Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Masini tunate (https://forum.4tuning.ro/18-masini-tunate.html)
-   -   Aspirate sau turbo? (https://forum.4tuning.ro/18-masini-tunate/7545-aspirate-turbo.html)

200SX 01-09-05 09:28

turbo clar dupa parerea mea.

motor turbo VS motor normal aspirat benzina(nu includ aicea VTEC-urile astea sunt o specie aparte) la aceiasi putere dupa mine castiga clar turbo

cel aspirat
- are capacitate mai mare
- consum mai mare
- taxe mai mari
- turatie mai mica
- greutate mai mare
+ cuplu mai mare
- cu bani putini nu se poate creste semnificativ puterea

cel turbo
+ are capacitate mai mica
+ emai usor
+ turatie mai mare
+ taxe mai mici
- cuplu mai mic
+ se pot obtine cresteri semnificative de putere cu bani putini

PS: nu uitati ca am facut compratia vorbind de 2 motoare de aceiasi putere ca la urma urmei asta conteaza

idealul idealului ar fi un V12 (mai mare de 5-6L) iVTEC biturbo,, oare o fi posibil asa ceva ?! cred ca motorul asta ar multumii pe toata lumea

PPS: cred ca s-a discutat si rasdiscutat subiectul asta, cel mai bun ar fi fost un search din partea initiatorului acestui topic inainte sa posteze

Race 01-09-05 13:31

razzvanw daca te refereai la chestia cu L6 vs V6,zi-mi si mie de ce un motor mai compact si cu centrul de greutate mai jos nu e mai bun ? Fara aberatiile BMW cu vibratiile si sunetul de la L6,alea sunt tampenii.
Daca te refereai la intrebarea mea despre compresie,nu mai face pe desteptul,mare savant care recomanda lucrarile altora.Daca stii raspunde,daca nu abtine-te.
200sx in general motoarele aspirate au turatii mai mari decat cele turbo,mai ales daca au cilindree apropiata si aceeasi putere.Si de ce turatia mare e un avantaj ? Pe de alta parte,cuplul la turbo e mai mare decat la aspiratele turate,si cam la fel cu aspiratele cu cilindree mare de aceeasi putere.
Cat priveste cresterea mare de putere cu bani putini,uite un exemplu:MRT ofera pentru Mustang GT un kit de supraalimentare cu compresor mecanic.Costa 3890 $ in versiunea de 420 CP,si 4895 $ in versiunea de 470 CP.Instalarea costa 600 $.Masina costa cam 26.000 $ stock.Nu cred ca la un motor care deja e supraalimentat poti creste performantele la fel de mult pentru acesti bani.Daca prin bani putini tu intelegi cateva sute de $,se cam schimba problema...

200SX 01-09-05 16:05

ai si tu dreptate depinde ce compram

1.8 VVTLi cu 1.8 turbo clar turatie mai mare la VVTLi si cuplu mai mare la turbo
2l turbo cu 2L vtec cuplu habar nu am da mai mult ca sigur turatie mai mare la VTEC
1.8 turbo cu 2.5L BMW cuplu mai mare la normal aspirate si turatie mai mare la turbo
2.6 biturbo cu V12 5L bmw

se pot gasii o grmada de exemple

depinde fiecare la ce exemple se gandeste, fiecare poate sa gasesca un exemplu care sa-i sustina parerea (parerea mea ei ca singurele motoare care ajung la CP/L motorele turbo sunt motoare bazate pe tehnologii similare VTEC)

la intrebarea topicului raspunsul meu e turbo benzina (dupa parerea mea oricum ai dao tot motoarele astea ies mai bine si stock si cu tuning)

Race 01-09-05 17:48

Motorul de 2,5l de la BMW are 192 CP/6000 RPM,si nu cred ca sunt prea multe motoare turbo cu turatia de putere maxima mai mare (exista Bugatti EB110 cu 8.000 RPM si turbo,dar e o raritate).In general,motoarele turbo au cam aceeasi turatie de putere maxima ca un aspirat de cilindree mai mare,poate chiar mai mica.Deci si cuplul la puterea maxima e tot pe acolo,iar varful de cuplu nu poate diferi cu foarte mult.
Motoarele turbo au puteri litrice mai mari decat aspiratele de turatie.Evident,se poate gasi un exemplu gen motorul de pe S2000 vs 1.8T/150 CP de la VW...dar in general puterile litrice ale aspiratelor DE SERIE nu depasesc 100 CP/l,maxim 120.Un amarat de WRX are 112,iar STi-ul e deja departe.
Si nu mai lauda atata V-TEC.Tehnologia asta nu face motoarele mai puternice,ci le face utilizabile la turatii mici.In mare un VTEC e un motor de curse cu inca un set de supape pentru turatii sub 5-6.000 RPM.E o idee excelenta pentru masini de strada,insa nu le face mai puternice,ci doar mai suportabile in viata de zi cu zi (scade consumul,vibratiile si zgomotul la turatii joase).

Ova 05-09-05 18:06

Re:

Vtec e patentat de Honda si il face si toyota si se numeste vvtli (altcumva cum sa scoata din 1.8 192 cp,il are si Nissan si Mitsu(la ei se numeste Mivec) si presupune deschiderea supapelor de admisie pe la turatii destul de inalte(5500-5800) ,sub nici o forma sub 5000,dar na....

Masina perfecta pt. mine a fost dezvoltata deja de mult daca vorbim de aspirate natural si se numeste S2000.
Daca vb. de turbo se cheama evo9 si by the way are si Mivec si...4x4

Race 05-09-05 18:59

Quote:

presupune deschiderea supapelor de admisie pe la turatii destul de inalte(5500-5800
In primul rand,5500-5800 e intre 5-6000 RPM cum am zis eu.De aia e scoala primara obligatorie,sa inveti niste simple inegalitati intre numere naturale.In al doilea rand,saracele supape de admisie stau inchise pana la 5500-5800 RPM dupa parerea ta ? Inteligenta chestie,ma si mir pe unde se mai umplu cilindrii aia...
Puteri litrice asa mari se obtin linistit fara V-TEC,orice motor de curse poate face asta,si daca iti schimbi supapele,axul cu came etc. cu unele mai agresive poti creste puterea la orice masina.Problema e ca un astfel de motor consuma mult si are vibratii mari.Tot ce face V-TEC e sa foloseasca niste supape mai mici,cu alti timpi de deschidere,pentru turatii mici,si altele mai agresive pentru turatii mari.Se puteau folosi foarte bine doar ultimele,dar cu dezavantajele pe care le-am zis mai devreme,si nu mai era nevoie de V-TEC.

Ova 06-09-05 17:37

Re:

Quote:

Originally Posted by \"Race\"
In mare un VTEC e un motor de curse cu inca un set de supape pentru turatii sub 5-6.000 RPM.E o idee excelenta pentru masini de strada,insa nu le face mai puternice,ci doar mai suportabile in viata de zi cu zi (scade consumul,vibratiile si zgomotul la turatii joase).

fara vtec un 2.0 de 200 ( motorul de pe CTR ) ar avea vreo 150 de cai

RoSonic: OVA, avertisment pentru limbajul folosit!!!

200SX 06-09-05 17:53

hai sa bagam si motorul rotativ in dicutie cel de pe RX7 sau RX8 ca sa fie balciul complet

Race 06-09-05 19:31

http://auto.howstuffworks.com/framed...whatsvtec.html
Quote:

If high speed operation is all we have to worry about, Honda wouldn't need to implement VTEC. Indeed, race engines that operate mostly at high rpms do not utilize any mechanism like VTEC. But street cars used for daily driving spend most of their time with the engine at low RPMs. Valves that open wide for high RPM operation contributes to rough operation and poor fuel economy at low RPMs
Deci dupa cum am zis:nu mai laudati V-TEC-ul atata,ca nu imbunatateste performantele.La fel cum un hot-hatch imbina o masina de curse si una normala,asa face si V-TEC-ul cu performantele motorului.Un Golf GTI nu e mai rapid decat un Ariel Atom,e doar mult mai utilizabil in regim cotidian.

cioli17 06-09-05 19:44

baga okiu acilea , citeste te rog atent tot ce scrie acolo cand ai timp , apoi mai zi-ne odata ce este vtecul defapt

http://en.wikipedia.org/wiki/VTEC

uita-te si aici : http://auto.howstuffworks.com/question229.htm

Race 06-09-05 20:15

Citate din primul tau link:
Quote:

Optimal low RPM valve timing and lift settings would result in insufficient fuel and air at high RPMs, thus greatly limiting engine power output. Conversely, optimal high RPM valve timing and lift settings would result in very rough low RPM operation and difficult idling
Quote:

Performance-tuned engines have cam profiles that are optimized more towards high RPM operation, where the greatest power can be obtained. But this means that low speed operation is compromised. Anyone who has heard a racing car or a highly-tuned hot rod sitting at idle will note that the engine sounds like it is barely capable of running at that speed
Citate din al doilea link:
Quote:

If you put in a good low-speed camshaft, it hurts the engine's performance at high speeds, and if you put in a good high-speed camshaft it hurts the engine's performance at low speeds (and in extreme cases can make it very hard to start the engine!).
Quote:

VTEC (which stands for Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) is an electronic and mechanical system in some Honda engines that allows the engine to effectively have multiple camshafts. As the engine moves into different rpm ranges, the engine's computer can activate alternate lobes on the camshaft and change the cam's timing. In this way, the engine gets the best features of low-speed and high-speed camshafts in the same engine.
.V-TEC-ul nu imbunatateste performantele,ci scade consumul si vibratiile cand mergi ca pensionarul.O fi vre-un motiv pentru care varsta medie a cumparatorului de Honda e asa de ridicata...

Race 06-09-05 21:21

DACA NU S-AR FOLOSI V-TEC,MOTORUL AR AVEA ACEEASI PUTERE MAXIMA,DOAR CA LA TURATII MICI AR MERGE MAI PROST.

Ai pus doua linkuri pe care aparent nu le-ai citit,iar daca da nu le-ai inteles.Reciteste atent,concentreaza-te pe citatele pe care le-am extras din linkurile TALE.

RoSonic: RACE - avertisment pentru modul de adresare!!!

cioli17 06-09-05 21:41

ok , asa ramane :)

200SX 06-09-05 21:55

deci pana la urma inteleg ca nu motoarele VTEC sunt cele mai performante motoare normal aspirate cu care poate venii o masina din fabrica (ma refer la aceiasi capacitate cilindrica , ca nu poti compara un 1.6L cu un V12 de 8L)

da despre rotative nu zice nimeni nimika?
1.3L --- 240CP (parca asa este RX8-ul)

sa zicem ca eu imi iau un civic type-r cu motor de 2.0l normal aspirat, tu ce masina iti iei cu motor de 2l tot normal aspirat care sa aiba performantze mai bune ca civicul

ca sa compltez:
gaseste rival normal aspirat stock de aceiasi capacitate la urmatoarele motoare:
la 1.6 VTEC 160CP
la 1.8 VVTLi 192CP
la 2.0 VTEC 200CP sau 240CP sau 250CP
la 2.2 VTEC 240CP

in dreptul motorului ales de mine pune motorul tau care zici ca e mai bun

RoSonic 06-09-05 22:11

AM STERS SI EDITAT MESAJE!!!

AVERTIZATI SI LUATI IN VIZOR PENTRU LIMBAJ : OVA SI RACE!!!

Continuati va rog discutiile intr-un mod civilizat!

All times are GMT +2. The time now is 13:18.

- Copyright 2026 4Tuning