Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Sistemul Audio de pe Masina Mea (https://forum.4tuning.ro/384-sistemul-audio-masina-mea.html)
-   -   Bmw 320D - Democar MBaudiophile "Brax Team" (https://forum.4tuning.ro/384-sistemul-audio-masina-mea/90799-bmw-320d-democar-mbaudiophile-brax-team.html)

Marinu 15-09-08 23:41

Bmw 320D - Democar MBaudiophile "Brax Team"

Dupa multe zile si nopti de munca la aceasta masina, am gasit in sfarsit timp pentru o prezentare detaliata a proiectului pe forumul 4Tuning.

Ideea dupa care ne-am ghidat pe tot parcursul proiectului a fost alimentata de dorinta noastra de a mentine spiritul practic al masinii fara a se renunta insa la performantele audio, cu o integrare optica cat mai buna a instalatiei in designul interior desenat de fabricant. Proiectul se apropie de finalizare si parerea mea este ca pana acum am reusit aproape tot ce ne-am propus. Bineinteles pe acest forum conteaza si parera voastra.

Ca de obicei, prezentarea configuratiei componentelor:

CD Player --------------------------- Clarion HX-D2
Amplificator Mid-bass ---------------- Brax X2000.2 Graphic Edition
Amplificator Tweeter & Sub. ---------- Brax X2400.2 Graphic Edition
Difuzoare Mid-bass ------------------- Brax Matrix 6.1 PP
Tweeter ----------------------------- Brax Matrix 1.1
Subwoofer --------------------------- Phase Aliante 12 SI
Cabluri Semnal Mid-bass si Tweeter --- Aurix Fegasu FX2
Cablu Semnal Sub. ------------------- Aurix Sting
Cablu Mid-bass si Tweeter ------------ Supra Classic 2.5
Cablu Sub --------------------------- Aurix 2x10mm
Capacitor ---------------------------- Brax Inteligent Power Cap 1.000.000 mF (curand)
Baterie ------------------------------ Optima YellowTop 5.5L (75 Ah)
Distribuitor --------------------------- Audison Connection SFD 41C (Urmeaza unul custom made)
Insonorizant-------------------------- Stp Bimast Standart, M1, Splen, Bitoplast; Dynamat Xtream, Dynaxorb

Mai jos voi posta separat pentru fiecare element in parte (explicatii plus poze)

aproapeom 16-09-08 00:31

Bmw 320D - Democar MBaudiophile "Brax Team"

stai sa-mi pun centura :)

Marinu 16-09-08 02:00

Re: Bmw 320D - Democar MBaudiophile "Brax Team"

42 Attachment(s)
1. Pregatiri, teste, elemente speciale.

Dupa cum unii din voi deja stiti, pentru construirea unui sistem audio "High End" e nevoie de multe pregatiri la nivel de detaliu (configuratie, pozitionari, rodajul difuzoarelor.....), probe si teste amanuntite inainte ca echipamentul sa fie montat pe masina in varianta definitiva, si nu in ultimul rand o lista cu elemente care trebuie construite, cumparate sau comandate.

In cazul de fata unul din elementele cu care ne-am pregatit din timp, si care a necesitat foarte multe teste si probe, a fost ansamblul de inele de Otel - Aluminiu pentru montajul difuzoarelor in portierele fata. O alta etapa importanta a fost alimentarea difuzoarelor la mai multe amplificatoare (printre care Helix Competition A1 si A2; Genesis Dual Mono, Dual Mono Extreme si Dual Mono Class A; Brax X2400.2, X2400.2 Graphic Edition si X2000.2 Graphic Edition; Audison Vrx 4.300 Chrome Shadow si Audison Vrx 1.500 Chrome Shadow) pentru a stabili configuratia finala. Dupa cum probabil ati vazut si mai sus, aceea a ramas configuratia finala pentru sistemul pe 2 cai, si exista posibilitati pentru anul viitor sa luam in calcul variante pe 3 cai, care dupa mai multe pozitionari si reglaje cu difuzorul Brax Matrix 2.1 ne-a lasat o impresie foarte placuta.

Ansamblul inelelor este compus dintr-un inel cu 220mm diametru si 10mm grosime din otel, care a fost creat pentru a fi sudat de tabla masinii, un inel conic din aluminiu cu diametrele de 220mm si implicit 175mm, inelul pe care se monteaza difuzorul tot din aluminiu si cele doua inele negre care ne-au ajutat in procesul de incadrare si finisare al panourilor de usi (urmeaza) . Motivele pentru care am ales acest ansamblu au fost, rigidizarea suprafetei de tabla in zona in care s-a montat difuzorul, un contact cat mai ferm si intr-un plan cat mai perfect intre inelul de aluminiu si cel de otel sudat de usa, constructie separata care ofera posibilitatea decuplarii mecanice a celor 3 inele, si inclinarea difuzoarelor pentu a permite o dispersie mai buna a freq. medii catre ascultatori.

Marinu 16-09-08 02:55

15 Attachment(s)
2. Tratarea suprafetei podelei cu materiale fonoabsorbante.

Constructia sistemului audio pe acest Bmw a avut ca scop principal satisfactia proprietarului dupa care participarea la diferite competitii din domeniu Car Audio. Insonorizarea podelei a adaugat un plus considerabil la placere de ascultare in timpul mersului, cat si pe loc unde aceasta are ca rol eliminarea micilor rezonante care provin din acea zona. Am folosit doua tipuri de materiale in functie de suprafata tablei (o suprafata intinsa si dreapta va rezona mai rau decat una curbata). Pe suprafata de tabla care desparte compertimentul motor de habitaclu am folosit 2 straturi pentru a minimiza zgomotele in interior.

Marinu 16-09-08 03:42

19 Attachment(s)
3. Montajul CD Player-ului si incadrarea lui in designul bordului.

CD Playerul in cauza, Clarion HX-D2 are alimentare stabilizata la nivelul de 15V cu ajutorul unei surse (DC to DC) construita de fabricant. Dimensiunile acesteia nu sunt tocmai reduse, fapt care ne-a dat batai de cap in ceea ce priveste montajul fizic. Solutia optima (vedeti in pozele de mai jos) a fost gasita in urma cercetarii fiecarui spatiu liber. O alta provocare a fost incadrarea si fixarea unitatii centrale, intrucat variantele OEM nu se ridicau la nivelul de detaliu al instalatiei. Operatiunea de constructie de la zero a ramei adaptoare, modificarea structurii bordului pentru a permite montarea player-ului pe centru si fixarea rigida a acestuia au durat o saptamana si doua zile. Toate cablurile sunt fixate/incadrate in instalatia masinii si protejate cu tresa de naylon.

Marinu 16-09-08 14:26

54 Attachment(s)
4. Tratarea suprafetelor portierelor fata cu materiale insonorizante si construirea/finisarea panourilor interioare

De-a lungul timpului, datorita metodologiilor folosite de inginerii constructori ai autoturismelor care poarta sigla BMW, acestea au reusit sa isi castige o reputatie proasta in randul instalatorilor Car-Audio, pentru unii fiind limpede si de ce. Motivul pentru care am hotarat ca cel mai sensibil spectru sonor (in masina) sa fie reprodus de un difuzor montat pe o portiera (adica spectrul reprodus de Mid-bass predispus la vibratii si rezonante), a fost acela de a ne demonstra noua insine ca se poate realiza bine (nu am spus perfect pentru ca nu exista asa ceva, mai ales intro masina ca BMW) si pentru a pastra sipritul practic al masinii dupa cum am scris si in primul post. Tratarea suprafetelor de tabla cu materiale insonorizante a fost facuta meticulos si atent, in mai multe straturi cu structura de tip sandwich. Pe toate suprafetele de tabla au fost aplicate cu presiune mai multe straturi Stp M1 si Dynamat Xtream, in unele locuri fiind suprapuse chiar si 4 straturi. Peste aceste straturi de Dynamat Xtream si Stp M1 am amplicat prin pensulare Brax eXvibration in straturi care variaza intre 2mm si 4mm. Pe suprafata de tabla exterioara in spatele difuzorului am montat un set de bureti Focal Plain-Chant, dupa care am acoperit peretele din spre exteriorul incintei cu 2 straturi suprapuse de Stp Splen 8mm, acoperind inclusiv buretii focal. Pe ceilalti pereti ai incintei am aplicat un singur strat de Stp Splen 8mm. Cu riscul ca unii sa creada ca am exagerat, tin sa va spun ca in spatele difuzorului peste buretii Focal si cele doua straturi de Stp Splen am mai aplicat si Dynamat Dynaxorb :). In interiorul incintei a mai ramas practic decat spatiu de care are nevoie sa culiseze geamul si macaraua acestuia. Inelele de aluminiu au fost insonorizate pe interior cu Stp Bimast Standart si Stp Bitoplast. Despre finisajele panourilor interioare nu pot sa spun decat ca sunt foarte bine executate (vedeti in poze), cel putin la acelasi nivel cu cele oferite de fabricant. Materialul folosit la imbracarea completa a usilor are aceeasi textura si culoare cu cel de fabrica, la cel mai inalt nivel de detaliu, fiind importate de catre noi din Germania impreuna cu adezivul rezistent la temperatura si intemperii. Panoul care imprumuta acelasi material existent pe scaune, este acum finisat in alcantara de culoare gri inchis, aceeasi nuanta in care am finisat plafonul masinii (urmeaza), si in scurt timp vom retapita si scaunele si bancheta.

Enjoy ;)

pilula20 16-09-08 16:23

sunt prea putine lucruri de spus in cazu asta...felicitari marinu & marian pt munca depusa si cred ca pot spune ca masina asta ajunge aproape de perfectiune din toate punctele de vedere...suna si bine arata si bine...bafta in continuare si felicitari pt masina ;)

ap2008 16-09-08 17:58

ce sa zic....foarte tare frate...:). Jos palaria pentru munca depusa

civic_ex 16-09-08 18:10

Nu prea am obiceiul sa laud diferite masini, dar aceasta chiar merita toate aprecierile mele. Sant incredibil realizate usile.
Pot sa spun cu mana pe inima ca nu am mai vazut asa lucrare de mult timp.

Marinu 17-09-08 02:33

36 Attachment(s)
Multumesc tuturor pentru aprecieri, iar partea cu apropierea de perfectiune este la fel de relevanta ca si faptul ca universul este infinit, dar in continua expansiune ;). Continuam cu prezentarea masinii ;)

5. Instalatia electrica a sistemului audio.

In majoritatea cazurilor instalatia electrica este cea mai neglijata. In cazul de fata unii pot gandi ca am exagerat, insa in realitate nu am vrut decat ca acest sistem sa functioneze mult si bine, fara interferentre si paraziti, probabil cum ar fi facut si fabricantul. Montajul cablurilor urmeaza fir logic de montaj pentru servisare usoara in caz de defectiuni. Toate cablurile sunt izolate fizic cu cel putin inca un strat de izolatie in afata de cea existenta din constructie. Toate gaurile pentru trecerea cablurilor prin tabla, sunt izolate cu materiale rigide non-conductive electric. Toate echipamentele montate de noi care necesita 12V sunt alimentate din acelasi punct (distribuitorul Audison de + si -), pentru eliminarea buclelor de masa si a potentialelor alimentari pe cabluri cu rezistenta mare (exemplu Cd Playerul). Cablurile de boxe (Mid-bass si Tweeter) sunt trase impreuna intr-o singura tresa de naylon de la Aurix, pana in punctul in care cele doua se separa (Tweeterul pe stalpi si Mid-bassul pe usi). Separatia este izolata si ranforsata fizic cu ajutorul unuor tuburi de la Audison Connection. Cablurile de semanal Aurix nu au necesitat izolatia aditionala, intrucat erau prevazute din construtie. Cablurile de alimentare au fost si ele imbracate in tresa de naylon.

dj01fad 17-09-08 11:32

butoanele alea pentru comenzi sunt puse pe usa din dreapta sau pe cea din stanga si e poza in oglinda?

AlexBanu 17-09-08 11:35

pe partea pasagerului...nu e poza in oglinda..

TheEnZo 17-09-08 14:53

Eu nu pot spune decat : WOW
Felicitarii pentru munca depusa care este exceptionala.
Succes in continuare.

J.D 18-09-08 00:32

Cuvintele nu prea isi au rostul cu masina asta...totul este mult prea bine executat...tot ce a trecut prin mainile Marinilor a iesit mult peste ce vine din fabrica...desi arata perfect in poze, pot spune ca acestea nu fac pe deplin dreptate masinii si muncii Marinilor...in realitate este atat de impresionanta incat nici nu observi ca s-a lucrat ceva la ea...atat de bine integrat este totul si pare ca ar fi fost montat de fabricant.

P.S: Cei care ma cunosc stiu foarte bine ca nu arunc cuvinte de genul asta doar ca ma aflu in treaba...ba chiar dimpotriva...;)

Oricum, maxime felicitari pentru masina Marinilor!

fuscobal 18-09-08 09:09

Confirm. Felicitari pentru rezultat, munca depusa a fost enorma !

All times are GMT +2. The time now is 08:44.

- Copyright 2025 4Tuning