Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Competitii Car-Audio > SPL (Presiune Sonora)

Reply

Thread Tools
Old 24-10-06, 01:22   #1
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Default Incinta pentru SPL

Din cate am inteles incinta este cea mai importanta cand vine vorba de SPL si am inteles ca trebuie masurata frecventa de rezonanta a masinii. Am si eu 2 intrebari :

1. Cum se masoara frecventa de rez. a masinii ?

2. De ce o incinta gandita pt SPL nu mai suna bine pe muzica ? E diferenta mare intre o incinta pt SPL si una normala a aceluiasi dif cand asculti muzica ?

Multumesc !
adiv is offline   Reply With Quote
Old 24-10-06, 01:31   #2
GYM

Stage 5

Default Re: Incinta pentru SPL

O incinta de SPL nu este potrivita pt muzica de zi cu zi pt ca este acordata mai sus in frecventa (pt a creea presiune mai mare)...basul fiind deranjant, provocand chiar si dureri de cap fara a fi un dif foarte puternic. Cu cat incinta este acordata mai jos, cu atat basul este mai placut.

In ceea ce priveste masurarea frecventei de rezonanta a masinii..sa te lamureasca altcineva :P
GYM is offline   Reply With Quote
Old 24-10-06, 04:44   #3
bulu

Stage 5

De obicei o incinta de SPL iti da basul ala lung continuu si vei simti cam tot timpul presiune ... nu vei putea sa stai prea mult cu volumul sus ca te ia capu. O incinta SPL nu e facuta sa redea toate frecventele cu o echivalenta ca nivel ci o anumita frecventa bine/tare si restul nu intereseaza.
Ca SQ tu vrei o linearitate in sistem, sa poti sa asculti orice frecventa si sa sune aprximativ la fel ca nivel.

Ca SPL daca nu vrei sa te duci la concurs ci doar sa asculti muzica in masina NU MERITA .
bulu is offline   Reply With Quote
Old 24-10-06, 22:39   #4
blak
Banned

Stage 5

blak's Avatar

Pentru o incinta de SPL sunt necesare multe cunostiinte...
blak is offline   Reply With Quote
Old 25-10-06, 01:38   #5
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Mda, sunt constient ca trebuie foarte multe cunostinte, nu despre asta era topicul. Nu veau sa construiesc incinte, deci nu vreau "multe cunostinte". Am pus 2 intrebari cat se poate de normale pt ca eram curios.

Multumesc !
Old 25-10-06, 09:59   #6
blak
Banned

Stage 5

blak's Avatar

Daca nu vrei sa construiesti o incinta de SPL atunci nu mai intreba . Cred ca tot curios vei ramane ca nu vad de ce ti sar mai raspunde . Ti sa spun ca nu suna bine pe muzica ... iar frecventa de rezonanta nu vad de ce te intereseaza pe tine sa o afli? Nu vrei sa faci o incinta de SPL asa ca nu merita sa isi bata nimeni gura !
Old 25-10-06, 17:52   #7
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Nu vreau sa aflu frecv de rez eram curios cum se masoara. Si daca vroiam sa construiesc o incinta SPL tot nu-mi raspundeai la intrebari asa ca nu inteleg de ce te bagi fiind total offtopic. Am tot citit pe aici si am vazut ca esti printre cei mai buni "constructori" de incinte, deci ar trebui sa fii primul care sa dea informatii despre acest subiect. Sau nu vrei sa dezvalui secretul profesional ? Daca nu-mi raspunde nimeni e treaba mea. Pe viitor as vrea sa-mi cumpar un dif cu care sa nu ma fac de ras la o competitie gen dBDrag si de aceea vroiam sa-mi fac o idee despre incintele astea pt ca am auzit ca sunt cele mai importante. Si acum trebuie sa-mi cumpar un dif "mai modest" la care va trebui sa ma duc la cineva sa-mi faca o incinta si vroiam sa aflu mai multe amanunte despre acest subiect. Multumesc, ai fost foarte constructiv.
Old 25-10-06, 22:09   #8
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

adiv,
Dreptate aveti amindoi, si tu si blak. Tu ca vrei sa stii, iar blak ca nu-ti spune.
Fii convins ca o incinta pentru SPL in general nu e usor de construit. Am mai scris de nenumarate ori pe forumul asta ca SPL-ul e o "arta" si nu se invata din carti sau sfaturi primite. Cu atit mai mult nu e atit de important ce difuzoare folosesti !
Secretul SPL-ului sta in incinta si in frecventa care se foloseste in masina respectiva. Campionii la SPL sunt persoane care dispun de cunostinte, experienta, talent, bani, si mai ales TIMP pentru a "lucra" masinile respective.
Am vazut cu totii "blufuri" cu masini de mii de watti si masini care au scos rezultate impresionante cu puteri si difuzoare mai mult decit modeste.
Daca puterea folosita si "marca" difuzorului ar fi determinante, ar "colcai" campionii printre noi....
Old 25-10-06, 22:42   #9
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Are foarte mare dreptate blak ca nu-mi spune. Sunt de acord. Nu am pretentia sa-mi raspunda neaparat cineva, doar cine vrea. Dar de la asta pana la "nu mai intreba" , "ce te intereseaza pe tine" e cale lunga. Daca nu vrea sa spuna nimic sa-si vada de treburile lui. Zici ca am dat cu parul sau ca vreau sa-i fur lui meseria.
Old 25-10-06, 23:25   #10
blak
Banned

Stage 5

blak's Avatar

Da ... se pare ca ai inteles gresit... Eu nu practic nici o meserie.... e doar o pasiune... nu imi e frica ca imi furi meseria! Ce meserie? De student? Poti sa o furi.... Eu doar am vrut sa iti zic ca nu are sens sa vb despre cum aflii o frecventa de rezonanta a unei masini daca nu ai nevoie si ti sa raspuns de catre GYM la cealalta intrebare legata de SPL .
Old 26-10-06, 01:15   #11
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

k, te inteleg, m-a deranjat felul in care ai vb. Poate ne mai auzim daca imi iau un Infinity kappa de 12" si vrei sa te bagi sa faci o incinta BR pt el sau macar sa-mi recomanzi pe cineva care se pricepe ca nu stiu pe nimeni care sa faca incinte. Si poate o sa fii si tu un pic mai diplomat
Old 28-10-06, 07:42   #12
cls21b_EVO

Stage 5

Si a luat fitze de cand a dat 150db , aham ...dap...dap...
Ehe...tineri din ziua de azi , nu vezi , nu au respect, nu nimic , numai rockeri si hoperi ...blak e rocker din cate stiu , metalist chiar...da,da...

P.S: boss , dak vrei sa aflii neeaparat toate acele lucruri ai doua posibilitati , pui capul la treaba si iti dai seama singur,sau intri pe siteuri de specialitate si chauti si tu pe acolo ...cam atat,ahmm..sau poate l imbeti pe blak si ti spune
cls21b_EVO is offline   Reply With Quote
Old 28-10-06, 11:49   #13
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Pai asta nu ar trebui sa fie un site de specialitate ?
Old 28-10-06, 15:09   #14
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Quote:
Originally Posted by adiv View Post
Pai asta nu ar trebui sa fie un site de specialitate ?
In primul rind asta e un forum si nu un site.
In al 2-lea rind, aici se discuta despre car-audio, se dau sfaturi, etc....
Ce vrei tu nu se afla decit muncind sau platind pe cineva care stie s-o faca.
saxo is offline   Reply With Quote
Old 28-10-06, 19:33   #15
adiv

Stage 5

adiv's Avatar

Ok, eu doar am intrebat ce ati sarit toti asa ? Nu e obligat nimeni sa imi raspunda. Nu o sa mor acum daca nu stiu cum se masoara frecv de rez sau alte chestii, oricum masor la scoala toata ziua tot felul de frecv
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -