cateva informatii folositoare despre injectoare pompa de benzina regulatorul de presiune, si mai exact cateva formule cu ajutorul carora sa calculati sa vedeti de ce sitem de alimentare aveti nevoie pentru a obtine o anumita putere
prim intrebare care trebuie sa v-o puneti este urmatoarea:
Care este puterea maxima care vreti sa o scoateti din motorul vostru !
apoi trebuie sa stiti ca motoarele normal aspirate folosesc 0.45-0.50 lbs. de benzina pentru fiecare Cp pe care il produce, motoarele supercharged intre 0.55 si 0.60, iar motoarele turbo intre 0.60 si 0.65 (notam valorea asta cu BSFC)
apoi mai trebuie stiut ca majoritatea injectoarelor ating maximul la 80% din (duty cycle - nu stiu cum se traduce exact) (notam valorea asta cu DC)
avem formula: (sa zicem ca dorim sa obtinem 200CP si avem un motor turbo)
(CP*BSFC)/(nr deinjectoare*DC)=(200*0.6)/(4*0.

=31.25 lbs/hour pentru fiecare injector
pentru a transforma in centimetrii cubi pe minut inmultim rezultatul cu 10.5 si avem
31.25*10.5=328 cc/min aceasta find capacitatea unui injector
o mare importanta o are si presiunea (la iesirea din regulatorul de presiune daca exista) cu care este pompata benzina in injectoare
in momentul in care se schimba presiunea benzinei noul debit v-a fi
radical (noua presiune/vechea presiune)*debitul vechi=noul debit
sa mai facem cateva calcule sa zicem ca dorim sa scoatem 350CP din motor (turbo) si am gasit de cumparat injectoare de 550cc/min
((350*0.6)/(4*0.

)*10.5=689cc/min
observam ca injectoarele care le putem cumpara nu ne pot asigura debitul necesar stiind ca (asta trebuie sa stiti in functie de masina vostra) pompa de benzina poate furniza o presiune de 43PSI, cautam sa vedem ce presiune trebuie sa ne furnizeze noua pompa de benzina care trebuie sa o achizitional
radica(noua presiune/43) *550=689
radical (noua presiune/43)=1.2527
noua presiune/43=1.5693
noua presiune = 67.5PSI
nu-mi sariti in cap daca la voi nu merge

toate informatiile de mai sus au fost luate de pe un site strain si prezinta metoda de calcul pentru aflare caracteristicilor unor injectoare ,pompe de benzina, regulatoare de presiune care sa permita alimentarea motorului in conditii optime la o anumita putere, calculele pot fi folosite in principiu pentru orice motor dar au fot exemplificate pe un motor CA18DET
trebuie aduse modificari si hartilor de benzina dar asta e o alta discutie