Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > BMW > Zona tehnica BMW

Zona tehnica BMW Zona tehnica, secrete, tips&tricks BMW

Reply

Thread Tools
Old 07-06-10, 20:55   #1
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Default Swap de la 4 cilindri, la 6 cilindri (proceduri, acte)

Salutari !

Ajutati-ma putin fratilor, ca m-au incurcat rau cei de la RAR (Alba).
Pe scurt : detin un E36 316i si as dori sa-i pun un 2.0 vanos 24 valve. Bun .. Am sunat pe un inginer de la RAR (ce mi-a fost recomandat de la informatii, ca sunasem sa intreb la ei la sediu) si-mi spune respectivul asa : daca schimbai motorul tot cu unul de 1.6, era o simpla taxa de 570 RON si gata .. Daca pui acel 2.0, care e in 6 cilindri, se schimba treaba cam asa : pe langa acea taxa de 570 RON, mai ai de platit o taxa de 1600 RON, insa problema nu ar fi aici, ci in faptul ca trebuie sa-ti aprobe cei de la Bucuresti schimbarea aceasta, deoarece treci de la 4 la 6 cilndri, puterea motorului creste cu mai mult de 20% (nu stiu ce metode de calcul au ei, ca mi-a explicat putin), plus ca trebuie recalculata distribuirea maselor (ca se schimba greutatea), trebuie puntea spate cu frane pe discuri, bla-bla, etc, ca-mi facuse capul calendar si tot nu am inteles mare lucru ..
Adica am inteles atat : chiar daca platesc acele taxe (570 RON si 1600 RON), tot nu am garantia ca-mi vor aproba cei de la Bucuresti omologarea, mai precis, respectivul inginer m-a dat mai putin de 15% sanse de aprobare a omologarii .. Ahh .. sa nu uit, mai spunea ca trebuie sa merg cu masina la Bucuresti ..
Bun .. si atunci .. ma intreb si eu (in prostia si nestiinta mea), altii cum mama supararii reusesc aceste swapuri cu acte in regula ?! Ca-mi vine tare greu sa cred ca toti care si-au schimbat de la 4 la 6 cilindri, nu si-au facut omologarea si umbla asa .. la risc .. Sau poate doar la mine la Alba, e "mai greu" sa faci treaba asta ..
Rog tare mult pe cineva sa ma lumineze, mai ales pe cineva care si-a si facut un asemenea swap legal ..

Multumesc din suflet !

Last edited by abby3325; 07-06-10 at 21:01.
abby3325 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-10, 21:35   #2
jipianu

Stage 5

jipianu's Avatar

Member of:
[Moderators]
Default Re: Swap de la 4 cilindri, la 6 cilindri (proceduri, acte)

eu unul nu am facut aceasta schimbare desi ma cam gandesc la asa ceva.
parerea mea personala e sa il pui linistit pe cel de 2.0 sa nu te mai chinui cu acte si porcarii din-astea ca te ajunge foarte mult (Mai bine dai masina si iti iei alta)... nu te opreste el politaiul sa se uite sub capota ta si chiar daca te opreste multi is prosti si nu stiu ce ai tu acolo. Cu ITP-ul cred ca o sa te descurci tu
Old 07-06-10, 21:42   #3
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Jipianu .. politaii nu au treaba cu ce am eu sub capota, asta e clar, de ITP nu-mi fac probleme, ma descurc (desi mai nou am observat ca se uita astia si sub capota la serii), insa imi fac probleme pt. cei de la ARR .. ca stau pe drumuri (stii bine) si cand te opreste .. ai cam pus-o, ca te i-a de la A la Z la puricat si nu le scapa nimic .. E drept, nu toata ziua ii vezi pe drumuri, insa Doamne fereste Prefer sa ma stiu in regula ..
In ceea ce priveste vanzarea masinii si achizitionarea uneia cu motor de 2.0 din fabrica .. m-am gandit si la asta, dar vezi si tu ca nu se vinde nimic pe criza asta la pretul corect, iar sa o dau pe gratis nu-mi convine
Ar mai fi o chestie cu un motor de 1.8is (ca e in 4 cilindri) .. insa tot nu e ca cel de 2.0 vanos cu 24 valve ..
Old 07-06-10, 22:30   #4
ionutz_njd

Stage 5

ionutz_njd's Avatar

Member of:
[VW]
Talking Re: Swap de la 4 cilindri, la 6 cilindri (proceduri, acte)

Quote:
Originally Posted by abby3325 View Post
Jipianu .. politaii nu au treaba cu ce am eu sub capota, asta e clar, de ITP nu-mi fac probleme, ma descurc (desi mai nou am observat ca se uita astia si sub capota la serii), insa imi fac probleme pt. cei de la ARR .. ca stau pe drumuri (stii bine) si cand te opreste .. ai cam pus-o, ca te i-a de la A la Z la puricat si nu le scapa nimic .. E drept, nu toata ziua ii vezi pe drumuri, insa Doamne fereste Prefer sa ma stiu in regula ..
In ceea ce priveste vanzarea masinii si achizitionarea uneia cu motor de 2.0 din fabrica .. m-am gandit si la asta, dar vezi si tu ca nu se vinde nimic pe criza asta la pretul corect, iar sa o dau pe gratis nu-mi convine
Ar mai fi o chestie cu un motor de 1.8is (ca e in 4 cilindri) .. insa tot nu e ca cel de 2.0 vanos cu 24 valve ..
ARR scz-ma a iti zic da nu vad ce treaba are ARR cu tine stai calm ca pe astia ii intereseaza numai camioane si dube nu autoturisme asta ti-o zic sigur pe ei ii intereseaza depasirea masei si a programului de lucru autorizati atestate nu sa iti verifice tie masina si ARR daca nu e cu cei de la itp si politie doamne fereste sa te opreasca le faci cu mana eu ti-as zice sa citesti niste carti despre legislatie si coordonator transporturi si ai sa vezi ce vreau sa zic si cum ii poti fenta si pe gabori si pe cei de la ARR da iti zic eu ca nu au nici o treaba cu partea tehnica a masini
Old 08-06-10, 08:10   #5
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Posibil sa-i fi vazut pe cei de la ITP (in loc de ARR), cert insa e ca de la o vreme fac "echipa" cu politia si stau la intrare in oras, sau chiar in centru. Te opreste Politia si pe urma te preiau ei, te baga intre acele jaloane si incep treaba (treaba din care 100% iesi sifonat). La mine in Alba se intampla destul de des treaba asta .. plus ca iti pot da exemple gramada, in care au oprit si autoturisme ..
In fine, ideea era urmatoarea : un raspuns la ce am intrebat mai sus .. are cineva ?
Old 08-06-10, 19:42   #6
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

.. s-ar putea "sa-mi pun tot forumul in cap" dupa ceea ce spun acum :
Toata lumea spune ca-si vor schimba motoarele cu altele mai mari, sau ca si le-au schimbat deja .. Oka`y .. si acum intrebarea fireasca pt. cei care si-au schimbat : niciunul nu si-a omologat motorul schimbat (mi-e greu sa cred ca merg toti la risc), sau poate nici unul din ei nu a citit acest post de pe forum, si atunci imi cer mii de scuze Iar pt. cealalta categorie (cei care vor sa-si schimbe motorul cu unul mai mare) .. oka`y .. vor sa-si schimbe, insa s-au interesat pe undeva, sau doar visam cu totii si atat .. ? Eu da, am intrebat, iar ceea ce am primit ca raspuns, am spus mai sus, si mi-e greu sa cred/accept .. Deci chiar nu-mi vine sa cred ca asa e procedura, sau poate doar aici la mine in judet (chestie putin probabila) ..
Imi cer scuze daca am jignit/ofensat pe cineva, insa chiar vreau sa aflu si din alte parti, din alte surse, mai ales de la cei care si-au schimbat deja motorul.

P.S. posibil sa fie un subiect neinteresant pt. unii, tocmai de aceea sa nu primesc raspunsurile dorite .. uitasem sa i-au in calcul si posibilitatea asta (mie unul .. mi-e peste puteri sa-mi vand acum pe criza asta masina, cand nu se vinde nimic la pretul corect, si sa cumpar alta cu motorul dorit, tocmai de aceea tin sa aflu) Multumesc.
Old 09-06-10, 11:21   #7
burnout_bmw
BMW Driver

Stage 5

burnout_bmw's Avatar

Member of:
[BMW]

Se poate orice dar cu "atentie", pt procedura legala cel mai bine te adresezi in scris (un mail sau un fax)la RAR bucuresti cu ce anume vrei sa faci, spre exemplu spui ca ai marca de masina cu motorul tipul, capaciatea puterea etc si vrei sa pui alt motor cu capaciatea... tipul etc, si ei iti vor raspunde destul de repede cu ce anume trebuie sa te prezinti si taxele aferente.

Bafta
burnout_bmw is offline   Reply With Quote
Old 09-06-10, 13:00   #8
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

.. pana la urma .. ce sa fac ? Sun si la Bucuresti, sau le trimit mail ..
Partea deranjanta e asta : din "gramada/multitudinea" de forumisti ce si-au schimbat motorul sau doresc, nici unul nu mi-a spus ceva concret. Mi-e greu de crezut ca trebuie dusa masina la Bucuresti (asa cum spun cei de la Alba) pt. teste si bla-bla ..
In fine, mai astept raspunsuri .. daca mai sunt
Old 09-06-10, 13:25   #9
Gyo*TDS

Stage 5

Gyo*TDS's Avatar

mai bine suna la Bucuresti si o sa te lamureasca cei de acolo in legatura cu toate intrebarile tale
...totul se rezolva cu "atentii",doar traim in Ro...
Gyo*TDS is offline   Reply With Quote
Old 09-06-10, 16:02   #10
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Gyo*TDS bine ai spus : totul se rezolva cu "atentii", doar traim in Romania
Cred ca pana la urma, la asa ceva se rezuma totul, din pacate ..
Old 09-06-10, 16:39   #11
Gyo*TDS

Stage 5

Gyo*TDS's Avatar

Quote:
Originally Posted by abby3325 View Post
Gyo*TDS bine ai spus : totul se rezolva cu "atentii", doar traim in Romania
Cred ca pana la urma, la asa ceva se rezuma totul, din pacate ..
din pacat,sau din fericire?
pt ca..sa fim seriosi decat sa platesti niste taxe exorbitante,mai bine dai niste "atentii" si iti rezolvi treaba
Old 09-06-10, 17:10   #12
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gyo*TDS View Post
din pacat,sau din fericire?
pt ca..sa fim seriosi decat sa platesti niste taxe exorbitante,mai bine dai niste "atentii" si iti rezolvi treaba
Crede-ma ca as prefera sa dau niste "atentii" si sa se rezolve, insa nu stiu daca e asa de simplu ..
Uite ce scrie pe site-ul lor :
-----------------------------
Ce trebuie sa fac daca doresc sa schimb motorul vehiculului ?
Conform Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie sa se mentina cel putin acelasi nivel al emisiilor poluante.

Daca se inlocuieste motorul unui autovehicul, este necesara prezentarea la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificarii cartii de identitate. Cel mai simplu este sa se monteze un motor identic cu cel anterior, adica unul care are acelasi cod motor cu cel mentionat in cartea de identitate.� In acest caz la R.A.R. se verifica doar aspecte legate de fixarea noului motor, daca au fost pastrate elementele pentru reducerea poluarii (catalizator, sonda lambda etc.) si se realizeaza testul de poluare specific unei inspectii tehnice. Daca se monteaza un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar in cazurile in care noul motor are performante mult diferite fata de cel initial (putere mai mare, configuratie diferita care presupune reamplasarea suportilor motorului etc.) se efectueaza probe specifice in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera al R.A.R., inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, in noua configuratie.

Mentionam ca modificarile vehiculelor inmatriculate in Romania ce determina omologarea acestora se pot efectua numai in ateliere specializate, autorizate conform legislatiei in vigoare. Lista de ateliere autorizate le gasiti la sediul oricarei reprezentante R.A.R. sau la adresa www.rarom.ro.

Actele necesare sunt:
- act identitate detinator vehicul;
- cerere activitate RAR;
- carte de identitate vehicul;
- adeverinta din partea atelierului autorizat care a efectuat inlocuirea motorului.
--------------------

Bun .. toate bune si frumoase, insa e ceata in tot ce spun ei, nimic clar, nimic concret .. Vin cu masina la Bucuresti pt. testare si omologare, nu vin .. sunt sanse sa mi se aprobe omologarea (daca masina corespunde din punct de vedere tehnic) .. deci cam nimic precis ..
Le-am scris astazi un mail in care i-am intrebat despre aceasta schimbare de motor, de la 4 la 6 cilindri, dar si despre schimbarea de la 1.6L in 1.8is care e tot in 4 cilindri .. Sunt curios cand primesc raspunsul, daca-l primesc .. si care va fi acesta ..
Oricum, maine dimineata am sa sun la sediul central din Bucuresti sa intreb, ca mai bine lamuresti asa problema, decat in scris, unde fiecare poate intelege ce vrea, ca si in textul ce l-au scris ei pe site .. Mie mi-e teama doar de o chestie : sa nu cumva sa primesc un numar de raspunsuri diferite, proportional cu persoanele diferite pe care le intreb =)) Pt. siguranta, am sa sun de mai multe ori, sa nimeresc (sper) alte persoane si sa vad ce raspunsuri primesc .. Daca raspunul va fi unul sigur, atunci e clar 100%, insa daca primesc raspunsuri diferite .. numai la noi in Romanica se poate asa ceva fratilor, si nu ma mai mira nimic ..
Revin maine cu raspunsul sau raspunsurile ce le voi primi
Pana atunci, numai bine
Old 09-06-10, 17:52   #13
Gyo*TDS

Stage 5

Gyo*TDS's Avatar

hmm...pai daca vorbesti cu oamenii potriviti ,se rezolva cu mici atentii si fara prea mare alergatura.chiar daca e prea dificil sa pui 2.0,nici 1.8is nu e de lepadat ,e o solutie de compromis
Old 10-06-10, 17:15   #14
abby3325

Stage 5

abby3325's Avatar

Bun .. Dupa cateva telefoane la RAR Bucuresti, uite cum sta treaba fratilor :

Daca noul motor depaseste cu peste 40% puterea motorului actual, va asteapta taxe de peste 70mil (7000 RON) si trebuie mers cu masina la Bucuresti la laboratorul de teste, si tot felul de minuni .. Practic nu merita ..

Deci, pica faza cu trecerea de la 1.6L la 2.0L ..
Insa pot trece relativ usor la 1.8 sau 1.8is (aici cresterea de putere e de 37%, deci ma incadrez). Cum ? Pai cam asa : noul motor va trebui sa aiba aceeasi norma de poluare ca vechiul motor, sa provina de pe acelasi tip de masina si sa fie schimbat intr-un service autorizat (atentie, ca nu orice service autorizat), care e axat pe BMW sau si pe BMW .. Ei bine, daca mergi intr-un astfel de service .. te stoarce la manopera asta e clar, insa problema e aici : gasirea unui astfel de service autorizat care se ocupa si de BMW, pt. ca ai nevoie de o adeverinta din partea lor, cum ca motorul s-a schimbat la ei, in conditiile cerute si normele cerute .. Fara acea adeverinta .. nu ai ce cauta la RAR.
Cu alte cuvinte : Poti schimba cu un motor mai puternic cu pana la 40%, daca faci rost de o astfel de adeverinta de la un astfel de service autorizat, relativ simplu. Dupa ce faci rost de adeverinta, te duci frumos (cu programare) la RAR sa-ti faca ITP-ul, revizia normala, platesti 7mil (700RON) cu totul (aici intra si taxa pt. ITP si taxa de omologare si mai stiu si eu ce alte taxe) si e gata .. ti-ai omologat legal noul motor.
Singura problema ce o mai vad, e gasirea unei persoane la un service autorizat, care sa-ti dea o asemenea adeverinta (bineinteles, trebuie o atentie maricica, pt. ca tu nu ti-ai schimbat motorul in acel service) ..

Last edited by abby3325; 10-06-10 at 17:17.
Old 11-06-10, 13:29   #15
Gyo*TDS

Stage 5

Gyo*TDS's Avatar

ti-am zis sef...totul se rezuma la atentii
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -