![]() |
Evacuare Sport si Sonda Lamda
Am inteles ca odata cu inturarea detenetei (intermediara) pot aparea probleme cu sonda lamda aceasta citeste eronat , ca si cum gazele ies cu presiune mai mare , fapt care duce ca motorul sa numai mearga rotund , sau mai rau sa apare probleme la injectie , amestec etc . . . Vorbesc despre turbodiesel .
Ceva sfaturi ? idei ? pareri ?sugesti ? |
Re: Evacuare Sport si Sonda Lamda
Cred ca presiunea gazelor nu conteaza ci mai de graba concentratul de O2 ce defapt masoara sonda din gaze. Valorile citite se dau īnapoi CP-ului de bord moment cīnd asta reseteaza amestecul tinīnd cont si de datele primite de la modulul de masurare al volumului de aer aspirat.
Agata sonda de tester si vezi ce valori īti da. Daca da valori aiurea, schimbo si retesteaza. De multe ori īnsa de vina pt. valori aiurea este si modulul ce masoara volumul de aer aspirat (se afla īn tubul de aspiratie īntr-e filtrul de aer si galeriea de amestec) si nu sonda lamda. Oricum īnainte de a īncepe testele, reseteaza toate ERROR-urile ce ti le arata pe OBD īn asa fel īncīt sistemul sa fie curat si CP-ul sa nu fie influentat de ele. Eu daca am un motor ce nu merge rotund si fate fitze de la modulul de masurare al volumului de aer aspirat īncep cu cautarile si merg pas cu pas pīna la sonda lamda cu OBD-ul (la americane OTC 4000 E) cuplat. Cu alte cuvinte īncep de la cap la coada si nu de la coada la cap. |
Problema asta o am eu in prezent: dupa schimbarea evacuarii cu una sport si renuntarea la unul din cele doua catalizatoare, s-a aprins becul de check engine. Am pus-o pe tester, de vina este sonda Lambda 2, cea de dupa catalizator (cel care a ramas). Am schimbat sonda Lambda cu una noua, am resetat calculatorul si in cateva ore s-a aprins iar becul.
Nu pot spune ca nu merge rotund, doar ca nu trage asa cum ar trebui, asa cum tragea imediat dupa inlocuirea evacuarii si pana sa se aprinda becul de check engine, si consuma ceva mai mult. Solutia, din cate am inteles, ar fi sudarea unei piulite peste cea in care intra sonda acum, scotand-o mai in afara, ca sa nu mai fie "in bataia" directa a gazelor. |
Pai ai DOUA probleme:
1 - DE CE ai renuntat la al 2-lea cat ? Daca ai 2 cat-uri trebuie sa ai si 2 sonde lamda (asa e de ex. la americane cu galerie separata pt. fiecare 4 cilindri cīte una). Din momentul asta, tu deja primesti īn CP valori eronate. A mers la īnceput scurt timp bine, pīna ce CP-ul si-a resetat valorile conforme. 2 - Solutia cu piulita este valabila numai īn cazul īn care intra īntr-adevar prea adīnc. Din moment ce (sper) ca mai deti exhaust-ul vechi, īsurubeaza sonda acolo si vezi cīt intra. Masoara adīncimea si reconstruieste identic pe exhaust-ul nou. Īti recomand, pune al 2-lea catalizator īnapoi indiferent cīt e de sport exhaust-ul ca īn afara de un "sound" mai deosebit nu face. Un eventual cīstig de putere prin modificare este derizoriu de mic. Pur si simplu neglijabil. |
Am doua sonde lambda, prima nu imi face probleme. Cea de-a doua este pusa pe aceeasi pozitie ca si inainte dar... problema vine din faptul ca acum gazele au un debit mai mare si sonda primeste alte informatii decat inainte.
Nu pot sa pun inapoi cel de-al doilea catalizator, fiindca era pus imediat sub galerie. Acum am serpi si... nu am unde sa il mai montez. In plus, nu de la asta e problema, sau cel putin nu numai... |
| All times are GMT +2. The time now is 13:56. |
- Copyright 2026 4Tuning