![]() |
Difuzorul orientat spre bancheta sau opus banchetei?
Am citit si cartea de pe site-ul DLS dar pun totusi intrebarea aici pentru a afla pareri din practica.
Conform cartii, intr-o masina compacta, optim se aude cu difuzorul si portul (e vorba de incinta bass reflex) montate opus fata de bancheta. Din practica voastra acest lucru este adevarat? Se poate auzi mai bine cu difuzorul orientat spre bancheta? dimensiunile incintei nu ma lasa sa pun portul orientat opus banchetei, sigura optiune ar fi paralel cu bancheta sau vertical. |
Re: Difuzorul orientat spre bancheta sau opus banchetei?
Conteaza pozitionarea dar nu asa mult cum crezi tu ... se aude bine si in lateral dar acum conteaza de la sub la sub si de la masina la masina.
|
Totul se rezuma la reflexiile sunetului in masina si la faza.
Pentru un sistem normal de toata ziua, nu prea conteaza. Singurul lucru de facut e sa se incerce si cu difuzorul de sub legat normal si in antifaza. |
portul de reflex conteaza unde e pozitionat?
|
Portul se pune in general pe aceeasi parte cu difuzorul.
|
nu cred ca se va simti foarte mare diferenta intre cele 2 pozitii ale subului...am ascultat multe masini cu acelasi sub montat si inspre portbagaj si inspre bancheta spate...dar sa stii ca nu am simtit mare diferenta...
mie unu mi s-a parut ca a doua pozitie(cea inspre bancheta) era mai buna...nush asa am avut eu impresia poate ma contrazice cineva...nu stiu... referitor la port eu am vazut ca se practica in sisteme cu pretentii portul pe aceeasi parte cu subul... si daca saxo zice ca e bine pe aceasi parte asa e...:) |
Din proprie experienta pot sa spun ca sub-ul suna mult mai bine cu difuzorul orientat catre exterior, catre numar....
|
am citit si io chestia cu pozitionarea de la DLS si scrie ca la masinile tip sedan optim ar fi ca incintele sa fie pozitionate cu diful si portul catre bancheta !
am incercat si .. se aude chiar mai rau ! cel mai bine se aude cu dif si port spre exterior sau in lateral ! ah si mai era ceva ... dc totusi vrei sal pozitionezi cu dif si port spre bancheta ... treb lasat o distantza ceva mai mare fatza de bancheta 40cm dc nu ma insel ... nu treb "lipit" diful de bancheta ! numa bine ! |
Orientarea sub-ului depinde de prea multe chestii. De la sub la sub, de la masina la masina. Baietii de la DLS dadeau un exemplu general, recomandarea lor fiind legata in primul rand de o frecventa (presupusa) relativ joasa de acordaj a incintei. Presupun. :lol:
|
difuzorul e w15gti.
|
@mmneg
Daca ajungi in faza in care sa conteze orientarea difuzorului, esti deja departe... Din pacate nu e cazul tau. Tu ai picat in "capcana" specificatiilor, si evident ca nu esti multumit. In momentul in care vei intelege ca sculele audio trebuiesc ASCULTATE, vei intra in "linie dreapta" si poate vei reusi sa ai un sistem pe gustul tau. |
oricum trebuie si rodat, iar din cate am citit in specificatiile amplificatorului se rodeaza si acesta pana la 48 de ore.
am bagat parametrii in bassbox pro si mi-a dat ca rezultat ca difuzorul este potrivit pentru sealed si bandpass. in sealed volumul necesar mi-a dat 38 de litri (fata de 45 dati de producator), in bass reflex mi-a dat ~180l (fata de 114) iar in bandpass ~115 (toate bifand optimum) |
Depinde de frecventa de acordare a incintelor. Dupa care trebuie vazut si graficul de raspuns, etc.... Nu e asa de simplu.
Oricum ar fi, graficele si calculele palesc in fata probei practice...... |
pe o dacie nova (hatchback) nu se simte absolut nici o diferentza (cel putzin nu eu nu am simtzit-nici prietenii mei)
am pus acelasi subwoofer cu difurile catre bancheta si apoi catre numar...l-am lasat cu difurile catre numar k sa se vada difurile (k sunetu e la fel ) cel putzin asa a fost la mine - practic:) ) |
| All times are GMT +2. The time now is 14:03. |
- Copyright 2026 4Tuning