Definirea notiunii de conducere ecologica
Conducerea ecologică este asamblul de măsurilor comportamentale , de control sau verificare a vehiculului, care duc la un consum de carburant mai mic, protejand astfel mediul inconjurator. Astfel orice măsură luată pentru a scădea consumul de combustibil se înscrie în aria conducerii ecologice.
Sistemele auxiliare ale unui autovehicul precum si unul dintre cele mai cunoscute si folosite, anume aerul conditionar au ca efect cresterea consumului de carburant si astfel autovehicolul polueaza mai mult mediul.
Pe langa sistemele auxiliare care duc la gresterea nivelului poluarii mai sunt si anumite materiale folosite in industria auto care odata ajunse in stadiu de deseuri polueaza grav mediul inconjurator. Cantitatea acestor tipuri de reziduri trebuie pe cat posili redusa.
Astfel se recomanda prelungirea de viata a acestora pe cat posibil, spre exemplu se recomanda schimbarea amvelopelor o data la 10.000 km ceea ce duce la prelungirea duratei de viata. De asemenea dupa utilizarea lor se recomanda reciclare.
Notiuni generale
- planificarea traseului pentru a economisii atat timp cat si carburant face parte din comportamentul conducerii ecologice;
- de asemenea evitarea zonelor agromerate este tot un comportament ecologic;
- folosirea aerului conditionat are ca efect cresterea consumului de energie si in consecinta a poluarii;
- daca autovehicolul este dotat cu tempomat se recomanda folosirea lui deoarece acesta duce la scaderea consumului de carburant;
- pentru a conduce ecologic este necesara verificarea la rece a presiunii din roti cel putin o data pe luna;
- schimbare amvelopelor intre ele l0.000 km duce deasemenea la un comportament ecologic;
- pornirea motorului fara al accelera si demararea imediata duc la reducerea consumului;
- evitarea transportarii obiectelor care nu sunt necesare in autovehicul duc la cresterea consumului de carburant;
- culoarea neagra a fumului de esapament indica un consum mare de carburant;
- fumul de culoare albastra arata un consum peste limita de ulei al motorului autovehicolului;
- pentru a reduce consumul de carburant este recomandat sa folositi o viteza constanta, de preferat medie;
- conduita ecologica presupune si anticiparea situatiilor din trafic astfel incat sa se evite franarile bruste si accelerarile din tromba;
- arderea incomplecte si defectuoasa a carburantului duce inevitabil la poluarea mediului;
- schimbarea treptelor de viteza succesiv astfel incat sa se ajunga cat mai repede la treapta de viteza optima pentru a circula cu viteza dorita.