03-04-07, 12:32
|
|
|
PARTICIPANT CURSE
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Opel] [RENAULT] [FORD]
|
Ieseanul - Scurt reportaj eronat!
Ziarul local "Ieseanul" isi baga din nou nasu unde nu`i fierbe oala.Nu e prima data cand face analize gresite!

Quote:
|
Au în cap doar spoilere, faruri şi eleroane. Nu pot trăi fără turbină în camera de ardere a motorului aşa cum restul muritorilor de rând nu pot trăi fără aer în plămâni. Nu există cal şi călăreţ, şofer şi maşină, ci un singur trup şi un singur suflet, o nouă specie extraterestră formată din oase, carne, mâini şi picioare, ambreiaj, volan, ţeavă de evacuare. Dacă îl înţepi în roată e ca şi cum l-ai înţepa în inimă. Acest "alien" se poate numi Romică BMW M3 şi cu acest nume se înregistrează şi la Starea Civilă, şi la Registrul Auto.
|

Quote:
Începutul
Iulian are un BMW M3, un model ceva mai vechi, dar întreţinut ca un bibelou care străluceşte în vitrină. Alin are o Honda Prelude, la fel, un coupe dedicat tinerilor care beau benzină în loc de apă. Amândoi sunt dintre acei 15-20 de profesionişti ai tuningului ce pot fi găsiţi prin Iaşi. Şi-au modificat maşinile, le-au cosmetizat şi le-au băgat jar în motoare pentru că aşa simt, aşa trebuiau să facă.
"Orice amator începe cu puţin. Azi o jantă, mâine un spoiler, un eleron când îţi mai intră nişte bani... După ce începi modificarea unei maşini, cu greu îţi vine să te mai opreşti", spune Iulian.
Începutul e tot timpul o jantă, un fel de piatră de temelie a performanţei unei maşini şi a stabilităţii sale. "Ideală pentru demaraj e janta subţire, dar cea groasă e mai aspectuoasă şi face maşina mai manevrabilă. E greu să alegi...", explică Alin.
Continui cu spoilere (faţă, spate, laterale), care dau agresivitate maşinii, coboară centrul de greutate şi contribuie la coeficientul aerodinamic de maşina ajunge să zboare ca vântul. Apoi, te ocupi de faruri, neapărat cu sticlă clară sau, dimpotrivă, negre, dar în nici un caz opace. Stopurile, neapărat cu leduri şi cât mai strălucitoare, ca nişte cercei în ureche.
Dar nici o maşină tunată nu e luată în serios dacă nu are motorul "dopat". Honda lui Alin a ajuns, prin modificări repetate, la 220 CP. "I-am pus catalizator sport, am mărit ţeava de eşapament, am pus una de inox, ca să iasă gazele mai repede. Am pus şi un filtru de aer conic, care direcţionează aerul rece direct în admisie". Şi-a pus ambreiaj din ceramică, ca să schimbe vitezele mai repede şi e resoftat computerul de bord pentru a scăpa de limitarea vitezei. În total, 6.000 de euro.
Iulian a băgat doar 4.000 de euro în maşină. Până acum. A luat-o de la 117 CP şi a dus-o deja pe la 170, făcând-o bestie din domnişoară.
|
Quote:
Designul
Partea cea mai spectaculoasă, aflată la vedere, e body-kit-ul sau "ţoalele" unei maşini tunate. Sunt acele module uşoare, din carbon, care înlocuiesc componentele caroseriei originale. "Ale mele sunt făcute chiar de Honda, special pentru tuning şi sunt omologate în Germania", precizează Alin. Body-kit-ul lui se cheamă "Nipon Styling", maşina semănând un pic cu batmobil-ul, mai ale cel din prima serie a filmului. Iulian a preferat un kit nemţesc, "Seidl", că doar are BMW.
Rezultatul final, o constantă la toate tuning-urile din lume, este că maşina modificată seamănă perfect cu personalitatea posesorului. La fel cum se spune că toţi câinii ajung să semene cu stăpânii lor. Iulian e roşcovan, glumeţ, o fire deschisă, iar BMW-ul lui are un aer copilăresc. Alin e mai sobru, mai enigmatic şi are o privire oţelită, n-ar fi indicat să-i greşeşti cu ceva. Iar "batmobil"-ul lui pare o felină nocturnă, o panteră neagră gata să-ţi ia urma şi să-ţi sară în spate.
Capital pentru o maşină tunată este raportul putere-greutate. Interioarele sunt scuturate de tot ce se consideră a fi inutil, cum ar fi banchetele din spate sau roata de rezervă, totul pentru ca maşina să fie cât mai uşoară şi să aibă demarajul cât mai rapid. Un meseriaş în tuning va prefera întotdeauna o maşină uşoară ca fulgul decât un motor mult mai puternic.

"Iarna nu-mi scot maşina la stradă. Nu că aş derapa sau că m-ar lovi altul, ci pur şi simplu pentru că orice dâmb de zăpadă mi-ar zgâria maşina",
Alin, obsedat să-şi păstreze intactă maşina tunată, o Honda Prelude
|

Quote:
legal de rapid
În ultimul an, cele mai tari curse ilegale de maşini au loc pe "pista" din CA Rosetti, la ieşirea din Iaşi spre Sculeni. De la intersecţia în care se termină străduţa Albineţ se deschid pe şosea 400 de metri de linie dreaptă, adică distanţa perfectă pentru "liniuţe" - cum sunt numite asemenea curse ce au loc întotdeauna după miezul nopţii.
Organizarea
Regula cursei este simplă. Se pariază între cei doi competitori, iar amicii lor pot şi ei paria pe un câştigător. "Nu sunt sume mari, se adună câteva milioane. Rar când se ambiţionează cineva şi se ajunge la zeci de milioane, o dată pe an", spune tânărul.
Publicul e format din zece-douăzeci de prieteni, strânşi în câteva maşini. Pe Rosetti, startul se dă în partea dinspre oraş, iar sosirea este prevăzută înaintea primului viraj, prin dreptul poligonului, într-un loc numit "La Fântâniţă". Un singur tovarăş dă startul celor două maşini care se întrec, ceilalţi aşteptând la sosire. Un alt băiat din grup este trimis cam la 2 km în faţă, pe şosea, spre satul Cârlig, pentru a vedea dacă vin maşini din faţă. Practic, ţine "de şase", sunând pe mobil dacă vede vreo maşină.
|

Quote:
150 la oră
Cursa propriu-zisă durează vreo 15-16 secunde. Motoarele sunt ambalate la maximum. "Startul e cel mai important. Dacă ai plecat prost, nu mai ai timp să reduci distanţa. Îţi trebuie maşină uşoară ca să câştigi la liniuţă, că numai aşa ai demaraj rapid", afirmă tânărul participant la curse. Când intră în cursă, cei doi şoferi îşi scot aproape tot ce au prin maşină: roţi de rezervă, bagaje, chiar şi bancheta.
"Trebuie să-ţi cunoşti perfect maşina, să schimbi viteza la cel mai potrivit moment, pe turaţie maximă. Până la finiş se ajunge cam la 130-150 km/h", povesteşte participantul la curse.
Toată acţiunea, cu tot cu pregătiri nu durează mai mult de 10 minute. Imediat după sosirea "La Fântâniţă", unde câştigătorul este declarat "din ochi", toţi părăsesc imediat locul, dându-şi întâlnire într-o parcare dinainte fixată. Acolo se împart banii pe pariuri şi încep comentariile, care pot dura multe ore în noapte. "Pentru cei doi concurenţi, contează mai mult satisfacţia de a câştiga, nu banii puşi în joc", susţine sursa IEŞEANULUI.
Cuminţi în trafic
Niciodată nu veţi vedea un asemenea vitezoman gonind noaptea prin oraş. Ei ştiu că nu trebuie să atragă atenţia şi respectă limita de viteză şi celelalte reguli de circulaţie, aşteptând cuminţi la orice semafor. "Poliţiştii ne opresc noaptea şi ne interoghează: de unde venim, unde mergem, de ce suntem mai multe maşini... Le răspundem calmi, pentru că ştim că n-au ce să ne facă. E practic imposibil să demonstreze ceva, pentru că o cursă are loc în maximum 15 minute şi nu au timp să afle nimic. Nu ne-au prins niciodată", mărturiseşte şoferul.
Soluţia: "spinări de măgar"
Chiar şi poliţiştii de la Rutieră recunosc că nu au reuşit niciodată să depisteze o cursă ilegală. "Nu avem cum să fim pregătiţi pentru astfel de evenimente. Dacă aflăm de o locaţie, dispar imediat şi apar în alt loc", spune Cristian Mândru, inspector principal la Poliţia Rutieră.
O soluţie ar fi supravegherea permanentă, cu echipaje de Poliţie a principalelor bulevarde din Iaşi şi de la ieşirea din oraş. "Dar nu avem suficienţi oameni pentru aşa ceva", a recunoscut Mândru. El crede că soluţia cea mai eficientă ar fi montarea de "spinări de măgar" în zonele care se pretează la raliuri ilegale. "Cursele sunt periculoase, atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic sau pietoni, care pot nimeri acolo din întâmplare. Cel mai bine ar fi să li se amenajeze o pistă în afara Iaşului, cu cauciucuri pe margine, pentru a fi toţi în siguranţă", a încheiat inspectorul Mândru.
Aeroportul, închis pentru "liniuţe"
Până în 2002, o dată pe an, într-o duminică din mai se organizau la Iaşi curse oficiale de maşini. "Liniuţele" aveau loc pe pista Aeroportului, fiind o ocazie şi pentru câteva VIP-uri locale de a-şi etala bolizii de zeci de mii de euro. Acţiunea a fost întreruptă în 2002, după ce Aeroportul Iaşi a fost declarat internaţional, supunându-se unor rigori mult mai stricte.
|
Tre` sa luam pozitie fatza de ceea ce se scrie aici! Lucruri...
|
03-04-07, 12:38
|
|
|
PARTICIPANT CURSE
 Stage 5
|
Re: Ieseanul - Scurt reportaj eronat!
Quote:
|
Amândoi sunt dintre acei 15-20 de profesionişti ai tuningului ce pot fi găsiţi prin Iaşi. Şi-au modificat maşinile, le-au cosmetizat şi le-au băgat jar în motoare pentru că aşa simt, aşa trebuiau să facă.
|
Profesionistii lu` Peste! E usor sa`ti comanzi piese/accesorii si sa le montezi!!! Mai au mult de invatzat! Sunt multi printre noi care stiu cu adevarat ce e ala tuning...Nu dau exemplu acuma...!
|
|
|
03-04-07, 14:01
|
|
 Stage 5
Member of: [2 Roti]
|
=)) BMW M3...ma indoiesc...oare stie cineva despre ce e vorba acolo???sau doar din ce i-au mintit noobi aia...prelude-ul e urat cu spume...culoare ideala dar restul e aiurea...BMW-ul nu e m3 din ce caracteristici au declarat ei acolo''Iulian a băgat doar 4.000 de euro în maşină. Până acum. A luat-o de la 117 CP şi a dus-o deja pe la 170, făcând-o bestie din domnişoară. '' deci este mai mult 316 -320 max...scuze dar nu stiu exact cati cai au ca sa zic sigur care din cele 2 variante e...ce sa zic...Un ziar care nu a mai avut ce sa scrie si si-a bagat nasul in treburile altora...
03-04-07, 14:04
|
|
|
PARTICIPANT CURSE
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [VW] [Old School Cars]
|
Lipsesc etichetele "Exclusiv" si "Incendiar"
Va invit sa comentati pe site-ul ziarului: In primul rand, observ ca sunt primul care posteaza un comment. Asta fie pentru ca nimeni n-a considerat ca articolul merita cele cateva minute, fie ca nimani n-a gasit necesar sa amendeze prostiile pe care le contine. Nu e prima oara cand presa de la noi, refuzand sa urmeze exemplul altora mai civilizati din vest, da gres in a intelege sau macar a incerca sa analizeze acest fenomen. Imi pare rau pentru cei care au declarat asemenea ineptii, cat si pentru cel care le-a crezut si a avut grija sa le "umfle" putin pentru public. Pentru ca daca e cineva care chiar crede ca un 316i de 117 cai poate fi numit M3, atunci n-are nici o tangenta cu lumea auto. Pentru inca un articol din ciclul "noi suntem adevaratii raceri", va urez sa incercat sa ridicati stacheta. Va urez succes in a mai obtine cca 100 de cai prin montarea foliei pe geamuri acolo unde e nevoie sau prin montarea unor stickere de genul "GTI sau Type-R", precum si a unor filtre de aer care sa va ridice puterea la peste 343 de cai, cat are M3-ul MJR. Va sugerez sa coborati putin pe pamant, sa lasati fitele sa faca loc sportivitatii (asta e valabil in primul rand pentru Alin), si sa invatati sa folositi masinile la adevarata capacitate, pentru a nu mai fi luati in ras pentru performantele absolut penibile. Va mai aduc la cunostinta ca adevaratii pasionati se fac respectati prin performanta si sportivitate, si nu prin reportaje frumos colorate in ziare de tiraj redus. In cele din urma, ii urez autorului documentare placuta, si-i urez rabdare, pentru ca mai are multe de invatat. Va rog sa evitati sa mai fiti penibili si sa denaturati infantil un fenomen pe care politia abia acum incepe sa-l inteleaga si sa-l accepte, fiind evident ca cei care muncesc pentru performantele masinilor si investesc bani, au nevoie de un loc unde sa refuleze excesul de adrenalina in conditii de siguranta, departe de aglomeratia orasului. "Adevaratii raceri" stiu sa evite riscurile inutile, stiu ce inseamna sportul si in general n-au tangenta cu pasarile frumos colorate care se dau in stamba noptile, pe bulevardele iesene.
|
03-04-07, 15:25
|
|
 Stage 5
Member of: [Virtual Tuning 3D]
|
Ce-i cu papitzoiu care a scris reportaju asta  , cred ca s-a uitat prea mult la FnF, ce caterink auzi la el:"A luat-o de la 117 CP şi a dus-o deja pe la 170, făcând-o bestie din domnişoară."  , astia nu mai au ce sa scrie prin ziare.Cred ca ar trebui sa se uite oleak la rachetele alea pe 2 roti care se tot perindeaza prin oras ca alea sunt mult mai numeroase si mai periculoase decat acele "bestii de 170CP", cei cu masini macar au constienta sa se duca pe o strada goala sa faca acele curse dar acei inconstienti care au motoare se plimba prin centrul orasului cu mai bine de 100 la ora, politia la aia ar trebui sa caste ochii nu la masini. Cat despre ideea de un circuit la noi in Iasi sa fim seriosi acuma, sunt mai multe sanse sa ne loveasca un meteorit anu asta decat sa se faca la noi un circuit
|
|
|
03-04-07, 15:31
|
|
 Stage 4
Member of: [Honda]
|
hmm... in principiu ai dreptate.... nu stiu insa de unde ai scos-o cu fitzele lui Alin... mie mi se pare un om cu mult bun simt. E mai tacut si retras, si din cauza asta poate da impresia de infumurat, dar odata ce ajungi sa-l cunosti, vezi ca e mai mult decat OK. Are o pasiune pentru Honde si pentru tuning, iar Prelude-ul nu e prima lui isprava. Iesenii cunosc deja CRX-ul sau cameleon (fostul), si inca si mai putini cunosc bataile de cap prin care a trecut cu swapul pentru actualul Prelude. Si, nu se va opri aici (deja se uita dupa alte Honditze de modificat). De aceea ma umfla rasul cand un pusti de 17 ani, care n-a trecut de etapa NFS, arunca cu "calificative" in directia lui (ZYZ-ule, nu ma refer la tine).
Articolul e de tot rahatul, no doubt about it. Insa nu cred ca cei doi protagonisti au vre-o vina pentru ineptia "reporterasului".
Last edited by cryo; 03-04-07 at 15:34.
|
|
|
03-04-07, 15:33
|
|
Stage 3
|
Mda.....nu cred ca o sa vedem astfel de articole intr-un ziar din Bucuresti,Timisoara sau Constanta...si nu pt ca acolo ar fi oamenii mai cu motz in frunte ci pt ca la noi,din pacate, din cauza unor anumite specime si a altor oameni care se pare ca profita intr-o maniera total eronata de penitza care o tin in mana,oamenii continua sa fie indusi intr-o directie total gresita.Da,sunt multi pe care nu-i intereseaza tuning-ul unei masini sau moto si ce reprezinta el insa sunt si altii care poate sunt interesati dar din nefericire din cauza unor articole de genul nu vor putea vreodata intelege cu adevarat esenta care sta la baza tuturor modificarilor.....tot ce e descris in articolul ala este tipica caracterizare a copiilor teribilisti ( chiar aseara a fost o faza de genul la semaforul din fundatie la baza Copoului ) nicidecum a <profesionistilor> sau race-irilor...iar daca este ceva de demonstrat cum a zis si Radu se demonstreaza prin performantele masinei....si nu prin litere de bazar R32 lipite pe spatele masinei,triple clare marca Dublu Impact,sau sigla de la M3 atarnata de grila.......Soo....for what is worth,pt acei profesionisti ai strazilor...nu pot decat sa le dedicat acea imagine cu o Dacie berlina care le face pa pa din mers la semafor si poate asta le va da putin de gandit inainte sa mai faca pe atotstiutorii
P.S Cat tine despre d-nii aia dragutzi de la Politie...ar fi tare bine daca ar pune in practica ideea punctata in articolul din ziar..in loc sa puna intrebari de genul < Ahhh iar faceti ralie prin oras? > sau mai penibil,cand era ditamai norul de fum de la cauciucul ars..... < AHHH..cam miroase a ferodou pe aici >....si se mai plang apoi ca sunt fruntasii bancurilor cu prosti
Am unit eu posturile Andra ca se repeta ceva :P! Fara sa te superi!
Last edited by CRyS`; 03-04-07 at 17:18.
|
|
|
03-04-07, 18:14
|
|
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Nissan]
|
ideea e ca probabil cei doi protagonisti ai reportajului desrpe tuning au cam sarit calul, laudandu-se cu ce nu trebuie, ca apoi, un redactor si un reporter zelos au pus si mai multe minciuni unde nu era nevoie. ideea e ca acel articol defaimator pt unii este o incalcare flagranta a realitatii si o inducere in eroare a opiniei publice, fapt ce daca nu mai insel poate deveni obiect de drept penal.
|
03-04-07, 18:36
|
|
Stage 1
|
mda ....
sa incep prin a va saluta respectuos pe toti (pentru prima data) !
cat despre articol ... sincer e doar o dorinta de afirmare a celor 2 (MJR & ALN), pacat, chiar apreciam foarte mult aceste masini si implicit pe proprietarii lor pana acum ! si pana la urma a inteles cineva scopul articolului? cumva se incearca o discreditare a celor care isi iubesc masinile ?
in fine ... eu unul chiar am ramas cu un gust amar ...
|
|
|
03-04-07, 18:48
|
|
|
PARTICIPANT CURSE
 Stage 5
|
Salut si bine ai venit!!!
Aici e vorba in primu si primu rand de publicitate gratis si de...Tiraj scazut!Si de dorintza unui ziarist,redactor/fomist de a face ceva senzational ceva in genu Dan Diaconescu in Direct/reluare/live!
Revin ...
Deci ma uit si`n ziar ma uit si pe net ... Rad de ma stric!
Hai sa va zic cum sta treaba la Ieseanul.Sunt patzit !
Exista un reporter.El face totul*****ie,merge in teren timp de ceva zile,cauta,vorbeste.Dupa toate astea isi redacteaza omu subiectu de prima pagina din ziarul ce va aparea Luni dimineatza pe tarabe!Dar pan` la tarabe acel mic articol mai are un drum: la domnu` sef de ziar/bodega ca sa`i zic asa care reciteste de 10 ori pana ii vine greatza sa inteleaga si el.De aici de ce sa nu faca el ceva mai tare,mai senzational....Se apuca de modifcat.Nu conteaza ca amaratu ala de ziarist cu sau fara studiile de rigoare s`a chinuit ca prostu poate 1 luna intreaga,el taie si face ce vrea..ca deh...pana mea e sef.
Si uite asa se ajunge la... Luni dimineatza cand pe tarabe se afla numai aberatzii de 2 lei demne de....de nimic.Nici la fund nu m`as sterge ca e naspa tare!
Last edited by CRyS`; 03-04-07 at 19:03.
|
|
|
03-04-07, 19:34
|
|
|
Audi Driver
  Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [AUDI] [4Tuning International]
|
Despre articol..nu am ce zice decat ca a fost la limita dintre comic si penibil,parerea mea,eu unul acolo l-am incadrat..Cat despre soferii "Taurilor"..mai bine tac..sunt inca mic..pacat ca , caracterul unora lasa de dorit..
Dar vorba aia: "Ce-si face omul cu mana lui se cheama Lucru Manual.."
Va salut!
|
03-04-07, 19:40
|
|
 Stage 5
Member of: [2 Roti]
|
CRYO sper ca nu te refereai la mine...imi e rusine de varsta ta ... credeam ca un om la 30 de ani a vazut mai multe decat altii...se pare ca nu...HONDA AIA E PILAF...ar putea ajunge cu usurinta la kitch tuning...am trecut de mult de faza cu NFS si jocu e de kko...dar ne abatem de la subiect...aia de la ziar si-au facut oricum o gramada de publicitate cu articolul asta...la cate clickuri au avut pe site ar fi facut ceva bani din reclame...
|
|
|
03-04-07, 19:56
|
|
 Stage 4
Member of: [Honda]
|
Masina lui Iulian (asa il cheama pe MJR?) nu o cunosc, dar nu vad de unde ai concluzionat ca Alin s-a laudat cu ce nu trebuie? De majoritatea schimbarilor mentionate stiam deja, cea mai mare fiind swap-ul cu un motor 2.2 de 220CP de pe un alt Prelude. Si stiam la modul ca am avut chiar ocazia sa-l ajut putin cu niste scheme, deci nu vorbeste prostii. La ce minciuni te referi?
Dar cu jurnalisti de doi lei, care fac din tzantzar armasar, sunt deja obisnuit...
Nu mai faceti greseala de a pune penibilul articolului in carca celor care au acceptat sa vorbeasca despre masinile lor. Cum te-ai simti daca maine ar veni la tine un reporter de la un ziar oarecare si ti-ar pune intrebari despre masina, tu le-ai raspunde binevoitor, iar a doua zi ai vedea un articol de tot rahatul despre ce ai spus, in plus toti mocoflenderii dandu-si cu parerea despre cat de prost esti?
P.S. Il vedeti pe directorul de la vre-un restaurant mare, gen Casa Lavric, acceptand sa vorbeasca despre pasiunea lui intr-un ziar de mana a 3-a? Probabil ar fi pufnit dispretuitor... Si totusi Alin a acceptat (pentru cine nu stie, e patronul unuia din cele mai "de fitze" restaurante din Iasi).
Supapo, ca sa citez pe cineva, nu te mai da gigolo cand tu esti virgin... Cand o sa ai tu bani sa-ti iei masina si sa ti-o modifici, atunci sa comentezi realizarile altora. Pana atunci, nu te mai fa singur de ras. Faptul ca nu apreciem aceleasi lucruri, il iau ca pe un compliment...
Last edited by cryo; 03-04-07 at 19:59.
|
|
|
03-04-07, 20:35
|
|
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Nissan]
|
stati un pic ca va aprindeti pprea tare.
1. schimbatul unui motor mai puternic pe o alta masina nu e tuning.
2. publicitatea o cauta omu', nu cauta reporterul. si daca cauta, gasea ceva mult mai bun, asta daca cauta cum trebuie.
3. FUCK IESEANUL
|
|
|
03-04-07, 21:04
|
|
 Stage 5
Member of: [Virtual Tuning 3D]
|
Quote:
Originally Posted by bakal
si daca cauta, gasea ceva mult mai bun, asta daca cauta cum trebuie.
|
Offtopic:  ia-o mai incet cu cacofoniile, please
|
|
|
|
|