PERICOL PUBLIC - CURSE ILEGALE DE ATV-URI IN LIVADA POSTEISilviu STEFAN
Stim despre faptul ca se organizeaza asemenea curse in zona si am anuntat mai departe
Marcel Chirila
Purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare
Cursele nocturne de masini, motociclete sau, mai nou, de ATV-uri au devenit aproape o obisnuinta, desi legile interzic organizarea si participarea la asemenea competitii. Cu toate ca acestea se produc in zone relativ mai retrase, multi brasoveni se declara deranjati de zgomotul produs atunci cand sute de cai-putere sunt pusi sa "traga" spre entuziasmul infantil al unora. Mai mult, competitorii, nederanjati absolut deloc de autoritati, au ajuns sa-si aleaga locuri tot mai selecte pentru intreceri, ultima locatie fiind Livada Postei.
Politia nu-i vede
"De cand a dat caldura, zona Livada Postei-Warthe a devenit o adevarata pista pentru motociclisti. Cel mai des, motociclistii sau conducatorii de ATV-uri demareaza in tromba din vecinatatea Bibliotecii Judetene, ambaland motoarele la maxim. Pe langa faptul ca produc un zgomot infernal, mai ales in timpul noptii, mai ruleaza si cu viteze foarte mari, putand oricand sa produca accidente rutiere. Niciodata nu am vazut sau auzit ca Politia Rutiera sa-i prinda si sa-i sanctioneze. Mai mult, am sesizat intr-o zi un politist comunitar cu privire la faptul ca niste motociclisti «zburau» pe langa el, dar acesta mi-a spus ca nu-i poate opri, competenti in acest caz fiind cei de la Politia Rutiera. Ce sa mai spun ca, uneori, noaptea, se organizeaza asemenea intreceri pe zona verde din spatele Bibliotecii. Dupa ce ca nu este destula, o mai distrug si pe cea existenta", declara un brasovean care locuieste pe Sirul Livezii.
"Au fost aplicate cateva sanctiuni"
Toate cele prezentate mai sus sunt confirmate si de alti locuitori din zona. Toti, insa, de frica unor eventuale "represalii"din partea baietilor cu bani detinatori de ATV-uri sau motociclete, doresc sa-si pastreze anonimatul. Faptul ca reclamatiile lor sunt intemeiate este confirmat de purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare, Marcel Chirila. "De fiecare data cand am fost sesizati, am trimis echipaje in zona si i-am amendat pe cei care distrugeau spatiul verde. Trebuie spus, insa, faptul ca, potrivit legii, nu avem competenta de a opri in trafic un conducator auto sau de motocicleta, acest lucru putand fi facut doar de cei de la Politia Rutiera. Avem posibilitatea sa intervenim doar cand se comite o contraventie pentru care suntem abilitati prin lege sa aplicam sanctiuni, in rest putem doar, la randul nostru, sa sesizam pe cei in drept sa actioneze. Dupa ce am dat mai multe amenzi celor ce umbla cu ATV-urile pe la marginea padurii sau prin zone amenajate, am anuntat Primaria si stiu ca, la acest moment, exista o preocupare pentru ca detinatorii unor asemenea autovehicule sa fie identificati", spune Chirila.
"Avem locul in atentie"
Referitor la acest subiect, purtatorul decuvant al IPJ Brasov, comisarul sef Liviu Naghi spune ca "locul in cauza se afla in atentia noastra. De asemenea, noi desfasuram diferite activitati de prevenire, dar si sanctionare a celor ce participa la asemenea curse si in alte zone din oras si judet". De mentionat, insa, faptul ca oamenii legii, inclusiv politistii comunitari, intampina greutati in identificarea celor ce detin ATV-uri, deoarece acestea nu poarta numere de inmatriculare.
Textu asta cica a aparut in transilvania express