Go Back   Forum 4Tuning > Hobby & Pasiuni Comune > MOTO > Motociclete > Discutii generale moto

Reply

Thread Tools
Old 20-01-06, 17:22   #1
TazzY

Stage 5

TazzY's Avatar

Member of:
[Moderators]
[2 Roti]
Default Treapta de viteza in curba

Ce treapta de viteza trebuie sa am pe curba?

Data trecuta am povestit despre pozitia pe motocicleta. Nu stiu cat v-a placut, dar am mai gasit un topic interesant, si anume despre treapta de viteza. Sper ca sunteti de acord ca este importanta alegerea unei turatii potrivite pentru inceputul curbei pentru a avea iesirea corecta la sfarsit. Nu este vorba despre mersul la curse unde alegerea treptei de viteze va determina cat repede iesi dintr-o curba. E vorba despre mersul normal pe strada, in siguranta si cat mai constient de ce se intampla.#

Motoarele in general au diferite tipuri si nivele de vibratie. Cand schimbi turele si respectiv acceleratia se schimba si vibratia produsa de motor. Bineinteles ca odata cu cresterea turatiei cresc si vibratiile. Ce legatura are asta cu mersul intr-o curba? Uite ce zice maestrul Keith Code:

TRADUCERE: \"A doua problema referitor la schimbarea in jos a prea multe trepte de viteza si aducerea turatiei motorului pe rosu este faptul ca vibratia motorului poate ascunde vibratia rotilor care musca din asfalt. Se simte un anumit tip de vibratie cand rotile au aderenta si nu aluneca din cauza incarcarii maxime. Cand rotile incep sa alunece vibratia e diferita, mult mai fina. UN MOTOR TURAT FOARTE TARE INTR-O CURBA POATE SA CREEZE IMPRESIA PILOTULUI CA PIERDE ADERENTA.

Felul in care simti tractiunea pe asfalt iti da ocazia sa apreciezi la ce sunt supuse cauciucurile intr-o anumita curba la o anumita inclinatie - iti arata cat de multa aderenta mai ai. Vibratia cauciucului pe asfalt e transmisa prin cadru si o simti la manete si la scarite. O SCHIMBARE IN ACEA VIBRATIE ITI ARATA CATA TRACTIUNE AI INTR-UN MOMENT. Daca vibratia motorului o acopera sau o uniformizeaza o sa fie destul de dificil sa iti dai seama ce fac rotile intr-un anumit moment.\" (Sursa: Keith Code - A Twist of the Wrist)

Asta inseamna ca alegerea treptei de viteza corecte nu influenteaza doar cum va accelera motocicleta la iesirea din curba ci va influenta si tractiunea pe curba si nu in ultimul rand trasa care o vei urma. Daca motocicleta se afla intr-o treapta mult prea mare si nu beneficiezi de tractiune pe curba, vrand, nevrand vei avea o trasa mai larga. Elementele din fizica care explica acest lucru sunt foarte simple, dar adesea prost intelese. Daca acceleratia in curba nu e destul de mare ca sa invinga forta de inertie create in momentul intrarii in curba, motocicleta va dorii sa continue drumul initial asta insemnand ca va avea o trasa larga.

Incercarea de a tine o anume trasa fara sa ai destula acceleratie va determina motocicleta sa coteasca larg. Daca motocicleta se simte ca si cum mai are nevoie sa o ghidezi pe curba sau ca trebuie sa \"o tii pe curba\" atunci probabil nu ai destula acceleratie ca moticicleta sa mearga pe drumul care l-ai ales in momentul in care ai inceput curba. Deci, daca esti intr-o treapta prea mica si motorul este prea turat iti va fi greu sa simti aderenta cauciucului pe asfalt. Asta te va determina sa crezi ca mergi foarte repede, ca esti la limita aderentei/tractiunii. In acel moment probabil ca prietenii o sa te depaseasca ca si cum ai sta pe loc. Stai si te minunezi ce fel de motocicleta magica are sau iti spui ca e un sinucigas cand colo poate fi din cauza ca are o turatie potrivita si tu esti intr-o treapta de viteza gresita.

Pe de alta parte daca turatia e prea mica, motocicleta va lua o trasa larga si te va face sa crezi ca ai o viteza mult prea mare pentru acea curba din moment ce nu vrea nici cum sa stea pe trasa si va iesi larg. Si revenind la intrebarea initiala: Ce trapta de viteza sa folosesc intr-o anumita curba? Raspunsul este: Cea mai inalta posibila dar care va determina o turatie corecta. Sper ca v-am trezit interesul.
TazzY is offline   Reply With Quote
Old 24-01-06, 14:39   #2
NOS

Stage 5

NOS's Avatar

Sunt site-uri care dau cateva lectii de pilotaj.. dar cel mai bine ar fii sa urmezi cursurile unei scoli profesioniste de motociclism viteza sau ce te intereseaza pe tine
Old 25-01-06, 16:20   #3
TazzY

Stage 5

TazzY's Avatar

Member of:
[Moderators]
[2 Roti]

nosule eu tot ce shtiu am invatzat singur...
secretul e k atunci cand eshti bun, sa nu te crezi prea bun....
adik sa te arunci la ce nu potzi face...

Asfalt uscat..
TazzY is offline   Reply With Quote
Old 04-02-06, 18:44   #4
SEBASTIAN

Stage 5

SEBASTIAN's Avatar

Member of:
[Mitsubishi]
[PARTICIPANT CURSE]
[SUBARU]

... sa va invete un initiat nu un autodidact ca o sa va tavaliti...
SEBASTIAN is offline   Reply With Quote
Old 05-02-06, 15:08   #5
neXus
Crazy Drivers Members

Stage 5

Member of:
[Crazy Drivers]

Cel mai intelept ar fi sa se urmeze o scoala de pilotaj (avem parca una in Ro), chit ca dai bani. Macar inveti ceva de la profesionisti. Nu de alta, pe motocicleta nu iti permiti sa faci prea multe greseli
neXus is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -