Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Zona tehnica Dacia (https://forum.4tuning.ro/306-zona-tehnica-dacia.html)
-   -   Dilema motor (https://forum.4tuning.ro/306-zona-tehnica-dacia/256441-dilema-motor.html)

cheluakame 03-05-11 00:12

Dilema motor

In cazul configuratiei alezaj 76mm (pistoane Dacia 1.4), cursa 83.6 mm (arbore Dacia 1.6), stiti daca ating bielele de marginea de jos a camasilor? Sau macar ce distanta ramane intre biele si camasa in cazul 1.4 sau 1.6?

P.S. Nu va grabiti sa spuneti ca ating pistoanele de chiuloasa ca stiu, dar nu asta e ideea.

Sirius 04-05-11 20:28

Re: Dilema motor

Quote:

Originally Posted by cheluakame (Post 4298504)
In cazul configuratiei alezaj 76mm (pistoane Dacia 1.4), cursa 83.6 mm (arbore Dacia 1.6), stiti daca ating bielele de marginea de jos a camasilor? Sau macar ce distanta ramane intre biele si camasa in cazul 1.4 sau 1.6?

P.S. Nu va grabiti sa spuneti ca ating pistoanele de chiuloasa ca stiu, dar nu asta e ideea.

deci tu vrei sa pui arborel de 1.6 pe set de 1.4.

mai degraba ar atinge in bloc bielele. NU sariti pe mine, ca doar am auzit de treaba asta.
un prieten a montat pe bloc de 1.4 din 2001 set de 1.6 (vilbrochen si tot tacamu) si mia spus ca a trebuit sa frezeze un pic din bloc, pe interior pe partea cu evacuare/electromotor, cca 2 mm ca atingeau bielele.

dar de ce vrei tu sa faci asa ceva?

cheluakame 04-05-11 23:11

Re: Dilema motor

Quote:

Originally Posted by Sirius (Post 4303140)
deci tu vrei sa pui arborel de 1.6 pe set de 1.4.

mai degraba ar atinge in bloc bielele. NU sariti pe mine, ca doar am auzit de treaba asta.
un prieten a montat pe bloc de 1.4 din 2001 set de 1.6 (vilbrochen si tot tacamu) si mia spus ca a trebuit sa frezeze un pic din bloc, pe interior pe partea cu evacuare/electromotor, cca 2 mm ca atingeau bielele.

dar de ce vrei tu sa faci asa ceva?

Stiu, am auzit si de asta cu atins bielele in bloc, dar se rezolva, cum a facut si el. Oricum am de gand sa fac oglinda blocul si internele, deci nu ar fi o problema.

Eu am un R5 Alpine Turbo. Finante pentru turbo nu prea sunt, sau cel putin nu cum as vrea eu (turbo, intercooler si eventual doua 40 sau 45 DCOE sau chiar injectie), plus ca apoi trebuiesc jetate pe dyno, alti bani alta distractie.
Asa ca ma gandesc sa-l fac aspirat. Cum raportul de compresie (8,5:1) nu ma ajuta, am tot cautat diverse solutii cum ar fi :
- rabotat chiulasa = nu se poate rabota suficient
- set 1.6 complet = raportul undeva la 9.6:1, eventual rabotat chiulasa ~10:1
- cumparat set aspirat = nu prea se gaseste, iar pe mecaparts sunt preturi ... indiferent ca este cel de 76mm , sau cel de 80 mm
Si asa am analizat putin situatia. Pistoanele de turbo au diferita cocoasa fata de aspirat. Varful cocoasei ajunge la fata cu cilindru, restul pistonului ramane 3 mm mai jos. Daca bag arborele de 1.6, castig 3 mm pe raza, asta inseamna ca varful pistonului va ajunge la fata cu cilindru, iar cocoasa va intra in camera de ardere. Cocoasa pe care apoi o pot freza pentru a obtine raportul pe care il caut eu, 12:1.
Cursa pistonului si raportul de compresie o sa-mi dea un cuplu bun, tocmai bun pentru a baga o axa de aspirat pe 282 sau de ce nu chiar si mai sus ...

Initial ma gandeam sa fac asta cu un piston de dacie, pentru a nu le strica pe cele de Alpine, dar distanta dintre varful pistonului si segmentul de foc nu permite frezarea, cel putin nu suficient.

Am vorbit cu un prieten care are un arbore fisurat/ruginit/rupt/dracu stie pe acasa sa mi-l aduca pentru a face o proba.

P.S. Ideal ar fi fost un set complet 1.6, o garnitura de chiulasa putin mai groasa, sa scada raportul undeva pe la 8.5:1, injectie cu individuale si un T3 si ma apropiam de configuratia Maxi Turbo dar ... traim in Romania.

All times are GMT +2. The time now is 10:39.

- Copyright 2026 4Tuning