Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Troubleshooting - HOWTO - Mecanica - Electrica - Probleme auto (https://forum.4tuning.ro/22-troubleshooting-howto-mecanica-electrica-probleme-auto.html)
-   -   Esapament exagerat de zgomotos (https://forum.4tuning.ro/22-troubleshooting-howto-mecanica-electrica-probleme-auto/324449-esapament-exagerat-zgomotos.html)

quick_5hifter 21-06-12 22:22

Esapament exagerat de zgomotos

Salutare!
Masina e o Celica din '95 cu motor de 2 litri 16v benzina aspirat.
Zilele trecute am hotarat sa schimb esapamentul original cu unul de inox, anuland astfel toba mica si catalizatorul. In spate am adaugat o toba Borla de dimensiuni mici. Rezultatul este diferit de asteptarile mele: suna binisor doar dupa 3000 rpm, cel mai bine suna intre 5000 si 7000, dar la turatii mici suna foarte urat, "ragusit". Vreau sa rezolv problema, dar nu stiu cum e mai bine:

1)Montez la loc catalizatorul original?

2)Montez un catalizator sport?

3)Montez inca o toba mica?

4)Schimb toba finala cu una mai mare?

Sau combin cumva 2 dintre variantele de mai sus?

Ce vreau eu de la esapament: un sunet cat mai "moto", deloc ragusit la relanti.
De precizat ca se aude si foaaaaarte tare, ceea ce nu ma incanta, iar cel mai important este ca masina nu mai trage la fel de bine. Am citit pe alte forumuri ca la acest motor este bine ca esapamentul sa opuna ceva rezistenta, pentru performante optime.... la inceput nu am crezut, dar acum incep sa cred ca asa e.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

cangri 21-06-12 22:27

Re: Esapament exagerat de zgomotos

Evacuarea trebuie calculata.
Nu ai pierdut putere,doar s-a dus cuplul la turatii mult mai mari decat trebuia.

szoke_sz 21-06-12 22:38

bagat silencer, asa am procedat si eu. daca nu te descurci i-mi spui.

quick_5hifter 22-06-12 07:48

Quote:

Originally Posted by cangri (Post 5074984)
Evacuarea trebuie calculata.
Nu ai pierdut putere,doar s-a dus cuplul la turatii mult mai mari decat trebuia.

Asta cam asa e, la turatii mari isi ”revine”.
Esapamentul este calculat ca si diametru (este doar cu 2 mm mai gros decat cel original), traseul lui este acelasi ca si cel original, insa componentele esapamentului lui le-am neglijat complet. Cum sa procedez?

Quote:

Originally Posted by szoke_sz (Post 5075005)
bagat silencer, asa am procedat si eu. daca nu te descurci i-mi spui.

Asta cred ca ar insemna sa schimb toba finala, dar un silencer nu cred ca rezolva problema cu performantele...

Va multumesc mult pentru raspunsuri!

cangri 25-06-12 11:53

Pune o finala mai restrictiva/mica si vezi cum merge.
Sau pune o admisie mai mare.

Geo_ZGA 25-06-12 16:57

Toba intermediara o ignora toata lumea? :rolleyes2
In primul rand explica ce inseamna "toba finala de dimensiuni mici". Daca e exagerat de mica, da, de aici vine problema galagiei. Oricum va fi mai galagioasa din cauza ca ai scos catalizatorul si pt ca teava de inox are o alta rezonanta, mai ales cand se incalzeste. Finala este Borla Pro XS sau varianta normala?
Problema pierderii cuplului la turatii mai mici este din cauza tobei intermediare, care nu mai exista. Poti pune o intermediara tot de la Borla, sunt bune.

quick_5hifter 26-06-12 07:31

Toba este "Romcat Borla", nu cred ca este ProXS. Este de dimensiuni mult prea mici, cred ca e de 3 ori mai mica decat toba mea finala originala.

Am gasit deja cumparator pentru toba, am in vedere o toba rotunda, cu silencer detasabil. Caut si un catalizator sport care sa fie compatibil (acelasi diametru de intrare/iesire ca si teava de esapament).

Nu in ultimul rand, am comandat si o admisie compusa din filtru conic si teava de inox.

Dupa toate astea, revin cu noi constatari, iar daca tot nu iese bine, voi monta si o toba intermediara.

Va multumesc mult pentru ajutor! Toate cele bune!

All times are GMT +2. The time now is 06:31.

- Copyright 2026 4Tuning