Go Back   Forum 4Tuning > Tuning Motor & Mecanica > Dyno Tuning

Dyno Tuning Colectie de grafice Dyno: Afla cati cai au castigat altii in urma modificarilor, si cum.

Reply
 
Thread Tools
Old 09-02-09, 15:00   #31
KoKozula

Stage 5
 
KoKozula's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 627
Member of:
[LANCIA]
Default Re: BMW 335 d pe stand la MasterTuner

noh... oi fi auzit gresit...
KoKozula is offline   Reply With Quote
Old 10-02-09, 10:20   #32
MasterTuner

Stage 5
 
MasterTuner's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 785
Member of:
[Moderators]
Default Re: BMW 335 d pe stand la MasterTuner

Domnilor, toate declaratiile fabricantilor relativ la puterea motoarelor sunt referitoare la PUTERE LA VOLANTA. Am mai explicat de zeci de ori ca termenul de putere la roata este foarte relativ, in sensul ca acest cuvant e folosit gresit in primul rand. In al doilea rand termenul de putere la roata ca sa faca sens are nevoie si de detaliile cele mai importante, si anume in ce treapta si cu ce anvelope.

Cuvantul e folosit gresit intrucat in USA e folosit pentru putere la rola, adica ce ajunge dupa anvelope, lucru pe care eu l-as denumi PUTERE LA ASFALT SAU LA ROLA, iar utilizatorii de dimanometre de genul ROTOTEST sau DYNAPACK numesc putere la roata ceea ce masoara ei la fuzeta, ceea ce eu as numi PUTERE LA FUZETA. Inginereste vorbind, puterea de la volanta traverseaza lantul cinematic numit ambreiaj, cutie de viteze, diferential, planetare si eventul cardan. Acest lant are intre 1% si 5 % pierdere raportata la ce intra DE LA VOLANTA si ce iese LA FUZETA, restul fiind frecari. ACEASTA E PUTEREA LA FUZETA folosita de cei care scot rotile ca sa masoare, DYNAPACK SAU ROTOTEST. De la fuzeta la rola cu care dinamometrele de sasiu masoara mai apare si ANVELOPA. In ele se intampla pierderi care depind in primul rand de patratul vitezei de rulare, viteza care evident depinde de TREAPTA DE VITEZA folosita la masurare, depind invers proportional de temperatura anvelopelor, temperatura care se stabilizeaza dupa 2-4 minute de rulare pe dyno, depind si de fiacare tip de anvelopa in parte, cele mai late pierderi mai mari, cele cu raport geometric de aspect mai mare au pierderi mai mari (vulgar denumit talon, sau ce apare de forma 225/55, reprezentand raportul intre latimea anvelopei, aici 225 mm, si inaltimea ei fata de janta, lucru foarte putin inteles si de oamenii care vand anvelope), cele care au un cauciuc mai moale au pierderi mai mari. De exemplu slickurile au pierderi mai mari decat anvelopele de strada. Aceasta e PUTEREA LA ROLA, masurata de dinamometrele de sasiu cu role. E puterea afisata de americani in special, care nu masoara si pierderile in transmisie.

Deci eu ca tuner consider ca proprietarii de masini NU POT FOLOSI PUTEREA LA ROLA decat daca o fac pe un dyno IDENTIC, IN ACEEASI TREAPTA DE VITEZA SI CU ACELEASI ANVELOPE INTOTDEAUNA, altfel vor compara iepe cu magari. Pe de alta parte in aceste conditii poti in continuare sa apreciezi cati cai ai castigat prin diverse procedee, lucrul acesta neinfluentind pierderile mai sus amintite!!!




In concluzie ce masuram noi la MASTERTUNER E PUTERE LA VOLANTA, pe graficele noastre fiind prezente si pierderile in transmisie, ca o curba exponentiala cu viteza. Dyno-ul nostru calculeaza pierderile in transmisie cu o acuratete mai mult decat suficienta, spre exemplu va voi oferi un link cu un post mai vechi in care apare un MERC Kompressor care e masurat si in treapta a 5-a si in a 6-a si evident da aceleasi puteri si cupluri la VOLANTA, desi evident pierderile sunt diferite. In acest caz vorbim de sub un cal putere din 195 de cai, sau sub 0.5 %.



https://forum.4tuning.ro/175-dyno-tuning/38043-mercedes-200k-by-mastertuner.html
__________________
TUNING TO PERFECTION
www.mastertuner.ro
Bucuresti, Teiul Doamnei 92
Tel.:0722275522/021 242 42 81

Last edited by MasterTuner; 10-02-09 at 10:48.
MasterTuner is offline   Reply With Quote
Old 13-02-09, 22:22   #33
Gixer
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 913
Member of:
[2 Roti]
Default Re: BMW 335 d pe stand la MasterTuner

Quote:
Originally Posted by MasterTuner View Post
. Altfel spus retrogradeaza sub 3 000 deci oricum nu conteaza ce se intampla sub.
Retrogradarea despre care am observat ca discutati se numeste kick-down, si la masinile cu cutie automata de Mercedes-Benz pedala de acceleratie are la capat un buton pt kick-down, care se actioneaza cand in mers ii dai "blana" pt a uraca motorul in ture si creste cuplul la roata si in special sprintul.Termenul de "retrogradare" este mai propriu spus atunci cand cutia de viteze schimba minim o treapta in jos pt frana de motor(cand esti cu picioru luat de pe gaz) si eventual si actionezi frana.
La 530d din 2000 pe care l-am avut, cand ii dadeam blana pe la 40 dadea calculatoru cred ca antaia automat si se tura 1-2 in 3000, iar daca lasam gazul mai lejer, cutia nu incepea retrogradarea decat sub 1500rpm
Gixer is offline   Reply With Quote
Old 13-02-09, 22:24   #34
Gixer
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 913
Member of:
[2 Roti]
Default Re: BMW 335 d pe stand la MasterTuner

Quote:
Originally Posted by einstein1984 View Post
Singura masuratoare care ar fi fost fair ar fi fost curba de putere la roata, fara estimarea puterii la arborele cotit . Cutia ZF 6HP24 de acel BMW blocheaza hidrotransformatorul dupa plecarea de pe loc (probabil in jur de 30 km/h), asa ca nu vad de ce te tot plangi de el.
La 530d din cate mi-am dat eu seama lucrul asta se intampla la un pornit lejer pe la 20 la ora.....dar daca ii dai blana de pe loc parca nici la 40 la ora nu e blocat complet convertizorul, sau poate e si din discurile din cutie...
Gixer is offline   Reply With Quote
Old 01-04-09, 11:05   #35
Ova

Stage 4
 
Ova's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 262
Default Re: BMW 335 d pe stand la MasterTuner

Quote:
Originally Posted by KoKozula View Post
in Japonia puterea decalarata e cea de la roata. Acolo am inteles ca e limitare la 270 de cai, si-atunci astia de la SUbaru, Mitshibushi... declara puterea de la roata ca e mai mica )
Limitarea era la 280 cp si 180 km/h impuse de guvernul japonez pana anii trecuti.
Puterea declarata era la motor dar de multe ori era declarata mai mica
ex:integra dc2 1.8 190cp,majoritatea sar de cai astia culminand cu una de 212 cp stock
__________________
Pc games don't affect kids;if Pac-Man affected us as kids,we'd all be running
around in dark rooms, eat magic pills and listen to electronic music
Ova is offline   Reply With Quote
Reply



- Copyright 2024 4Tuning -