![]() |
Cuplu motor?!?!?
Vreau o explicatie f. detaliata a termenului cuplu motor, daca se poate! Newton/metru?! Alta chestie... astept raspuns! Mersi!
|
mah chiar nu stie nimeni ?
|
Vorba cuiva, mi-e lene... vezi p-aci:
http://www.sparknotes.com/physics/ro.../section1.html http://www.free-definition.com/Torque.html http://auto.howstuffworks.com/search...ename=HSW&pg=1 Respect 8) |
si yo as vrea daca se poate ce inseamna cuplu motor si treburi deastea -----------------------Multumesc------------------------------------------
|
:shock: In termeni cat mai simpli posibili. Cu cat cuplu motor e mai mare cu atat masina trage mai repede. Puterea motorului este mai repede disponibila. Cand bagi treapta 1 si bagi copita puternic in ea masina se aceleareaza da? Pleaca de pe loc si abia cand ajunge pe la 2 jumate de ture incepi sa o simti ca trage cu adevarat. Acolo cuplu motor are o valoare mai mare decat la 1000 de ture cat are relantiu de obicei. Alt exemplu. Esti in a 4-a si mergi cu viteza mica 40 pe ora. Si trece unu pe langa tine. Daca vrei sa pleci dupa el bagi a 2-a ca sa cresti turatia sa ai cuplu sa poti sa ii dai talpa. Daca ii dai talpa si o lasi in a 4-a se duce ala de nu il mai prinzi nici cu radaru. Asta datorita faptului ca , cuplul nu este repartizat egal pe toata plaja de turatii a motorului.
|
O explicatie mai fizicista:
Puterea[Watt] este Forta[N] x Viteza[m/s] sau P=Cuplu[Nm] x viteza unghiulara[grade/secunda] Forta =masa x acceleratia Prin cuplu se intelege forta si deci acceleratie.Cuplul are o valoare maxima la o anumita turatie, de cele mai multe ori la masinile de strada cu 30% inainte de turatia de putere maxima.Cu toate acestea nu forta conteaza ci puterea.Nu schimbi din a3a in a2a ca sa ai cuplu mai mare ci ca sa ai putere mai mare.Ideal pentru o masina de curse este sa aibe cuplul motor maxim la o turatie cat mai inalta pentru ca masina respectiva sta mereu la 200km/ora.La o masina de strada unde se urmareste consum redus se doreste sa aibe un cuplumaxim de la o turatie cat mai redusa pentru a nu fi nevoit sa duci motorul in turatie inalta caci un motor consuma cu atat mai mult cu cat face mai multe turatii pe minut. Atentie!! Pt a compara 2 masini nu e suficient sa le compari cuplulmaxim sau puterea maxima ci trebuie sa calculezi aria graficului de putere( parabola) Iar ca definitie a cuplului motor sau moment motor: Forta inmultita cu distanta dintre vectorul fortei(directia) si punctul de aplicatie. |
Re: Cuplu motor?!?!?
Mai pe scurt: Forta x Brat = Moment (imagineaza-ti roata de la bicicleta si cum se transmite miscarea in detaliu de la piciorul tau la roata si la calea de rulare si ai intzeles fenomenul asa de complicat)
|
sau mai pe scurt: daca o masina are cuplu maxim pe la rotatii mici, inseamna ca trage mai bine si mai repede... desi trage mai bine cu cat are cuplul mai mare...daca are cuplu maxim pe la rotatii mai mari, trage mai greu....asta in litere mai mari dar depinde de constructor cum a facut motorul si depinde si daca e diesel sau benzina.... sau alt combustibil...oricum...nu e foarte greu de aflat mai multe detalii... mai cauta si u pe net sau cel mai bine consulta si u un manual de fizica ori din clasa a 7-a sau a 8-a sau din liceu... depinde cat de usor vrei sa intelegi sau cat de multe detalii doresti...
|
Quote:
~Nautilus |
ma refeream la faptul ca unele motoare ajung mai greu la turatii mai ridicate de asta depinde si la ce turatii are motorul cuplul maxim... oricum stai linistit ca nu ma dau geniu la astea doar ce stiu din cartile de fizica si din experiente proprii si ce am mai aflat si eu :D
|
cuplul se simte nu se explica :lol: :lol: :lol:
|
Quote:
|
Quote:
sincer nu am inteles perfect niciodata treaba cu momentul.. ideea este ca o masina cu un cuplu mare la turatii joase este foarte comod de condus in oras si are un consum mai mic decat una care dezvolta cuplul maxim la rpm mai inalte gen bmw si unele japoneze. |
Quote:
~Nautilus |
Cred ca explicatia de mai jos e destul de cuprinzatoare:
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 21:37. |
- Copyright 2026 4Tuning