Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini > Generalitati tuning

Generalitati tuning Tuning, Sfaturi utile, Trend-uri, Noutati, Discutii, Generalitati

Reply

Thread Tools
Old 14-04-08, 00:16   #1
RUXANDRA

Stage 3

Question consum minim!?

buna am si eu o intrebare: cum poti sa obtii cel mai mic consum la o masina?

de ex: daca am cuplu maxim la 3800 rpm, atunci masina merge cel mai lejer si consuma cel mai putin? atunci forta de tractiune este cea mai mica!?
cum e cel mai bn sa tii masina pt un consum mai mic, la pct max de cuplu!?

astept raspunsuri concrete!

ps: nu ma intereseaza personal, doar ca fapt divers, este o curiozitate cum fct mai concret motorul unei masini

vectra 2.0t 175 cp
RUXANDRA is offline   Reply With Quote
Old 14-04-08, 00:31   #2
Bryan

Stage 5

Bryan's Avatar

Default Re: consum minim!?

teoretic consumul cel mai mic il ai la o turatie cat mai mica
asta nu inseamna sa mergi cu a5-a prin oras, dar nici la 3800 rpm
Bryan is offline   Reply With Quote
Old 14-04-08, 13:38   #3
Geo_ZGA
Daewoo Driver

Stage 5

Geo_ZGA's Avatar

Member of:
[Moderators]
[DAEWOO]
Default Re: consum minim!?

teoretic ai dreptate Bryan... tot teoretic, consumul cel mai mic l-ai avea daca ai pleca fara acceleratie cu 1a, a 2a la fel fara acceleratie...si tot asa, mers numai la ralanti. sau, daca vrei sa depasesti 30 km/h, calcat pedala de acceleratie fff usor, accelerat f lin... si in 2-3 min ai ajunge la 50-60 km/h. in teorie, consumul cel mai mic il ai la turatie minima...
practic, la mers in afara orasului, constant, consumul optim il ai la turatie mica.
tot practic, in oras, consumul optim il ai cand schimbi treptele in plaja de cuplu a masinii (in marea majoritate, in jur de 2700-3000 ture), nu calci acceleratia brusc si apasat... accelerari line si constante.
ca ex: eu schimbam in jur de 2000-2200 ture, imi consuma cam 12%... la sfatul mecanicului, am inceput sa schimb pe la 2700-3000 (ca schimb si in 5-6000 e altceva , nu mai are treaba cu consumul optim) si am avut un consum de 10,5-11%. aceleasi drumuri facute, aceeasi aglomeratie, aceleasi temperaturi, aceeasi benzina... doar stilul de mers schimbat. atunci cand mergi subturat ai tendinta sa calci pedala de acceleratie mai mult, ca sa accelerezi pana la viteza dorita... si masina nu trage, calci pedala si mai mult, ii dai benzina aiurea...