Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Viteza maxima reala vs. viteza maxima constructiva (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/40166-viteza-maxima-reala-vs-viteza-maxima-constructiva.html)

demin2609 28-04-09 20:26

Re: Viteza maxima reala vs. viteza maxima constructiva

Quote:

Originally Posted by DarkJEDI (Post 2271959)
1-viteza unei masini e in stransa legatura cu frecarea si puterea.
2- asadar ca sa prinzi 220 iti trebuie urmatoarele: 140-150 CEL PUTIN, o aerodinamica de 0.30 si frecarea la sol nu o stiu,

Daca passatu meu de 130 se chinuie sa prinda 215 (real)cu o aerodinamica de 0.26 si 1600 kg , as vrea si eu sa prinda fordu care are 900 si 65 cp mai mult de 165, dar nu se poate. astea sunt legile fizicii.

1- da
2-s-o crezi tu!, depinde mult de cutia de viteze si de greutatea masinii!!! aceeasi masina poate sa prinda 200 sau 240 cu o cutie de viteze diferita, explu ford mondeo 1,8 115 cp 4 trepte prinde 240 km/h , reno laguna 1,8 l 115 cp 5 trepte prinde maxim 200 km/h !, nu mai spun ca greutatea are factor decisiv in atingerea vitezei maxime, masini cu greutati asemanatoare!

exp o masina cu 2 pers 1,4 diesel, ford, 160 km/h dus,
acelasi traseu cu 4 persoane abia a atins 146 km/h concluzia o trageti singuri.

dolb 28-04-09 20:37

pai e si normal ca greutatea sa influenteze viteza maxima.. poti sa o iei logic: una e sa tragi tu ca om 300 kg dupa tine.. si alta e sa tragi 50 .. viteza e mai mare.. logic !

DarkJEDI 28-04-09 21:08

mai... nu mai fabulati atata.

1. nu stiam ca exista mondeo cu 4 viteze sau ca sfideaza legile fizicii si prinde 240, cand el real prinde maxim 200 si vreo 215 in bord.
2. masa (nu greutatea) are influenta asupa frecarii cu asfaltul.atat. daca nu ma crezi vezi aeroglisoarele cat de usor se misca pe orice fel de teren, mai ales ca au 20 de tone.
3.depinde intradevar de cutia de viteze. daca ea in treapta 5 ajunge la , limitare la 180, nu prinde mai mult. poate sa aiba si 500 cp. daca in schimb e mai lunga nu o sa aiba puterea necesara sa ajunga la viteza respectiva si se va opri mai devreme.

PS: mondeo ala de care zici tu prinde 190 in treapta 4 si atinge 215 in bord la 5500 rpm in trapta 5.

carutasu 28-04-09 21:29

Intr-adevar, niste fabulatii de-ti vine sa-ti ascunzi fata in palme si sa plangi.
Daca se dau sanctiuni pentru off-topic, posturi aiurea etc, ar trebui sa se dea si pentru asa ceva.
E intr-adevar greu de inteles ca poate sa aiba cutia lui peste de lunga cu raport de transmisie 100, daca masina nu are suicienti cai (exemplu acestor 115 de pe acel Mondeo) pur si simplu o opreste aerul sa mai accelereze peste viteza de talon la care fraierii aia de constructori au calculat-o, nu-i mai poate invinge rezistenta.Tot 115cp am si eu pe Focus, pur si simplu pe tr a 5-a ramane la 5000 si ceva de ture, nu poate urca ca pe treptele 1-4 pina in 7000, asta fiind in jurul lui 198-200km/h.De acolo nu mai poate, ii lipseste putere, aerul e un perete pentru el in acel moment.Greu.....240km/h "REALI" din 115cp....ca are el cutie lunga...deh...mai aveti?

demin2609 28-04-09 21:41

mah...

se poate sa fi gresit, poate nu am vazut bine eu, sau acul nu indica bine, acum ce am vazut eu am spus... :-)

carutasu 28-04-09 22:09

Ca un alt exemplu rapid....realizezi ca noul Focus RS are viteza de varf 263km/h si asta forjat tare in test (e masina sport, ala era scopul, sa se vada cat duce sugrumat la maxim...nu e masina de croaziera, sa se mai poata inventa o ipoteza a "vitezei de talon in conditii de siguranta"), nelimitat electronic si avand 305cp? 23km/h in plus la cai aproape de 3 ori mai multi?Si categoric nu e vorba ca duce cutia doar atat, tunat si "imbogatit" cu vreo 60cp mai ia la viteza de varf, nu cred deci ca cutia ar mai avea posibilitati fix zero.Nu zic ca o masina de 125cp nu poate avea o viteza de varf egala, sau poate putin mai maricica decat una de 135 (fie 140), se poate intampla...dar aici vorbim de discrepante mult prea mari.Pur si simplu nu poti spera ca o masina de 115-120cp sa prinda (si "real" ) cat viteza de talon a unui ST sau Honda S2000.

DarkJEDI 28-04-09 22:34

ai f mare dreptate acolo. oricum masinile daca le dai suficient spatiu prind cu putin mai mult (cel mult 5-6 kmh^-1) decat scrie in talon. asta din cauza ca masinile au fost testate pe un drum limitat ca distanta sau aveau viteza calculata matematic.

Evil Yuri 29-04-09 01:15

O treaba ar fi faptul ca masina respectiva a fost facuta sa prinda viteza din talon si in conditii mai putin favorabile. Daca ea prinde 200 in conditii ideale, ei bine, ei au pus in talon 195. Ei practic garanteaza faptul ca nu iti trebuie pista perfect orizontala si loc in care sa nu existe pic de vant, pentru a prinde viteza maxima din talon. De aici, si faptul ca se poate intampla sa prinzi 200 real cu ea.

Ca o paralela, insa fara prea multa legatura cu masinile normale, este Bugatti Veyron, care are nevoie de in jur de 930-950 cai (nu imi amintesc exact) pentru a atinge 407 km/h, anume viteza din talon declarata, diferenta de 50-70 cai fiind menita pentru ca masina sa poata atinge acea viteza si in conditii care deviaza putin de la perfectiune (putin vant, temperatura a aerului, si multi alti factori care pot influenta top-speed-ul cu 1-2-5 km/h).

CyberCSX 29-04-09 07:20

Daca toate astea ce scrieti voi sīnt reale īnseamna ca DACIA SANDERO fuge 220 km/h fara nici o problema iar francejii īmpreuna cu cei de la Mioveni si-au baut cerneala la scoala, habr-nau ce construiesc si cu talonul te poti sterge undeva cīnd mergi la bae si te-ndesi :D :D :D :D :D

Un exemplu testat:

Am forjat Sandero-ul lui fiu-meu pe A3 Directia Duisburg--->Frankfurt de ia-u sarit dracii. Autostrada, drum īntins ca-n palma. La un moment dat acul vitezometrului īmi arata 185 km/h si mai aveam īnca 2 - 3 cm cursa de pedala de acceleratie. Ia-m mai dat 1 cm din cei 2 - 3 disponibili de acceleratie, acu la 200 km/h.

Pai cum dracu e posibil daca conform datelor tehnice nu fuge mai mult de 161 km/h ceea ce scrie si īn talonul masinii?

Am Agatat un GPS de masina, ia-m dat cox pe acelasi traseu īn aceleasi conditii de drum, temperatira si-mi rata o V. max de 155 km/h dupa care adorm pistoanele īn timp ce acul vitezometrului arata 200 km/h.

Conform GPS masina fuge cu 6 km/h mai putin decīt V.max notata īn talon iar conform vitezometrului cu 39 km/h mai mult.

Mai jos, Scanul talonului de la masina.

PS: Am votat Mai putin decat viteza maxima din talon deoarece un GPS este de 100 de ori mai exact decīt vitezometrul masinii ce are de regula la aproape fiecare masina o eroare de 25% fata de realitate, eroare ce creste īn raport cu viteza masinii indiferent ca e Dacia sau Bugati "Veioza".

B88EAT 29-04-09 09:28

viteza maxima din talon fata de viteza reala care o poate duce masina , difera in functie de marca/model , drum , cauciucuri , greutatea masinii (si cand zic "greutatea masinii" ma refer la persoanele , bagajele din masina) si de multe aspecte

Sa va dau un exemplu , am un Hyundai Coupe 2.0 din 2005 , eu personal la 235 km / h pe bord aveam reali 228 km/h (dupa GPS) , in talon scrie viteza maxima 207 km/h .
Eram 3 persoane in masina fara bagaje mari.
Viteza maxima , parerea mea , este pusa pentru a nu forta motorul . Ma gandesc eu...de ce ar fi trecut astia in bord 260 km / h cand in talon scrie 207 km / h ?!

am uitat sa specific , ca sa urci viteza cat de cat trebuie sa iei masina din treapa a - 2 a maxim pana-n treapta a - 5 a (in cazul meu) . Masina mea se duce cam in 240 - 245 pe bord (real cam in 235-240)

CyberCSX 29-04-09 09:46

Quote:

Originally Posted by B88EAT (Post 2275179)
Ma gandesc eu...de ce ar fi trecut astia in bord 260 km / h cand in talon scrie 207 km / h ?!

Pt. ca mecanismul ceasurilor de bord se foloseste pe mai multe tipuri de masini la acelasi producator. Se schimba doar fata (discul gradat) īn design si marime dependent de design. Ar fi aberant ca sa produca pt. fiecare tip de masina dinpropria productie un mecanism anume.

La mertzan, mecanismul ceasului de la A-Class se foloseste si la S-Class. Difera doar suportul de fixare de plastic si masca cu gradatiile.

B88EAT 29-04-09 09:50

dar totusi de la 207 la 260 e ceva....am prieteni care au dat "tot bordul" si in talon este diferenta mare.

E acum , pe mine nici nu ma intereseaza viteza maxima din talon.Eu ii dau cat poate si cum poate

Evil Yuri 29-04-09 10:03

Sa fim seriosi, astea cu "e trecut mai putin sa nu forteze motoru prostii" sunt cam lipsite de noima. Daca era asa, ii punea limitare in ture la 4000 RPM, pentru ca mai rau se duce motoru la turat in gol la 7000 decat mers constant la 5500 in a 6-a.
In acelasi timp, nu stiu cine sta sa citeasca talonu in momentul in care e cu masina in blana, ho frana, ca am depasit viteza din talon :)).

De asemenea, modelele entry-level de la un anumit producator, cu motor de 1.4-1.6, chiar daca au 260 pe bord, nu au nicio legatura cu o astfel de cifra astronomica. Ci pur si simplu e un singur bord, care se foloseste si pe variantele mai bine motorizate.

myk-e 29-04-09 11:57

Quote:

Originally Posted by CyberCSX (Post 2274969)
[...]
Am Agatat un GPS de masina, ia-m dat cox pe acelasi traseu īn aceleasi conditii de drum, temperatira si-mi rata o V. max de 155 km/h dupa care adorm pistoanele īn timp ce acul vitezometrului arata 200 km/h.

Conform GPS masina fuge cu 6 km/h mai putin decīt V.max notata īn talon iar conform vitezometrului cu 39 km/h mai mult.

Mergeţi īn service, tabloul de bord are probleme (dacă GPS-ul e bun). Eroare există, dar nu chiar ATĀT de mare! Am Logan de 1.4, pe ceas am prins 173 km/h, şi tind să cred că eram īn jurul valorii VMC (162).

Toate cele bune!

CyberCSX 29-04-09 12:16

Quote:

Originally Posted by myk-e (Post 2275550)
Mergeţi īn service, tabloul de bord are probleme (dacă GPS-ul e bun). Eroare există, dar nu chiar ATĀT de mare! Am Logan de 1.4, pe ceas am prins 173 km/h, şi tind să cred că eram īn jurul valorii VMC (162).

Nu se mai merge nivci unde cu ea, se schimba cu totul. De ce? Vezi aici.
Sper ca cealalta sa nu mai aiba erori din astea si daca are sa nu mai fie asa de mari. Īn vine. Exemplul este dat pt. a arata ca nu te poti lua nici dupa ce scrie īn talon si nivi dupa ce-ti arata vitezometrul. Īn talon scrie ce e dat de fabrica iar vitezometrul bate erori de te satura iar īn ceea ce priveste "veioza" aia de la Bugati, ala fuge cu 500 eventual numai agatat de un TGV la fraceji pe un traseu de test :D :D :D :D

All times are GMT +2. The time now is 17:45.

- Copyright 2026 4Tuning