Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Masina mea BMW Seria 3 (https://forum.4tuning.ro/643-masina-mea-bmw-seria-3.html)
-   -   E36 318is - HYT (https://forum.4tuning.ro/643-masina-mea-bmw-seria-3/329088-e36-318is-hyt.html)

mihai_antony 25-07-12 22:32

E36 318is - HYT

Salut

Dupa 550 de ore petrecute pe acest forum si parcurgerea nenumratelor topicuri despre masini prezentate, rezolvare probleme, motoare etc, am decis sa prezint masina pe care am achizitionat-o in luna Septembrie 2009. Inainte de a discuta despre masina mea, doresc sa spun cateva cuvinte si despre impresia pe care mi-am format-o legat de acest forum. Este un post lung dar am simtit nevoia sa fac ceva ok, in care sa imi exprim si opiniile.

Sunt pasionat de masinile anilor "90, avand pe langa BMW, un MB w124 300d si un Audi 80 b4 care se afla in curs de modificari. Aproape toti banii castigati i-am investit in masini, oferindu-le ce este mai bun. Placerile pe care mi le ofera cand le folosesc sunt pe masura.

1. Interactiune cu 4tunning

Comunitatea este formata din useri de calitate, de la care am avut ce invata. Persoane passionate, utilizatori cu experienta in masini si in particular BMW.
Nu am postat foarte mult, in schimb am citit f mult, m-am documentat si am interactionat direct cu 3 colegi care imi sunt si prieteni: zeky, e_emu3 (mi-a montat OBC-ul, clima, si cam tot ce tine de electrica, acum ma duce cu vorba in ceea ce priveste volanul, schimbatorul iluminat :), si alex_maniacu (si acum imi aduc aminte gratarul de la garaj :).

Te simit bine pe acest forum, si chiar daca nu te cunosti personal userii cu care discuti simti dorinta de ajutor si ajutorul reciproc. In mare, ca mai sunt si cateva uscaturi, dar.. asa e in tenis.

2. Masina mea

In primavara lui 2009 am luat decizia de a cumpara o masina. Tinand cont ca era prima mea masina personala (pana atunci am condus masina de serviciu) si tinand cont de formula succesului (PPA) am actionat in consecinta. Aveam buget 5-6000eur si imi doream o masina intretinuta cat mai bine, care sa aibe dotari si proprietarul sa-i fi pastrat linia originala.

a) OPEL – ultima masina de servici a fost un Opel VECTRA 1,8 16V 140CP, model 2008, cosmo edition – mi-a placut aceasta masina, mai ales dupa ce am condus-o pana la Tg Mures si inapoi. Statea f bine pe serpentine, motorul scotea un sunet demential dupa 4000rpm. Totusi ceva ca aceasta era peste 10.000eur asa ca am cautat altceva acordat cu bugetul meu.

b FIAT – modelul era Stylo; coupe. O masina frumoasa; dar capricioasa si cu multe pb de electronica. Am cautat, negasind ceva ok si avand in inima teama de a cumpara un FIAT cu probleme am renuntat dupa 2-3 saptamani, si am plecat mai departe. Mentionez ca pentru fiecare masina mi-am facut cont si am inceput sa ma documentez pe site-urile specializate.

c) MERCEDES – modelul C180, am vazut cateva modele care aratau bine, pretul era in jur de 4500-5000 dar la Mercedes nu mi-a placut bordul…butoanele mari, dreptunghiulare contrastau puternic cu dorintele mele. Asa ca am cautat altceva

d) SEAT – aici am fost foarte aproape. Modelul Leon MK1 imi place si acum. Linia de la modelele Audi se observa, cautam ceva cu scaune sport, linie audio AURA (cum este la noi BMW BUSINESS) si motor pe benzina. Am cautat mult, dar ori erau alergate, ori erau impopotonate cu diverse elemente de tuning grotesti…f greu am gasit ceva sa fie si intretinut, cu km rezonabili si cu dotari. In final am gasit un Leon albastru, din 2003 la 5300eur (neinmatriculat)_motorul de 1600; 8v m-a facut sa caut mai departe…

e) VW – Golf Mk4_am zis hai ca asta cred ca va fi, dar varianta a picat rpd din cauza spatiului interior

f) BMW – intr-un final am ajuns la aceasta marca. Recunosc ca nu ma gandeam la un BMW, pentru mine era o marca inaccesibila, feeling generat de preturile acestor masina, parerile amicilor (f scumpe la intretinere) samd. Am inceput sa prind gustul acestei marci in momentul in care am vazut un e46 de vanzare care costa 4800eur si pe care am testat-o dar am avut o senzatie ciudata cu acea masina..arata prea bine exterior si f nasol interior. La ceva timp, senzatia avuta s-a adeverit, acea masina avea complicatii f mari..

Trebuia sa ma decid asupra unui model, intrucat oscilam intre E46 si E36.
E46 era mai nou, mai confortabil si cu un confort sporit dar tot E36-le ma atragea fiind mai aproape de pasiunea cu care se faceau masinile in anii 90. La e36 trebuia sa fiu atent intrucat aici ai nevoie de multa rabdare, bafta sa mai gasesti ceva ok in anul 2009 tinand cont de vechimea acestui model. Dupa cum am spus doream un model cu motor M43 sau M42/M44 si cu ceva dotari. Ba gaseam model cu dotari dar avea motor de 1600, sau motor ok dar nu avea nici macar AC sau gaseam o masina inclusive cu KIT ///M dar era alergata, ulei schimbat la 20k si proprietarul spunea ca este tzipla(urasc cuvantul acesta) urmand sa cada toate la mine…intr-un final am gasit-o! Cred ca a fost cel mai scump e36 aparut la vanzare in acea perioada.

Este un 318is, fabricatie 02/1994 adusa in 2008 din Germania cand avea 136.000km, un singur proprietar acolo si unul singur aici. Masina a pastrat linia oem, f bine intretinuta si cu dotari decente. Pretul pe care l-am dat pare mare pentru pretul mediu al unui e36 dar l-am considerat justificat tinand cont de starea masinii si istoricul ei. A fost un cadou pe care mi l-am dorit foarte mult.

Urmeaza sa pun poze cu stadiul in care era in anul 2009.

Multumesc

Mihai

mihai_antony 25-07-12 22:35

Re: E36 318is - HYT

7 Attachment(s)
Asa arata...clean and stock
:)

mihai_antony 25-07-12 23:04

Ce imi place:

- motorul pot spune ca este ok, imi place sunetul (grav, infundat si baritonal). Urca f bine in ture si merge rotund.
- consumul bun (7-7,5 in afara si 11-11,5 in oras). Cu un plin, mers 70% afara din Bucuresti fac intre 750-800km, avand si reprize de 140-150km/h. Probabil daca as folosi benzina de 95 as creste autonomia in jur de 900-920km. Mentionez ca de cand am luat-o am folosit strict urmatorii carburanti:
1. Prima data am alimentat cu 30l de Efix 95 de la Rompetrol
2. Apoi am facut un plin cu Alto 101 tot de la Rompetrol
3. Dupa acel plin, am alimentat exclusiv cu OMV 100. (si acum am bonurile de benzina pastrate).

- suspensia stock este confortabila, rezonabila pe serpentine daca nu le ataci foarte tare. Depinde mult si ce cauciucuri sunt montate
- accesibilitate comenzi - m-am obisnuit, sunt ok, accesul este facil la comenzile pentru clima, partea audio, si OBC mai ales dupa ce am montat si maneta suplimentara
- stabilitatea - acest aspect il voi trece atat la plusuri cat si la minusuri intrucat functie de suspensie, cauciucuri si starea celorlalte componente iti poate oferi senatii placute sau fiori reci; overall pentru pentru o masina de 18 ani se tine bine.
- intretinere - aspect care conteaza mult. Conditia este sa ii oferi combustibil si consumabile de calitate, si mai ales schimbate la timp. Eu dupa ce am luat-o am schimbat toate filtrele (MANN) si uleiurile (pt motor, cutie viteze, frane, servo_am folosit BMW). Am facut aceste schimburi la 152.000km, urmatorul schimb va fi la 160.000km (mi-am propus sa schimb uleiul+filtru la 8k).
- sistemul de incalzire - in cateva minute incepe sa se simta aerul cald, conteaza pt mine intrucat cu alte masini aveam de asteptat destul de mult pana se incalzea

Ce nu imi place sau ce mi-as dori imbunatatit:

- sistemul audio stock - cass si magazia sunt ok, dar difuzoarele stock sunt destul de slabe. Mi-as dori un sistem HK
- spatiul interior - cam mic, iar cei din spate stau cu genunchi stransi, mai ales ca eu am o inatltime de 1,88 si imi place sa conduc relaxat.
- motorul - pana in 3500rpm lucrurile sunt normale, se schimba radical dupa 4000 (mai ales ca are cuplul max la 4700rpm). Recunosc ca mi-ar placea un motor care sa traga mai de jos si sa-ti ofere senzatia aceea de forta bruta care se dezlantuie mai repede_aici alternativa este un M50b25, M52b25 sau mai ales un M52b28 care are cuplul max la 3950, deci presupun ca dupa 2500 incepe sa se simta. Prefer M52b28 cu 280Nm (cuplat la o cutie ZF) asumandu-mi eventualele pb legate de nikasil.
- suspensia stock - excelenta in oras si la drum lung, dar isi arata limitele atunci cand fortezi masina, pe serpentine mai ales. Cand m-am intors de la Cluj am incercat mai tare anumite curbe si simteam balansul cand schimbam rapid directia, este destul de neplacut. Cu siguranta la acest comportament contribuie si cauciucurile de iarna pe 185,
Mentionez ca suspensia sport ma atrage dar, inca, nu m-a convins.

e_emu3 26-07-12 09:15

Mă bucur ca intr-un final te-ai decis sa îți prezinti mașina pe forum.
O mașina frumoasa cu un proprietar maniac căruia ii place sa fie mașina cat mai stock,sper sa ne vedem la întâlnire sa îți fac si restul de chitibusuri doar ești fratele meu da tre sa mă înțelegi fara plastic mă deplasez mai greu cu pejosul
BRAVO pt mașina

retro_renault 26-07-12 10:26

Imi place cum ai prezentat masina, ordonat si foarte detaliat cu pareri personale ,big like ! Personal cred ca un set de jante putin mai late, decat cele stock, cu un ET nu foarte exagerat, sa nu fie nevoie sa umbli la aripi si o suspensie sport te-ar multumi in ce priveste comportamentul masinii. Optic nu cred ca ar fi nevoie sa intervi cu ceva , masina arata foarte bine si cel mai important, are look-ul original (nu sunt adeptul tuning-ului cu body kit etc). Bafta !

Sparkle_81 26-07-12 10:50

Felicitari pentru exemplar. Ai facut o descriere excelenta a modelului .

grecu_28golan 26-07-12 11:05

Multa bafta si foarte tare descrierea! sa ai grija de ea ca pana acum ! un exemplar frumos !

Wilgax 26-07-12 23:41

Sa o stapanesti sanatos.Tine-o cat mai clean si fac referire la tot ce tine de partea OEM!Succes cu ce ti-ai propus.

mihai_antony 29-07-12 08:50

Primele momente amare

2 Attachment(s)
La cateva luni de la achizitie mi s-au furat oglinzile, proiectoarele si am primit o zgarietura pe lateral.

mihai_antony 29-07-12 09:44

Am inceput investitiile - MECANICA

4 Attachment(s)
Am spus ca daca tot voi tine aceasta masina, atunci sa fie Top Zustand, cum spune neamtul.

Am inceput cu tot ce inseamna mecanica.

1. Amortizoare fata-spate SACHS
2. Arcuri (Eibach Pro Kit)
3. Discuri frana fata-spate (Fata Zimmerman ventilate, spate Brembo)
4. Pacute frana fata-spate (ATE) si lichid de frana (ATE)
5. Role, curele - INA + CONTITECH

Pivoti, bilete, bucsi - tocmai fusesera schimbate de fostul proprietar - Lemforder

Altceva in aceasta zona nu a fost necesar sa schimb. Au urmat...altele :)

Wilgax 29-07-12 10:50

Re: Am inceput investitiile - MECANICA

Quote:

Originally Posted by mihai_antony (Post 5119255)
Am spus ca daca tot voi tine aceasta masina, atunci sa fie Top Zustand, cum spune neamtul.

Am inceput cu tot ce inseamna mecanica.

1. Amortizoare fata-spate SACHS
2. Arcuri (Eibach Pro Kit)
3. Discuri frana fata-spate (Fata Zimmerman ventilate, spate Brembo)
4. Pacute frana fata-spate (ATE) si lichid de frana (ATE)
5. Role, curele - INA + CONTITECH

Pivoti, bilete, bucsi - tocmai fusesera schimbate de fostul proprietar - Lemforder

Altceva in aceasta zona nu a fost necesar sa schimb. Au urmat...altele :)

Amortizoarele sunt stock?In ce bani le-ai luat?

mihai_antony 29-07-12 11:53

Salut

Da, amortizoarele sunt Super Touring, mai tari.
Am dat pe toate 4, 500eur acum 2 ani.

mihai_antony 29-07-12 12:23

EVACUARE COMPLETA - noua, binenteles

5 Attachment(s)
Ptr ca aveam ceva rugina pe toba finala si aveam eu pitici sa fie toata evacuarea noua ptr a respira mai bine motorul, am luat decizia sa o schimb pe toata. Acest lucru l-am facut in vara anului trecut. Initial am avut optiunea pe BOSAL, dar au fots pb cu livrarea, si a ramas Walker.

A fost o gramada de bani, si poate nejustificat ptr ca in afara de rugina care se curata evacuarea veche era impecabila, dar ma bucur ca am schimbat-o. Motorul merge mai rotund, si trage mai bine, sunetul s-a schimbat putin.

Nu am sa uit fata celor de la ITP carora nu le venea sa creada :inyourfac cand au vazut cifrele de la testul de gaze. M-au pus sa il mai facem inca o data pentru ca aveam valori de masina noua :dance:

mihai_antony 30-07-12 21:39

Ulei si filtre

3 Attachment(s)
Primul schimb de ulei a fost facut la 151.000 km, am folosit BMW 5w40. Motorul arata bine, curat dupa cum ma asteptam.

Apoi am folosit MOTUL 5w40 Specific LL04 dar nu m-a impresionat...am trecut la Liqui Moly 10w60 Race Tech GT1, si la acesta am ramas. Este un ulei bun, mentine pelicula f bine si la turatii inalte.

dms28 30-07-12 22:00

Salutare,masina dupa cum se observa arata bine si se vede ca este pe maini bune si asta imi place ca se observa ca esti un mare fan al BMW-ului :D succes si multi km in continuare 8) si imi pare rau pentru cele intamplate dar ce sa ceri asta e romania dar jegosii a zgariat toata partea :rolleyes2 si mie mi sa intamplat la masina sa fie cu shaorma pe parbriz si sa mi se fura plasticul de la proiectoare :( oricum mult succes cu ea si iti doresc inca odata multi km cu ea fara incidente neplacute.

All times are GMT +2. The time now is 03:38.

- Copyright 2026 4Tuning