Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > BMW > Zona tehnica BMW

Zona tehnica BMW Zona tehnica, secrete, tips&tricks BMW

Reply

Thread Tools
Old 09-04-11, 19:10   #1
StoAdrian

Stage 4

StoAdrian's Avatar

Default Frana de mana !

Problema a aparut de ceva timp, am blocata frana de mana sau asa imi da senzatia dar ideia e ca nu sunt ambele roti de pe spate blocate ci doar roata de pe partea soferului, la un momentat dat nu mai aveam prob dar acum iar a aparut precizez ca dupa prima faza aparuta nu am mai tras frana de mana indiferent unde a fost oprita masina.

Intrebarea mea este ce trb sa verific unde sa ma uit....sau ce ar putea avea ?

PS: e36 316 !!
Old 09-04-11, 19:18   #2
Sir 10

Stage 5

Sir 10's Avatar

Default Re: Frana de mana !

Quote:
Originally Posted by StoAdrian View Post
Problema a aparut de ceva timp, am blocata frana de mana sau asa imi da senzatia dar ideia e ca nu sunt ambele roti de pe spate blocate ci doar roata de pe partea soferului, la un momentat dat nu mai aveam prob dar acum iar a aparut precizez ca dupa prima faza aparuta nu am mai tras frana de mana indiferent unde a fost oprita masina.

Intrebarea mea este ce trb sa verific unde sa ma uit....sau ce ar putea avea ?

PS: e36 316 !!
Salut...si eu am avut aproape aceiasi problema ca si tine la un 316 numai ca mie mi s-a blocat complet roata La mine au fost sarite arcurile care tineau sabotii pt frana,nu am mai stat in pozitia corespunzatoare si se blocase intr-un cap de prezon.Desfa tamburul sau disc ce ai tu acolo si vezi cum sta treaba,mai e posibil sa fie si cablul blocat pe partea respectiva.Cel mai bine sa desfaci si sa te lamuresti singur,nu este ceva complicat.Spor
Sir 10 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-11, 19:21   #3
StoAdrian

Stage 4

StoAdrian's Avatar

Am inteles am vrut o ideie ca sa stiu cu ce incep, mam gandit si eu prima data sa dau tamburul jos sa vad ce e pe acolo, am intrebat ca sti si u, un mecanic isi da cu sutele de pareri de iti vine sa dai foc masini )

Multumesc de raspuns voi vedea !!
StoAdrian is offline   Reply With Quote
Old 09-04-11, 22:07   #4
rdy4ever

Stage 5

rdy4ever's Avatar

Frana de mana este doar pe partea soferului. Poti sa testezi cu masina ridicata pe cric si frana de mana trasa ca roata dreapta se invarte fara probleme. Blocarea rotii poate fi cauzata si de etrier care daca nu este reconditionat la timp, corodeaza si se blocheaza. (o alta cauza a mortii etrierului este si neschimbarea lichidului de frana la timp)

Daca ai arculetele desprinse ar trebui sa auzi si ceva zgomote pe acolo prin spate (asa imi face mie). DAr vezi ca e posibil sa fie si rupte, asa ca cel mai bn da comanda de un set de reparatie pt sabotii franei de mana, are pe autokarma la vreo 50 de lei, sa fi pregatit pt orice, sa nu mai desfaci inca o data dupa aia.
rdy4ever is offline   Reply With Quote
Old 10-04-11, 15:25   #5
turmentatu

Stage 4

turmentatu's Avatar

Quote:
Originally Posted by rdy4ever View Post
Frana de mana este doar pe partea soferului. Poti sa testezi cu masina ridicata pe cric si frana de mana trasa ca roata dreapta se invarte fara probleme. .
cum sa fie doar pe o parte?

ia scoate tu de la manerul franei de mana capacul acela cu piele , si daca ai 2 suruburi cu 2 prezoane cu filet atunci ai cablu pe ambele roti!

nu am mai auzit pana acum frana de mana sa fie doar pe o roata....
Old 10-04-11, 22:08   #6
rdy4ever

Stage 5

rdy4ever's Avatar

probabil ca ai dreptate insa mie nu-mi tine deloc pe dreapta iar pe autokarma setul "complet" pt frana de mana e format doar din o pereche de saboti. de aici am tras eu concluzia asta, poate halucinanta pt cunoscatori. oricum, azi m-am "initiat" si eu in ale franelor, am schimbat un etrier cu unul nou, am reconstruit pe ceilalti (curatat + schimbat garnituri), schimbat lichidul de frana + aerisit si acum ma simt un mic erou
Old 10-04-11, 22:16   #7
Sir 10

Stage 5

Sir 10's Avatar

Quote:
Originally Posted by rdy4ever View Post
probabil ca ai dreptate insa mie nu-mi tine deloc pe dreapta iar pe autokarma setul "complet" pt frana de mana e format doar din o pereche de saboti. de aici am tras eu concluzia asta, poate halucinanta pt cunoscatori. oricum, azi m-am "initiat" si eu in ale franelor, am schimbat un etrier cu unul nou, am reconstruit pe ceilalti (curatat + schimbat garnituri), schimbat lichidul de frana + aerisit si acum ma simt un mic erou
Frana tine pe ambele roti,tocmai ce mi-am cumparat eu sabotii+cablul de frana care este din doua bucati,fiecare la cate o roata.Probabil nu iti tine pe dreapta pt ca ai cablul blocat sau rupt,aceiasi problema am avut-o si eu,imi tinea numai pe stanga,si nici acolo in parametrii normali.Numai bine! P.S: Cum ai curatat etrierii?Multumesc
Sir 10 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-11, 23:50   #8
rdy4ever

Stage 5

rdy4ever's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sir 10 View Post
Frana tine pe ambele roti,tocmai ce mi-am cumparat eu sabotii+cablul de frana care este din doua bucati,fiecare la cate o roata.Probabil nu iti tine pe dreapta pt ca ai cablul blocat sau rupt,aceiasi problema am avut-o si eu,imi tinea numai pe stanga,si nici acolo in parametrii normali.Numai bine! P.S: Cum ai curatat etrierii?Multumesc
se desface etrierul (are 2 imbusuri de 7), il legi cu o sarma de arc ca sa nu fortezi furtunul. se dau jos placutele, dai cateva pedale ca sa iasa cilindrul afara (se poate si cu aer comprimat insa e mult mai greu), dupa ce iese pe 3 sferuri afara te opresti din pompat si desurubezi furtunul de frana (sa legi ceva in capat sa nu se scurga lichidul pe jos, eu am folosit niste degete de manusa menajera si coliere de plastic + sa acoperi discul cu o punga/sac de gunoi pentru a nuse contamina cu lichid de frana), iei etrierul cu totul acasa, scoti prima garnitura, tragi cilindrul afara, mai e o granitura inauntru pe care o scoti de asemenea (cu grija, sa nu zgarii peretii), cu un buretel si lichid de frana speli interiorul cilindrului, cureti cilindrul tot cu lichid de frana, montezi garnituri noi (aprx 20 de lei setul pe autokarma), cilindrul, inapoi, remontezi etrierul, aerisesti sitemul (dupa ce le ermini pe toate 4), si e gata.
(http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1046852 , cu mentiunea ca la e36 sitemul de granituri e la fel pe spate ca si pe fata, deci complicat de reintrodus.)
Primul e cel mai greu, mie mi-a luat vreo 2 ore la primul (din care mai mult de o ora doar la remontarea garniturii externe - e dificila treaba), apoi cand prinzi smecheria poti termina si in 20 de minute.
Este o operatiune de mantenanta care te poate scuti de multe batai de cap pe viitor (daca ai vreo garnitura uzata intra umezeala, apa, murdarie si iti corodeaza pistonul, devenind inutilizabil [va trebui cumparat alt etrier intreg, nu poate fi recuperat decat cu niste costuri mult prea mari] si intr-un final se blocheza etrierul daca corodeaza.
Old 29-04-11, 14:00   #9
StoAdrian

Stage 4

StoAdrian's Avatar

problema rezolvata.... cazul se poate inchide

am desfacut tamburul sabotul a cazut si sa spart era putrezit ....iar parghia de la frana de mana blocata !! pe ambele roti
Old 29-04-11, 16:15   #10
the_rifle

Stage 5

Member of:
[BMW]

Cablul trebuie reglat in asa fel incat sa inceapa sa prinda pe al 5-lea dinte. Altfel risti sa se blocheze si pe viitor... Nu trebuie sa prinda de dintii inferiori 1 , 2 etc..
the_rifle is offline   Reply With Quote
Old 01-05-11, 09:23   #11
StoAdrian

Stage 4

StoAdrian's Avatar

da cablu de mana sa reglat sa tina cand e maneta sus
- Copyright 2026 4Tuning -