Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Discutii generale masini (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini.html)
-   -   TVA-ul la leasing-ul pe firmă e pe cale de a nu mai fi dedus (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini/117677-tva-leasing-firma-cale-dedus.html)

Cosmin Arsene 06-04-09 10:56

TVA-ul la leasing-ul pe firmă e pe cale de a nu mai putea fi dedus

1 Attachment(s)
TVA-ul la leasing-ul pe firmă e pe cale de a nu mai putea fi dedus

Foamea de bani, de taxe şi impozite, ce toate descriu până acum “performanţele” guvernării Boc, ar putea lovi pe cei care achiziţionează pe firmă maşini în leasing, deoarece, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile nu-şi mai pot deduce taxa pe valoare adaugată (TVA-ul) pentru achiziţiile de vehicule motorizate de până la 3,5 tone şi cu maxim nouă scaune, inclusiv al şoferului, prevederea aplicându-se şi clienţilor firmelor de leasing financiar.

Aceasta va avea ca efect direct creşterea costurilor aferente leasing-ului din moment ce aceste firme nu-şi mai pot deduce TVA-ul pentru ratele de leasing financiar şi doar 30% din taxă în cazul leasingului operaţional, a declarat pentru Mediafax secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB), Adriana Ahciarliu.

Mai mult decât atât, TVA nu mai poate fi dedusă nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie. Acestea sunt cu adevărat teme de discuţie la televizor în ore de maximă audienţă.

Şi încă ceva, mai adăugăm noi: din această dorinţă a executivului român de a atrage bani cu orice preţ, oamenii se vor speria, nu vor mai lua poate aşa de multe maşini în leasing, creşterea economică va fi frânată iar companiile nu vor mai plăti alte taxe şi impozite, de pildă impozitul pe profit. De ce? Pentru că nu va mai face atâta profit, deoarece, printre altele, nu mai are cu ce să-l facă, pentru că îl costă mult mai mult acum să facă acest profit decât înainte. Ceea ce am spus eu aici se poate integra doar în ceea ce este denumit în primul an de ASE sub numele de „basic economics” şi nu e matematică complicată, e bun simţ.

"Anularea deductibilităţii TVA pentru achiziţia de maşini loveşte în transportatori şi în sectorul serviciilor financiare. Nu în companiile de leasing, ci în clienţii persoane juridice, pentru că va creşte costul leasingului, din moment ce aceştia nu-şi mai pot deduce TVA-ul pentru ratele de leasing financiar şi doar 30% din taxă în cazul leasingului operaţional",
a afirmat Ahciarliu.

Precizări tehnice şi extrem de practice în aceeaşi măsură:

Companiile de leasing îşi vor deduce în continuare TVA la achiziţia unui vehicul de la furnizori, însă la refacturarea ratelor şi a dobânzii către client, cu TVA, aceştia nu-şi vor mai putea deduce taxa pe valoare adăugată în cazul leasingului financiar.

Pentru leasingul operaţional, care nu presupune cumpărarea vehiculului de către client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA a fost limitată la 30% atât pentru ratele de leasing, cât şi pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau întreţinere.

"Plata a 70% din TVA aferentă achiziţionării vehiculului devine un cost pentru client în condiţiile în care el nu cumpără maşina. Nu este corect ca acesta să plătească taxe pentru un bun care nu va deveni proprietatea lui",
a spus Ahciarliu.

Totodată, firmele nu vor mai avea posibilitatea să deducă cheltuielile de funcţionare, întreţinere, reperaţii şi pentru combustibil, aferente aceleiaşi categorii de vehicule.

Secretarul general al ALB a arătat că, prin acest proiect, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune un blocaj pe o piaţă care este deja blocată.

"În aceste condiţii, vor falimenta şi transportatorii care au mai rezistat pe piaţă în condiţiile situaţiei economice dificile prin care trecem", a afirmat Ahciarliu.

MariusTm29 06-04-09 11:09

Re: TVA-ul la leasing-ul pe firmă e pe cale de a nu mai fi dedus

e cea mai mare bataie de joc pe care as putea s-o aud insa am dubii serioase ca ar putea vota nebunia asta cred ca intra in conflict cu tot felul de legi si Romania iara va ajunge la curtea europeana mai ales ca aici sunt implicate zeci sau sute de mii de firme si e vorba de bani nu joaca , oricum cred ca e ideea foarte proasta care guvernantii nici nu si-au dat seama ce prostie ar putea face .

alexei89 06-04-09 11:16

care masina de 3,5t are doar 2 scaune? din cate stiu eu toate au 3 locuri! dc a trebuit sa ne nastem in romania!??!

best_fan 06-04-09 11:21

nu era destul ca sunt in *** pana la gat , mai ales in romania , acum ne omoara , ne aduce in sapa de lemn , o sa mergem din nou cu caruta si cu bicicleta lu' bunicu'

xtrad3 06-04-09 11:48

eu am spus ca Boc asta e pocnit...

sergiuhusca 06-04-09 14:31

Oare astia nu au firme?Cum sa voteze asa ceva?

kiry 06-04-09 22:01

au dar putin le pasa lor! Pe zi ce trece raman uimit de cate metode se gasesc, in speranta ca vor indrepta ceva...vise! acopera o gaura dar fac altele! mentalitate de parlamentar roman!

MariusTm29 07-04-09 15:51

in tara asta viitoru parca se face pentru bosorogi luale-as nevestele la ..... si copii si tot neamu , crucioiu mami lor , 80 % din vechii mei prieteni sau poate mai mult sunt plecati afara nu stiu daca o duc foarte bine sau foarte rau dar nu-mi vine sa cred ca incerc un plan de viitor cat de cat si vin astia cu o lege si iti f...e tot , mi-e o sila de nedescris si din pacate nu sunt singurul cred ca simte fiecare ca in tara asta prostu trage asa-mi vine sa plecam toti si sa-i lasam pe ei sa guverneze ce mai ramane dar or mai putea ca ei in nestiinta si neputinta lor de cretini ar crapa de foame daca ar fii in locul nostru atata ai duce mintea nesimtit ordinari .

kiry 07-04-09 16:07

drept urmare...nu ar trebui sa parasim noi tara, ar trebui sa facem ce fac moldovenii acum! cred ca daca mai impuscam cativa, poate se mai linistesc :)) pana atunci, eu unul o sa merg la vot, daca am cu cine sa votez! nu instig la vot sau altceva, dar...se pare ca votul individual chiar conteaza in unele cazuri! (vezi cazul Obama)! We need a change! :-<

alexxpassat2003 07-04-09 22:45

nu stiu ce sa mai inventeze ca sa ne jecmaneasca de bani :(

shyvvva 08-04-09 10:51

Si sa nu uitam ca vor sa introduca si taxa de forfetare.

E nebunie curata !

psyk3 08-04-09 12:04

Nu-mi vine sa cred !! Astia chiar vor sa distruga tot pana le expira mandatul !!

Noi, cei cu firme o sa ajungem sa muncim doar pentru profitul statului !!

All times are GMT +2. The time now is 23:56.

- Copyright 2026 4Tuning