Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Viteza maxima reala vs. viteza maxima constructiva (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/40166-viteza-maxima-reala-vs-viteza-maxima-constructiva.html)

The_Mask 13-01-09 21:30

Re: Viteza Maxima Reala VS Viteza Maxima Constructiva

Quote:

Originally Posted by KTA87 (Post 1979277)
Nu am nici cel mai mic motiv sa aberez...
Masina, Opel Astra, a atins 215km/h pe ceasul de bord. Nu mai stiu daca navigatia imi calcula prin GPS viteza cu care rulez(In RO nu functioneaza :|)
Pe autotrada am prins viteza asta (Stuttgart - Munchen) si cred ca era si umpic vale. In Romania, cu motorina de la noi nu am sarit de 195km/h.

Tot 195 atingeai si in Germania daca nu era valea:) Atat iti da si in talon. Am mers cu Vectra C 2.0DTI 101 cp 200 tras de par.

Race 14-01-09 21:34

Quote:

lotus elise care are cam 120 de cai cu 670 chilograme cat merge
Quote:

E vorba de raportul cai pe kg
Elise are 750 kg.Si atinge 200 km/h...exact cat o Vectra C 1.9 Diesel de 120 CP,sau un Passat 1.4 TSI de 122 CP,care cantaresc mai mult de dublu.
Daca era atat de simplu,adica 80 CP/tona pentru fiecare 100 km/h,ma intreb de ce Veyronul nu atinge 650+ km/h...
Masa influenteaza FOARTE putin viteza maxima.Stiu ca asta taie din elanul baietilor cu masini mici de sub 100 CP care ating 250 km/h ca "am masina usoara,frate !",dar astea sunt legile fizicii.

Quote:

si unul performant,cind franezi brusc pe autostrada de la 180,cind stai deja pe loc iti arata ca ai 60.eu una..prefer sa ma uit pe bord
Quote:

iti dau gps-urile uneori niste erori de nu-ti vine sa crezi, s-a mai discutat problema
Majoritatea receptoarelor GPS recalculeaza pozitia o data la o secunda cel mai des.GPS-ul nu masoara viteza in mod direct,ci doar pozitia,din care calculeaza distanta parcursa si apoi viteza.Daca in secunda aia tu accelerezi sau franezi,o sa obtii o valoare pentru viteza calculata aproximativ ca medie aritmetica a vitezei initiale si finale (aproximativ pentru ca nici franarea nu e liniara,cu atat mai putin accelerarea).In traducere:daca accelerezi sau franezi o sa-ti arate balarii,daca mergi constant arata ce trebuie.Nu e eroare,lipsa de precizie sau mai stiu eu ce,pur si simplu asa functioneaza GSP-ul.La viteza maxima,cand mergi constant timp de mai multe secunde nu apare nici o eroare din cauza asta.

The_Mask 14-01-09 21:37

Race ai avut ban? Ca nu am mai vazut de mult sa postezi.

OT: sustin ca viteza reala este cu 10-15km mai mare decat viteza maxima constructiva.

aleks 14-01-09 21:48

Quote:

Originally Posted by Race (Post 1982318)
Majoritatea receptoarelor GPS recalculeaza pozitia o data la o secunda cel mai des.GPS-ul nu masoara viteza in mod direct,ci doar pozitia,din care calculeaza distanta parcursa si apoi viteza.Daca in secunda aia tu accelerezi sau franezi,o sa obtii o valoare pentru viteza calculata aproximativ ca medie aritmetica a vitezei initiale si finale (aproximativ pentru ca nici franarea nu e liniara,cu atat mai putin accelerarea).In traducere:daca accelerezi sau franezi o sa-ti arate balarii,daca mergi constant arata ce trebuie.Nu e eroare,lipsa de precizie sau mai stiu eu ce,pur si simplu asa functioneaza GSP-ul.La viteza maxima,cand mergi constant timp de mai multe secunde nu apare nici o eroare din cauza asta.

in teorie functioneaza minunat ceea ce ai descris tu, in practica uite ca nu-i tocmai asa.
si nu vorbesc din auzite... e vorba de gps-uri scumpe, si cu mult nume si reclama care dau niste aberatii, iar viteza aproximativ exacta ti-o dau dupa mers mult cu aceeasi viteza, constant.
nu ma incred in ele mai mult decat in vitezometrul meu cel plin de erori...

Edy::Aj 14-01-09 23:29

Zilele astea vreu sa fac o proba cu 3 navigatoare si sa vad cat imi arata viteza, daca toate trei arata la-fel.

apache 24-01-09 10:40

Quote:

Originally Posted by Race (Post 1982318)
Elise are 750 kg.Si atinge 200 km/h...exact cat o Vectra C 1.9 Diesel de 120 CP,sau un Passat 1.4 TSI de 122 CP,care cantaresc mai mult de dublu.
Daca era atat de simplu,adica 80 CP/tona pentru fiecare 100 km/h,ma intreb de ce Veyronul nu atinge 650+ km/h...
Masa influenteaza FOARTE putin viteza maxima.Stiu ca asta taie din elanul baietilor cu masini mici de sub 100 CP care ating 250 km/h ca "am masina usoara,frate !",dar astea sunt legile fizicii.

inseamna ca al meu logan la 65 cp nu ar fi trebuit sa ajunga saracul nici la 100 km/h la 1.2 tone cat are

10krpm 24-01-09 16:22

O sa incerc sa clarific problema cu greutatea printr-un exemplu simplu:
O masina de 1 tona si 100cai putere are aceeasi viteza maxima chiar si cu 2 tone de mercur in ea. Singura diferenta este timpul necesar pt a atinge viteza maxima. Viteza maxima este direct proportionala cu puterea si invers proportionala cu coeficinetul de arezistenta la inaintare(sau cum s-o traduce CX-ul). Asa ca aveti sanse ca viteza maxima sa creasca vara atunci cand aerul se dilata.
Eroare de vitezometru este dorita de toti constructorii pt a ne mai calma... Media erorii la masinile noi este de 5% si tot timpul este in plus, niciodata in minus. Daca eroarea nu ar fi fost dorita de constructori atunci ar fi existat si masini care sa arate pe bord o viteza mai mica decat cea reala.
Tocmai am achizitionat un sistem de mare precizie de masurare a distantei parcurse intr-un interval de timp si va pot spune(am studiat toate ofertele) ca un echipament GPS de mare precizie costa peste 5000€ asa ca va puteti astepta la erori destul de mari de la un echipament de 200€ chiar si daca mergeti cu viteza constanta.

Viteza trecuta in talon este viteza reala testata in conditii ideale, exact aceleasi ca si atunci cand se testeaza puterea maxima.
Daca vreti sa va convingeti puteti veni la o testare a vitezei reale cu echipament de mare precizie(senzor cu microunde).

dolb 24-01-09 16:36

golf 5 , 2.0 TDI , 235 240 pe bord, 219 - 223 pe gps ! si din cate imi aduc aminte in talon e 203 sau 204 :) Deci se poate!

Aleks..depinde de softul folosit si de aparatul pe care e folosit! Eu am un Asus MyPal A636N care este foarte precis ( deoarece are si antena ) , singura problema a aparatului fiind ecranul care trebuie recalibrat mereu :), in fine ! folosesc Igo 2008 , iar precizia este aproape perfecta! ( asta la mers constant )

@10krpm nu iti trebuie 5000 de para sa ai performante de la un gps ! iti trebuie 50 de ron , atat costa o antena externa care poate fi atasata la aparat si lipita pe capota ! crede-ma..vei avea precizie absoluta :)

carutasu 25-01-09 18:31

20 de km/h peste viteza din talon...hmmm...ce-o fi fost de capul testerilor de la Vag cand au facut testul de viteza maxima si l-au mazgalit in specificatii?...Li s-o fi facut frica la 200 pe ora si s-au oprit acolo.Deci viteza maxima constructiva a unei masini este de fapt viteza la care a avut curaj sa urce cel care a testat-o :) .Noroc ca masinile de 4000cc nu sunt testate de bunicute, ar avea toate pina in 90km/h viteza de talon.Chiar, de ce om fi noi mai destepti ca aia (testerii constructorilor)...prindem mai mult, avem demaraje mai bune, masina noastra are de fapt mai multi cai decat in specificatii...? Ca suntem romani? :)

dolb 25-01-09 18:46

ma crezi, bine, nu ma crezi iara bine!

carutasu 25-01-09 18:53

Ca intrebare sau nelamurire generala, de ce dupa unii, constructorii trec in talon ca viteza maxima constructiva cu 15-20km/h mai putin fata de cat cica ar prinde real masinile.As vrea un raspuns cu capul pe umeri, nu abureala gen conditii de siguranta si garantie a masinii, chipurile sa urci pina la 80-85% din nivelul la care masina ar fi deja "solicitata".Se stie doar ca exista masini destule cu cutii cu overdrive, sunt masini cu 5 trepte la cutie de exemplu dar care cu treapta a 4-a prind viteza maxima, iar pe a 5-a desi ii mai raman vreo 1000 de ture rezerva pina la redline (sau cu 6 trepte iar cu a 5-a ajunge la viteza din talon), masina nu poate pur si simplu mai mult, ii lipsesc caii necesari pentru a invinge rezistenta aerului la acea viteza.De asemenea, la cp pe care ii are, cam atat ii permite si aerodinamica sa prinda.Printr-un ciptuning, prin care un turbo-diesel ar lua 25 pina la 30cp, masina mai "fura" vreo 7-8 pina la 10km/h in plus).Nu vorbesc aici de limitari electronice, masini de 300-400cp care evident ca ar putea trece substantial de 250km/h...deci cazul asta nu il includ.

gnomus 31-01-09 20:29

Un raspuns nu neaparat cu "capul pe umeri" ar fi acela ca toti constructorii, inclusiv pe criza asta, nu fac fata vanzarilor si au decis sa mai ascunda din performantele masinilor fabricate. Maine-poimaine o sa minta frumos si referitor la dotarea cu climatizare automata (numind-o doar semi- ___), tapiteria declarata de velur va fi in fapt de piele, oglinzile electrice si incalzite vor fi numite doar "ectrice" , iar 4x4 vor primi recomandare de 3x4...
Ori au constat ca majoritatea cumparatorilor fuge de viteze mari sa nu ameteasca si atunci ii fraiereste punandu-le pe fisele tehnice de prezentare niste valori mai mici. Bine ca ne-am dat seama la viteza - ca putem prin intermediul kilometrajului sa-i prindem cu minciuna. Va dati seama ca la putere si cuplu (unde mult mai putini pot verifica - si in general aceia nu refuza masini mai rapide) sunt de fapt valori muuult mai mari decat cele declarate de producatorii astia f. inteligenti in ceea ce priveste marketingul ?
Ma intreb daca nu cumva va avea succes o competitie in antiteza cu F1, unde sa castige cel cu viteza cea mai mica...

Acum , serios vorbind, io am ajunns la urmatoarele concluzii :
1.vitezometrul din bord arata (functie de marca, model si poate chiar de masina ) cu cca 5-10% mai mult decat viteza reala. Vezi si testele facute de ams cu eroarea vitezometrului, la "n" autoturisme. Unul din motive este protectia consumatorului, ca sa nu haleasca radare "la mica ciupeala" : orice aparat de masura si control are o marja de eroare admisa. La vitezometru nu-i "political corect" sa poata arata el 60+- pt. ca ar insemna ca la un 1,9% eroare in minus ar rezulta un real de 61 la care : hop amenda ! Asa ca automat el trebuie sa arate numai in plus, deci cel putin 62 ( cand tu de fapt ai 59: astfel o eroare nedorita de 1,9% in sens invers ar insemna ca el "te scapa" si asa, aratand 60 ) . Ca sa nu-si bata capul cu unghiul din care priveste ochiul soferului vitezometru ( ca e ff. greu s-o tii fix la 130 de exemplu, dar sunt si fffmulti cei care incearca) si pt. a-l proteja de radare pe clientul lor, producatorii (si mari si mici), cu buna stiinta lasa cei 5-10%, care se pot traduce la 200 km/h si cu diferenta de 20 km/h.
2.GPS -ul (functie de producator dar si de locul in care se afla masina) are si el eroarea lui (mai mica, dar si ea poate ajunge la 3-4% ).
3. Viteza maxima din fisa tehnica poate fi totusi cu 3 pana la 10 km/h mai mica decat cea reala pt. ca producatorul sa nu se faca de ras la o eventuala testare a unei masini care " o are mai mica" desi se incadreaza in marja de eroare admisa ,de cca 1-2% conform conditiilor de calitate) .Se poate depasi viteza din fisa cu valori de pana la 10-15 km/h in urmatoarele conditii a) la vale b) cu vant puternic din spate c) folosind un carburant mai bun decat cel cu care a fost testata masina de producator d) alte conditii mai favorabile atingerii unei viteze mai mari fata de cele de testare e) alte motive care mie imi scapa.
La mine , de obicei, la "maxim" imi arata pe ceas cu cca 15-20 km/h mai mult decat specificatiile constructorului. (a aratat si cu 25 de doua ori, dar eram pe valea aia mare de pe A2...). Realul este cel oficial (cu maxim 5-10 mai mult).

carutasu 01-02-09 11:09

Minunat explicat.Probabil visatorii cu 190 in fisa tehnica, 220 pe bord la care sigur reali sunt "macar 210" mai primesc o lingurita de lamurire.E adevarat ca la viteze medii, sau cum sa le spun, abaterea poate fi de doar 5-10km/h (asta deci insemnand un 120-122 real cand bordul arata 130.Abaterea insa creste cu cat te apropii de acea viteza maxima constructiva.Din motivul amintit in postul de mai sus, e posibil sa se treaca real de viteza din talon, dar cu cativa km.

Rares_CRM 01-02-09 16:00

Dacia Super Nova, motor 1,4 benzina, 75 cp
In talon scrie 160 Km/h, eu am prins 170 km/h. Masina nu are modificari, e stoc, din fabrica.

carutasu 01-02-09 19:17

Ai prins pe bord atata.Real aveai cat in talon.Si eu fac 215-220 pe bord si max 200-2002 pe gps, cu 198 in talon.Asa functioneaza treaba.Vazusem un filmulet pe youtube cu unul care se entuziasma enorm cand a vazut pe bord la loganul de 1.6 (nu cel de 16 valve) 190 pe bord pe autostrada.Era convins ca atat a prins si a fost foarte iritat cand o alta masina (parca passat era) a trecut pe langa el mult mai repede decat s-ar fi asteptat.

All times are GMT +2. The time now is 16:25.

- Copyright 2026 4Tuning