![]() |
Re: Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare?
Quote:
unde putem sa gasim un calculator de taxa auto 2012? |
Cum sa fie taxa totala aia daca cea de acum este vreo aproape 3400e si cu noua lege se poate reduce cu MAXIM 25% ? Sub 2300e nu cred ca ajunge dupa toate cele...
PS.Vezi postul meu de pe pagina anterioara. Calculator am gasit doar pentru variantele de taxe de pana acum... si niste tabele pentru noua lege... |
Laszlo Borbely, ministrul Mediului, este optimist in ceea ce priveste noua taxa auto. Borbely spune ca taxa, care a fost aprobata marti de Senat, ar putea trece in maxim o luna si de Camera Deputatilor.
7 Ministrul Mediului: Noua taxa auto ar putea fi aprobata si de deputati intr-o luna de zile "Reducem taxa de poluare. E la Camera Deputatilor legea, a fost votata de Senat si e la Camera Deputatilor. Se reduce cu 25%, platim inapoi bani celor care au platit mai mult si retroactiv. Si e o noua conditie impusa de Curtea Europeana de Justitie ca masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima cumparare, cumparatorul trebuie sa plateasca aceasta taxa redusa cu 25%. Deci, eu sper ca intr-o luna de zile, sa avem legea, iar banii vor fi dati inapoi de directiile locale de finante, la cerere'", a declarat ministrul la Miercurea Ciuc. Proiectul initiat de Guvern introduce o metoda de calcul care permite "taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului", ajungandu-se astfel la reducerea taxei cu circa 25-30% fata de nivelul actual. |
Daca nu la nivel national, macar in cateva orase, lucrurile sa se aseze asa cum trebuie. Daca ia Iasi, magistratii au decis ca taxa de poluare este ilegala si ca cei care refuza sa o plateasca au castig de cauza, la Cluj nu se mai ridica masinile parcate ilegal. In rest, mai ales in Bucuresti, aceeasi poveste ilegala, dar... permisa de autoritati. Bravo Iasi, Bravo Cluj!
|
Sa zicem ca platesc taxa acum si peste 2 sapt apare legea in MOF. Reducerea de 25% am sanse sa o obtin numai prin instanta, sau pentru taxele achiate recent e o alta modalitate de recuperare/recalculare ?
|
Quote:
|
Quote:
Vezi ca e o greseala "copy-paste", sper sa nu faceti la fel si la tribunal ... |
Si noua forma este ilegala.
Se pare ca suntem condusi de niste inapti care nu cunosc legile si constitutia Romaniei. -legea este retroactiva -legea restrange dreptul la propietate -Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că taxa auto nu mai trebuie încasată -cei care au primit până acum un verdict negativ într-un proces pot cere revizuirea sentinţei, în baza deciziei Curţii Supreme. -legea nu este bazata pe principiul "poluatorul plateste" caci daca nu vand masina nu platesc nimic. |
Bun point Cangri. Eu am apelat la Coltuc, dupa niste schimburi de emailuri si un contract, vad ca nu mai zic nimic... Daca mai activeaza pe forum, ring ding ding, sunt curios ce s-a mai intamplat, v-am dat un mail si nimic.
|
Quote:
|
cat timp ai asteptat de la depunerea dosarului ? eu 1 an si 2 luni ... acum pe 12 aprilie trebuie sa ma prezint la proces ... sau cum ii zice
|
Quote:
|
Pici e dif mare intre Bucuresti si Focsani ...la asteptat ....acum intrebarea mea ar fi daca am vandut masina mai pot recupera taxa in totalitate ...actualul propietar il cunosc si m-ar ajuta cu actele tot ce vreau sa stiu daca oo pot recupera:D
|
Taxa auto pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 ar putea fi amanata cu un an, ministrul Mediului, Lazslo Borbely, sperand ca, astfel, persoanele care detin masini vechi sa aiba sansa sa le vanda, in aceasta perioada.
Daca s-ar aplica taxa prevazuta in legea intrata in vigoare la mijlocul acestei luni, pentru unele masini aceasta taxa ar fi devenit mai mare chiar decat valoarea masinii in sine, fapt care ar fi condus la imposibilitatea vanzarii. Astfel, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, se incalca dreptul la garantarea proprietatii, iar statul ar fi fost chemat in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Ce impact ar putea avea, insa, amanarea platii acestei taxe pentru masinile mai vechi? Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), ar exista cel putin trei avantaje ale acestei decizii. "Impactul va fi semnificativ. In primul rand, se va debloca piata auto. La vehiculele comerciale care trebuiau inlocuite vor exista cumparatori. In noua formula, nu ar fi existat cumparatori, pentru ca valoarea taxei depasea valoarea masinii", a declarat, pentru Ziare.com, Augustin Hagiu. Laszlo Borbely, despre amanarea taxei auto: A fost o decizie politica In al doilea rand, s-ar rezolva, cel putin temporar, problema legata de masinile achizitionate in sistem leasing. Conform legii intrate in vigoare, ar fi devenit aproape imposibil pentru persoanele care au achizitionat o masina in leasing sa o treaca pe propriul nume. "Sunt masini care fusesera cumparate in leasing inainte de 2007 si, in functie de tipul contractului de leasing, se ajungea in situatia in care, daca nu ar fi fost achitata prin rata sau nu ar fi fost platita taxa atunci sau intre timp, practic nu ai fi putut sa inmatriculezi masina pe persoana fizica sau juridica, in contextul in care trebuia sa platesti aceasta taxa", a explicat Hagiu. Liber la masini noi Nu in ultimul rand, ar urma sa fie deblocata si piata automobilelor noi, unde exista un blocaj cauzat de imposibilitatea vanzarii masinilor vechi, astfel incat persoanele respective sa isi poata cumpara una noua. "Neputand sa mai vinzi o masina mai veche de 2007, nu puteai sa-ti cumperi nici una noua. De exemplu, la Logan, din 2006, ajungea sa coste taxa 2.500 de euro, cand valoarea lui de piata era undeva la 1.500 - 2.000 de euro. In contextul asta, nu mai puteai sa vinzi Loganul ca sa-ti iei o masina mai noua", a exemplificat presedintele FORT. De altfel, aceasta nu era singura situatie aberanta in care s-ar fi regasit proprietarii, in cazul legii din prezent. Potrivit lui Hagiu, exista multe exemple in care, in momentul incercarii inregistrarii unei masini cumparate la mana a doua, la ghiseu se cereau dovezi ca nici unul din proprietarii anteriori nu si-au recuperat in instanta taxa auto. "Exista cazuri concrete in care s-au dus la ghiseu sa inregistreze masina si li s-a spus ca trebuie sa faca dovada ca unul din proprietarii anteriori nu si-a recuperat taxa in instanta. Este o chestie pe care nu a spus-o nimeni. Practic, eu cumparam o masina acum, dumneavoastra imi faceati dovada ca a fost achitata taxa de prima inmatriculare, dar eu la ghiseu trebuia sa fac dovada ca dumneavoastra nu v-ati adresat instantei ca sa va recuperati taxa. Este o chestie pe care nici domnul ministru, nici alti smecherasi de prin minister nu au spus-o", a comentat Hagiu. Taxa auto la prima vanzare, suspendata un an Aceeasi situatie se regasea si in cazul recuperarii diferentei de 25 la suta, fiind nevoie sa demonstrezi ca proprietarii anteriori nu au facut demersuri in acest sens. "Este o ruptura intre bazele de date de la nivelul serviciilor de inmatriculare si cele de la directiile fiscale cu privire la plata taxei. Nu stie unul de altul. Te duci la ghiseu si nu poate verifica daca pe masina respectiva s-a platit taxa de inmatriculare sau nu", a spus presedintele FORT. Amanarea nu rezolva problemele Pe de alta parte, raman inca multe lucruri neclare, este de parere avocatul Gheorghe Piperea. "Daca amani doar anumite dispozitii, cum ar fi cea cu aplicabilitatea si pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, cum ramane cu celelalte texte, cu toata procedura care trebuie urmata si cum ramane cu cei care deja au apucat sa plateasca aceasta taxa", a declarat acesta, pentru Ziare.com. Astfel, exista riscul sa ramana, in continuare, aceleasi probleme juridice si economice care exista si in prezent. "Taxa de poluare ramane pentru masinile care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, de unde problema de discriminare, de unde o foarte mare problema a Romaniei, pentru ca nu se va fi rezolvat problema de discriminare ridicata, anul trecut, de doua ori de curtea de la Luxemburg", a comentat Piperea. Avem nevoie de o lege cu totul noua? Atat avocatul, cat si presedintele FORT sunt de parere ca legea privind taxa auto ar trebui abrogata, iar discutia ar trebui reluata. "Parerea mea este ca oamenii acestia, care au vazut ca taxa de inmatriculare este impopulara si printre manifestantii din Piata Universitatii, sa abroge aceasta lege, sa gandeasca alta, sa o puna in discutie publica cel putin sase luni de zile, avand in vedere cat de nepopulara a fost aceasta lege si, cand vine un nou guvern, in 2013, sa reglementeze mai cu cap, mai cu atentie, mai cu logica economica si juridica, o alta taxa de poluare", a subliniat Piperea. Daca se va amana plata taxei, va fi cel putin un an la dispozitie in care toate partile ar putea discuta, astfel incat sa se ajunga la o formula mai buna din toate punctele de vedere. "Acum avem un an la dispozitie sa ne asezam la masa dialogului, sa vedem care este cea mai buna formula de aplicat in Romania care sa raspunda si normativelor europene si care sa satisfaca, pe de o parte, necesitatea de protectie a mediului, cu adevarat, incasarea unor sume de bani care sa acopere problemele de mediu, dezvoltarea parcului auto national - atat detinuta de persoane fizice, cat si cele comerciale - intr-un proces continuu. Asta trebuie sa urmareasca statul, pentru ca asta inseamna si siguranta si reducerea poluarii", a concluzionat Hagiu, care este, la randul sau, de parere ca decizia a fost luata sub presiunea strazii, una dintre nemultumirile protestatarilor din Piata Universitatii fiind taxa auto. |
Deci sa ne bucuram ca idiotii care ne conduc si-au amanat idiotenia cu un an, fgm de retardati pedelisti udemeristi...
|
Persoanele care au cumpărat maşini vechi începând cu 13 ianuarie 2012 şi au plătit taxa de primă vânzare vor primi banii înapoi, Guvernul urmând să suspende taxa pentru a "reevalua" impactul social al acesteia şi generând astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu.
Conform legii, începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat începând cu 13 ianuarie. Pentru persoanele care au achitat deja această taxă, contravaloarea va fi restituită doar pe baza unei cereri adresate administraţiei fiscale, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pregătit de Guvern pentru suspendarea taxei de primă vânzare. Suspendarea este argumentată în document atât prin dificultăţile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obţinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra maşinii vechi, cât şi prin necesitatea "reevaluării" impactului pe care taxa le are în plan economic şi social. Prin suspendarea taxei auto de primă vânzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. "Suma estimată a fi pierdută pe perioada amânării este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atât mai mare cu cât, prin reducerea valorii taxei cu până la 25%, se înregistrează o diminuare suplimentară a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o sumă estimată de 240 milioane lei. Aplicarea ordonanţei va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu", se atenţionează în actul normativ. |
vreau sa recuperez si eu banii de pe o masina inscrisa in septembrie 2007 un audi a4, 1.9 tdi pentru care am platit 1600 euro,se mai pot recupera banii?? daca da, ce acte trebuiesc facute si unde sa fie depuse,multumesc frumos.
|
Sal...as dori si eu cateva informatii asa sa nu ma pun sa citesc tot thread-ul...deci am cumparat un opel corsa b de 1.2, 05.2011 l-am inmatriculat si am platit undeva la 360 euro...ce ziceti? se merita sa recuperez si daca da cum? mercy anticipat...
|
Quote:
|
nu mi-ar sta rau dar ideea e ca nush cum se procedeaza si inca mi se pare complicat...si de aceea am cerut sfat...dar oricum zici bine!
|
Quote:
pt cei ce vro sa recupereze integral ... contactati un cabinet de avocatura care se ocupa cu as ceva:) |
ok...si as mai fi curios trebuie si eu sa ma prezint in instanta sau cum e nu stiti? ca park am citit aici poveste unuia care a rezolvat prin ceva scrisori trimise la instanta prin posat!
|
Quote:
Actele necesare sunt: 1. Copie dupa cartea de identitate a proprietarului. 2. Copie cartea de identitate a masinii emisa de Registrul Auto Roman. 3. Copie certificatul de inmatriculare emis de Statul Roman 4. Copie dupa factura sau contract de vanzare/cumparare prin care se demonstreaza provenienta masinii din UE(daca masina a fost prin intermediari toate cele 2-3 acte de V-C) si traducerea legalizata a acestor acte 5. Copie dupa actele masinii din strainatate (Exemplu: Germania - Brief mare si Brief mic; Italia - Cartea masinii-telaio si certificatul de proprietate etc.)si traducerea legalizata a acestor acte 6. Copie dupa decizia de calcul emisa de Administratiei Finantelor Publice. 7. Copie dupa chitanta cu care a fost achitata taxa de prima inmatriculare/poluare. Ce acte nu aveti cu o cerere de 4 ron va adresati la politie sa va elibereze copii din dosarul masinii. Nu oprim nici un act original Noi lucram in felul urmator:un avans(negociabil) ptr avocat si restul cand avocatul castiga actiunea si dvs va duceti la finante sa va luati banii.Ptr acesti bani avocatul va taie chitanta si constituie cheltuieli de judecata.Avans .... ron Mai sunt necesari ptr inceput 70 ron taxe de timbru +posta.(ptr fiecare masina).Din cei 70 ron te rugam sa platesti la "oras" – 39 ron taxa judiciara de timbru ,la CEC sau posta sau ADF sau primarie sau Tribunal. Intre dvs si avocat se incheie un contract pe care il semnati si in baza caruia avocatul va reprezinta. Taxa pe care a-ti platit-o o recuperati integral +banii pe care ii dati avocatului +dobanda legala la acesti bani+taxele de timbru Adica la final costurile dvs sunt 0 (zero) nu trebuie sa te prezinti tu .. se prezinta avocati.. sau cei cu care faci contractul.. chestia e ca termenele de judecata sunt cam mari ne plm traim in tara lui papura voda:)) sper ca ti-a fost de folos ...eu am primit mail de la cei ce se ocupa cu recuperarea taxei si o sa incep sa adun actele |
4 Attachment(s)
Am depus si eu actele pt recuperarea taxei auto pe data de 2.02.2012 pentru un Golf 3, din 93, motor de 1,9, catalogata bineinteles la E1 (asa se primise ordinul de sus, cand era nebunia aia cu inmatricularile), masina am inmatriculat-o in 03.2009, platind o taxa de 2479 lei.
Am depus urmatoarele acte la Finante: 1. Cerere catre "Ministerul economiei si finantelor, agentia nationala de administrare fiscala" - trebuie depusa in 2 exemplare, ca sa primeste nr de inregistrare, si sa ai si tu un exemplar 2. Copie dupa "Decizia de calcul al taxei de poluare pentru autovehicule" 3. Copie dupa "Certificatul de inmatriculare" + originalul (pt verificare) 4. Copie dupa "Cartea de identitate a masinii" + originalul (pt verificare) 5. Copie dupa buletin + originalul 6. Copie dupa chitanta de achitare a taxei 7. Copie dupa actele/certificatul masinii traduse in limba romana Eu nu am avut depuse toate copiile si mi-a venit un plic acasa de la ei, pt depunerea celorlalte copii + originalele, iar pe 13.02.2012 am fost si am completat o "Cerere de restituire" le-am depus. Cam astea sunt actele depuse din cate imi aduc aminte, si mi s-a spus sa revin dupa 45 de zile pentru returnarea banilor, am inteles ca nu se mai ajunge in judecata pentru ca nu le convine sa returneze Taxa + Dobanda + Onorariile avocatului. Mai jos aveti scanate "Cererea catre finante" si "Cererea de restituire" (care am depus-o pe 13.02.2012) deci normal pe la inceputul lunii Aprilie ar trebui sa primesc banii de la ei...ramane sa vedem daca ii vor da. Va tin la curent. |
Imi pare rau ca trebuie sa te 'trezesc' ,dar nu are rost sa-ti faci sperante .Statul va returna pana in 25% de bunavoie fara proces ,fara avocat ,fara onorarii .Ceea ce nu ai inteles este PANA in 25% .Ca sa fiu clar inseamna ca poate sa-ti returneze si 1% ,si 2% si 5%.Sunt foarte multi care nu au de luat nici un ban.(eu spre exemplu am platit 2000 ron iar acum ar trebui sa platesc 4500 ron) .In nici o situatie nu ti se vor returna banii tai integral de taxa fara proces ,avocat ,onorariu.
Eu zic ca am fost explicit dar ce ma surprinde este ca la ghiseu nimeni nu ti-a zis tot ce am scris eu mai sus si te-a lasat sa crezi ca iti vor returna toata suma. O seara buna |
Quote:
Oricum am citit in tr-un ziar local ca nu se v-a mai ajunge in instanta, pentru ca trebuie sa plateasca Taxa (integral) + Dobanda aferenta + Onorariile avocatului. |
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că taxa de primă înmatriculare este în analiză, dar mesajul său către grupul tehnic a fost că trebuie să se ţină cont de faptul că în România sunt şase milioane de oameni în pragul sărăciei şi trebuie să fie sprijiniţi.
Rovana Plumb a precizat că a avut trei întâlniri de lucru privind taxa de primă înmatriculare. Ministrul a precizat că din grupul de lucru fac parte reprezentanţi din Ministerul Economiei, Ministerul de Finanţe, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Român şi Agenţia de Plăţi ţi Intervenţie pentru Agricultură. "Deocamdată doar analizăm, dar mesajul dat colegilor din grupul tehnic este că trebuie să ţină cont că în România sunt şase milioane de oameni care sunt în pragul sărăciei şi trebuie să venim în sprijinul lor", a spus ministrul Mediului. Rovana Plumb a explicat că în cazul taxei auto se va ţine cont de normele europene. "Vom merge pe o variantă care este în acord cu normele europene. Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. Vom ţine cont de normele europene şi le vom adapta specificului nostru", a precizat ministrul Mediului. Începând din acest an, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este redusă cu până la 25%. În acelaşi timp, în luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. În ordonanţa de suspendare a taxei auto de primă vânzare se arăta că, prin această măsură, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane lei, reprezentând veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. O altă pierdere de venituri, estimată la 240 milioane lei, era indicată din reducerea valorii taxei auto cu până la 25%. Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon. Citeşte şi TAXA AUTO 2012. Normele pentru NOUA TAXĂ au fost aprobate de Guvern, deşi figurează încă în dezbatere publică În 2009, pe fondul scăderii drastice a numărului de înmatriculări auto, încasările statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai puţin decât indicau estimările iniţiale. Pentru anul trecut, pe fondul majorării taxei, Guvernul a estimat încasări din taxa auto de aproximativ două miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste prognoza veniturilor atrase din această sursă în 2010 şi de trei ori mai mult decât încasările înregistrate în 2009. Pentru anul trecut, Guvernul a majorat cuantumul taxei auto în medie cu 45-50%, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante. Reprezentanţi ai unor companii din piaţa de profil au apreciat atunci că o creştere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastică a importului de maşini second hand, intensificându-se astfel comerţul prin dealeri, cu vehicule rulate deja înmatriculate în ţară. |
“Prin raportare la dispoziţiile comunităţii europene taxa auto este considerată nelegală în ceea ce priveşte autoturismele second – hand. În ceea ce priveşte aplicarea acestei taxe la autoturismele noi, nelegalitatea acesteia rezultă din încălcarea dispoziţiilor legale din dreptul intern. În primul rand, taxa de poluare, astfel cum este reglementată prin Legea nr.9/2012 nu respectă principiul <>, deoarece nu toţi cei care poluează plătesc această taxă. Apoi, nu trebuie să uităm care este rolul şi menirea unei taxe, în sensul că taxa este datorată de un contribuabil pentru serviciul prestat în folosul lui de instituţiile statului. Ori, în acest caz, instituţiile statului, fără a îndeplini un act sau serviciu în folosul cetăţenilor, percep o sumă de bani cu titlu de taxă. Nu în ultimul rând, discriminarea care se crează ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată prin care se admit cererile de restituire a taxei de primă înmatriculare achitată pentru autoturismele provenite din spaţiul comunitar,faţă de persoanele care au înmatriculat autovehicule noi pe acelaşi teritoriu al României.”,
Schimbări doar de formă. Taxă nelegală în esenţă Taxa auto, denumită iniţial “taxă de primă înmatriculare” a fost introdusă pentru prima dată în România la începutul anului 2007 şi a fost contestată de la bun început. În cei cinci ani care au trecut de atunci, după mai multe modificări, autorităţile nu au reuşit încă să găsească o formă care să respecte regulile instituite la nivel comunitar. Prima variantă a taxei auto şi-a atras imediat dezaprobarea Comisiei Europene care a declanşat în martie 2007 procedurile legale împotriva României. Comisia a cerut expres modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentând că reglementările actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar. “Deşi prin Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2008 au fost abrogate articolele din Codul Fiscal, considerate ca fiind contrare dreptului comunitar, privind instituirea aşa zisei taxe de primă înmatriculare, noul act normativ nu a făcut altceva decât să redenumească taxa, transformând-o în taxă de poluare. Astfel, taxa de primă înmatriculare s-a transformat în taxă de poluare, cu o aplicabilitate mai restrânsă şi instituită cu scopul de a taxa poluarea produselor de autoturismele înmatriculate în România dupa data de 1 iulie 2008, potrivit criteriilor alese pentru determinarea acestei taxe. Legalitatea celei de a doua variante a taxei de primă înmatriculare a fost tranşată de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care prin hotărârile pronunţate în cauzele Ioan Tatu contra României şi Nisipeanu contra României a stabilit că a doua variantă a taxei, în oricare dinntre formele ei, contravine dispoziţiilor comunitare.În faţa presiunilor Comunităţii Europene, Guvernul României abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2008 şi adoptă, în schimb, Legea nr. 9/2012. Noua lege, nu numai că nu se corelează cu dispoziţiile comunitare, însă este discriminatorie, încălcând în mod vădit principiul <>. “ |
Bun.
Sa inteleg ca tot chemarea in instanta este solutia? Eu am trimis o scrisoare catre ANAF in care le ceream sa imi restituie taxa de poluare (masina inmatriculata anul acesta) iar raspunsul lor a fost ca nu au cum si sa ii chem in instanta. A reusit cineva altcumva? Multumesc. |
Nu se poate deact cu actiune in instanta.Oricum tu nu te prezinti la nici un termen-se duce avocatul.Asa ca singurul impediment este timpul de asteptare.
|
Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor, a declarat premierul Victor Ponta.
El a discutat, joi, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, cu secretarii de stat din minister inclusiv despre o soluţie cu privire la procesele de restituire a taxei auto. "Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cernapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să câştigaţi, dar mai câştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativă şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în şir. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi", a spus Ponta. În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-şi recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă şi imorală. "Aici, Guvernul Boc a fost la nivelul faimosului consul roman Fabius Cunctator, cel care tot timpul amâna bătăliile, şi aici tot ştiau că pierd procesele, dar ziceau la fel că primesc termen în 2012, în 2013 şi or veni alţii după noi care să plătească oalele sparte", a spus Ponta. El a concluzionat că singura soluţie de rezolvare a situaţiei este adoptarea unui act normativ care să recunoască datoriile Guvernului. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. |
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca, gratie suspendarii unui articol din Legea 9/2012, cei care cumpara sau vand masini pe teritoriul Romaniei sunt scutiti de taxa auto.
"A fost vorba despre o evaluare a taxei, ca sa evitam infringementul. Taxa auto se plateste si in acest moment si a fost suspendat doar un articol din Legea 9/2012, adica nu se percepe taxa auto pe piata interna", a declarat Plumb, potrivit provincianews.ro. "Nu platesc taxa auto cei care intra sub incidenta articolului 4.2 din Lege, articol suspendat, adica cei care vand sau cumpara masini pe teritoriul Romaniei. Toti cei care cumpara sau vand masini din strainatate vor plati taxa auto in continuare", a mai adaugat ministrul Mediului. |
Pe langa promovarea unei actiuni de recuperea a taxei auto în instanță, există și altă variantă prin care se poate evita plata acestei taxe.
Inițial se depune o cerere la Direcția de Înmatriculări, prin care se solicită înmatricularea mașinii fără plătirea taxei auto. Legea dă dreptul direcției să răspundă la această solicitare, în termen de 30 de zile. Indiferent dacă direcția răspunde la această cerere în termenul legal, se promovează o acțiune în judecată prin care instanța să oblige serviciul de înmatriculări să înmatriculeze mașina fără achitarea taxei. Instanța admite acțiunea și dă o hotărâre prin care obligă Direcția să înmatriculeze mașina fără achitarea taxei. Hotărârea Instanței este adusă la cunoștința direcției, care este nevoită să se supună deciziei judecătorești. Ceea ce este important de știut este că dacă solicitați și despăgubiri pentru cheltuielile de judecată, veți obține și bani de la stat. |
foarte bine.
dar cat dureaza pana da instanta hotararea. pt ca nu iti convine sa astepti 1 an sau sa platesti numerele rosii pt durata procesului (costa emorm) ca sa iti folosesti proprietatea ta cumparata din banii tai. |
Se poate circula cu nr rosii pana la definitivarea procesului iar banii pot fi ceruti ca despagubire in instanta.
|
nu este adevarat. banii dati pe nr rosii nu se pot cere ca despagubire. da un link ca sa iti sustii afirmatia!
|
fara suparare dar se bate campii pe aici la greu de luni de zile acest topic se vb mult si nimic! clar si concret daca careva care are cunostinte juridice sa ne rasp si noua odata si pt totdeauna se poate sau nu recupera taxa care unii am platit o?da sau nu si cum. ce atatea postari de prin tot felul de ziare si interviuri si atata oftopic?!
|
Cine doreste recuperarea taxei platita incepand cu anul 2007 ptr auto SH provenienta UE sau doreste inmatricularea fara plata taxei tot ptr auto sh aduse din UE in Romania ,sa-mi dea un PM sau sa intebe in topicul meu deschis pe acest sait.
Discutam la concret ptr fiecare coleg de pe forum. https://forum.4tuning.ro/671-firme-se...taxa-auto.html |
Quote:
In acest topic ai si model de cum sa completezi cererea. Ai si detalii despre toti pasii care trebuie sa-i urmezi. Ai si detalii despre ce acte i-ti trebuiesc si de unde sa le obtii. Ai si cazuri concrete care se pot verifica pe siturile Judecatoriilor. Ce mai vrei? Sa ma duc eu sa iau banii pentru tine si sa tii aduc acasa? |
E romanul tipic, vrea mura-n gura, ii e lene sa citeasca/gandeasca si e suparat, plm. Eu ignor retarzii de multa vreme.
|
| All times are GMT +2. The time now is 18:54. |
- Copyright 2026 4Tuning