posturile tale dar din moment ce ai rezonat la postul meu iti voi raspunde.
2 Ce legatura are fizica elementara din clasa a 4a cu faptul ca tu imi spui ca acceleratia e data de putere nu de cuplu... niste oameni rad la afirmatia ta. v.max. e dat de putere, acceleratia e data pur de cuplu.

nu vad e legatura are puterea la arbore/vibrochen cu ce ai spus tu sau eu, sau unde apar pierderile din transmisie care sunt de aprox 20%...nu inteleg de ce trebuia sa spun ca stiu asta.

DoaR sa incerc sa te fac sa intelegi mai bine ceea ce si GTA incearca sa iti spuna este ca motoarele cu "big dispacement" au cuplu natural mare cuplu mentinut de inertia interna a componentelor in miscare. Si tu daca ai fi avut ceva cunostinte in domeniu ai fi stiut ca la toate masinile puterea din certificat este data la arbore nu la roata :joy: nu doar la evo si STI doar ca mai nou este si mentionat acest aspect.

Motor de honda 13 despre care tu imi citesti de pe wikipedia am reconditionat acum 3-4 luni dar asta nu este relevant in discutia asta... insa e uimitor cum pe forumul asta toata lumea este atat de cunoscatoare despre principii, caractere si cifre, o tara de mecanici ce merg numai cu masini performante pe masura cifrelor aruncate in stangsa si dreapta...

Nu fizica de clasa a 4-a trebuie ci aia din clasele 6-8.

Daca acceleratia este data pur de cuplu (o aberatie normal)???? explica asta atunci:

2007 Honda Civic Type-R (FN2)
Power 201 ps
Torque 193 Nm
Mass 1355 kilograms
Max speed 235 km/h
0-100 km/h 6.8 seconds
0-160 km/h 15.9 seconds
0-200 km/h 29.9 seconds

2004 VW Golf Mk V GTI
Power 200 ps
Torque 280 Nm
1303 kilograms
Max speed 235 km/h
0-100 km/h 6.8 seconds
0-160 km/h 16.1 seconds
0-200 km/h 33.8 seconds

Din afirmatia ta Golful trebuia sa-i rupa capul Civicului avand 40% mai mult cuplu.

Si exemple mai sunt zeci.

Nu prea le ai cu domeniul auto observ, nu toate masinile dau puterea la vibrochen, exemplu Megane RS III.

"cuplu mentinut de inertia interna a componentelor in miscare" de asta pot sa rad cu lacrimi :)))

"Motor de honda 13 despre care tu imi citesti de pe wikipedia" - eu cred ca trebuie sa te uiti peste anuntul cu masina pe care tocmai am vandut-o ieri

http://honda.anunturi-auto.4tuning.r...3-9768889.html

a 2-a 110 km/h 8500 rpm

"nsa e uimitor cum pe forumul asta toata lumea este atat de cunoscatoare despre principii, caractere si cifre, o tara de mecanici ce merg numai cu masini performante pe masura cifrelor aruncate in stangsa si dreapta..."

cred ca de tine vorbesti aici, nu?

beck 31-10-10 10:35

poate ne explici mai in detaliu ce se intimpla daca pui un vibrochen mai mic si biele mai lungi.

cat de sigur esti ca mentii capacitatea cilindrica? eu as pune pariu ca o scazi, dar eu am fost corijent la fizica, ti-a spus GTA trebuie sa maresti alezajul pt a avea aceeasi cc, dar si el e corijent.

ne mai spui multe despre senzationala honda de 1,3? mai bine puneai poze cu m3-u ala din Imaginaitionland :)

daca facem mai multi cheta si iti luam un GTR ne scutesti de aerele de mare cunoscator?

Gixer 31-10-10 11:03

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3771295)
Performanta se regaseste in motorsport,pentru productia de serie principalele griji sunt siguranta,economia,emisiile de noxe,pretul...etc

PS.Eu sunt la bautura....care-i scuza ta de stai pe net la ora asta???

Da, numai ca, la o masina sport in principiu trebuie avuta in vedere in primul si primul rand performanta!

Aha, si scrii de pe mobil?! Eu nu sarbatoresc prostia aia americaneasca de "halawin" .....e o imbecilitate de sarbatoare. Oricum dupa 5 ore in teren de hard-endureala te-as mai vedea pe tine daca ai mai avea chef de petrecut :-P

Gixer 31-10-10 11:16

Quote:

Ce legatura are fizica elementara din clasa a 4a cu faptul ca tu imi spui ca acceleratia e data de putere nu de cuplu... niste oameni rad la afirmatia ta. v.max. e dat de putere, acceleratia e data pur de cuplu.

insa e uimitor cum pe forumul asta toata lumea este atat de cunoscatoare despre principii, caractere si cifre, o tara de mecanici ce merg numai cu masini performante pe masura cifrelor aruncate in stangsa si dreapta...

Cu afirmatia asta poti sa ramai la bicicleta.....aia chiar merge cu cuplu, pt ca putere....1 pedalist putere. Cica motoarele mici nu au cuplu.....pai atunci de ce accelereaza mai tare un 2.0i de 150Cp si numai 210Nm fatza de un passat de 116Cp si 280Nm? :lol: Sa-ti explic si tie inca o data ca aceste valori sunt interdependente?!!!
Ps: De ce ti-ai pus la semnatura puterea maxima la conservele tale si nu cuplu daca tot il maximizezi atata?

Te-ai descris perfect ;)

skyZZo 31-10-10 11:58

Imi cer scuze ca ma bag si eu in aceasta contradictie generala....dar daca este sa ne luam dupa titlu...sunteti cam offtopic...

Parerea mea?

Well...motoarele de motocicleta pe vehicule usoare cu un puternic caracter sportiv....indicat.....motor de motocicleta pe un vehicul mai mic pentru uz zilnic...?...contraindicat...

E usor sa ne dam cu toii acum mari ingineri...ca e destul de simplu...trebuie doar sa aberezi si sa gasesti un auditoriu....dar poate ca totusi motoarele de motocicleta nu prea se gasesc pe masini de serie dintrun motiv bun...pe care producatorii il stiu mai bine?

Just saying :)

dj05fmx 31-10-10 13:24

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3771532)
Nu fizica de clasa a 4-a trebuie ci aia din clasele 6-8.

Daca acceleratia este data pur de cuplu (o aberatie normal)???? explica asta atunci:

2007 Honda Civic Type-R (FN2)
Power 201 ps
Torque 193 Nm
Mass 1355 kilograms
Max speed 235 km/h
0-100 km/h 6.8 seconds
0-160 km/h 15.9 seconds
0-200 km/h 29.9 seconds

2004 VW Golf Mk V GTI
Power 200 ps
Torque 280 Nm
1303 kilograms
Max speed 235 km/h
0-100 km/h 6.8 seconds
0-160 km/h 16.1 seconds
0-200 km/h 33.8 seconds

Din afirmatia ta Golful trebuia sa-i rupa capul Civicului avand 40% mai mult cuplu.

Si exemple mai sunt zeci.

Nu prea le ai cu domeniul auto observ, nu toate masinile dau puterea la vibrochen, exemplu Megane RS III.

"cuplu mentinut de inertia interna a componentelor in miscare" de asta pot sa rad cu lacrimi :)))

"Motor de honda 13 despre care tu imi citesti de pe wikipedia" - eu cred ca trebuie sa te uiti peste anuntul cu masina pe care tocmai am vandut-o ieri

http://honda.anunturi-auto.4tuning.r...3-9768889.html

a 2-a 110 km/h 8500 rpm

"nsa e uimitor cum pe forumul asta toata lumea este atat de cunoscatoare despre principii, caractere si cifre, o tara de mecanici ce merg numai cu masini performante pe masura cifrelor aruncate in stangsa si dreapta..."

cred ca de tine vorbesti aici, nu?

Deci ti-am zis fapte nu detalii tehnice din pliantele masinilor...

uite aici cateva fapte, chiar si corigent la fizica cum spunea cineva mai sus :)

https://www.youtube.com/watch?v=ah25ubMAb88

https://www.youtube.com/watch?v=eQeHuY_auxQ

https://www.youtube.com/watch?v=7baiMZiElBA&NR=1

https://www.youtube.com/watch?v=tRsb11bmWjU

la asta ,ma refeream cand spuneam ca numai gura e de 99% din forumu asta, si satul de bataliile parerilor si fizicienilor ce nu au tinut niciodata in viata lor o biela in mana...

poti sa razi cu lacrimi deoarece nu ai experienta in mecanica, nu ai desfacut un motor, nu au usurat, nu si comprimat, nu ai lustruit.. in cazul motoarelor excesiv de usurate cand sunt puse in sarcina curba de cuplu cunoaste scadere grava, chiar pabusire...da cresterea curbei de cuplu la un motor este tinuta de intertie... e greu dde tot. Chiar nu vreau sa ma apuc sa iti povestesc cate motoare am facut eu, ce masini care trag bla bla bla, chiar nu am nevoie de afirmare aici, insa ma scoate din sarite faptul ca nu reusiti sa intelegeti ceva si sa recunoasteti nu v-am retinut numele cele 2 personaje ca este o aberatie un motor mic si turat pus pe o masina grea...

si vrei sa ma impresionezi c aai avut o honda sau???? :)) oricine are o honda, mai greu sa faci ceva cu ea...

daca poti sa faci afirmatia ca nu am nici o treaba in domeniu auto fara sa ma cunosti sau masinile ce au plecat de la noi...eu zic sa ramai la predatul fizicii 6-8, nu e chiar asa daca inveti fizica sti si motoare si din prima vai: ce prosti sunt producatorii auto ca inca tin motoarele astea cand pot sa ii invat eu care este calea, sa ia un motor de motoreta si ce treaba ar face....

tot eu vin si in apararea ta si iti arat un motor de GSXR, pus pe tico, diferential de damas, ca sa iti fie drag sa poti sa ne scoti ochii,, uite uite vezi trage trage aveam dreptate :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah::blahblah: :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah::blahblah:

https://www.youtube.com/watch?v=bS-om...ext=1&index=42

https://www.youtube.com/watch?v=4HIK4...eature=related

dj05fmx 31-10-10 13:29

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3772001)
Cu afirmatia asta poti sa ramai la bicicleta.....aia chiar merge cu cuplu, pt ca putere....1 pedalist putere. Cica motoarele mici nu au cuplu.....pai atunci de ce accelereaza mai tare un 2.0i de 150Cp si numai 210Nm fatza de un passat de 116Cp si 280Nm? :lol: Sa-ti explic si tie inca o data ca aceste valori sunt interdependente?!!!
Ps: De ce ti-ai pus la semnatura puterea maxima la conservele tale si nu cuplu daca tot il maximizezi atata?

Te-ai descris perfect ;)

De fapt tu te-ai facut de ras cu afirmatia asta ca se vede ca esti inca o persoana ce citeste doar pliante si date tehnice si ii lipseste partea tehnica aplicata grav... :)

cum sa compari un benzinar de 20 16v cu un passat diesel care are cuplu ala de peak (vârf) de cuplu, daca ai citi fisele de dyno la cele doua masini te-ar bufni si pe tine rasu de ce aberezi...sau oare intelegi ceva din graficu ala, chiar si daca nu ai fost asa corigent la fizica precum noi... eu sunt 90% sigur ca nu ai facut o linie in viata ta...

salut

dj05fmx 31-10-10 14:01

Astea sunt conservele pe care le am, mi le permit si exloatez cat pot eu de bine, mai am si alte "conserve" dar daca le-as scrie in semnatura nu ar insemna nimic, sunt masini ordinare cu care se deplaseaza oamenii normali, cu astea doua conserve imi permit sa fac si eu ce pot, daca ai vreo conserva asemanatoare oricand deschis unei competitii motoristice... te rog nu imi ataca masinile pt ca asta este nivelul meu financiar, dac aai ceva argumente solide tehnice sau de fizica calsa 6-8 esti binevenit sa le postezi...daca deja nu mai ai altceva de spus...ramai acolo

PS: sti ce e ciudat, si baiatul cu mercedesu de 3000 era premiant la fizica :)) :lemon:

Imi cer scuze pentru posturile consecutive catre admin. daca se pot uni este perfect.

RVL 2000 31-10-10 15:10

Quote:

Prietene!:

Niste oameni care nu stiu, rad. Acceleratia e data de cuplul la roata, mai precis de forta aplicata vehiculului. Ce inseamna forta X viteza sau momentul (cuplul) X turatia, ati ghicit cu totii: PUTEREA.

Problema se poate aborda f lejer cu fizica mecanica de generala/liceu din mai multe unghiuri uite cum ar fi cu energia:

Un obiect care se deplaseaza cu viteza v, are energia cinetica
Ec=(m*v^2)/2

Energia (de orice fel) mai poate fi definita si in functie de putere, deci si Ec (de fapt puterea e definita ca lucru mecanic efectuat in unitatea de timp 1w=1N*1m/s)

Ec=P*t

timpul in care obiectul ajunge la Ec, corespunaztoare vitezei v:

t=Ec/P=(m*v^2)/2P

Deci se vede ca depinde de putere, oricum cuplul fara turatie nu inseamna nimic, iar impreuna cu aceasta compune PUTEREA.

Acceleratia nu este maxima la cuplu maxim! Este in zona puterii maxime.
Gandeste-te din practica, unde ar trage mai bine: cu a 5-a la 2000rpm sau a 4-a la 3000 (la diesel) sau alege tu valorile pentru otto.

Daca am avea transimisii cu variatie continua, astfel incat motorul sa poata fi tinut la putere maxima, ar conta exclusiv aceasta, dar penntru ca e "obligat" sa functioneze intre anumite intervale, puterea medie face diferenta.

dj05fmx 31-10-10 16:18

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 3772539)
Niste oameni care nu stiu, rad. Acceleratia e data de cuplul la roata, mai precis de forta aplicata vehiculului. Ce inseamna forta X viteza sau momentul (cuplul) X turatia, ati ghicit cu totii: PUTEREA.

Problema se poate aborda f lejer cu fizica mecanica de generala/liceu din mai multe unghiuri uite cum ar fi cu energia:

Un obiect care se deplaseaza cu viteza v, are energia cinetica
Ec=(m*v^2)/2

Energia (de orice fel) mai poate fi definita si in functie de putere, deci si Ec (de fapt puterea e definita ca lucru mecanic efectuat in unitatea de timp 1w=1N*1m/s)

Ec=P*t

timpul in care obiectul ajunge la Ec, corespunaztoare vitezei v:

t=Ec/P=(m*v^2)/2P

Deci se vede ca depinde de putere, oricum cuplul fara turatie nu inseamna nimic, iar impreuna cu aceasta compune PUTEREA.

Acceleratia nu este maxima la cuplu maxim! Este in zona puterii maxime.
Gandeste-te din practica, unde ar trage mai bine: cu a 5-a la 2000rpm sau a 4-a la 3000 (la diesel) sau alege tu valorile pentru otto.

Daca am avea transimisii cu variatie continua, astfel incat motorul sa poata fi tinut la putere maxima, ar conta exclusiv aceasta, dar penntru ca e "obligat" sa functioneze intre anumite intervale, puterea medie face diferenta.

nu am cum sa te contrazic, dar in functionarea unui motor pe o anumita plansa de turatii curba de cuplu si cea de putere avanseaza [pe cai diferita, totul fiind dat de admisie presurizata sau normal aspirat, rata comprimare, unghi atac axe cu came admisie/evacuare, temperatura interna a cilindrului inainte si dupa PMS, evacuarea gazelor si rezistenta intampinata de serpi tobe etc...turbo lag, turbo spool...harta aprinderii (stand alone daca e cazul si asta face o gramada de minuni) iar curba din graficul de putere/cuplu la dyno va depinde de toate astea, iar felul cum se va comporta motorul cu atat mai mult...nimeni nu te contrazice in formule aici este vba de felul cum se comporta un motor pe masina "in realitate" nu in teorie, si crede-ma ca cei care s-au jucat cu masini comprimari, boosturi si axe variabile vor intelege mai mult decat o simpla formula... nu se reduce totul la fizica elementara cum o descri tu :).
Cuplu f mare cu turatie mica inseamna mult in domeniu auto dar problema este ca se realizeaza prin cilindree... nu vreau sa o iau iarasi cu teoria bore&stroke...

un 6,1 american are zona rosie la 4000 rpm real si totusi dezvolta 500HP+ din ce??? ture??

citeste-mi te rog fisa asta si spune-mi cum e cuplu ???

eu stau si am discutii in contradictoriu cu oameni care nu diferentiaza rata de comprimare cu compresia unui motor... dar nu au fost corigenti la fizica.:wave::wave::wave::wave:

salut

GTR 31-10-10 19:07

Quote:

Originally Posted by beck (Post 3771889)
poate ne explici mai in detaliu ce se intimpla daca pui un vibrochen mai mic si biele mai lungi.

cat de sigur esti ca mentii capacitatea cilindrica? eu as pune pariu ca o scazi, dar eu am fost corijent la fizica, ti-a spus GTA trebuie sa maresti alezajul pt a avea aceeasi cc, dar si el e corijent.

ne mai spui multe despre senzationala honda de 1,3? mai bine puneai poze cu m3-u ala din Imaginaitionland :)

daca facem mai multi cheta si iti luam un GTR ne scutesti de aerele de mare cunoscator?

Nu, avea drepate GTA, prin micsorarea vibrochenului, lungirea bielei si marirea diametului cilindrului se obtine aceeasi capacitate cilindrica si o micsorare a raportului de compresie, dar mai simplu se face prin mairea camerei de ardere si atat.
O sa-ti pun si poze cu M3-ul ca sa nu te mai smiorcai atat.

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3772318)
Deci ti-am zis fapte nu detalii tehnice din pliantele masinilor...

uite aici cateva fapte, chiar si corigent la fizica cum spunea cineva mai sus :)

https://www.youtube.com/watch?v=ah25ubMAb88

https://www.youtube.com/watch?v=eQeHuY_auxQ

https://www.youtube.com/watch?v=7baiMZiElBA&NR=1

https://www.youtube.com/watch?v=tRsb11bmWjU

la asta ,ma refeream cand spuneam ca numai gura e de 99% din forumu asta, si satul de bataliile parerilor si fizicienilor ce nu au tinut niciodata in viata lor o biela in mana...

poti sa razi cu lacrimi deoarece nu ai experienta in mecanica, nu ai desfacut un motor, nu au usurat, nu si comprimat, nu ai lustruit.. in cazul motoarelor excesiv de usurate cand sunt puse in sarcina curba de cuplu cunoaste scadere grava, chiar pabusire...da cresterea curbei de cuplu la un motor este tinuta de intertie... e greu dde tot. Chiar nu vreau sa ma apuc sa iti povestesc cate motoare am facut eu, ce masini care trag bla bla bla, chiar nu am nevoie de afirmare aici, insa ma scoate din sarite faptul ca nu reusiti sa intelegeti ceva si sa recunoasteti nu v-am retinut numele cele 2 personaje ca este o aberatie un motor mic si turat pus pe o masina grea...

si vrei sa ma impresionezi c aai avut o honda sau???? :)) oricine are o honda, mai greu sa faci ceva cu ea...

daca poti sa faci afirmatia ca nu am nici o treaba in domeniu auto fara sa ma cunosti sau masinile ce au plecat de la noi...eu zic sa ramai la predatul fizicii 6-8, nu e chiar asa daca inveti fizica sti si motoare si din prima vai: ce prosti sunt producatorii auto ca inca tin motoarele astea cand pot sa ii invat eu care este calea, sa ia un motor de motoreta si ce treaba ar face....

tot eu vin si in apararea ta si iti arat un motor de GSXR, pus pe tico, diferential de damas, ca sa iti fie drag sa poti sa ne scoti ochii,, uite uite vezi trage trage aveam dreptate :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah::blahblah: :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah::blahblah:

https://www.youtube.com/watch?v=bS-om...ext=1&index=42

https://www.youtube.com/watch?v=4HIK4...eature=related

Ce-mi arati tu, ca un R5 de 850 KG (foarte simpatic dealtfel) face masini cu 200-500 kg mai mult?:)))) sau ai uitat de raportul CP/kg???

Eu ti-am aratat 2 masini cu ~ aceeasi greutate (Golful mai usor), cu aceeasi putere si Golful cu 40% mai mult cuplu (+80NM) isi ia bataie, apropo de declaratia ta "acceleratia este data pur de cuplu" .

Stiu filmuletul respectiv si nu numai, doar ca un motor strict de motocicleta de 1000 nu face mersul tocmai placut si nici nu se obtin economii de carburant sau noxe. Este clar ca tehnologia cea mai eficienta este folosirea motoarelor de 600-1000 cmc cu turatii mai mici si cu supraalimentare, mai ales ca tehnologiile de supraalimentare au evoluat foarte mult in ultimul timp.

dj05fmx 31-10-10 19:31

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3773119)
Nu, avea drepate GTA, prin micsorarea vibrochenului, lungirea bielei si marirea diametului cilindrului se obtine aceeasi capacitate cilindrica si o micsorare a raportului de compresie, dar mai simplu se face prin mairea camerei de ardere si atat.
O sa-ti pun si poze cu M3-ul ca sa nu te mai smiorcai atat.

Ce-mi arati tu, ca un R5 de 850 KG (foarte simpatic dealtfel) face masini cu 200-500 kg mai mult?:)))) sau ai uitat de raportul CP/kg???

Eu ti-am aratat 2 masini cu ~ aceeasi greutate (Golful mai usor), cu aceeasi putere si Golful cu 40% mai mult cuplu (+80NM) isi ia bataie, apropo de declaratia ta "acceleratia este data pur de cuplu" .

Stiu filmuletul respectiv si nu numai, doar ca un motor strict de motocicleta de 1000 nu face mersul tocmai placut si nici nu se obtin economii de carburant sau noxe. Este clar ca tehnologia cea mai eficienta este folosirea motoarelor de 600-1000 cmc cu turatii mai mici si cu supraalimentare, mai ales ca tehnologiile de supraalimentare au evoluat foarte mult in ultimul timp.

NU iti arat un R5 de 1,4 l cu 8 v si axa cu scame in bloc cu tije impingatoare la tacheti si culmea nu mai are 875 kg cat are in certificat ci 1080 kg cantarit la ITP, nu stiu de ce...

golfu e mai puternic are 200 HP, eu am la baza decat 116 hp per 1 tona, fa niste calcule matematice d-alea de clasa 6-8 si vezi ce raport cal putere rezulta... si cum e cu cuplu.. iti spun eu de unde vine cuplu, boost, decomprimare, supape taiate, turbina mare, chiulasa modif, pistoane cu calota modif pe margini , supapte evac de nova 30grade, ghiduri schimbate, iridyum, jetari corespunzatoare cu presiunea,aprindere re037... modif joc culbutori la 0.9-0,5

dar hei astea nu se gasesc in nici un pliant si nici pe wikipedia, deci inseamna ca trebuie sa fie niste prosti... nu au cum sa imbunatateasca in vreoun fel cuplul...:lalala::lalala:

Chiar nu inteleg de ce imi tot bat capul. aveti dreptate toti , recunosc, de maine toata lumea sa arunce motoarele de pe masinile de zi cu zi si sa puna de motorete!!! si sa se trimita un manifest inginerilo rproducatoari de motoare auto prin care sa fie mustrati drastic ca nu cunosc fizica de clasa 6-8 si sunt f incompetenti ca nu au realizat pana acum progresul motorului de motoreta pus pe caroserie auto...

bafta maxima!

Gixer 31-10-10 19:39

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3772337)
De fapt tu te-ai facut de ras cu afirmatia asta ca se vede ca esti inca o persoana ce citeste doar pliante si date tehnice si ii lipseste partea tehnica aplicata grav... :)

cum sa compari un benzinar de 20 16v cu un passat diesel care are cuplu ala de peak (vârf) de cuplu, daca ai citi fisele de dyno la cele doua masini te-ar bufni si pe tine rasu de ce aberezi...sau oare intelegi ceva din graficu ala, chiar si daca nu ai fost asa corigent la fizica precum noi... eu sunt 90% sigur ca nu ai facut o linie in viata ta...

salut

Fata de cei care vad o reclama si cumpara renou sau pejou poate, ca pe aia atata ii duce capu!!!.....totusi nici aia nu ar prea putea sa ma contrazica :-P

Ce tat fishe si povesti cu cuplu, iara cu batutu in cap??!!! In practica 320i-ul de aceeasi greutate bate si passatul de 140Cp diesel, bate, deci nu mai au rost povesti d-alea de liniori ca daca imi intra turbo, daca nu schimbam sau daca schimbam mai repede. Am facut destule linii stai linistit, majoritatea ad-hoc....cu 525i-ul bateam cam orice haudist cu TDi pana in 2.5....aia cu peste 2.5 nici nu se luau de mine, da astialalti mai ales cu amaratul de 1.9 parca erau totzi frustrati cand vedeau semnul de la BMW si eventual mai ales cred sigla "525i" ....acuma m-am saturat de prostii d-astea, hai sa te vad pe tine pe teren cu-n cross macar in 4T si numai de 125 ca parca vad ca o turbaciune de 250 in 2T e lucru sfant pt tine....facem pariu ca nu te tii dupa mine? :D

Gixer 31-10-10 19:50

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3773218)

Chiar nu inteleg de ce imi tot bat capul. aveti dreptate toti , recunosc, de maine toata lumea sa arunce motoarele de pe masinile de zi cu zi si sa puna de motorete!!! si sa se trimita un manifest inginerilo rproducatoari de motoare auto prin care sa fie mustrati drastic ca nu cunosc fizica de clasa 6-8 si sunt f incompetenti ca nu au realizat pana acum progresul motorului de motoreta pus pe caroserie auto...

bafta maxima!

Aixam Virgo are motor monociclindru de 400cc diesel si numai 5cp, cutie automata reductoare cu 4 trepte automata si variator. Viteza maxima 45kmph. Consum 2.5% in oras, 2% inafara....nu e buna. Mai ales ca nu-ti tre nici permis de conducere si numai nr de primarie.Pt oras chiar mi-as lua si eu una, da d-aia fara limitator ca am B-ul, tot la 400cmc dar de 20Cp ce prinde cam 100kmph si consuma cam 3% in oras si cam tot atata si inafara daca o tii numai blana in 100kmph.
Deci cum sa zic....asta deja e motor cu putere de scooter slab, d-ala de 50cc(vb de varianta de 5Cp) si totusi exista cateva firme care produc masinutze d-astea la nivel de masa nunumai de serie! Fiabilitatea unui astfel de motor ca vad ca asta va doare, este de 100-150mii km cu o minima intretinere.

dj05fmx 31-10-10 21:13

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3773253)

Ce tat fishe si povesti cu cuplu, iara cu batutu in cap??!!! In practica 320i-ul de aceeasi greutate bate si passatul de 140Cp diesel, bate, deci nu mai au rost povesti d-alea de liniori ca daca imi intra turbo, daca nu schimbam sau daca schimbam mai repede. Am facut destule linii stai linistit, majoritatea ad-hoc....cu 525i-ul bateam cam orice haudist cu TDi pana in 2.5....aia cu peste 2.5 nici nu se luau de mine, da astialalti mai ales cu amaratul de 1.9 parca erau totzi frustrati cand vedeau semnul de la BMW si eventual mai ales cred sigla "525i"

Da, eu sunt dispus sa ma dau cu tine chiar daca nu am decat 1,4l... daca se poate as dori sa imi permiti la o anumita legala care sa iti convina tie ca si locatie sa ne intalnim sau daca nu sunt convins ca reusim sa ne intalnim undeva...chiar sunt curios cum mica BMW-ul tau cu sigla... Bineinteles filmata sa putem sa punem si aici... chiar nu sunt vorbe aiurea in vant.!!!

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3773253)
....acuma m-am saturat de prostii d-astea, hai sa te vad pe tine pe teren cu-n cross macar in 4T si numai de 125 ca parca vad ca o turbaciune de 250 in 2T e lucru sfant pt tine....facem pariu ca nu te tii dupa mine? :D

acuma aici vorbesti de motorete sau o dai din cola-n fanta ca nu sunt sigur ca intelg perfect despre ce e vba... vorbesti cumva de motorete... nu am spus ca sunt motociclist, doar ca am reparat si reconditionat motoare de motociclete, cutii, detalii d-astea ,"prosti" tehnice!

chiar nu inteleg ce anume o arzi in cola-fanta aici 2T-4T deja ma simt depasit. Daca inca ramane valabila provocarea cu BMW-ul astept detaliile cand ar fi convenabil eventual in cadru legal sau nelega sa ne intalnim...de povesti ca am facut eu am avut eu marele bmw care tragea ca din iad bla bla bla bla iarasi vorbele nu au nici o valoare aici... pune eventual un film ceva sa vedem si noi cum impingea bmwu tau de 25 banuiesc vanos de 192 cai sau ne vanos... si eventual cu ceva masini langa, fie ele diesel :rolleyes2 sau benzina... nu neaparat ca nu te-as crede eu dar sti cum e vba ce e pe film nu e minciuna, restu e bau bau si chiarnu reusim sa ne dam seama ce bine impingea bmwu tau de 2,5 din moment ce ne dai ca etalon frica dieselarilor de a te provoca...

Deja imi miroase grav a bau bau si vorbe-n vant si imi dau seama ca eu chiar sunt prost ca stau sa imi bat capu...

Ultimul meu post, cine citeste cred ca isi va da seama cum stau lucrurile de fapt...daca intr-adevar ai un bmw care rupe, astept pe PM detaliile eventuale ale unei intalniri in ciuda distantei f mari dintre noi... daca nu, continua cu masinuta din carton/plastic care consuma 2 l in oras Aixam Virgo. spor in asta!!!!

Gixer 31-10-10 22:20

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3773555)
Da, eu sunt dispus sa ma dau cu tine chiar daca nu am decat 1,4l... daca se poate as dori sa imi permiti la o anumita legala care sa iti convina tie ca si locatie sa ne intalnim sau daca nu sunt convins ca reusim sa ne intalnim undeva...chiar sunt curios cum mica BMW-ul tau cu sigla... Bineinteles filmata sa putem sa punem si aici... chiar nu sunt vorbe aiurea in vant.!!!

acuma aici vorbesti de motorete sau o dai din cola-n fanta ca nu sunt sigur ca intelg perfect despre ce e vba... vorbesti cumva de motorete... nu am spus ca sunt motociclist, doar ca am reparat si reconditionat motoare de motociclete, cutii, detalii d-astea ,"prosti" tehnice!

chiar nu inteleg ce anume o arzi in cola-fanta aici 2T-4T deja ma simt depasit. Daca inca ramane valabila provocarea cu BMW-ul astept detaliile cand ar fi convenabil eventual in cadru legal sau nelega sa ne intalnim...de povesti ca am facut eu am avut eu marele bmw care tragea ca din iad bla bla bla bla iarasi vorbele nu au nici o valoare aici... pune eventual un film ceva sa vedem si noi cum impingea bmwu tau de 25 banuiesc vanos de 192 cai sau ne vanos... si eventual cu ceva masini langa, fie ele diesel :rolleyes2 sau benzina... nu neaparat ca nu te-as crede eu dar sti cum e vba ce e pe film nu e minciuna, restu e bau bau si chiarnu reusim sa ne dam seama ce bine impingea bmwu tau de 2,5 din moment ce ne dai ca etalon frica dieselarilor de a te provoca...

Deja imi miroase grav a bau bau si vorbe-n vant si imi dau seama ca eu chiar sunt prost ca stau sa imi bat capu...

Ultimul meu post, cine citeste cred ca isi va da seama cum stau lucrurile de fapt...daca intr-adevar ai un bmw care rupe, astept pe PM detaliile eventuale ale unei intalniri in ciuda distantei f mari dintre noi... daca nu, continua cu masinuta din carton/plastic care consuma 2 l in oras Aixam Virgo. spor in asta!!!!

Nu mai am Bmw-ul si oricum nu ma dau cu raciuri sub 1.8 ....sisha si 1.8 ala e destul de mic. Pt astia de va tot chinuiti sa va tunati bashinile, ca sa fiu si foarte ontopic, voi faceti ceva din motorul ala pt ce nu a fost gandit, asa ca nu mai fiti curwe virgine cu motor de motocicleta gandit numai pt motocicleta, ca tot pe sistemul asta 1.4 tau a fost gandit pt masina de oras mica si zvelta 2-3 sec cat iti ia sa "te bagi" nu sa scoti din el 250cai sa faci drag-racing pe 402m sau sa va dati pe curbe...oricum Fwd nu a fost gandit nici pt drag si nici pt curbe ci doar sa iasa masina ieftina si mai usoara deci consum mai redus in oras, si sa aiba un cost de productie mai mic!

Deci clar nu ma dau cu tine.....si de o sa imi iau numai motor de 1.8 ....pt ca, macar sa ma gandesc tre sa ai un motor macar de capacitate cat a meu si acelasi tip de tractiune, asta e regula mea! Linitza organizata am facut numai cu 735i care abea m-a "facut" si cu 525d cu care am fost practic egal, dar m-am cam lasat fiind plictisit de monotonia acestora...

Cat despre endureala si 2T sau 4T unde te simti depasit.....apai nunumai la asta esti cam depasit, da nu-i bai, continua sa-ti fortezi dacia pana o sa crape daca mai umfli atata chichineatza aia de motor!

Giully4u 31-10-10 23:10

Gixer, "prietene", ai vorbit ca un american prost. Nu te dai cu "raciuri sub 1.8" ca ti`e frica sa iti rupa fasu` un r5 facut sa fie ieftin.

GTA 01-11-10 00:16

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3771532)

Nu rade de ceea ce nu intelegi,omul are perfecta dreptate.Si daca studiezi mai atent fizica aia pe care o pomenesti o sa realizezi si tu asta.Toat la generala ai invatat formula impulsului P=MxV...adica impulsul este egal cu, masa inmultit cu viteza.Practic in motor asta se intampla.

Daca ai avea si ceva experienta practica,in afara de teorie,ai sti macar ca o volanta usurata scade cuplul motor,usurarea intregului sistem biela-manivela de asemenea scade cuplul motor dar favorizeaza turatia.

Puterea unui motor otto este strict legata de cuplu si turatie....pentru un anume motor sa zicem X,care are 100cp,in momentul in care scade cuplul trebuie sa cresti turatia pentru a mentine puterea de 100cp....si vice-versa...daca vrei sa scazi turatia,dar sa pastrezi puterea va trebui sa maresti cuplul....

Si spre surprinderea multor teoreticieni,in functie de motor, conteaza chiar si greutatea sasiului in anumite conditii de mers...si asta pentru ca acel sasiu cu cat este mai greu are o inertie proprie care ajuta motorul intre schimbarile de trepte....dar asemenea lucruri nu se citesc pe wikipedia,se invata pe strada atunci cand vrei mai mult de la masina ta si cauti orice solutie posibila pentru a realiza asta.

All times are GMT +2. The time now is 05:44.

- Copyright 2026 4Tuning