Salutare tuturor!
M-am tot gandit de ceva vreme sa deschid un thread despre un sport pe care am inceput sa-l practic de cca 1 an de zile dintr-o simpla intamplare.
Care sunteti pasionati de acest sport puteti posta aici tot ce stiti despre el, jucatorii preferati, sfaturi ,triks si tot ce e legat de acest sport!
am sa incep sa prezit pe scurt ce inseamna darts prin a atasa un articol luate de pe site-ul Federatiei Romane de Darts ! frdarts.ro
''In primul rand trebuie sa va procurati un board profesional care din fericire se gaseste acum la pretul de aproximativ 50 euro. Recomandarea mea ar fi Winmau Blade 3 pe care se joaca si la Campionatul Mondial de la Lake Side (transmis pe Eurosport in luna ianuarie a fiecarui an).
2. Pozitionarea board-ului este practic al doilea pas important si de regula cel mai anevoios pas pana sa va "apucati de treaba". Gasiti un loc liber si trebuie sa aveti in vedere ca distanta de la suprafata tintei si pana la locul de aruncare (oche) este de 2,37 m iar pe diagonala intre mijlocul tintei si oche distanta este de 2,934 m conform imaginii de mai jos.
3. Alegerea unui set de sageti este foarte importanta si trebuie facuta prin testari in prezenta unor jucatori experimentati. Greutatea si forma sagetilor difera foarte mult, la fel ca si forma fluturasilor sau a tijelor. Este recomandabil sa incercati cat mai multe tipuri de sageti si fluturasi inainte de a vi le cumpara. Dupa un scurt timp veti observa ca fiecare tip de sageata se comporta diferit atunci cand sunt aruncate. Asa ca nu va grabiti cand cumparati, cautati un club de darts care comercializeaza astfel de produse si nu va sfiiti sa cereti ajutorul jucatorilor mai vechi pentru a face o alegere optima. Trebuie sa stiti ca doar corpul metalic al sagetii are o durata de viata mare (cativa ani) in timp ce coditele si fluturasii sunt consumabile. Nu alegeti sageti din alama pentru ca in scurt timp o sa doriti sa jucati cu sageti din tungsten. Pretul sagetilor din tungsten (wolfram) variaza cu aproximatie intre 20 si 100 de euro.
4. Cativa termeni folositi mai des in desfasurarea jocului de darts:
"Oche" este denumita linia de la care se arunca spre board.
"Bust" este termenul care se foloseste pentru a anunta ca suma sagetilor aruncate este prea mare si in consecinta scorul ramane cel de dinaintea aruncarii. Spre exemplu mai aveti 68 de puncte si ati aruncat peste 67 de puncte intr-un leg double out.
"Double out" se refera la un leg si anunta faptul ca pentru a castiga trebuie sa inchizi jocul cu o dubla.
"Leg" este denumirea pentru un joc de darts si ar putea fi comparat cu ghemul din tenis. In practica din tara noastra termenul a fost preluat si este folosit ca in limba engleza.
"Ton" este denumirea unei aruncari de 100 de puncte.
5.Bazele jocului de darts. Cea mai importanta regula din darts este faptul ca orice joc de darts incepe si se termina cu o strangere de mana. Un meci se joaca pe parcursul mai multor sectiuni, numite jocuri leg-uri cel mai bun dintr-un numar impar de leguri (Ex cel mai bun din 5 leguri sau din 3, 7, 9, ... leguri ). In meciurile de simplu, jucatorii arunca alternativ. In meciurile de dublu, fiecare echipa arunca alternativ, cu fiecare jucator din respectiva echipa aruncand, de asemenea, altenativ. O aruncare consta din 3 sageti. Daca un jucator inchide jocul in mai putin de 3 sageti, celelalte sageti nu mai sunt aruncate. In mod normal, meciurile incep de la 501, dar se poate incepe si de la 301, 401, 701 sau chiar 1001. Uneori este nevoie ca meciurile sa inceapa cu o dubla. Totusi, cea mai comuna forma de joc este cu incepere simpla, adica jucatorul incepe sa puncteze odata cu prima sageata infipta in board. Obiectul fiecarui joc este de a se ajunge la zero, cat mai repede posibil. Fiecare joc trebuie sa se termine cu o dubla.
6.Cum se tine scorul? La concursurile organizate sub egida federatiei mondiale de darts scorul se tine pe foi de hartie. Acestea se atarna pe perete, in stanga board-ului, la o distanta de aproximativ 50 cm de acesta si avand inaltimea similara cu cea a board-ului. La concursurile organizate de Federatia de Darts din Romania se folosesc laptoruri pentru a tine scorul iar programul folosit poate fi descarcat apasand aici. In primul an este mult mai folositor sa tineti scorul pe hartie pentru a va intra in sange calculele. Chiar daca va e greu faceti acest efort si mai tarziu o sa va foloseasca foarte mult. Intr-un articol ulterior voi publica si variante de inchidere pentru a va usura calculele in faza finala a leg-ului.''