![]() |
Re: Dune Buggy Project
Oricum rapoartele din cutie de oltcit nu sunt identice cu cele de dacie,o sa fie un pic mai puturos da tinand cont de greutatea unui buggy merge,ai putea sa pui o cutie de matiz sau tico cu rapoarte scurte
|
Dacia & Oltcit - motor longitudinal.
Matiz & Tico - motor transversal! Deci unde ar merge o cv de la primele nu potriveste cea de la ultimele... Rapoartele nu le-am verificat, dar avand in vedere ca Oltcitul nu merge la turatii mai mici ca Dacia nu ar avea de ce sa aiba rapoartele mai lungi ca sa faca tarlia puturoasa. Cum s-ar zice: "myth busted!" |
Da pana la urma ce motor si ce cutie vrei sa pui ca sa-mi faca o idee despre ce ar veni mai bine,imediat vin si cu rapoartele cv dacia 1310vs matitz:)).
|
Ideea ar fi in felul urmator sai faci o adaptare la cutie pe moto rsi sa folosesti planetarele de la cutia de olcit ca merge pus la motorul de matiz eu ti-as recomnda asa .
cv oltcit motor 652cm motorul asta avea un cuplu de 49nm matizu dezvolta68nm dar rezista nui problema ideea era ca rapoartele din cutie erau foarte apropiate grupul final fiind 4,375.si asta e bine.sau cv dacia 1304 papucu nostru raport de 4,375 dar aceasta cutie are rapoartele mai scurte ceea ce e foarte bine si pentru motor de matiz cai mic si pentru motor si rezesta si la un cuplu de 2 ori mai mare decat otcit. Inca o chestie pe cv de oltcit nu prea merg roti mari adica 15 16 si sa mai fie si groase ca rupi planetarele pe cand la cv de papuc poti sa pui tata si de 18 si groase ca merge fara probleme si oricare cutie de otcit pui trebuie sa te gandesti la o limita a jantei zic eu maxim 15-195 cai mult mai ales ca tu vrei sa cari cu ea si avantaju e ca ai si 5 trepte otcitu cam toate is cu 4 gasesti si cu 5 da mai greut. |
Rapoarte cutie viteze matiz:
1 3,818 2 2,210 3 1,423 4 1,029 5 0,837 r 3,583 total 4,444 |
Rapoarte dacia 1304 papuc 2 locuri.
1-3,81 2-2.23 3-1,47 4-0,97 5-o,91 r-3.07 |
Ekiar perfecta cv de papuc di rapoarte reiese ca i chiar mai scurta decat matiz poti merge cu a5-a si cu 60 si plus de asta nu cred ca ai sa mergi tu cu buggy 100 si ca nu ai nevoie de asa ceva de carat ce vrei tu cv e perfecta acuma alegi ce vrei tu si cum crezi.
|
De otcit merge bine si cutia de pe motorul de 1129cm-57cp,numa ca e in 4 si are planetare subtiri si nu prea merg cauciuce mai mari plus greutate:lol:
|
si cu ce te incalzeste ca mergi intr-a 5-a cu 60/h cand poti merge intr-a 4-a cu 60/h?
cel mai bine e sa ai cutia facuta pentru motorul tau, e greu de adaptat o cutie. nu ai vrea sa scrii corect gramatical, eu cel putin inteleg cu greu... |
Daca nu intelegi ce scriu nu mai citi,omu vroia ceva pentru carat eu unul asa as face,diferenta e ca motorul ar fi mult mai putin silicitat tinan cont ca e mic 800cm nu neaparta cu mergi cu 60 cu a 5a sau cu a 4a.apoi zimi si mie ce buggy e ala cu roti de 13 155 arata ca dracu zic eu dacai pui mai mari si mai si cari greutate mare tu ce zici oare nu se rup planetarele din cv de matiz?
|
refuz sa-ti mai raspund, ma desconsider pe mine.
|
Ok bine colegu.
|
Quote:
De ce am spus toate astea , ca sa pot sa te uimesc, si anume : masinuta inca merge cu 120-130 la ora si "betisoarele" alea de invart rotile nu se rup. Daca pui 2 tone pe masina si te apuci sa o brutalizezi, o sa cedezi si cardanul de raba daca il pui in loc de planetara. Sport la treaba. |
Da este adevarat ce zici tu da totusi nui poti lasa rotile rotile originale pe 13inch si foarte subtiri si automat mai mari daca pui planetarele alea o sa fie solicitate mai ales pe drumuri forestiere.
|
Planetarele sunt foarte rezistente raportate la greutatea masinii si la dimensiunile rotilor. un matiz poate trage alt matiz? iti zic eu ca da! asta inseamna 850kg X2 + 2 persoane de 80kg = 1860kg. s-a rupt vreo planetara? nu!
|
Aici nu-i vorba ca nu poate trage e vorba ca planetarele sunt mai solicitate cu roti mai mari decat cu rotile ei mici,si oricum o sa aiba un demaraj mult mai slab, de tras tage si 1tona dupa ea cu orice jante fie mari fie mici.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Vezi pe la remat sigur gasesti acolo
|
Quote:
|
Quote:
|
De potrivit nu se potriveste nici unul da de pus merge cam orice motor da ai de munca.
|
pe cv d dacie merg motoare(fara adaptare sau cu mici modificari) din gama renault(logic) ,pt alt tip de motor trebuie flansa adaptoare,sau/si priza de putere schimbata,deci ar fi bn sa mergi pe clasicul motor de dacie,pe respectiva cutie merg motoare de la 1100 la 1600 sau chiar si rarele motoare de 2000 cc
|
Quote:
|
cand am spus gama reno ma refeream la modelele 5,9,11,18,fuego,mai putin cele moderne,referitor la laguna probabil schimbat priza de putere si o eventuala flansa adaptoare intre motor si cv,sau schimbat capacul ambreiaj de la cutie(asa se proceda cand se punea cutie de reno 18/feugo in 5 trepte pe motor de dacie)
|
salut.sunt nou pe forum.am citit toate discutiile voastre si mi se par interesante .am si eu cateva intrebari.m-am apucat sa construiesc o masinuta(eu ii zic bugyy , nu stiu dc e corect deoarece nu are suspensie) si vreau sa stiu dc un motor de cositoare carpatina de 6.5 cai adaptat la o cutie de viteze de dacie ar duce un cadru de 100 kg.si cam ce viteza ar avea dc am demultiplicat de doua ori turatia motorului
|
Da motorul ce capacitate are,si nu cred ca iesi tu cu buggy pana 100kg.
|
sigur nu iesi cu el la 100kg,avand in vedere ca numai cv de dacie are in jur de 30,iar de adaptat nu prea vad cum sa pui motorasul ala pe cutia d dacie,avand in vedere ca acea cutie nu este automata deci necesita ambreiaj,deci necesita placa de presiune care se prinde pe volanta,numai volanta avand 10kg,iar aceasta volanta necesita sustinere f buna deoarece la turatie exista riscul sa te paraseasca iesind prin cutie,deci ar fi bn sa gasesti alta combinatie
|
Quote:
|
Nus cum ai putea cupla tu motorul asta la cv de dacie plus ca motorul e slab nu vad cum urci o un deal cu inclinatie de 7%.
|
buna ziua vreau sa ma apuc de buggy gen taipan sau Buggy Piranha din teava rectangulara
si am un atv 125cc si i-au din iel din piese care imi trb dar nu stiu unde sa prind motoru daca ma poate ajuta cineva cu sfaturii?? |
4 Attachment(s)
Se pare ca moda buggy-urilor a cam trecut , sau poate mi se pare , am de mult un virus pentru masinile "din cale afara" adica off road si dupa mai multe constructii ,am hotarat sa fac si eu un buggy, este la inceput are motor de oldshit, da, probabil va fi schimbat cu ceva mai nou si mai, mult mai puternic.
|
1 Attachment(s)
got paint :D
|
Nimic nou?
Am de gand vara asta sa cumpar un Matiz (am ocazia sa-l iau la 300E), si sa-i tai acoperisul, iar peste sa-i sudez din patrat gros bare de protectie si rigidizare. Nu vreau sa ma complic cu realizarea unui sasiu (nu am cine sa-mi sudeze de la 0 un schelet rezistent), iar faptul ca e tractiune fata cu motorul amplasat in fata nu e un incovenient pentru mine pentru ca nu il voi folosi prin padure, ci doar la campie, la o iarba verde unde e greu de ajuns cu o masina normala. |
Nimeni, nimic?
Orice parere e bine venita... |
Mai este cineva pe aici? Ca vreau si eu pareri pentru un buggy cu motor de dacie 1310
|
Kristian acum am vazut ca tu ai postat chiar azi aici, si daca nu vrei sa faci offroad cu el e bun si matizu cu tractiune fata, dar poate i gasesti alte jante eventual cu niste cauciucuri craponate. Eu vreau sa pun motoru de dacie in spate, sa am tractiune spate si sa i fac diferential blocabil dar mai imi trebuiesc niste sfaturi
|
Salut Ionut, grija mea de cauciucuri cu sectiune mai inalta, nu e problema asta, insa tot ce ma intereseaza e cum ar trebui procedat la modificarea partii superioare a masinii.
Ma gandesc sa tai la toate usile rama, si sa las usa cum e la masinile cabrio, si sa tai pana la stalpii de rezistenta ai masinii de unde plec cu teava patrata pentru ranforsare. |
Nimeni nimic?
Ceva idei, pareri? :) |
| All times are GMT +2. The time now is 12:57. |
- Copyright 2026 4Tuning