In ideea ca nu toata lumea isi permite un kit de admisie cu aer rece, propun urmatoarea idee preluata si "tradusa" ce-i drept de pe un site de peste ocean.
Se spune ca este cea mai sigura si cea mai performanta solutie de short ram air cu performante maxime fara a fi necesar resoftat ECU sau a schimba evacuarea.(evident ca are si solutia limitele ei tehnologice)
Solutia este aplicabila pentru masinile ce au senzorul de aer(debitmetru) montat/fixat pe traseul de admisie (tubulatura fie ea din plastic sau cauciuc).
Pe net gasim multe modele si de diverse dimensiuni de "short ram air"-uri de firme consacrate in domeniu DAR... nu mereu ce este mare este bun.
Mergand pe principiul: ''cu cat mai mult aer cu atat mai bine'' gresesc indirect multi.
Sa incepem:
Mini legenda ca sa ne intelegem mai bine.
Inainte de debitmetru = spre (fostul) airbox
Dupa debitmetru = spre motor
1. Se localizeaza debitmetru(senzorul de aer)
2. Se sectioneaza tubulatura intre senzor si airbox. (se elimina airbox-ul complet)
3. Cu o garnitura de silicon se monteaza filtrul de aer de partea sectionata(in locul airboxului) imediat
inainte de debitmetru. Sau dupa preferinte se mai poate prelungi instalatia pentru o pozitionare mai buna a filtrului cu ata tubulatura pvc sau tot silicon.
Cel mai important lucru este ca toata instalatia de
dupa senzor sa fie OEM/STOCK.
Logica:
Eliminam filtrul si airboxul stoc in favoarea unui filtru sport marit ce are un debit de absorbtie mai mare. Insa in loc sa marim si diametrul tubulaturii de dupa filtru o lasam pe cea stoc avand ca rezultat... Da, mai mult aer dar intrand in tubulatura stoc ii creste
viteza.
Principii:
1.Diametru traseu admisie mai mare = mai mult aer dar totodata = viteza aer mai mica.
2.Diametru traseu admisie stoc + filtru de aer sport = viteza de circulatie a aerului mai mare = performante mai bune fara resoftare ECU si erori in bord
Solutia se pare ca este garantata fara erori in bord de la senzor si poate sa difere ca proiect de la o masina la alta.
Solutia este low budget dar totodata cu performante cred si eu asta ca cel putin asemanatoare cu o instalatie de renume daca nu chiar better.
Succes si sper ca v-am fost de folos.