Go Back   Forum 4Tuning > Hobby & Pasiuni Comune > Alte Hobby-uri si Pasiuni > Animale de companie

Reply
 
Thread Tools
Old 24-11-10, 23:54   #1
DTH
2 Roti

Stage 5
 
DTH's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6,411
Member of:
[VW]
[Nissan]
[2 Roti]
[FOTO]
[4Rally]
[4Wheels]
Exclamation Alimentaţia pentru câini şi câini de rasă !

NORMELE ALIMENTATIEI CANINE :

Iata care sunt normele de alimentatie de care trebuie sa tinem seama, daca dorim ca dezvoltarea si viata cainelui nostru sa fie armonioase :
1. Apa de baut
Trebuie sa fie suficienta, prospata, reinnoita, lasata la dispozitia cainelui. Trebuie sa stim ca ratia medie de apa de baut pentru un caine este de 60 ml/kg de greutate corporala in fiecare zi, fiind mai crescuta la catelele care alapteaza, in perioada cand este cald sau cand a depus un efort prelungit.
2. Respectarea tranzitiilor alimentare
Orice schimbare de regim alimentar se face progresiv, pe parcursul unei saptamani, pentru a permite cainelui sa se adapteze pe plan gustativ, digestiv si metabolic. De asemenea trebuie sa stim ca flora digestiva a cainelui relativ la meniul alimentar este mult mai specializata, cele 7 zile fiind necesare ca microflora intestinala sa se reconstituie pentru a digera noile alimente.
3. Mese regulate
Cainele nu este fericit decat daca primeste masa la aceiasi ora, in aceiasi gamela, in acelasi loc. Numarul de mese va fi stabilit in functie de starea fiziologica a animalului, care va fi reevaluata periodic.
4. Controlul cantitatii alimentelor oferite.
Aceasta se face tinand seama de nevoile energetice cotidiene si de valoarea calorica a fiecarui aliment, cantitatile fiind evaluate in functie de evolutia greutatii cainelui, pentru a se evita alunecarea spre obezitate.
5. Oferirea unui regim echilibrat
Fie ca este familial suau industrial, alimentatia cainelui trebuie sa tina seama de cele trei criterii fudamentale : talia (mica, mijlocie, mare), nivelul de activitate fizica si fiziologica (activa, sportiva, reproducere) si varsta (catel, matur, batran).
6. Utilizarea rationala a alimentelor
In cazul alimentatiei industriale, trebuie sa tinem seama de sfaturile fabricantului. In alimentatia familiala nu trebuie sa mai actionam dupa celebrele "Manaca ce mananc si eu, Mananca ce ii place, Nu mananca decat..." ; trebuie sa avem in minte tot timpul ca resturile menajere, fripturile, sucurile, prajiturile, ciocolata nu fac totusi parte din hrana unui caine.
7. O igiena satisfacatoare.
Pentru alimentatia familiara, trebuie ca produsele din care preparam hrana sa nu fie alterate, pentru alimentatia industriala acest risc este destul de scazut. In cazurile in care continutul unei cutii se ofera in mai multe transe, sau se prepara masa pentru mai multe mese, trebuie sa avem grija ca aceasta sa fie pastrata in conditii optime. Dupa masa cainelui, resturile se arunca si castronul se spala.
8. Controlul rezultatelor individuale
Eficacitatea regimului alimentar si adaptarea cainelui la acesta trebuie verificate prin observarea atenta, de cate ori este nevoie, a greutatii, a calitatii parului, aspectul excrementelor, a apetitului si tonusului cainelui si a comportamentului sau cotidian.
9. Consultarea medicului veterinar
Prin formarea sa, medicul veterinar trebuie sa fie dieteticianul cainelui, fie ca acesta este sanatos sau bolnav.

SFATURI PENTRU HRANIREA NATURALA A CAINELUI :

Apa trebuie sa fie mereu proaspata

Apa este elementul cel mai important pentru sanatatea oricarui animal. Un caine poate trai zile intregi fara hrana, dar apa trebuie schimbata zilnic. Asigurati-va ca apa este mereu proaspata si cat mai curata, si verificati apa de la robinet, folosind un filtru special daca este cazul. Este foarte important ca apa pe care o bea animalul sa fie mereu curata, schimbata (daca este necesar) chiar de mai multe ori pe zi, pentru sanatatea cainelui si a stapanului.

Diversitatea hranei pentru caini

Pentru o alimentatie naturala si sanatoase, puneti accentul pe cereale si legume, chiar daca va asteptati ca patrupedul sa le refuze. Alimentatia ideala pentru prietenul domneavoastra canin ar trebui sa contina pe trei sferturi legume si carbohidrati/cereale si doar un sfert proteine de inalta calitate.

Gatiti carnea de vita sau porc, cea de pui, ouale sau carnea de peste

Carnea (de orice fel) si ouale nu trebuie niciodata date crude animalului, pentru ca acesta se poate imbolnavi cu usurinta.

Spalati toate produsele chiar daca par curate

O regula importanta este spalarea tuturor produselor care vor intra in mancarea cainelui, pentru a inlatura de pe ele eventualele urme de pesticide sau ingrasaminte anorganice.

Aveti in vedere intotdeauna varietatea regimului

Chiar daca animalul prefera un anumit fel de mancare, refuzand uneori cu totul altele, nu ii oferiti intotdeauna acelasi meniu. Este esential pentru sanatatea lui sa aiba o dieta echilibrata.

Cel mai bine este simplu si proaspat

Nu este nevoie sa elaborati de fiecare data retete complicate, foarte costisitoare si care cer multa munca. O masa formata din carne de pui, orez si legume este suficienta.

Fiti deschisi la idei noi in alimentatie

Ideile si informatiile despre ce este mai bun pentru un caine se schimba tot timpul. Ceea ce ati invatat in ultimii ani ar putea sa nu mai fie valabil sau potrivit cainelui pe care il aveti. Informati-va in permanenta si incercati sa cereti sfaturi celor experimentati. Nu uitati ca esentialul este ca cel mai bun prieten sa fie cat mai sanatos.


HRANA


Hrana preparata :

Hrana preparata in casa prezinta o serie de dezavantaje fata de celelalte doua tipuri:

dificultatea asigurarii tuturor elementelor nutritive necesare, precum si a raportului corespunzator intre acestea
se altereaza repede
solicita munca si pierdere de timp din partea proprietarului
Este contraindicata hranirea cainelui cu resturi de la masa stapanului.

Hrana uscata:

Hrana uscata completa este un produs comercial care satisface necesitatile nutritive ale cainilor, prezentandu-se intr-o forma usor digerabila. Compozitia finala a acestui produs este rezultatul cercetarii intreprinse de numerosi nutritionisti si medici veterinari. De aceea, cu acest tip de hrana i se poate asigura cainelui ratia corecta, cu un efort minim din partea proprietarului. Hrana uscata poate fi pastrata timp indelungat fara sa se altereze, daca este depozitata corespun/ator. Este singurul tip de hrana care da posibilitatea de administrare "ad libitum", adica la discretie, neexistand pericolul alterarii. Acest mod de hranire este util mai ales pentru proprietarii cu caini tineri, in crestere, si care sunt lasati singuri timp indelungat, intotdeauna, insa, hrana uscata trebuie insotita de apa proaspata la discretie. Hrana uscata ajuta si la mentinerea sanatatii dentare, avand o actiune abraziva si incetinind aparitia placii dentare si a tartrului pe dinti. Majoritatea produselor comerciale de calitate sunt diferentiate in functie de talie, varsta (pui, adulti, batrani) stari fiziologice sau stiluri de viata. Pentru animalele cu diverse afectiuni exista diete speciale (pentru afectiuni digestive, renale, hepatice, cardiologice, obezitate etc.). Cu cat hrana este mai specializata si se adreseaza unei categorii mai restranse de caini, cu atat avem certitudinea ca se asigura alimentatia cea mai corecta.

Hrana Umeda :

Hrana speciala umeda este reprezentata in special de conserve, care sunt foarte apreciate de catre caini, fiind foarte gustoase. Ele prezinta insa dezavantajul ca dupa ce au fost desfacute, se altereaza repede. Atunci cand achizitionam un pui, este ideal sa-1 obisnuim cu hrana uscata, in acest fel, fara prea mult efort, ii vom putea asigura o alimentatie corecta toata viata, adoptand tipul de hrana la etapa de dezvoltare sau stilul de viata si vom putea trece usor, daca este cazul, la alt tip de hrana. Din pacate, exista numerosi proprietari care considera ca numai ceea ce este proaspat si fara conservanti este sanatos, oferind animalelor ratii dezechilibrate si necorespunzatoare din punct de vedere al elementelor nutritive necesare si care in timp duc la aparitia diverselor afectiuni: obezitate, demineralizare osoasa la tineret, dermatita alergica alimentara, colita, insuficienta hepato-renala etc. Concurenta mare de pe piata produselor de pet-shop, in special in cazul hranei pentru caini, a facut ca in ultimii ani calitatea acesteia sa creasca. Au aparut tipuri noi de diete, iar cele vechi si-au imbunatatit formula. In general, atunci cand vrem sa alegem tipul de alimentatie potrivit pentru cainele nostru, este bine sa cerem sfatul crescatorului sau medicului veterinar curant.
__________________
STEAM - KLawxith
YOUTUBE - ELITE INC.
INSTAGRAM - klawxith666

PHOTOGRAPHY SITE - http://klawxith.wixsite.com/elite-inc

US/RO

Last edited by RoByNeT; 21-03-11 at 16:09.
DTH is offline   Reply With Quote
Old 04-01-12, 10:17   #2
Antilles
Opel Driver

Stage 5
 
Antilles's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,450
Member of:
[Opel]
[VW]
[Nissan]
[Honda]
Default Re: Alimentaţia pentru câini şi câini de rasă !

Aici pot sa postez cu siguranta din cunostiinta de cauza. Alimentatia cainelui e o problema destul de grava in Romania, din pacate nu se gasesc mancaruri High Premium care sa nu aiba "probleme". Tot ce inseamna in momentul de fata "marca consacrata", "calitate" in Romania sunt mancaruri/brand-uri pe care marii crescatori si nutritionisti din alte tari (SUA/Canada/UK/s.a.m.d.) nici macar nu le recomanda, sa nu uitam si pretul aberant/kg sau sac (acum un sac de 15 kg costa undeva in jur de 250 RON), atentie, discutam acum de mancarurile "high premium" care au clar probleme.
Solutia ideala este gatitul, da, stiu, suna amuzant dar nu discutam de gatit ciorba de varza sau mamaliga cu branza. Se incepe cu studiul rasei (oricine are un caine trebuie sa cunoasca cat mai mult despre rasa) si se afla ce substante are nevoie respectivul caine pentru a creste armonios...si de acolo incepe distractia. Mancarurile de caini (atat uscate cat si umede) sunt (toate) facute din resturi neutilizabile, carnea provine de pe la tot felul de institutii care nu au ce face cu ea, chiar si chestii gen Protan, nu va ganditi la muschi si alte alea...ganditi-va la capete de pui, intestine oase, s.a.m.d. Pe langa carnea asta se adauga cereale, tot asa, ce nu mai este utilizabil, adica nu se pune tot bobul de grau, ci doar hoaspele sau produsul secundar care reiese din tot felul de proceduri (la fel si cu alte cereale) si...la fel cu tot ce se gaseste in mancare, se mai adauga cativa potentiatori de aroma si...se ambaleaza. Asta papa cateii nostrii cand ii hranim cu mancare uscata, arata ok, se simt ok (aparent).
Acuma cum ar fi sa mergi in magazin, sa cumperi de acolo cate ceva. Adica peste (undeva la 10 RON/KG) organe de pasare (mult mai ok decat capete si gheare pisate, costa undeva la 5 RON), chiar carne de pasare (atentie, trebuie musai dezosata, oasele de pasare se aschiaza si pot perfora intestinele cainelui), ficat de vita, orez, morcovi... si tot ce mai vezi tu care are substante de care are nevoie cainele tau, le arunci intr-o oala, fierbi pana se omogenizeaza tot si...gata papa.
Am discutat despre asta cu crescatori de renume si nutritionisti (veterinarii nu prea au ce spune, nu au invatat destula alimentatie in scoala si nu cresc caini), toti spun ca e cea mai buna solutie...daca ai timp de plimbareala, de gatit, sa nu mai mentionam ca e mai greu sa alergi cu oala de mancare prin tarcuri/curte (daca ai mai multi caini).
Eu personal merg pe ambele variante, am caini la tara (unde nu-i hranesc eu) carora le cumpar mancare uscata, am si doi la mine in Cluj pentru care gatesc, se vede diferenta clara intre ei (chiar daca cei de la tara sunt hraniti cu mancare High Premium iar cei de acasa nu au parte de exercitiu suficient)
Antilles is offline   Reply With Quote
Old 13-01-12, 05:36   #3
B-72-RZD

Stage 5
 
B-72-RZD's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 672
Member of:
[DAEWOO]
Default Re: Alimentaţia pentru câini şi câini de rasă !

Nu sunt un mare cunoscator dar am avut cativa caini pe care i-am iubit foarte mult, nici vorba sa le fi vrut raul sau sa fiu indiferent, dar, sincer, titlul topicului ma amuza putin..
De ce trebuie facute diferente intre cainii de rasa si cei metisi?
Eu sunt convins ca un caine poate trai fericit si fara atatea pretentii. 2 mese pe zi, la o ora cat mai fixa si apa mereu proaspata. Tipul de mancare ar fi bine sa nu fie mereu acelasi.
Antilles - Zici bine.. asa obisnuiam si eu sa-mi hranesc javrele. Capete, gaturi samd fierte in apa cu niste orez, poate chiar un morcov facut bucati si mancau foarte bine. In schimb, castroanele cu mancare uscata de orice tip ramaneau mult si bine neatinse.
B-72-RZD is offline   Reply With Quote
Old 04-10-13, 00:29   #4
BlondeBlend

Stock
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1
Thumbs up Re: Alimentaţia pentru câini şi câini de rasă !

Cand e vorba de cainele meu, eu nu fac rabat de la calitatea mancarii. La noi toata lumea se gandeste la pretul mancarii si dau sa manance cainelui dupa ureche . Eu nu am timp sa ii gatesc, dar folosesc mancare uscata de cea mai buna calitate. O cumpar de pe zoofast.ro, unde pretul este foarte conevanabil, mai ieftin nici nu am gasit. Intr-adevar dureaza un pic mai mult livrarea, pentru ca mancarea vine tocmai din Polonia, dar merita asteptarea siindca produsele sunt in garantie si mancarea este de calitate.
BlondeBlend is offline   Reply With Quote
- Copyright 2025 4Tuning -