Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Masini de liniutze-Combinatia Greutate-Putere-Aderenta-TIMP (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/913-masini-liniutze-combinatia-greutate-putere-aderenta-timp.html)

Hondarul 13-04-04 11:48

Masini de liniutze-Combinatia Greutate-Putere-Aderenta-TIMP

CRX 156 cp, pentru 900 kg.

In curbe, trebuie sa ai curaj, ca se duce ca draqu, de usoara ce e...

Dar pe linie dreapta, rupe... Asa ca nu intotdeauna este cel mai bun raportul greutate/putere mic.............. :wink:

BogdanCMS 14-04-04 18:30

Recent am citit intr-un articol din Supercar despre un Skyline expus la un salon tuning din Paris,cu o putere de 1000cp si un cuplu de 1000Nm.Scoate suta in 2,9 si sfertul in 9sec.Eu zic ca se apropie cel mai mult de ideal,aproape ca-l atinge.Masina a mare,intr-adevar,insa ca sa aiba stabilitate la o asemena putere este nevoie sa fie mai lata si mai mare si chiar un pic mai grea.Altfel isi ia zborul.Masinile de putere mare gen 5-600cp si greutate mica,ex sub 900kg,sunt ff periculoase din pct meu de vd.A existat grupa B mai demult la WRC cu asemenea masini si a fost desfiintata pt ca erau f multe accidente.

Hondarul 14-04-04 19:24

Audi Quattro avea 600 cp si era usoara dar era un pericol pt public.

Ghost 19-04-04 08:47

Ghost

Eu cred k mashina lui edi este nu chiar ideeala dar oricum o masina care este facuta numai ptr liniutze...ptr k nu cred k sar baga cineva cu ea pe serpentine... :lol: :lol: (este vb de un ford sierra de 320 Hp)

GSi 19-04-04 10:47

Re: Masini de liniutze-Combinatia Greutate-Putere-Aderenta-T

Quote:

Originally Posted by \"viperu\"
Sunt sigur ca pe acest forum sunt destule persoane care stiu de ce o anume masina e buna la liniutza (legala bineinteles) de 400m sau de ce pierde la liniutza de 400m si castiga la cea de 1000m, si cu ocazia asta sper sa posteze opiniile lor deoarece cred ca dezvoltarea fenomenului de curse de masini (curse de orice fel) este ajutata foarte mult de impartasirea cunostintelor si a experientelor.

Hai ca incerc eu o lamurire in privinta asta. Cum ai spus si tu, raportul putere/greutate e foarte important pentru performantele masinii, insa nu spune totul. Cel mai important factor care intervine in ecuatie e rezistenta aerodinamica, care creste exponential cu viteza; practic, cu cat creste viteza, cu atat o parte si mai mare din puterea generata de motor e folosita doar pentru a invinge rezistenta aerodinamica, ramanand ca restul puterii sa accelereze masina. Daca am lua doua masini cu acelasi profil aerodinamic, una de 100CP si 1000Kg si una de 200CP si 2000Kg, pe distante scurte performantele vor fi asemanatoare, insa cu cat distanta si implicit viteza atinsa va fi mai mare, cu atat cea de 200CP si 2t va castiga mai mult. Chestia asta se intampla pentru ca avand aceeasi rezistenta aerodinamica puterea necesara invingerii ei va fi aceeasi, numai ca un 30CP de exemplu din 100CP inseamna de doua ori mai mult decat 30CP din 200CP ;).
Bineinteles ca intervin multi alti factori, aderenta, suspensiile (cat mai rigide pentru masinile cu tractiune fata si mai moi pe spate pentru cele cu tractiune spate), rapoartele cutiei de viteze, curba de cuplu a motorului (pentru ca se da doar valoarea maxima, insa un motor trebuie sa ofere performante cat mai apropiate de valoarea maxima pe o plaja cat mai mare de turatii - de asta un motor mai mare e mai performant decat unul mai mic la aceeasi putere maxima declarata) etc.

MicDaRAu 10-05-04 20:13

daca dublezi greutatea unei masini vei avea nevoie de o putere de 4 ori mai mare decat inaintea pt a avea aceleasi performante
bine aici mai intervin si alti facori ambreaj, cutie etc.
mai bine te concentrezi cum sa scapi de greutate decat cum sa cresti puterea(e mai usor); cand pleci la alergat scoti bancheta din spate, lasi sunetu in garaj(subwofrul),pui benzina putina etc....
asta nu inseamna ca nu trebui sa umbli la motor

Hondarul 10-05-04 21:22

Fratzilor, SLR are raportul 2 kg pentru fiecare calutz de sub capota... Deci faa este simpla: putere mare, greutate mica, si cu asta basta.

GSi 11-05-04 16:56

Quote:

Originally Posted by \"MicDaRAu\"
daca dublezi greutatea unei masini vei avea nevoie de o putere de 4 ori mai mare decat inaintea pt a avea aceleasi performante

Te contrazic aici, pai daca ar fi asa inseamna ca de exemplu un Daewoo Tico 0.75t 40CP se comporta aproximativ la fel ca un BMW 523 1.55t 170CP (LOL @ indianu). Variatia e liniara, exact cum am explicat in postul anterior.

BogdanCMS 14-05-04 12:57

lol...Gsi ma bag eu cu Indianu cu Tico,ce zici ma tzine?? :lol: :lol:
Si inca ceva:Tico are 48cp,nu 40,nu 38,nu 45!!!!!!!!!!48!!!!!! :D
Iar greutatea este...stai sa ma uit ca am talonu' la mine...aha...\"Greutatea proprie 655kg\"

GSi 14-05-04 13:05

Oooo, pai in cazul asta il spulberi pe Indianu :D .. io credeam ca are 750Kg si 40Cp Tico.

BogdanCMS 14-05-04 13:50

Hehe,nu rade,vreau sa-ti spun ca multi au ramas cu buza umflata pe la stopuri cand au vazut ce poate bondarul,printre care si masini cu pretentii,gen Octavia Tdi 90cp :lol: Un motor de R 5 turbo pe ea si rupe multe masini cu shtaif,zic eu. :P

n0namee 15-05-04 21:36

hmmm ... bun ... ideala e sa fie cat mai usoara cu putere cat mai mare ... da ce te faci ca la o anumita viteza decoleaza? am vazut masini de F 1 decoland ...

aicad 16-05-04 13:39

deci ma bag si eu in seama asa un pic offtopic:

de cand GREUTATEA ( fortza G ) se masoara in Kg? G=m*g [G]=N (Newton)
si nu cumva e vorba de masa aici ? raport masa/putere ?
poate gresesc totusi

Hondarul 16-05-04 21:05

Bah Aicade, de la o vreme esti prea filozof... Nu mai despica firul in 3...

aicad 16-05-04 23:05

Hondare! Nu cred ca am despicat nimic atat timp cat am avut dreptate! Si in plus tot ce vorbeste domnu` care a deschis topicu e atat de general si are si mici greseli de care nu m-am luat, incat pe mine sincer nu m-a convins ca stie prea multe despre pregatirea unei masini pentru curse de 400m. IN fine nu contest cunostintele lui si am sa consider ca nu a avut chef sa scrie cum trebuie.

respect 2 the 2ners

Insanity 30-05-04 23:56

Re:

Quote:

Originally Posted by \"GSi\"
Quote:

Originally Posted by \"MicDaRAu\"

Te contrazic aici, pai daca ar fi asa inseamna ca de exemplu un Daewoo Tico 0.75t 40CP se comporta aproximativ la fel ca un BMW 523 1.55t 170CP (LOL @ indianu). Variatia e liniara, exact cum am explicat in postul anterior.

De ce ai tu impresia ca este liniara variata 0.75t 40CP -- 1.55t 170CP...
Tipule tu ai probleme la matematica grave daca 1.55t este aproximativ dublul lui 0.75t, 170CP inseamna de 4 ori si un pic 40 de cai. Daca spuneai 80 de cai te intelegeam dar asa, imi lasi impresia ca ai chiulit f mult de la matematica si ai trecut cu spaga.. Pune mana pe carte baiatule :D :D
:peace:

GSi 31-05-04 00:49

Subliniaza ce cuvinte n-ai inteles din mesajul meu si o sa ti le explic detaliat. Sau poate intelegi cuvintele separat dar nu pricepi sensul frazelor mai lungi de 5 cuvinte?

Hondarul 31-05-04 09:18

Daca s-ar afla in fata lui GSI Insanity asta, nu ar mai zice \"baiatule\"...

:hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

EvLSant0S 31-05-04 09:37

:boxing: :P :P :P insanity vrei o poza cu gsi? :)

BogdanCMS 31-05-04 13:41

Insanity tata, pune mana si CITESTE BINE DE TOT inainte sa postezi tampenii, cu tot respectul. Deci sa-ti mai explic eu daca n-ai inteles...Iti explic ca pe o carte de poveste, poate intelegi asha...Cica se face ca era odata un mosh si o baba..aaa..nu asta...stai...aaa....da...cica se facea ca era odata un topic pe nume \"Masini de liniute Combinatia bla bla bla\" facute de un maaaaree viteaz la volan care dorea sa stie muuuulte lucruri depre masini..asa...si ...la un mom dat....un alt mare cavaler...pe nume MicDaRau spune asa:
Quote:

la care un maaaaaree voievod pe nume Gsi il contrazice cu maaaareee intelepciune si ii spune
Quote:

deci dublu greutate--de 4 ori putere,variatie liniara,get it????Good. Si-am incalecat pe-o sha de motor, si v-am spus povestea asha, la 300km/h....See ya!

Zyx 31-05-04 13:53

Opel Speedster 2.0T - 200cp din care se mai pot scoate mai multi cai... cu o greutate... mica - nu mai stiu exact dar parca este pe undeva pe la 800kg.

Insanity 31-05-04 20:51

Re:

Quote:

Originally Posted by \"GSi\"
Subliniaza ce cuvinte n-ai inteles din mesajul meu si o sa ti le explic detaliat. Sau poate intelegi cuvintele separat dar nu pricepi sensul frazelor mai lungi de 5 cuvinte?

Acum am obs ca am am gresit si tu ai aceeasi parere ca mine.. acum am inteles la ce te refereai cand ziceai variatie liniara.. ca nu mi se parea liniara delok :peace:
Hondare abtine-te te rog nu poti sa porti o discutie cu un tip daca e mai mare decat tine? Nu poti sa ai o opinie diferita? Du-te la un psiholog... Not all big buys are bad boys...
:peace:

Hondarul 31-05-04 21:31

Discutie cu jigniri ??? Poti, cum sa nu... Hai nu sari prea rau ca nu am zis nimic despre tine. Doar ziceam ca nu e bine sa vorbesti despre cineva pe care nu-l sti. Nu mai sari nene !!! Vorbim si noi... :lol:

Insanity 02-06-04 21:19

Ok hooooooo nu mai sar :wink: promit dar nu te mai lua de viata mea ca nici tu nu esti avocatul lui :lol:
:peace: :peace: :peace:

Hondarul 03-06-04 11:52

Gata sefu' !!!!!! :lol:

CT-87-ADY 19-07-04 11:06

Certuri

:lol: :lol: :lol:
Oare exista Topic unde sa nu ne certam???

BogdanCMS 19-07-04 13:21

N-ash crede...mai greu... :wink:

Insanity 20-07-04 02:57

Guilty!
:)

machete13 21-08-04 17:59

Nu a mentionat nimeni de faptul ca la liniute trebuie propulsie si nu tractiune cum sunt 80% din masini.

BogdanCMS 21-08-04 18:55

Re:

Quote:

Originally Posted by \"machete13\"
Nu a mentionat nimeni de faptul ca la liniute trebuie propulsie si nu tractiune cum sunt 80% din masini.

Nu inteleg ce ai vrut sa spui...vrei sa spui tractiune spate si fata nu? Ca o masina e PROPULSATA de un anumit motor si poate avea TRACTIUNE fata sau spate...

CT-87-ADY 24-08-04 10:20

Cred k s-a referit la propulsie--- k l-a avion! Nuh?

costa 25-08-04 23:16

.

:idea: :idea: :idea:
propulsie = puntea motoare spate

tractiune = puntea motoare fata

RoSonic 25-08-04 23:34

Re: .

Quote:

Originally Posted by \"costa\"
:idea: :idea: :idea:
propulsie = puntea motoare spate

tractiune = puntea motoare fata

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sper ca ce-ai scris e fost o gluma.... si nu ai vorbit serios..... :roll: :roll: ca daca ai vorbit serios nu pot decat sa-ti citez din Parazitii \"CITESTE-O CARTE\"..... eventual DEX-ul... (sa explic DEX= Dictionar Explicativ )

BogdanCMS 25-08-04 23:43

Costa..aberezi rau de tot...subscriu la sfatul lui Rosonic: CITESTE!!! :shock: :? Eu in locul tau ash sterge ce ai scris tu acolo sa nu ma fac de ras...

COObra 26-08-04 08:05

adika io am propalshan?
ai em propulseiting in mai bemve mwahahahhahahaa
o sa-i zicem shfortza de impingere. la dacie e de tragere. sa vezi ce futai iese :lol:

mara 26-08-04 10:29

La Dacia cind cumperi un papuc te intreaba:cu tractiune ,cu propulsie sau 4x4,si asta nu oral,asa scrie!

BogdanCMS 26-08-04 15:17

Pai cam atat ii duce capul...
:arrow:

Definitii:

SYLLABICATION: trac·tion
PRONUNCIATION: trkshn
NOUN: 1a. The act of drawing or pulling, especially the drawing of a vehicle or load over a surface by motor power. b. The condition of being drawn or pulled. 2. Pulling power, as of a draft animal or engine. 3. Adhesive friction, as of a wheel on a track or a tire on a road.

Trac´tion
Noun 1. traction - the friction between a body and the surface on which it moves (as between an automobile tire and the road)
adhesive friction, grip
auto, automobile, car, motorcar, machine - 4-wheeled motor vehicle; usually propelled by an internal combustion engine; \"he needs a car to get to work\"

pro·pul·sion Listen: [ pr-plshn ]
n.

The process of driving or propelling.
A driving or propelling force.

Pro`pul´sion
Noun 1. propulsion - a propelling force
force
- (physics) the influence that produces a change in a physical quantity; \"force equals mass times acceleration\"

...Ca sa nu mai existe dubii... :?

RoSonic 26-08-04 15:30

si in ro...:

PROPÚLSIE, propulsii, s.f. Forţă care se exercită asupra unui obiect (de obicei asupra unui vehicul), provocând înaintarea lui. ♦ Sistem tehnic prin care se realizează propulsarea unui vehicul.

TRACŢIÚN//E ~i f. 1) Deplasare a unui vehicul prin aplicarea unei forţe (animale sau mecanice). 2) Forţă care provoacă deplasarea unui vehicul. [G.-D. tracţiunii; Sil. -ţi-u-] /<fr. traction

CT-87-ADY 26-08-04 17:10

Deci pana la urma... propulsia e cum am zis eu... K la avioane nu...?
:?

BogdanCMS 26-08-04 23:51

Offf...Da, si la avioane, si la mashini, si la motoare, pana si la biciclete(tu esti propulsorul) e la fel...tb sa propulseze ceva vehicolul, indiferent cum o face...Ce-o fi asha greu?

All times are GMT +2. The time now is 09:27.

- Copyright 2026 4Tuning