Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   FIBRA DE STICLA/CARBON, CHITUL, VOPSEAUA SI ALTELE (https://forum.4tuning.ro/657-fibra-sticla-carbon-chitul-vopseaua-altele.html)
-   -   Despre vopsea si vopsire/lacuire (https://forum.4tuning.ro/657-fibra-sticla-carbon-chitul-vopseaua-altele/218145-vopsea-vopsire-lacuire.html)

mike-fullspeed 30-07-14 12:22

Re: Despre vopsea si vopsire/lacuire

jumatate de litru pentru 1 litru de lac poate..... In nici un caz pentru 2..

mike-fullspeed 30-07-14 12:28

Re: Se poate afla nuanta(codul) vopselei de acum ?

Aditiv de matuire in vopsea, in baza?? :shock:

colorix 30-07-14 12:37

Re: Se poate afla nuanta(codul) vopselei de acum ?

Da...aditiv de matuire direct in baza...la 2k ca banuiesc ca 2k este pe ea...iar daca vrei 1k atunci matuim din lac
Stima

colorix 30-07-14 12:40

Quote:

Originally Posted by mike-fullspeed (Post 5730057)
jumatate de litru pentru 1 litru de lac poate..... In nici un caz pentru 2..

Jumatate de litru intaritor la 2litri lac asta ar insemna 4:1:))
Acum daca e scump intaritorul poti sa.i pui si mai putin:)))
Toata lumea vopseste numai cu STANDOX :)))))

JDV 31-07-14 14:21

Salut, am si eu o nelamurire:
Am o buba de rugina pe haion, si as vrea sa o scot/chituiesc/vopsesc.
As vrea sa stiu ce granulatie imi trebuie la smirghel pentru scos rugina pana la tabla, granulatia pentru finisat chitul si cea pentru vopseaua de pe langa "buba" pentru contact bun cu stratul de vopsea.
Multumesc frumos

Acc3l3ratoR 13-08-14 22:15

o intrebare ....
cum se prepara grund fillerul(spritzchitul)...
ca tanti de la magazin mi-a data si intaritor la el ....
trebuie diluat ??
ca e foarte gros... cam care sunt proportiile?

colorix 13-08-14 22:37

Quote:

Originally Posted by Acc3l3ratoR (Post 5734150)
o intrebare ....
cum se prepara grund fillerul(spritzchitul)...
ca tanti de la magazin mi-a data si intaritor la el ....
trebuie diluat ??
ca e foarte gros... cam care sunt proportiile?

Se respecta intocmai cantitatile...4:1 respectiv 5:1...si dilutia o faci in functie de ce ai nevoie...cat trebuie sa incarci...10%...15% ...si arunca un ochi si pe instructiunile de pe spate...ca ar trebui sa zica de la dilutie pana la presiunea si timpul de uscare necesar.
Si ca sfat incearca sa cumperi produse de la magazine care uti ofera si consultanta...nu numai produsul de parca ai cumpara paine.
Stima

oviradu 21-08-14 15:29

Re: Alegerea pistolului de vopsit

Ma intereseaza si pe mine sa "ma joc" putin cu vopsele si cu pistoale de vopsit.
Fiind la inceput nu as vrea sa ma arunc direct pe un Sata, Iwata sau Devillbis mai ales ca vreau si un compresor corespunzator pentru pistol.
Ce vreau sa vopsesc pentru inceput sunt cadre de biciclete, dar si masina mea din 2001, asa ca va fi cobaiul meu.
Din ce am mai citit, pentru piese mai mici, recomandat ar fi un pistol cu duza de 0.8, iar pentru masina duza de 1.3 ar fi ok (rog sa ma corectati daca gresesc).

Si acum trebuie sa aleg pistolul (pistoalele) de vopsit. Imi puteti recomanda ceva modele? Sunt dispus sa investesc in pistol cateva sute de lei, dar mai sunt si atent la consumul de aer. Am vazut multe HVLP care au consum si de 350 -370 l/min. As dori sa-mi iau si compresor care sa acopere necesitatea pistolului, dar un compresor care poate furniza 370 l/min este destul de scump (3500 lei)

Stiti ceva modele de pistoale care sa se incadreze in ce vreau eu? Am vazut diverse marci Yato (Polonia), AmPro (USA), BGS (Germania), Fini (Italia).
Se poate face treaba cu astea? Sunt genul de om care este atent la detalii, nu am doua maini pe stanga si imi place sa fac lucrurile cat mai apropiate de ce "spune" teoria.

Multumesc!

PS: cine zice sa merg la vopsitor....ignor. Nu as mai fi postat aici daca vroiam acest lucru.

wheelman2009 22-08-14 14:11

O sa incer sa-ti dau pe scurt cateva sfaturi asa ca :
- la SATA si IWATA nu are rost sa te uiti sunt de top, profesionale si scumpe, iar pentru ce iti trebuie tie nu are rost sa iei asa ceva ( DeVillbis sunt ceva mai ieftine, dar sunt clar sub cele 2 din varf, am vopsit cu toate cele 3 marci )
- pentru lucrari marunte e bun un mini spary gun HVLP cu o doza de 0,8, YATO sau alta marca din categoria low-price, cred ca o sa gasesti undeva pe la 150-200 lei si pentru maruntisuri e bun, la masina insa e alta poveste.
- daca vrei sa vopsesti masina sau piese la ea iti trebuie un pistol normal ( cu ala mic nu ai ce sa faci ), iar ca si pistol ieftin eu iti recomand un SICO LVMP cu o doza de 1.3 ( este o copie destul de reusita dupa un pistol celebru - SATA 2000 RP ) iar ca si pret e undeva la 400-500 lei si ar fi ok atat pentru vopsea cat si pentru lac ( vezi ca iti trebuie si regulator de presiune si flitru, ca fara ele vei avea probleme ), iar daca te obisnuiesti putin cu el o sa faci treaba buna.
- ca si compresor pentru retusuri te descurci si cu unul de 50 de l, dar daca vrei sa vopsesti o masina total iti trebuie unul cu butelia de 100 l si un minim de 250l/min.
- inainte de a vopsi masina sau piese la ea, incearca sa vopsesti cu o vopsea ieftina diverse piese mai mari din tabla, usi de garaj etc. sa iti faci mana si sa nu strici vopseaua acrilica scumpa cand te vei apuca sa dai cu ea.
- incearca sa citesti si topicul : Despre vopsea si lacuire, am explicat acolo si eu si altii etapele vopsirii si iti poti face idee.
Asa ca in final iti urez bafta si spor la treaba.

oviradu 22-08-14 21:48

Sfaturi bune si utile. I-ti multumesc mult de informatii. Sper sa gasesc un SICO de care spuneai.
Sigur ca da, pe iesirea de la compresor o sa pun un filtru de impuritati si un regulator. As mai vrea in functie de costuri si un separator apa-ulei.
Am mai vazut ca cineva a mai facut o serpentina de la iesirea din compresor pana la filtru, in ideea sa se raceasca aerul, sa nu intre cald in filtru/separator...
Ce sa mai zic... o sa te (va) mai bazai probabil si cu alte intrebari, poate pentru unii vor fi banale dar toti invatam la un moment dat.

O seara placuta!
Numai bine!

bogdan_kwx 25-08-14 12:23

de pistolul acesta ce parere aveti?e bun de ceva? ma gindesc ca e nou.si pt spritzchit ce duza trebui ?multam
http://www.ebay.de/itm/DEVILBISS-SLG...item2582b4d116

sau e mai ok acesta?
http://www.ebay.de/itm/NEU-LACKIERPI...item233f706790

wheelman2009 01-09-14 15:38

@oviradu - serpentina la iesirea din compresor pentru racirea aerului nu prea are rost sa faci
- separator apa-ulei e bun, deci daca poti ia unul
- regulator si filtru eu am si la iesirea din compresor + filtru si regulator pe furtun la intrarea in pistol, in felul asta reduci riscul de a avea gunoaie/impuritati la minim, nu la 0 chiar si asa si mai poti avea surprize.
- daca nu ai bani de filtrele mari pentru compresor macar sa faci rost de un filtru mic pe furtun si regulator inainte de intrarea in pistol si sa nu uiti sa scoti apa din compresior de fiecare data ( butelia are pe burta un surub de golire )
- daca erai din Bucuresti, stiam unde sa te trimit sa gasesti pistolul, dar asa incearca pe net poate il gasesti ( vezi ca pe doza trebuie sa scrie RP - reduce pressure si are ca un inel albastru la doza )
- poti sa ma mai intrebi ce nu intelegi, dar raspunsurile vor fi in general intarziate, pentru ca intru rar pe forum.
Bafta si spor la treaba.
@bogdan_kwx - ambele pistoale sunt din gama Starting Line de la Devilbiss, adica cele mai ieftine pentru hobby, deci isi vor face treaba, dar sa nu ai pretentii la ele.
- cel mai indicat dintre cele 2, e cel cu consumul cel mai mic de aer si cu o doza de 1.3 mm ( tu cu siguranta nu ai un compresor mare. )

puncts 16-10-14 09:16

Vopsire bara

Salut , sunt nou pe aici si as avea nevoie de putin ajutor .
De putin timp mi-am luat un pistol de vopsit , detin si un compresor , as dori sa vopsesc o bara pe care o am pentru masina mea . am cumparat vopsea pe cod si am primit , vopseaua , lacul , diluant (cantitatea potrivita) si intaritorul de lac . Am dat bara cu plastic filler am matuit intreaga supreafata cu hartie abraziva cu granulatie mare , iar acum intervine problema .
Trebuie sa amestec intreaba cantitate de diluant cu vopseaua ?
Lacul nu trebuie diluat ?
Pot pastra vopseaua (deja diluata) in pistol(este cu capac) intre straturi ?
Care ar fi intervalul de timp intre straturile de vopsea ?
Mentionez ca am cumparat o vopsea gri petrol perlata .
Va rog sa nu veniti cu raspunsuri de genul : "nu o face singur , nu o sa iasa " pentru ca vreau sa invat si cel mai bine e sa invat pe lucrurile mele ca sa nu dau "buleala" la altii
Multumesc anticipat :D

puncts 19-10-14 09:41

Re: Vopsire bara

nimeni pe aici ? :-o

aleks 19-10-14 10:11

puncts, da cateva pagini inapoi, s-a vorbit din greu despre ceea ce te intereseaza, sunt destui vopsitori si oameni cu experienta care si-au spus punctual parerile si au dat lamuriri nenumarate.
E nevoie de putina bunavointa din partea ta sa le si citesti postarile, ai sa iti obtii toate raspunsurile.
DUPA ce ai citit ce s-a scris poti pune intrebari suplimentare si te asigur ca vei fi lamurit, dar asa, n-are niciun rost sa reia toata lumea ditamai discutia doar pentru ca ti-e putin lene sa citesti tu...

stefiPJJ 10-01-15 14:44

Salut tuturor , o intrebare am...

Am un atelier de facut mobilier comercial ( baruri,magazine, etc) , produxel piese gen mese,scaune, rafturi, deci piese relativ mici.
Vreau sa trecem sa folosim vopsea poliuretanica pentru lemn, intrebarea este urmatoarea, pot folosi un pistol de vopsit HVLP YATO cu duza de 0.8 ? Lacul este incolor . Grundul este cel nuantat, dar el se aplica la pensula, apoi lacul la pistol. Intaritorul pentru lac se foloseste 1:1

dexter_20 18-01-15 17:54

0.5-1.0 sunt pistoalele pentru retusuri. Se pot vopsi si elemente intregi, dar dureaza mai mult din cauza razei de pulverizare destul de mici. Raspunsul este DA, poti sa vopsesti mobilier de mici dimensiuni, dar pe masura ce avansezi, vei constata ca ai nevoie si de un pistol mare. Ceva de 1.2-1.4 ar fi OK. Ce e mai sus de 1.4 e pentru grunduri si filler-e

Acc3l3ratoR 01-02-15 13:25

o intrebare :
Sa zicem ca am masina data in filler...si imi place oarecum culoarea ....
se poate da cu lac peste ?? mai prinde?

Wlad 06-02-15 13:29

Salutare! De ceva vreme reconditionez jante (doar la spray) si am decis sa o fac profi. As dori sa achizitionez un compresor. Intrebarea mea este : un compresor de 50L este suficient pentru a vopsi 4 jante sau ar trebui unul de 100L?
Eventual as mai vrea sa vopsesc si cate un element auto. Pentru 4 jante/o bara/o aripa/etc este suficient un compresor de 50l, sau trebuie neaparat de 100L? Multumesc !

julaikos 06-02-15 17:15

Ia de 100 litri daca vrei sa faci altceva in afara de a umfla niste roti si sa vopsesti o janta doua.
Cauti unul de 100 litri cu 2 pistoane,iti iei filtru sa retina apa la iesirea din compresor.

Wlad 06-02-15 22:50

Am inteles. Multumesc!

dexter_20 08-02-15 15:13

Quote:

Originally Posted by Acc3l3ratoR (Post 5777466)
o intrebare :
Sa zicem ca am masina data in filler...si imi place oarecum culoarea ....
se poate da cu lac peste ?? mai prinde?

Daca matuiesti perfect, in asa fel incat sa nu patrunzi stratul de filler, da. Totusi, cauta un magazin de vopsele si fa-ti o culoare cat mai apropiata de nuanta de filler ce o ai pe masina. Nu vei mai avea batai de cap la eventuale revopsiri

The29031993 25-02-15 18:13

Stie cineva unde pot gasi pigment pentru lac sau lac pigmentat prin bucuresti? As vrea sa incerc sa imi fac jantele candy dar am gasit numai preturi aberante. Sau macar ceva perle. Multumesc!

alexSS33 14-04-15 09:38

Salut. Am si eu un set de jante aproape noi cu o culoare negru mat. As vrea sa le fac negru lucios, dar daca se poate fara sa le revopsesc integral pentru ca sunt noi si vopseaua e perfecta. Ce imi recomanzi sa fac? exista posibilitatea aplicarii unui lac lucios si daca da cum? Multumesc

Polish Sibiu 26-06-15 13:00

@bogdan_kwx - un top scurt al pistoalelor de vopsit dedicate lacului

1 . iwata w400lv & iwata LPH400
2. optima 900 LVLP
3. sata 3000

iar din ceea ce am observat, putini colegi au atras atentia asupra benzii de mascare..dar o impartasesc eu mai jos :

......pentru mine, banda de mascare face uneori diferenta lucrului executat profesional. Am vazut multi “artisti” ce folosesc ca si banda de mascare, banda pentru zugravit...fara sa cunoasca faptul ca banda de mascare ce trebuie folosita, trebuie sa aibe caracteristici de performanta : rezistenta UV,rezistenta la apa, rezistenta la temperatura si conditii climatice, lipsa urmelor reziduale la indepartare, aderenta pe diferite suprafete, flexibilitate, grosime, timpul de expunere etc .. SFAT : folositi banda premium ..stiu ce e mai scumpa dar iti asigura un somn linistit....deci...conteaza banda folosita !

Condensul :

Indiferent de compresorul folosit, de condens nu poti scapa doar cu filtre....atata timp cat acesta nu este transformat la temperatura punctului de roua pentru a fi oprit.
Exista doua modalitati de a prevenii acest lucru.
1. uscarea aerului (care este metoda cea mai scumpa dar si cea mai sigura)
2. racirea aerului (care este metoda mai ieftina din punct de vedere financiar)

GFA90 26-06-15 19:59

Intru si eu pt a cere niste informatii va rog frumos cei care sunt in masura sa mi le oferiti!

Doresc sa imi vopsesc masina si as vrea sa stiu ce tip de vopsea pot folosi pe masina in afara de teribilul KLAR!

Dintre marcile consacrate ce se recomanda? Dupont...standox...glasurit si as include si mipa deoarece am obs ca si ei au nuante f reusite! si sunt laudate!

Raman profund indatorat cine ma poate indruma spre o alegere pt pigment si lac! Eu stiu doar de lacul 335 de la glasurit ca este cel mai bun ca luciu insa nu stiu ca si protectie ce face!

Polish Sibiu 27-06-15 06:21

vopseaua are rol decorativ. ea nu ofera asa zisa protectie chimica a caroseriei, acest lucru facandu-l doar lacul.
eu iti recomand vopsea din gama RM, PPG, AUTOCOLOR si challenger (low cost pe care o vinde STANDOX) toate pe baza de diluant.
Lac foarte bun - Sikkens , iar un lac bun Lesonal 420 Premium !

GFA90 27-06-15 08:54

Quote:

Originally Posted by Polish Sibiu (Post 5804731)
vopseaua are rol decorativ. ea nu ofera asa zisa protectie chimica a caroseriei, acest lucru facandu-l doar lacul.
eu iti recomand vopsea din gama RM, PPG, AUTOCOLOR si challenger (low cost pe care o vinde STANDOX) toate pe baza de diluant.
Lac foarte bun - Sikkens , iar un lac bun Lesonal 420 Premium !

Si lac Sikkens unde gasesc ca nu am gasit decat un dite unde cica ar distribui dar nu gasesc acolo nici urma de vreo prezentare?

sebi_pop 27-08-15 23:13

A trebuit sa revopsesc capota si bara la un Seat Leon 1p din 2011, culoare Magico Black. Nu prea sunt multumit de rezultat (nuanta si luciu) si as dori sa stiu care este cea mai buna vopsea si lac care se poate cumpara? Vopseaua originala si lacul original nu se pot cumpara de nicaieri?

vlad2005 27-09-15 09:11

Buna ziua!
Am citit cateva raspunsuri anterioare despre pistoale de vopsit si intamplator ma intereseaza subiectul. M-am documentat destul de mult si as vrea sa raman cu o idee cat mai clara.
In primul rand nu doresc sa dotez un service ci ma refer la o activitate mai mult de hobby, ca o alternativa la rutina zilnica. Deci ies din discutie pistoale pro gen Sata 5000, devilbiss GTI Pro, Iwata 400. Mi-as dori sa pot vopsi repere de masina, poate o jumatate si eventual ca o exceptie propria mea masina exterior integral.
Dar cel mai frecvent repere: 1-2 aripi, o capota, o bara, ceva de genul acesta.
Imi doresc ca lucrarea sa iasa cat mai bine astfel incat sa arata cat mai aproape de rezultate pro, chiar daca inseamna multa munca si ma refer aici in special la partea de polish.
Din ce am vazut, cam cele mai bune alternative mid-range sunt: devilbiss FLG-5 si iwata AZ3 HTE2. Au preturi apropiate aprox 100-120 euro.
Devilbiss (duza 1.4) pare a avea un patern mai larg, este laudat de profesionisti sunt multe demonstratii pe net privind calitatea rezultatelor obtinute. Se pot cumpara acesoriile pentru duza de 1.8 sau 2.0 (primer) cam la 40$. Este rapid si da rezultate apropiate de gama pro de la devilbiss (sub sata dar nici pistol de 700$ nu e). Necesita cam 9,5cfm (aprox 270l/min). FLG-5 am gasit prin Polonia la 400 de lei ceea ce este super ieftin la calitatea asta.
Iwata AZ3 (duza 1.3) are un patern ceva mai mic, dar are avantajul de a consuma doar 7cfm (aprox 200l/min.), dar este clar mai lent decat FLG-5. Are un pret de aprox 100 euro pe ebay.
Marea problema este insa compresorul. Majoritatea specifica debitul de aer aspirat ceea ce este diferit de ceea ce furnizeaza compresorul in sarcina.
Intrebarea mea este pentru cei care au avut ocazia sa lucreze cu pistoale HVLP de diverse specificatii si au experienta privind cerintele. Cam care ar fi idealul (eventual ceva link-uri) pentru devilbiss FLG-5 respectiv Iwata AZ3. Imi doresc sa fie monofazice deoarece modificarea retelei acasa de la monofazic la trifazic e foarte scumpa si nu se justifica.
Sincer nu imi este clar nici daca pentru pistoale e vorba de consum in sarcina sau debit aspirat. In sfarsit, ceva pareri practice ar fi excelente dincolo de calcule teoretice.
Multumesc anticipat!!
P.S. poate era mai bun un topic separat pentru acest subiect stric legat de pistoale/compresoare gama de mijloc. Daca se considera ok deschid topic nou, sper sa am rapsunsuri cat mai multe.

DaNyBuCsA 29-09-15 09:44

Salutare. Am si eu o intrebare legata de lac. Este necesara folosirea intaritorului? Doresc sa folosesc lac sprint pe niste jante de aliaj si as dori sa stiu daca trebuie sa folosesc si intaritor. sunt constient de faptul ca se va intari mai greu lacul mai ales in sezonul rece,dar ma gandesc ca se poate intari intr-un final. Precizez ca nu ma intereseaza atat de mult rezistenta lacului pentru ca in fiecare an schimb nuanta jantelor(deci daca rezista un sezon lacul pe jante e suficient). am mai fost la policolor pe la stefan cel mare si mi s-a recomandat un lac la 47 de lei litrul(ceva mai dur spunea cel de acolo-avea si mai moale un pic mai ieftin).imi puteti spune ceva legat de acel lac? De asemenea daca exista alte variante din aceeasi gama de pret si imi puteti recomanda ceva ar fi ideal. Multumesc anticipat!

aleks 06-10-15 23:56

Fara intaritor, lacul se va intari la suprafata (daca se va intari) dar baza lui va fi vascoasa si fragila, vei avea mereu neplaceri cu jantele astea...

Drop_Gun 05-11-15 12:55

Quote:

Originally Posted by vlad2005 (Post 5820039)
Buna ziua!
Am citit cateva raspunsuri anterioare despre pistoale de vopsit si intamplator ma intereseaza subiectul. M-am documentat destul de mult si as vrea sa raman cu o idee cat mai clara.
In primul rand nu doresc sa dotez un service ci ma refer la o activitate mai mult de hobby, ca o alternativa la rutina zilnica. Deci ies din discutie pistoale pro gen Sata 5000, devilbiss GTI Pro, Iwata 400. Mi-as dori sa pot vopsi repere de masina, poate o jumatate si eventual ca o exceptie propria mea masina exterior integral.
Dar cel mai frecvent repere: 1-2 aripi, o capota, o bara, ceva de genul acesta.
Imi doresc ca lucrarea sa iasa cat mai bine astfel incat sa arata cat mai aproape de rezultate pro, chiar daca inseamna multa munca si ma refer aici in special la partea de polish.
Din ce am vazut, cam cele mai bune alternative mid-range sunt: devilbiss FLG-5 si iwata AZ3 HTE2. Au preturi apropiate aprox 100-120 euro.
Devilbiss (duza 1.4) pare a avea un patern mai larg, este laudat de profesionisti sunt multe demonstratii pe net privind calitatea rezultatelor obtinute. Se pot cumpara acesoriile pentru duza de 1.8 sau 2.0 (primer) cam la 40$. Este rapid si da rezultate apropiate de gama pro de la devilbiss (sub sata dar nici pistol de 700$ nu e). Necesita cam 9,5cfm (aprox 270l/min). FLG-5 am gasit prin Polonia la 400 de lei ceea ce este super ieftin la calitatea asta.
Iwata AZ3 (duza 1.3) are un patern ceva mai mic, dar are avantajul de a consuma doar 7cfm (aprox 200l/min.), dar este clar mai lent decat FLG-5. Are un pret de aprox 100 euro pe ebay.
Marea problema este insa compresorul. Majoritatea specifica debitul de aer aspirat ceea ce este diferit de ceea ce furnizeaza compresorul in sarcina.
Intrebarea mea este pentru cei care au avut ocazia sa lucreze cu pistoale HVLP de diverse specificatii si au experienta privind cerintele. Cam care ar fi idealul (eventual ceva link-uri) pentru devilbiss FLG-5 respectiv Iwata AZ3. Imi doresc sa fie monofazice deoarece modificarea retelei acasa de la monofazic la trifazic e foarte scumpa si nu se justifica.
Sincer nu imi este clar nici daca pentru pistoale e vorba de consum in sarcina sau debit aspirat. In sfarsit, ceva pareri practice ar fi excelente dincolo de calcule teoretice.
Multumesc anticipat!!
P.S. poate era mai bun un topic separat pentru acest subiect stric legat de pistoale/compresoare gama de mijloc. Daca se considera ok deschid topic nou, sper sa am rapsunsuri cat mai multe.

Vlad amice... esti in ceata...rau de tot ! Scuze...nu te supara...nu asta imi doresc... dar ceea ce scrii tu aici...e o aberatie ! Am sa incerc sa punctez strict din dorinta de a-ti salva ceva "arginti" pe care doresti sa-i cheltui aiurea...dar si mai important pentru timpul alocat unui hobby care nu iti v-a aduce nici o satisfactie atunci cand pui problema asa ba...din contra o sa-ti aduca numai frustrari si alte lucruri neplacute !
1) Nu stiu ce experienta ai tu in domeniul pregatirii suprafetelor in vederea vopsirii ! Din ceea ce am citit cred ca experienta practica este zero sau cel mult nivel incepator. Banuiesc ca te-ai documentat si ai vazut o gramada filmulete "de specialitate" multe dintre ele peste 80% sunt departe de adevar sa nu zic de profesionalism. Sfat avizat : vizualizarea si acumularea teoretica a unor cunostinte reprezinta doar 5% din "meseriasul" cu sute sau mii de piese pregatite, iar diferenta dintre un rezultatul pe care il doresti tu in acest moment in care te afli tu in competitie directa cu "meseriasul" de care vorbeam este rezultatul unei liniute de 400m intre un logan si un ferrari testarossa ! bun am sa inchei acest punct subliniind ca pregatirea suparfetei in vederea vopsirii reprezinta in umila mea parere undeva la 40-45 % din rezultatul final !
2) Sunt ferm convins ca nu stiai la fel ca peste 80% din "vopsitorii bine instruiti" care isi dau cu parerea pe aici ca inca 40 de procente in realizarea unui produs "profi" asa cum iti tu este reprezentat de o operatie foarte importanta careia multi nu-i acorda importanta si anume Degresarea ! Aici nu mai comentez... deja mi-am atras si asumat "oprobiul public" pe acest site cu aceasta afirmatie !
3 ) Polish.... uuuf.... sa nu cumva sa crezi ca poti polisa orice...oricum...si oricand ! Sa nu cumva sa crezi ca polisul rezolva tot... polisul rezolva mult...mult mai putine lucruri decat crezi tu ca poate face si sfatul meu este sa te feresti de el pe cat posibil... sa-l aplici...doar in zonele de pierdere si numai cu respectarea stricta a etapelor 2000 la apa, 3000... fin, ultrafine si antihologram....atentie la bureti la culoarea lor...atentie la turatia masinii de slefuit...atentie la temperatura suprafetei slefuite.... si tot asa...sa nu cumva sa crezi ca e simplu...chiar daca in mana unuia care a polisat ani la viata lui lucrurile sunt simple rau de tot.... daca nu prea stii ce faci...risti sa ai rezultate "neasteptate" !
4 ) Ceea ce te intereseaza pe tine cel mai mult pistolul si compresorul (aici e simplu...important este sa ai un filtru bun...preferabil antiparticule si silica...stii si tu ca apa nu se intelege deloc cu solventul...si chiar daca exista vopsele pe baza de apa...lacul este pe baza de solvent ! Uite ca am ajuns si la pistol ! Restul de 20 de procente sunt impartite intre vopsea (aici ma refer la tehnica de aplicare corecta ...pentru ca fiecare tip de vopsea are o tehnica de aplicare pentru a o pune in valoare 100%) lac acelasi comentariu ca si la vopsea, mana vopsitorului (aici intra in discutie stare de spirit, oboseala plictiseala, pozitia pieselor pe stativ ...etc.. si bineinteles pistol...
Asa ca dragul nostru Vlad tu ai acordat prea mult timp documentarii unui capitol care reprezinta aproximativ 10% din produsul final "profi".

Ai inceput cu ceea ce nu trebuia si fara a minimaliza importanta unui pistol eu spun si sustin din "umila mea experienta" ca pistolul te ridica...si tot el te doboara conteaza "doar" mana ta...doar tehnica de aplicare... doar calitatea materialelor folosite...doar calitatea finisarii suprafetei de vopsit...doar grosimea peliculei de vopsea aplicata, doar corecta suprapunere a "brazdelor"...doar capacitatea de a realiza film inchis jumatate de mana sau mana plina pe o piesa...doar egalizarea...doar degresarea corecta piesei..si pot continua cu acest...doar...doar in speranta ca ti-am fost de folos... si ca acum ai faci lucrurile asa cum trebuiesc facute...pe rand si in ordinea corecta...altfel hoby-ul tau se v-a transsforma intr-o sursa de stres...

Drop_Gun 06-11-15 08:48

Quote:

Originally Posted by GFA90 (Post 5804691)
Intru si eu pt a cere niste informatii va rog frumos cei care sunt in masura sa mi le oferiti!

Doresc sa imi vopsesc masina si as vrea sa stiu ce tip de vopsea pot folosi pe masina in afara de teribilul KLAR!

Dintre marcile consacrate ce se recomanda? Dupont...standox...glasurit si as include si mipa deoarece am obs ca si ei au nuante f reusite! si sunt laudate!

Raman profund indatorat cine ma poate indruma spre o alegere pt pigment si lac! Eu stiu doar de lacul 335 de la glasurit ca este cel mai bun ca luciu insa nu stiu ca si protectie ce face!

Depinde de ce buget dispui ! Polish Sibiu recomanda low cost Standox (Challanger) nu e o alegere rea...doar ca e pretentioasa la aplicare si iti trebuie mana buna ! Dupont e un nume de vopsea... Glasurit la fel si nu mai este ce era odata...in Bucuresti eu stiu o singura instalatie de Glasurit asa ca la "vanzari" atat Dupont cat si Glasurit sunt departe rau de Standox...ceea ce spune multe ! Eu recomand doar atat : pentru un rezultat cat mai bun nu face "ciulama"... daca mergi pe Standox... dai filler easy 6 la 1 urmat de challanger si lac tot de la standox easy ... si o sa ai un rezultat bun...eu zic ca in ziua de azi..pe praful asta nu se merita sa "stropesti" o masina cu mai mult de 3.000 RON mai ales daca masina este ca valoare de piata sub 7.000 Euro si nu mai e fata mare de mai mult de 7-8 ani... dar asta e doar parerea mea, tu faci cum crezi si cat iti permite buzunarul !

Mihai.Ro 12-11-15 22:04

Salutare, am si eu nevoie de cateva raspunsuri, sfaturi urgente!

Tre' sa vopsesc o masina, exterior-interior - vopsea rosu mat cu lac peste - ambele pe baza de diluant.

1. care sunt diferentele intre o vopsea de calculator (rosu mat) si vopsea mata la cutie (adica deja procesata).

2. ce lac rezistent stiti pentru aplicare peste vopseaua de pe caroserie - ceva marca/firma etc.

3. este vreun risc daca i'au sa zicem vopseaua mata de la o firma si lacul de la alta firma? de ex: vopsea facuta de klar si lac de sprint/body?

deci ambele vopseaua si lacul trebuie sa fie pe baza de diluant.

Multumesc frumos, astept raspuns! numai bine!

aleks 14-11-15 18:18

Quote:

Originally Posted by Mihai.Ro (Post 5825003)
Salutare, am si eu nevoie de cateva raspunsuri, sfaturi urgente!

Tre' sa vopsesc o masina, exterior-interior - vopsea rosu mat cu lac peste - ambele pe baza de diluant.

1. care sunt diferentele intre o vopsea de calculator (rosu mat) si vopsea mata la cutie (adica deja procesata).

2. ce lac rezistent stiti pentru aplicare peste vopseaua de pe caroserie - ceva marca/firma etc.

3. este vreun risc daca i'au sa zicem vopseaua mata de la o firma si lacul de la alta firma? de ex: vopsea facuta de klar si lac de sprint/body?

deci ambele vopseaua si lacul trebuie sa fie pe baza de diluant.

Multumesc frumos, astept raspuns! numai bine!

Lacul este mat, nu vopseaua.
Atentie, ORICE vopsea cu lac deasupra este mata dupa aplicare, dar asta NU CONTEAZA.
DOAR lacul are agent de matuire in el. Cu cat mai multe maini de lac, cu atat mai puternic efectul.
Daca vrei sa nu ai surprize de compatibilitate incearca sa folosesti aceeasi marca la toate produsele, sau la cat mai multe dintre ele, inclusiv fillerul.
In general vopseaua la cutie permite o diluare mai mica, deci iti va trebui o cantitate mai mare. Pretul mai mic e anulat de cantitatea suplimentara necesara.
Pentru o totala, pentru o berlina medie, cu interior si exterior ti-ar trebui in jur de 2,5-3 litri, in functie de vopsitor si de pistolul folosit. Costul pe litru e in jur de 200 de lei pentru vopseaua "pe calculator" si in jur de 80-150 lei litrul pentru vopseaua la cutie. Pentru cea la cutie s-ar putea sa-ti trebuiasca in jur de 3,5-4,5 litri...
Daca nu e culoare metalizata, poti folosi direct vopsea mata, "cu lac in ea".

Mihai.Ro 14-11-15 23:54

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 5825160)
Lacul este mat, nu vopseaua.
Atentie, ORICE vopsea cu lac deasupra este mata dupa aplicare, dar asta NU CONTEAZA.
DOAR lacul are agent de matuire in el. Cu cat mai multe maini de lac, cu atat mai puternic efectul.
Daca vrei sa nu ai surprize de compatibilitate incearca sa folosesti aceeasi marca la toate produsele, sau la cat mai multe dintre ele, inclusiv fillerul.
In general vopseaua la cutie permite o diluare mai mica, deci iti va trebui o cantitate mai mare. Pretul mai mic e anulat de cantitatea suplimentara necesara.
Pentru o totala, pentru o berlina medie, cu interior si exterior ti-ar trebui in jur de 2,5-3 litri, in functie de vopsitor si de pistolul folosit. Costul pe litru e in jur de 200 de lei pentru vopseaua "pe calculator" si in jur de 80-150 lei litrul pentru vopseaua la cutie. Pentru cea la cutie s-ar putea sa-ti trebuiasca in jur de 3,5-4,5 litri...
Daca nu e culoare metalizata, poti folosi direct vopsea mata, "cu lac in ea".

Salutare, multam de raspuns!

pai ma gandesc ca daca dau vopsea cu lac peste o sa fie cat de cat mai rezistenta in timp si am impresia ca luceste si mai ok.

n'am inteles partea cu "DOAR lacul are agent de matuire in el. Cu cat mai multe maini de lac, cu atat mai puternic efectul." adica daca dau 3 maini de lac si ii fac un polish nu o sa fie mai lucioasa decat daca as da 2 maini de lac?
io ma gandeam sa dau 3 maini de lac pline, fara gazare si daia intreb.

preturile le inclusiv vopsele/lacuri - ideea e ca nu prea stiu ce produse sa folosesc, adica sa merg la sigur, de ex am vazut la unele firme lacuri, facute bineinteles de aceeasi firma dar preturi diferite intre 80- 200 lei si nu prea inteleg care'i treaba, adica de ce diferenta asta de pret la aceeasi firma?

si lacul pe care voiam sa'l i'au scrie pe cutie GEL LAC si cand am intrebat vanzatoru mi'a recomandat sa dau maxim 2 maini de lac pe masina ca la a 3a mana "incepe sa fiarba lacu" cica, produsele cu care am lucrat pana acum sunt de la palinal si urmeaza sa i'au vopseaua, dar am vazut ca la ei litru de vopsea e 300 lei si cand mi'au spus sa dau si doar 2 maini lac.. am zis sa ma mai interesez.

multam inca odata de raspuns, astept vesti daca se poate!

julaikos 15-11-15 08:47

Lacul fierbe cand vopsesti in cabina ,fiindca de la caldura din cabina,si de al faptul ca reactia de intarire a lacului folosind intaritor este exoterma, iti apar bule in straturile de lac,dar daca vopsesti masina in curte,sau la temperatura mica poti evita acest lucru.
Mai si varianta sa dai doar straturi de lac,sa o lasi cateva luni,si sa mai dai dupa alte straturi de lac daca vrei un lac gros.
Tu pana la urma vrei un finish lucios sau mat?

Mihai.Ro 15-11-15 18:09

Quote:

Originally Posted by julaikos (Post 5825210)
Lacul fierbe cand vopsesti in cabina ,fiindca de la caldura din cabina,si de al faptul ca reactia de intarire a lacului folosind intaritor este exoterma, iti apar bule in straturile de lac,dar daca vopsesti masina in curte,sau la temperatura mica poti evita acest lucru.
Mai si varianta sa dai doar straturi de lac,sa o lasi cateva luni,si sa mai dai dupa alte straturi de lac daca vrei un lac gros.
Tu pana la urma vrei un finish lucios sau mat?

normal ca lucios, nu mat! cu cat mai mult luciu cu atat mai bine, nu fac tuning sa fie mata, e vb de vopsirea unei dacii restaurate si daia vreau sa fie cat mai "lucioasa" si sa reziste in timp.

masina va fi vopsita in cuptor - cabina daia cu caldura, dupa vopsire urmand sa o tin 2 ore la o temp de 80grade.

si tocmai dasta nu stiam care sunt riscurile daca dam mai multe maini de lac. de ce mai multe maini de lac?! pentru ca am vazut masini cu 3 maini de lac din ala ordinar care au luciu dupa 5-6 ani de zici ca's noi, si masini facute recent cu 2 maini lac care si polisate nu arata asa bine.

aleks 18-11-15 23:32

Pai sfaturile le-ai primit pentru culoarea mata. asa se intelegea din enuntul initial.
da, e suficient sa primesti 2 maini pline de lac, nici nu-i nevoie de mai mult. oricum, e bine sa lasi un vopsitor cu experienta sa-ti faca treaba.
sigur ca o poti face si tu, o sa fii fericit, dar o sa iasa un rezultat de doi bani...
preturile la lac sunt diferite pentru ca si caracteristicile lor sunt diferite. Luciu, autointindere, rezistenta in timp, la zgarieturi, la exfoliere, la pietre, densitatea, toate sunt diferite.
Nu e o obligatoriu ca un lac scump sa fie foarte bun, dar cu siguranta un lac ieftin e de rahat...
Nu te zgarci la tarate...

All times are GMT +2. The time now is 02:19.

- Copyright 2026 4Tuning