margarit2001.... vorba cuiva, cred ca avem o problema de comunicare.
Sar peste partea in care ma laud ca de la 5 ani am studiat instrumente si voce, inainte sa ma pasioneze partea tehnica. Asta ca sa uitam de sfatul domnului Vasile (pe care sunt convins ca-l stiu cu ceva vreme inainte sa afli tu de Hi-Fi). Am spus pe post de concluzie de mai multe ori acelasi lucru. Alegerea finala se face cu o auditie. Punct.
Nu pot sa vin cu un dif JBL la pariu. Nu am montat niciodata asa ceva. Si nici nu am in plan.
Hotaraste-te! Imi arati proiectul acela de incinta si dupa ce-ti citesc graficele si deducem ca suna ca porcu tu-mi spui ca de fapt e altceva. Pai e rosu pe alb acolo, nu?
Facem pariul ala pe cati bani vrei cu o conditie. Facem auditia intr-o masina care are procentajul mai mic de tabla in compozitie. O berlina dupa 2002. Vectra, Passat,....ce vrei tu. Asta ca sa vezi ca suna TARE in masina ta nu e tot una cu suna BINE difuzorul in sine. Si facem proba cu test de ton la 25 Hz. Ca doar coboara, nu?
\"Ai un bas de te saturi\" e o chestie subiectiva. Avem in tara oameni cu 145 db + in masina si nu se satura. Sunt convins ca al tau se apropie de valoarea asta...
Nu baga mana in foc ca nu ai cum sa gasesti ceva mai bun la banii aia. S-ar putea sa te arzi.
In incheiere... Un difuzor SLAb sau PROST nu vine din fabrica cu parametrii T/S si nici nu se pot procura de la producator. Pt simplu fapt ca pe producator nu-l intereseaza acest amanunt. Kon Electronics importa marfa de cel mai slab nivel calitativ din fabricile din Asia. Informatie primita, nu inventata. Pretul difuzorului astuia e sub 10 USD la poarta fabricii. Si asta din aceeasi sursa. Cei de la Kon au cerut parametrii difuzoarelor de la producator. Supriza a fost ca nu-i masoara nimeni si nici nu incearca cineva sa-i pastreze constanti cat de cat. Asta e motivul pentru care Vasile a masurat parametrii difuzoarelor Senon (sau Blue Tech mai nou) pt cei de la Kon. Asta poti sa verifici si tu.
Acum ai doua posibilitati. Sau intelegi ca e un difuzor slab care pe tine te multumeste, sau o tii pe a ta in continuare.
Cat despre masurarea parametrilor T/S, m-ar interesa intr-o singura situatie. Daca as vrea sa imperechez doua difuzoare. Un difuzor care nu vine cu parametrii T/S specificati nu prea merita atentia si efortul. Si astea se adauga la alea care vin cu parametrii si nu merita atentia.
Concluzie: Mi-ai spus de parametrii, ti-am spus ca nu sunt buni. Mi-ai spus de proiectul de incinta, ti-am explicat TEHNIC ca e prost. Acum imi spui ca suna bine. Asta deja e o parere subiectiva. Nu o da pe post de sfat cuiva care vrea sa-si dea banii pe un difuzor. Sau specifica undeva vizibil ca e \"PAREREA TA\" si nu o chestie sigura si incontestabila.
Bafta mare si tie!