Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Consiliere achizitie audio (https://forum.4tuning.ro/395-consiliere-achizitie-audio.html)
-   -   cele mai bune twetere.....care or fi? (https://forum.4tuning.ro/395-consiliere-achizitie-audio/56650-bune-twetere.html)

mrc 19-11-07 15:05

Re: cele mai bune twetere.....care or fi?

trebuie sa precizez ca nu am experienta in domeniul car audio. am ceva experienta in pro audio, de unde si ideea cu tweeterele ART. am ascultat diferite monitoare de studio de la yamaha ns10, tannoy, behringer, esi, event, la dynaudio, adam, focal. ultimele 2 sunt, in opinia mea, mult peste celelalte. acum referitor la dispersia tweeterelor ART, din ce am ascultat eu, au o imagine stereo superba si un sweet spot f mare. intr-adevar nu am de unde sa stiu cum se comporta intr-un mediu necontrolat cum este cel din masina, dar ma gandesc ca decat sa dai o gramada de bani pe un set de difuzoare focal, dc sa nu incerci cu ceva care suna tot in zona aia si la un pret mult mai avantajos?
ca o paranteza adaug faptul ca nu este vorba de zgomot de tranzient, exprimarea e un pic ambigua aici. semnalul tranzient este acel semnal care are un atac foarte rapid, iar tweeterul trebuie sa fie instare sa raspunda cat mai repede si fara inertie. avantajul tehnologiei ART este faptul ca membrana din care este formata tweeterul are o suprafata mult mai mare si este si mult mai usoara decat in cazul unui tweeter normal. fiind mai usoara, are mai putina inertie, ca atare are si un raspuns tranzient mai bun.
Marinu, daca ai o parere f proasta despre tehnologia asta, incearca sa-ti faci intr-o zi drum pe la muzica si sa le auzi, sunt convins ca o sa-ti schimbi parerea :)

Marinu 19-11-07 16:38

Quote:

Originally Posted by mrc (Post 1206168)
trebuie sa precizez ca nu am experienta in domeniul car audio. am ceva experienta in pro audio, de unde si ideea cu tweeterele ART. am ascultat diferite monitoare de studio de la yamaha ns10, tannoy, behringer, esi, event, la dynaudio, adam, focal. ultimele 2 sunt, in opinia mea, mult peste celelalte. acum referitor la dispersia tweeterelor ART, din ce am ascultat eu, au o imagine stereo superba si un sweet spot f mare. intr-adevar nu am de unde sa stiu cum se comporta intr-un mediu necontrolat cum este cel din masina, dar ma gandesc ca decat sa dai o gramada de bani pe un set de difuzoare focal, dc sa nu incerci cu ceva care suna tot in zona aia si la un pret mult mai avantajos?
ca o paranteza adaug faptul ca nu este vorba de zgomot de tranzient, exprimarea e un pic ambigua aici. semnalul tranzient este acel semnal care are un atac foarte rapid, iar tweeterul trebuie sa fie instare sa raspunda cat mai repede si fara inertie. avantajul tehnologiei ART este faptul ca membrana din care este formata tweeterul are o suprafata mult mai mare si este si mult mai usoara decat in cazul unui tweeter normal. fiind mai usoara, are mai putina inertie, ca atare are si un raspuns tranzient mai bun.
Marinu, daca ai o parere f proasta despre tehnologia asta, incearca sa-ti faci intr-o zi drum pe la muzica si sa le auzi, sunt convins ca o sa-ti schimbi parerea :)

Nuuuuuu... nici pe departe nu am o parere proasta...., din punctul meu de vedere este o tehnologie superioara celeia clasice cu calota din punct de vedere al tranzientului, transparentei, detaliului..... (ca technologie vorbind), dar la modul general fara sa aduc referire la tweeterele A.R.T, parerea mea este ca pe voci sunt inferioare destul de mult. Faptul ca tweeterele A.R.T au o inertie mica datorita materialelor usoare, este intradevar un mare plus pentru rezolutia sunetului reprodus.... dar este mai putin interesant decat faptul ca "zgomotul de tranzient" este foarte mic si datorita acesteia se comporta foarte bine la creerea imaginii holografice cat mai bune si ajuta si la folosirea lor mai buna in Near Field (exact pt. ce au si fost construite, Studio), si cu cat zgomotul de tranzient este mai mic, cu atat tweeterele devin mai insesizabile in sistem (adica nu se aude muzica din ele, deoarece zgomotele de miscare ale calotei unui tweeter normal sunt directive, dand de gol pozitia tweeterului). Sweet Spotul foarte mare se datoreaza zgomotului de tranzient redus si a dispersiei mare pe orizontal (adica pe axa Y, cum spuneam mai sus). Problema era ca daca tu pui difuzoarele sa bata direct catre tine si din stanga si din dreapta ovarianta normala de folosire in masina), datorita dispersiei foarte mari pe axa Y, o parte din sunet va venii direct la tine, o parte va lovii in geamul lateral fata , iar in cealalta parte sunetul se va dispersain spre parbriz, si din parbriz catre tine..... si atunci vor fii multe unde sonore care vor ajunge la tine cu intarzieri, facand ca avantajul de rapiditate castigat prin constructia difuzorului sa fie pierdut din cauza intarzierilor undelor reflectate....... si o alta problema destul de mare este ca daca tweeterele au foarte multe reflexii se creeaza efectul de horn, care poate fii neplacut atunci cand nu este controlat perfect, se alege praful de liniaritatea tweeterului, efectul de Horn creeand varfuri...... Sunt incantat de ideea de a veni sa le ascult si cu siguranta o sa vin cand o sa am timp :) mersii de invitatie ;)

idm_vw 09-11-10 17:32

2 Attachment(s)
ce parere aveti despre tweeterele astea ?

All times are GMT +2. The time now is 06:43.

- Copyright 2026 4Tuning