| Discutii generale masini Discutii generale despre masini : Colt Legislativ, Taxa Inmatriculare, Intrebari-Raspunsuri, Recomandari, Accidente |
17-05-10, 22:12
|
|
 Stage 5
|
Cutii de viteze cu nume sofisticate
Prin anunturi, pe la cunoscuti, pe net am auzit de tot felul de cutii, automate, tiptronice, manuale, cam care si cum sunt, eu stiu de alea manuale, ca la majoritatea masinilor si automat ca la scuter(fara vreun ambreiaj sau vreo cutie, doar acceleratie si frana), cum altfel mai e?
|
|
|
18-05-10, 21:43
|
|
  Stage 5
Member of: [Moderators] [4Tuning International] [PEUGEOT]
|
Re: Cutii de viteze cu nume sofisticate
Niste baieti destepti au inventat gugăl. 
Intre timp arunca un ochi aici.
Last edited by turbojack; 18-05-10 at 21:45.
|
|
|
19-05-10, 15:18
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
Member of: [Opel] [4Rally]
|
Quote:
Originally Posted by ZaNe94
automat ca la scuter(fara vreun ambreiaj sau vreo cutie, doar acceleratie si frana)
|
Cum adica fara cutie si fara ambreiaj?
Orice tip de transmisie are ambreiaj, altfel masina ar sta cuplata in viteza permanent.
Nume sofisticate:
Multitronic: dezvoltata de Audi, cutie de viteze automata cu 6, respectiv 7 trepte dupa 2004 ce se adapta cica eficient pentru dupa cat de mult apasa soferul acceleratia. Cunosc bine cutia asta, mi se pare o porcarie, schimba trepte incontinuu, daca apesi acceleratia usor 0-50km/h, schimba treptele foarte devreme, astfel incat ai impresia ca pleci de la 800rpm (0km/h) si ajungi undeva aproape de 2000rpm(50km/h) intr-o singura treapta. Foarte ineficienta in depasiri, latenta mare, cand calci acceleratia la maxim parca s-ar incurca in trepte, da intr-o disperare trepte inferioare si pierzi destul timp pana cand se hotaraste in ce treapta sa ramana.
Tiptronic: cutie automata cu posibilitatea de a selecta treptele manual, aceasta denumire ii apartine VAG-ului, dar genul asta de cutie este larg folosita, fiecare producator dandu-i alt nume (BMW-Steptronic, Mergedes-TouchShift, Volvo-Geartronic, etc.)
Easytronic: cutie dezvoltata de Opel, multi o confunda cu o cutie automata gen Tiptronic, dar NU este o cutie automata tipica: nu este de tipul PRND, nu foloseste convertor de cuplu. Este de fapt o cutie manuala clasica actionata impreuna cu ambreiajul de catre ECU prin motorase electrohidraulice. Avantajele sunt: nu afecteaza performanta masinii, chiar scade consumul (nu-l creste, ca in cazul unei automate clasice), faptul ca nu are convertor de cuplu este un avantaj, aceasta piesa defectandu-se mai des la cutiile automate, schimba treptele repejor, mai rapid ca un aautomata si mai rapid ca manuala dar nu mai rapid ca o cutie cu doua ambreiaje. Utilizarea este similara cu cea a tiptronicului, ai un mod automat si unul semi-automat. Nu are mod Parking, poti s-o lasi pur si simplu in viteza.
SMG: explicatia o ai la Easytronic, din cate stiu este exact acelasi principiu. Cutie folosita de BMW (M5 E60, M3 E46 etc). Chiar as ruga pe cineva sa-mi spuna despre acest lucru.
DSG: cutie folosita de VAG, foloseste 2 ambreiaje, cea mai banala explicatie ar fi: cand tu rulezi in treapta 2, treapta 3 e deja cuplata, schimbarea facandu-se in acest mod practic instantaneu. Este o cutie foarte performanta, se stie ca mare parte din timpii de acceleratie se pierd la schimbarea treptelor.
Si cam atat imi trec prin cap acum...
|
|
|
19-05-10, 19:08
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by amphetamine
Cum adica fara cutie si fara ambreiaj?
Orice tip de transmisie are ambreiaj, altfel masina ar sta cuplata in viteza permanent.
Nume sofisticate:
Multitronic: dezvoltata de Audi, cutie de viteze automata cu 6, respectiv 7 trepte dupa 2004 ce se adapta cica eficient pentru dupa cat de mult apasa soferul acceleratia. Cunosc bine cutia asta, mi se pare o porcarie, schimba trepte incontinuu, daca apesi acceleratia usor 0-50km/h, schimba treptele foarte devreme, astfel incat ai impresia ca pleci de la 800rpm (0km/h) si ajungi undeva aproape de 2000rpm(50km/h) intr-o singura treapta. Foarte ineficienta in depasiri, latenta mare, cand calci acceleratia la maxim parca s-ar incurca in trepte, da intr-o disperare trepte inferioare si pierzi destul timp pana cand se hotaraste in ce treapta sa ramana.
Tiptronic: cutie automata cu posibilitatea de a selecta treptele manual, aceasta denumire ii apartine VAG-ului, dar genul asta de cutie este larg folosita, fiecare producator dandu-i alt nume (BMW-Steptronic, Mergedes-TouchShift, Volvo-Geartronic, etc.)
Easytronic: cutie dezvoltata de Opel, multi o confunda cu o cutie automata gen Tiptronic, dar NU este o cutie automata tipica: nu este de tipul PRND, nu foloseste convertor de cuplu. Este de fapt o cutie manuala clasica actionata impreuna cu ambreiajul de catre ECU prin motorase electrohidraulice. Avantajele sunt: nu afecteaza performanta masinii, chiar scade consumul (nu-l creste, ca in cazul unei automate clasice), faptul ca nu are convertor de cuplu este un avantaj, aceasta piesa defectandu-se mai des la cutiile automate, schimba treptele repejor, mai rapid ca un aautomata si mai rapid ca manuala dar nu mai rapid ca o cutie cu doua ambreiaje. Utilizarea este similara cu cea a tiptronicului, ai un mod automat si unul semi-automat. Nu are mod Parking, poti s-o lasi pur si simplu in viteza.
SMG: explicatia o ai la Easytronic, din cate stiu este exact acelasi principiu. Cutie folosita de BMW (M5 E60, M3 E46 etc). Chiar as ruga pe cineva sa-mi spuna despre acest lucru.
DSG: cutie folosita de VAG, foloseste 2 ambreiaje, cea mai banala explicatie ar fi: cand tu rulezi in treapta 2, treapta 3 e deja cuplata, schimbarea facandu-se in acest mod practic instantaneu. Este o cutie foarte performanta, se stie ca mare parte din timpii de acceleratie se pierd la schimbarea treptelor.
Si cam atat imi trec prin cap acum...
|
greseala mea, cam am spus fara ambreiaj mam referit la alea cum sunt la buggy-urile de pe plaja (masalier, inainte, liber atat are)
am cateva intrebari (nu prea le am eu cu mecanica):
cam cum e cu ambreiaju dublu, ce e ala?
cam ce inseamna PRND? adica N-ul cred ca e neutralul, asta o stiu de la motociclete ca ele au un led cu N care indica asta
si inca un lucru... care are 2 pedale si care 3? adica tiptronic e aia ca in transporter 3 no? la a8
|
|
|
19-05-10, 21:25
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
|
Cred ca la A8 deja e DSG. Nu bag mana in foc, nu ma pricep la VAG-uri.
PRND:
P = Parking (pe romaneste, "in viteza")
R = Reverse
N = Neutral
D = Drive
La unele cutii de generatie veche ai sa vezi dupa D: 1 2 eventual 3 si 4, dupa cate trepte are. Daca selectezi 2, de exemplu, masina nu va trece de treapta 2, deci va rula numai in treptele 1 si 2. Mai nou, o data cu aparitia cutiilor de genul Tiptronic, acestea au fost inlocuite cu + si -, adica + pentru schimbat in treapta superioara si - pentru treapta inferioara.
2 ambreiaje... inseamna 2 ambreiaje  Nu te gandi la 2 pedale de ambreiaj, n-are legatura. Exista 2 discuri de ambreiaj ce sunt capabile sa cupleze in acelasi timp fiecare cate o treapta; un disc este folosit pentru treptele pare si unul pentru cele impare. Dupa cum am spus, tu cand rulezi in treapta 2, treapta 3 este deja cuplata pe cel de-al doilea ambreiaj dar "nefolosita". In momentul in care actionezi maneta de schimbat in treapta superioara, ea practic trece direct pe treapta 3, nu mai sta sa cupleze (treaba asta se realizeaza in mult sub 1 secunda). In momentul in care tu ai trecut pe treapta 3, cutia cupleaza treapta 4 (o "pregateste" pentru o schimbare de viteza ulterioara). Este un principiu foarte destept si foarte performant.
Daca inca n-ai inteles, citeste aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Dual_clutch_transmission
Apropo, "marsalier" este incorect. Termenul corect este "marche arriere", care inseamna, in limba franceza, "mergi inapoi".
|
|
|
23-05-10, 20:07
|
|
 Stage 5
|
Multitronic nu e chiar o porcarie, poate nu ti-a placut tie / nu se adapta stilului tau de condus dar e mult spus o porcarie. Cert este ca cea de pe fostul tau A6 era veche, la ora actuala a mai trecut prin cateva etape de evolutie. Cutiile automate au evoluat mult in ultimul timp. Apropo, ~ toate automatele se adapteaza in functie de stilul de condus, schimba treptele la o turatie mai mica sau mai mare, in functie de cum apesi acceleratia. La fel si cu retrogradatul cand apesi brutal pe acceleratie. Pe P(arking) se actioneaza si frana din cate stiu, cea de pe spate de exemplu.
A8-ul nu avea DSG, nici asta nou nu stiu (nu cred ca) daca are o astfel de cutie in oferta .
Ideea e urmatoarea - sunt mai multe tipuri de cutii automate, fiecare producator avand mai multe "soiuri" in ograda pe care le foloseste in functie de tipul masinii si ce se potriveste mai bine pe ea. Cert este ca toate au 2 pedale - acceleratie si frana, ambreiajul lipseste. Cand esti pe modul "manual" tu doar muti putin maneta schimbatorului sau ii dai un impuls, asta ca sa nu te plictisesti. Fiecare producator ii da un nume cutiei de tipul X pe care o are.
La ora actuala, cutiile automate au 7-8 trepte la marii producatori (Audi,BMW, Lexus, etc). De exemplu, pe noul A8 din cate stiu numai cutii in 8 trepte sunt disponibile.
Cutiile cu 2 ambreiaje (DSG, S-Tronic sau alte denumiri in functie de producator) schimba cel mai repede treptele, aproape instantaneu de la inferioara la superioara (1-2/2-3/etc). Tu tot 2 pedale ai, cutia se ocupa de toata distractia. Deci, 2 pedale au automatele, 3 au manualele fiindca tu te ocupi si de ambreiaj.
Last edited by _anaconda_; 23-05-10 at 20:10.
|
|
|
23-05-10, 23:45
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by _anaconda_
Apropo, ~ toate automatele se adapteaza in functie de stilul de condus, schimba treptele la o turatie mai mica sau mai mare, in functie de cum apesi acceleratia. La fel si cu retrogradatul cand apesi brutal pe acceleratie.
|
Stiu, si easytronic-ul care-l am pe Vectra face la fel, ar fi fost si rau sa nu se adapteze, dar multitronicul era prea de tot, schimba prea devreme si nu prea era deloc economic (gandeste-te ca schimbi la un motor pe benzina treptele la nici 2000rpm, chiar daca mergi incet, tot nu e ok). Easytronicul, cand o "calci" (kickdown), daca esti intr-a 5a la 60km/h iti da direct a 2a, ori multitronicul nu stia asta, trecea intr-un mod stupid prin toate treptele, lucru ce, evident, e destul de nasol in depasiri. Era ca un copil prost, ce dadea mai intai o treapta inapoi, se prindea intr-un final ca nu-i destul si mai dadea una si tot asa.
Ce e enervant la easytronic e ca si daca sunt pe manual, cand dau kickdown (se simte la sfarsitul cursei acceleratiei, e ca un "buton") imi da inferioara cum are chef. Ori eu, sa zicem, la 65-70km/h n-am nevoie de a 2a, imi e suficienta a 3a, motiv pentru care eu cand o "calc" in depasiri, apas acceleratia pana la punctul in care se declanseaza kickdown-ul. Eu sunt foarte incantat de cutia asta pentru ca e singurul gen de cutie automata care iti scade consumul in loc sa-l mareasca, nu afecteaza deloc performantele masinii, ba chiar prin schimbatul mai rapid le imbunatateste putin (nu punem la socoteala DSG  ), si nici nu stau cu morcovul ca se poate duce convertorul de cuplu sau cutia cu totul. Plus ca e ca un joystick, incredibil de usor de folosit. Sa nu mai zic ca retrogradeaza treptele foarte lin. Nu as compara-o niciodata cu un DSG sau echivalentele ei (alea sunt opere in materii de cutii de viteze), dar nu as da-o nici batut pe o cutie automata gen Tiptronic.
|
|
|
27-05-10, 23:50
|
|
Stage 3
Member of: [PEUGEOT]
|
Quote:
Originally Posted by amphetamine
PRND:
P = Parking (pe romaneste, "in viteza")
|
E cea mai mare prostie pe care am auzit-o la cutiile automate. 
Pe "parking", masina se afla "pe liber" cu frana actionata (am zis special asa pt. ca sunt masini la care ea actioneaza pe toate 4 rotile, nu numai pe cele din spate). Daca ar fi in viteza, te-ai urca pe cel din fata.
Last edited by nos2techno; 27-05-10 at 23:52.
|
|
|
28-05-10, 15:51
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by nos2techno
E cea mai mare prostie pe care am auzit-o la cutiile automate. 
Pe "parking", masina se afla "pe liber" cu frana actionata (am zis special asa pt. ca sunt masini la care ea actioneaza pe toate 4 rotile, nu numai pe cele din spate). Daca ar fi in viteza, te-ai urca pe cel din fata. 
|
"Daca ar fi in viteza, te-ai urca pe cel din fata" - tu cand ai motorul oprit si bagi masina in viteza, te urci pe cel din fata? 
Sa-ti citez din doua surse (wikipedia si manualul Opel Vectra):
"Park (P)
This selection mechanically locks the output shaft of transmission, restricting the vehicle from moving in any direction. A parking pawl prevents the transmission from rotating, and therefore the vehicle from moving, although the vehicle's non-driven roadwheels may still rotate freely. For this reason, it is recommended to use the hand brake (or parking brake) because this actually locks (in most cases) the rear wheels and prevents them from moving. This also increases the life of the transmission and the park pin mechanism, because parking on an incline with the transmission in park without the parking brake engaged will cause undue stress on the parking pin. An efficiently-adjusted hand brake should also prevent the car from moving if a worn selector accidentally drops into reverse gear during early morning fast-idle engine warm-ups"
P = Pozitia de parcare, rotile din fata blocate. Folositi numai cu autoturismul oprit si frana de mana trasa.
Deci, "This selection mechanically locks the output shaft of transmission" inseamna pentru tine "pe liber"?  Daca ar insemna ce ai zis tu, atunci la ce mai avem frana de mana pe masinile automate? Ca de decor nu cred c-o pune nimeni.
In concluzie: data viitoare cand te hotoarasti sa contrazici si sa si spui ca ce a zis celalalt este o prostie, documenteaza-te mai intai. Ca nu pici intr-o lumina prea buna.
Am zis "in viteza", pentru ca este cea mai directa explicatie. Ca nu e intru totul exact asa nu mai conteaza, ar fi inutila o explicatie detaliata din moment ce nu ne intereseaza structura cutiei in amanunt aici.
|
|
|
|
|