![]() |
Totul despre accelerometre!
NU stiu daca s-a mai discutat pana acum acest subiect. Sunt pe piata doua sau mai multe modele de accelerometre. Ar fi interesant sa discutam despre ele, daca sunt eficiente, daca au acuratete, daca masoara ceva real. Cele care le-am gasit la noi, Beltronics, masoara puterea, demarajul 0-60mph si 0-402m. A testat cineva asa ceva?Masoara puterea cel putin aproape de real?
|
1 Attachment(s)
La masurarea puterii, este foarte bun pentru teste de genul inainte si dupa.
Pentru comparatii intre doua masini nu stiu cat de exact este, fiind influntabil de setarile facute (greutatea de exemplu trebuie sa fie foarte exacta) de cat de drept e drumul etc. Noi (in 4ss) am tot testat cu GTech-ul lui Hondaru. Eu de exemplu am scos 124 de cai (la roata) si 9.16 parca 0-60mph, cu tdiu de 110 flashuit. 200sx-u, a testat si el dupa modificari si rezultatul a fost similar cu cel de pe dyno. 204 pe gtech (la roata) ~= 230 pe dyno (la motor) |
F interesant. Vreau sa achizitionez asa ceva pentru a masura rezultatele inainte si dupa. Ce model ma sfatuiesti sa iau, Beltronics FX1 sau FX2?Diferenta intre ele este ca cel de-al doilea poate descarca datele in pc si vreo 60 de euro in plus pentru FX2.
|
Daca poti sa cumperi, ia G-Tech pro RR, cel mai nou si mai destept de pe piata. G-Tech a inventat chestia asta pt masina, restul sunt doar copiatori. Am avut un RR pe care am dat 300 $ in sua plus transport, dar nu am apucat sa vad ce stie, nu l-am folosit niciodata ca l-am dat unui Insomniac. Facea orice aparatul ala mic cat uin pager... Date pe calc, timpul de reactie, dist de franare, accelerare, avea shift-light, salva cursele, faceai la mai multe masini deodata, etc... Dar era prea complicat. Asta de 50 de coco pe care il am acum e mai simplu si mult mai bun, iti zice exact ce vrei sa afli - putere si accelerare 0-100 sau 0-400.
|
F interesant ce aflu, mai ales ca un astfel de aparat poate inlocui cu succes testul de pe dyno.
|
Re:
Quote:
Partea cu descarcatul in pc, merita doar daca face loguri complete (sa poti vedea graficele pe plaja de turatii etc.). Daca memoreaza doar valorile rezultate care le poti vedea si pe display nu prea merita. Vezi ca mai vand cei de la ASPAD niste accelerometre, de care ei zic ca sunt \"mai profesionale\" cu preturi de la 180 la 750 de euro fara tva. |
Re:
Quote:
Adica e unul din instrumentele de care e bine sa se foloseasca cineva care \"tuneaza\" o masina, alaturi de un dyno si un dispozitiv de logare al parametrilor motorului (cum e OBD+VAG-COM in cazul VW) |
Luna asta poate am noroc si apare cineva, mai devreme din state cu asa ceva. Ar fi interesant sa fac o lista de rezultate cu eventualele masini care mi-ar trece prin mana pentru a le compara ulterior cu niste teste pe dyno sa vedem cat de corecte sunt.
|
Din ce am citit despre functionarea acestor accelerometre,sunt foarte sceptic in privinta preciziei de masurare.Prea multe surse de erori.
In primul rand,pendulul care masoara efectiv acceleratia nu are timp de raspuns imediat la variatiile de acceleratie.Am citit pe net ca unii au avut chiar surpriza la franare ca aparatul sa mai inregistreze inca destul timp dupa ce masina s-a oprit de tot (destul timp insemnand cateva secunde).E un caz extrem,evident,acceleratia fiind foarte mare la franare,dar pot aparea astfel de erori si in mod normal. In al doilea rand,condensatorul folosit pentru a masura deplasarea pendulului nu isi modifica instantaneu capacitatea,si mai pot aparea erori si datorita variatiei campului electric. In al treilea rand,nu se poate masura continuu acceleratia,ci la intervale fixe de timp (de cateva zeci de ori pe secunda,cred ca aparatele mai scumpe masoara mai des).Din aceste puncte se aproximeaza curba de acceleratie,cred ca printr-o metoda oarecare de interpolare,insa oricum nu va fi la fel cu cea reala.De aici,totul e precis,se fac calcule matematice...insa erorile initiale se pot amplifica. In al patrulea rand,la aparatele care masoara pe o singura axa,ar trebui ca directia pe care masoara accelerometrul sa fie aceeasi cu directia de deplasare a masinii.Ma indoiesc sincer de faptul ca se face asta cu precizie prin simpla montare a aparatului pe bord,deci practic se masoara proiectia acceleratiei pe axa accelerometrului.La aparatele care masoara pe doua directii nu ar trebui sa mai apara aceasta problema.Insa pentru ambele tipuri,la accelerare masina isi ridica botul si se apleaca de spate,deci se modifica planul in care se masoara acceleratia.Am vazut ca unele au \"algortim de corectie\"...dar sa fim seriosi,ce algoritm sa ai fara un senzor care sa masoare inclinatia ? In ultimul rand,la schimbarea treptelor se produc socuri in caroseria masinii,aparatul inregistrand variatii de acceleratie care nu prea exista in deplasarea masinii. Timpii pe sfetul de mila ar fi cel mai afectati,pentru ca trebuie folosite date pe o perioada mai lunga de timp,deci se propaga erorile. Metoda de aflare a puterii ma depaseste in totalitate.Tinand seama ca aparatul nu are nici o metoda de a afla cat de mare e frecarea cu aerul,nu vad cum ar putea calcula puterea.Daca are cineva idee despre asta i-as fi recunoscator sa ma lumineze si pe mine. Quote:
|
ai sa razi, dar este chiar exact !!!! la mai multe masini a iesit timpul 0-100 exact ca in datele tehnice, +/- o zecime de secunda. Greu de crezut ? Pot spune mai multi ca asa este. Deci este destul de precis. Pe E-Bay 50 $ G-Tech PRO.
|
Re: Totul despre accelerometre!
O roata a 5-a e mai precisa. Sau un GPS facut pentru asa ceva (nu un hand-held).
|
Daca ti-ai pus nick-ul in mod ironic,l-ai nimerit perfect...
E evident ca a 5-a roata e mai precisa.La fel si un sistem de cronometrare cu laser.Insa trecand peste dificultatile de a monta si folosi aceste aparate,ar mai fi de luat in considerare si pretul.Care nici nu se compara macar cu cel al unui accelerometru. |
Corect ce zice Race. Aici vorbim de variante practice si la indemana pentru toata lumea.
Si asa este un accelerometru... este practic. Si ajuta foarte mult, cum am zis in special pe aceeasi masina...sa compari performantele la diferite setari pe care le faci (dimensiuni jante, anvelope etc.), la diferite moduri de a schimba vitezele etc. |
Quote:
Multumesc anticipat ! |
Prin amabilitatea lui Hondaru cat a fost plecat in SUA G-Techul lui a ramas la mine si am facut la teste cred ca mai multe decat curse, si am observat ca are repetabilitate destul de buna daca dai in masina la maxim (daca o lasi un pic moale iti da prin tufe cea mai mare deviatie am avut-o de vreo 20CP)
acuma sunt cateva lucruri de spus din ce am observat la mine, testele le faci de obicei pe o strada deci trepta 1 trepta 2 treapta 3 si deja ai o viteza considerabila (pe dyno testul il faci in treapta 5), pe fiecare treapta difera puterea ca sa fi convins de rezultat 2-3 teste sunt recomandate eu daca ar fi sa iau asa ceva as opta pentru versiunea mai complexa care sa poata sa faca macar grafice, pentru ca mult mai interesante/importante sunt graficele de putere.... decat un varf de putere, la 0-100Km/h si 400m tot aia e banuiesc indiferent de versiune. o alta parere a mea este ca rezultatul e relevant doar cand compari aceiasi masina inainte si dupa modificari si vezi cam care este castigul. deoarece cred ca aceste aprate sunt oarecum influentate de comportarea suspensiei (inclinarea masinii la start , cu cat e suspensia mai rigida da rezultate ami bune cu cat este mai barca cu atat se obtin rezultate mai eronate) |
| All times are GMT +2. The time now is 14:45. |
- Copyright 2026 4Tuning