Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Tuning - reducere greutate (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/7492-tuning-reducere-greutate.html)

arunescu 23-08-05 21:34

Tuning - reducere greutate

performanta este data de foi factori: putere si greutate

doar ce-am intrat si eu pe forumul asta si am constatat uimit ca nu exista topic legat de reducerea greutatii

pe langa acceleratia imbunatatita, kilogramele in minus scurteaza distantele de franare si inbunatatesc manevrabilitatea masinii

e moca sa renuntati la: bancheta spate, roata rezerva, scule, cric, lichid parbriz, boxe, chiar si motorasele de la geamurile electrice. desigur va trebui sa umblati ca mine tot timpul cu un sfert de rezervor dar asta nu cred ca e o problema la preturile carburantilor din Ro

mai serios: capota din fibra de carbon, parbriz si geamuri din plastic si jante din aliaj usor

ati facut ceva in privinta asta?

PS: rog oamenii grasi sa se abtina de la postat :twisted:

X-TaZzY 25-08-05 00:51

...

ai dreptate cu reducerea greutatzii .. dar nu cred ca unii oameni ar renuntza la geamurile electrice doar ca sa fie mashina mai manevrabila in unele situatzii ... poate doar pt. o mashina pe care ai folosi`o pt. curse ai face asha ceva ... dar nu shi mashina tunata cu care te duci la servici ... ;)

oricum ... o idee buna pt. un topic nou ... ;)

Marinica 14-11-05 21:37

trebuie sa stii si de unde sa iei.... masina ideala tre' sa fie usoara dar si o proportie 50/50 ar fi indicata :twisted:

mikkai 16-11-05 03:02

hehehhe asta nu e underground frate... la noi masinile nu sunt avioane ca in alte parti ca sa apeleze la metode de reducere a greutatii pt manevrabilitate.

200SX 21-02-06 23:33

bara fatza spate, ce e dedesupt ma refer la partile alea grele metalice, si eventual inlocuirea cu niste prinderi de aluminiu pt spoiler.. daca sunt necesare

gemauri sticla cu plastic

capotza carbon , aripi,

rotile care invart curele de la servodirectie aer conditionat , inlocuite cu roti din aluminiu

scapat de abs aer servodirectie....... si alte optiuni

scoatrea de pe masina a insonorizantului

pana acuma masina arta normal cu exceptia geamurilor, dar si acolo daca sunt facute calumea o sa se vada bine

apoi se poate duce si la mai
extrem fetze de usi mecanisme geamuri
bord
tapiterie + restul de scaune

baia de ulei inlocuita cu una din aluminiu

si se poate merge si mai departe, totul depinde de punctul in care vrei sa ajungi si cati bani aloci pentru asta

demin2609 03-05-06 21:21

Tuning - reducere greutate

la noi in romania asa ceva nu se practica.. omu nostru nu are bani ca sa tina 3 masini in garaj.. una 4x4, o limuzina si o supersport.. din acest punct de vedere noi suntem deficitari.. nici un romin nu-si scoate apa de la stergatoare ca sa cistige cit?? 0.002% performanta? hai sa fim seriosi...

Kooks_Tigra 08-05-06 21:20

Re: Tuning - reducere greutate

Bai tatae ai dreptate de reducerea greutati dar nu uita ka iti trebuie si o mica herghelie sub tine sa simti usurarea asta.si dupa nu uita ka daka usurez masina iti trubuie:niste suspensi si niste telescoape sa muste din pamant si sa fii mai sigur o bara duomi.eu am renuntat la roata de rezerva si la bancheta(akuma am puso la lok) am castigat 0.8 sec la 0-100 km.

MaTzA 09-05-06 16:38

Quote:

Originally Posted by Kooks_Tigra
Bai tatae ai dreptate de reducerea greutati dar nu uita ka iti trebuie si o mica herghelie sub tine sa simti usurarea asta.si dupa nu uita ka daka usurez masina iti trubuie:niste suspensi si niste telescoape sa muste din pamant si sa fii mai sigur o bara duomi.eu am renuntat la roata de rezerva si la bancheta(akuma am puso la lok) am castigat 0.8 sec la 0-100 km.

pai ce masina ai???

Kooks_Tigra 15-05-06 19:07

am o tigra 1400 16 v cu cip evacuare si aspiratie directa cu un filtru in carbon BMC;) ;) ;)

MaTzA 15-05-06 19:14

da...normal...o zice si nick-ul...nu am fost atent...my bad...oricum sa o alergi sanatos

andreiuuu 24-07-06 15:52

Acu m am inregistrat si eu dupa ce am citit tot ce scrieti voi ... lucr foarte interesante. Sunt cam obsedat de masini vad masini peste tot si m am gandit la reducerea greutatii pe o masina. Si o mica nelamurire de ce daca scoti greutatea de la masina nu mai e stabila in curbe :???: ...? adica ma gandesc ca acea greutate nu trage mereu jos si se duce in sensu opus unde iei curba .. Eu zic ca trage masina in cealalta parte cand iei curba si cu atat mai bine sa ai o masina mai usoara. Daca ti faci masina mai usoara accelerezi mai repede e mai stabila prinde mai mult consuma mai putin ...(bacheta spate out roata rezerva scule cric stingator lichid parbriz rezervor la sfert capota din carbon jeti mai mici si usoare spitate scaune fata sport preshuri usoare bari fata spate din fibra de sticla sau carbon cine are bani, motorase de geamuri electrice macar alea dupa spate ;) )

MaTzA 26-07-06 19:52

Quote:

Originally Posted by andreiuuu
Si o mica nelamurire de ce daca scoti greutatea de la masina nu mai e stabila in curbe :???: ...? adica ma gandesc ca acea greutate nu trage mereu jos si se duce in sensu opus unde iei curba .. Eu zic ca trage masina in cealalta parte cand iei curba si cu atat mai bine sa ai o masina mai usoara.

din cate stiu eu nu devine instabila...dar dk totusi se intampla mai micsorezi presiunea din pneuri ca sa calce mau mult si sa ai aderenta ...si ai rezolvat...dk gresesc undeva rog sa fiu corectat

The Professor 26-07-06 20:03

Cele mai la indemana metode ar fi sa ai maxim 15 litri de benzina, daca ai tupeu sa renunti la roata de rezerva ,daca mergi mai mult singur sa scoti bancheta din spate! Ar mai fi sa renunti la toba intermediara care are 2,3 kg si sa tii cura de slabire non-stop:D. O solutie mai scumpa ar fi si folosirea unor jante foarte usoare! Toate acestea sunt nule daca tu nu iti cunosti masina daca nu stii sa schimbi vitezele cand trebuie!

cipri4n 26-07-06 20:03

e o treaba si cu usurarea greutatii....am citit undeva ca 100 kg in minus inseamna 1 sec in minus la timpul 0-100....o fi corect...n`o fi...nuj...oricum masura aceasta nu`si are rostul pe o masina cu care mergi zilnic...parerea mea...

fuzzy 02-08-06 14:18

Quote:

Originally Posted by arunescu
e moca sa renuntati la: bancheta spate, roata rezerva, scule, cric, lichid parbriz, boxe, chiar si motorasele de la geamurile electrice. desigur va trebui sa umblati ca mine tot timpul cu un sfert de rezervor dar asta nu cred ca e o problema la preturile carburantilor din Ro

da, e moca... dar ia mergi u la un gratar fara gratarel, fara carne de mici si carnaciori, fara bagaje, fara prieteni, fara boxe si casetofon si spune-mi cat de mult te-ai distrat la grataru' ala?
nu te iau la misto dar serios acuma sunt unele lucruri fara de care este cam nasol sa mergi... daca doamne-fereste ai o pana si nu ai roata de rezerva ce faci? cati bani dai ca sa fii tractat pana la cel mai apropiat service sau cea mai apropiata vulcanizare?
ce vreau eu sa evidentiez este faptul ca: u ai dreptate si faci masina mai usoara fara cheltuieli suplimentare dar acele chestii care ingreuneaza masina de multe ori te ajuta infinit de mult.... cricul, sculele, etc....

andreiuuu 02-08-06 16:35

Quote:

Originally Posted by fuzzy
da, e moca... dar ia mergi u la un gratar fara gratarel, fara carne de mici si carnaciori, fara bagaje, fara prieteni, fara boxe si casetofon si spune-mi cat de mult te-ai distrat la grataru' ala?
nu te iau la misto dar serios acuma sunt unele lucruri fara de care este cam nasol sa mergi... daca doamne-fereste ai o pana si nu ai roata de rezerva ce faci? cati bani dai ca sa fii tractat pana la cel mai apropiat service sau cea mai apropiata vulcanizare?
ce vreau eu sa evidentiez este faptul ca: u ai dreptate si faci masina mai usoara fara cheltuieli suplimentare dar acele chestii care ingreuneaza masina de multe ori te ajuta infinit de mult.... cricul, sculele, etc....

Pai da ma nene da tu cate drumuri faci in afara orasului, daca ai pana, iei frumos taxiu 40 50 mii si te duci la garaj sau acas si ti iei roata si sculele. Tata are masina de 4 ani si nu a facut o pana da cata motorina economisea daca o dadea jos... roata si sculele. Mai sunt unele lucruri de facut: poti sa ti iei o roata de rezerva mai usoara... si un exctinctor mai mic. (am vazut odata o roata subtire si micuta neagra asa).

fuzzy 03-08-06 18:51

Quote:

Pai da ma nene da tu cate drumuri faci in afara orasului, daca ai pana, iei frumos taxiu 40 50 mii si te duci la garaj sau acas si ti iei roata si sculele. Tata are masina de 4 ani si nu a facut o pana da cata motorina economisea daca o dadea jos... roata si sculele. Mai sunt unele lucruri de facut: poti sa ti iei o roata de rezerva mai usoara... si un exctinctor mai mic. (am vazut odata o roata subtire si micuta neagra asa).

poate nu ai citit bine: eu nu am zis ca nu are dreptate, doar ca nu este indicat sa "SCOTZI" roata de rezerva si sculele, dar este si asta o posibilitate...roata mai mica, scule din aliaj usor, etc.... dar eu am spus doar ca este indicat sa lasi acest gen de obiecte in masina.... si faza cu taxiul ia zimi tu cat dai din baneasa pana in bucuresti la un taxi??? nu prea cred ca dai doar 40.000-50.000 lei pe taxi.....dar mai gandeshte si u mai bine inainte sa raspunzi...plz...

andreiuuu 03-08-06 19:17

Quote:

Originally Posted by fuzzy
poate nu ai citit bine: eu nu am zis ca nu are dreptate, doar ca nu este indicat sa "SCOTZI" roata de rezerva si sculele, dar este si asta o posibilitate...roata mai mica, scule din aliaj usor, etc.... dar eu am spus doar ca este indicat sa lasi acest gen de obiecte in masina.... si faza cu taxiul ia zimi tu cat dai din baneasa pana in bucuresti la un taxi??? nu prea cred ca dai doar 40.000-50.000 lei pe taxi.....dar mai gandeshte si u mai bine inainte sa raspunzi...plz...

:D mdaa... daca e faci si tu o plimbarica mica ;) d cate ori ai avut pana... daca gandesti pozitiv nu faci pana:rolleyes2 . poti sa ti iei cauciuc runflat si te duci direct la mare si inapoi cum are bmw 3 ala break el nu e dotat din fabrica cu roata de rezerva de ce oare. va pup

fuzzy 03-08-06 21:04

Quote:

daca gandesti pozitiv nu faci pana

uau...... cand ai scris asta te rugai la vreun zeu al penelor?????

sortex 27-10-06 13:52

poti scoate mecanismu de ridicare a geamurilor din spate si sa le blochezi.....am vazut la cineva(pe dacie:)) )....mai ales daca mergi singur merge faza..

sebaaa 27-10-06 22:32

ce spune aici cel kre a inceput topicul este valabil fara doar si poate pt masinile kre le folosesti doar la show, eventual aduse pe o platforma..
sunt oameni kre isi permit sa aiba o masina doar pt LR(legal racing la noi) si sa o duca acolo pe o platforma..fac cateva liniute cu ea si aia e
dar in rest.n-are nici un rost
renunti la confortul tau..asta de la treaba cu geamurile, bancheta din spate, servo-directia , fetele de usi etc.. si la "peace of mind" ...adik linistea aia sufleteasca -k ai roata de rezerva si scule, si daca faci pana poti sa o schimbi..
daca ai scos roata de rezerva ce ai facut?..iei suta cu 0,5 sec mai rpd(intr-un caz bun) si de cate ori ii dai tu suta intr-o sapt sa zicem..doar nu faci o liniuta la fiecare semafor,nu?
fara scule..la fel e..nu prea trage lumea pe dreapta sa iti imprumute scule..mai rar..si poate nu trece lume cu masina in mom ala pe unde faci tu pana si tot aia e..
si n-are rost..
cu faza cu benzina la fel..risti sa ramai fara benzina..si in ce tara de saraci si chitrosi traim..nu iti da nimeni benzina pe moka
si tooot asa
n-are rost la o masina de zi cu zi , si nici macar la una de weekend sa zicem(k alea ar trebui sa fie pt relaxare ..etc) sa scoti roata de rezerva..
daca ai run flat..e altceva..dar au si cauciucurile alea o limita.dar..sa zicem..
pana si masinile de raliu au o roata de rezerva si scule in spate
chiar am vazut la tv sport pe colin mcrae parca..sau altu cu ford cum isi repara masina pe marginea drumului..
la f1&altele pe circuit e complet altceva..acolo merge ce ai zis tu..in rest ..nu
nu se merita..pur si simplu..eu n-as face asta

DACIA-Wrc 05-11-06 12:32

sa rectificam masinile din raliul nostru nu au o roata de rezerva ci au cate 2 fiecare echipaj + scule
poi daca ii s-o luam asa...putem da jos si usile si lipim o placa de tabla subtise in spate de jos pana sus...si uite cum iar am economisit ceva greutate
putem da jos si spoilerele
si farurile
si capota la o adica...
putem da jos si aripile si rotile din spate...si unde ajungem?
haaaa?
sa-mi zica unu care si-o dat jos panourile de usi, geamurile electrice, bancheta din spate si roata de rezerva...o castigat 200 de kile?
ha?
nu va spun eu ca nu...doar ca arata masina mai chitroasa si mai kitch...
daca vrei masina usoara iti cumperi o vechitura, o duci, o itaresti, lasi numa 1 scaun si cam atat...si motor suspenste si numa bine
da n-are sens sa distrugi o bunatate de masina pentru 1 secunda la 100 km/h doar sa-l faci pe unu cu juma de masina la o linie
pererea mea...nu distruge-ti masinile pentru ca oricum sunt altii care au mult mai multi bani ca voi si oricand va toarna
sincer

turbojack 07-11-06 21:01

In primul post se spunea:
...e moca sa renuntati la: bancheta spate, roata rezerva, scule, cric, lichid parbriz, boxe, chiar si motorasele de la geamurile electrice. desigur va trebui sa umblati ca mine tot timpul cu un sfert de rezervor dar asta nu cred ca e o problema la preturile carburantilor din Ro

mai serios: capota din fibra de carbon, parbriz si geamuri din plastic si jante din aliaj usor...

Quote:

Originally Posted by andreiuuu (Post 506114)
....daca ai pana, iei frumos taxiu 40 50 mii si te duci la garaj sau acas si ti iei roata si sculele. Tata are masina de 4 ani si nu a facut o pana da cata motorina economisea daca o dadea jos... roata si sculele..

Dar ce te faci cind ai o pana undeva noaptea ,bezna,ploaie torentiala pe o strada uitata de lume?....

Quote:

Originally Posted by sortex (Post 600781)
poti scoate mecanismu de ridicare a geamurilor din spate si sa le blochezi.....am vazut la cineva(pe dacie:)) )....mai ales daca mergi singur merge faza..

Si cite miimi de secunda cistigi ,facind asta?.....

Quote:

Originally Posted by sebaaa (Post 601382)
...
n-are rost la o masina de zi cu zi , si nici macar la una de weekend sa zicem(k alea ar trebui sa fie pt relaxare ..etc) sa scoti roata de rezerva..
daca ai run flat..e altceva..dar au si cauciucurile alea o limita.dar..sa zicem..

Bine punctat.

Quote:

Originally Posted by DACIA-Wrc (Post 611284)
....
poi daca ii s-o luam asa...putem da jos si usile si lipim o placa de tabla subtise in spate de jos pana sus...si uite cum iar am economisit ceva greutate
putem da jos si spoilerele
si farurile
si capota la o adica...
putem da jos si aripile si rotile din spate...si unde ajungem?
haaaa?
....
nu va spun eu ca nu...doar ca arata masina mai chitroasa si mai kitch...
daca vrei masina usoara iti cumperi o vechitura, o duci, o itaresti, lasi numa 1 scaun si cam atat...si motor suspenste si numa bine....
da n-are sens sa distrugi o bunatate de masina pentru 1 secunda la 100 km/h doar sa-l faci pe unu cu juma de masina la o linie...

Daca faci caroserie de aluminiu sau fibra carbon ar fi altceva.1 secunda este exagerat de mult facind acele artificii.
Si daca ne uitam la titlul thred-ului era vorba despre TUNING.Scosul rotii de rezerva nu prea este tuning.;)

Nautilus 07-11-06 22:28

Cu tot regretul, habar n-aveti... vad castiguri de 0,5, 0,8, 1 secunda... usurand masina cu cateva accesorii "inutile" gen roata de rezerva, 20 de litri de benzina in minus, trusa de scule.. aveti idee cat de greu se castiga si o zecime de secunda la timpul 0-100? a vazut cineva care e diferenta de putere intre 2 modele asemanatoare, cand unul face suta in 6 sec si altul in 5,5?

Quote:

Originally Posted by 200SX (Post 317332)
rotile care invart curele de la servodirectie aer conditionat , inlocuite cu roti din aluminiu

Asta e o idee - se spune ca inlocuirea fuliilor ajuta motorul sa urce mult mai usor in ture, mai ales la peste 5000 rpm, dar mi se pare cam exagerata - cat poate fi diferenta de greutate? ce avantaj ai daca in loc de 3 fulii x 150g ai 3 x 100g? in comparatie cu greutatea vilbrochenului sau pistoanelor e minora. Ar trebui experimentat, pentru cine are vreo 300 EUR si nu stie ce sa faca cu ei :D

~Nautilus

sortex 07-11-06 23:40

deci daca nu cumva ai dragster de 2-3000 de cp:)))) nu prea conteaza 10-15 kg in plus nici nu prea mai are rost sa iti usurezi masina proprie sau de la firma sau cu care faci cumparaturile de ce? ca sa te intreci cu vecinu mitica pan la piata sau de ce?:))

Nautilus 09-11-06 19:43

Uite ce spune un tip despre fuliile usurate:

Quote:

[Crank, alternator, and p.s. pulleys--lightened, NOT undersized]

2001 Impreza RS:

--------------

I must admit that I can't feel a difference if I floor out every gear. When I do notice it is when cruising in any gear and I push the pedal to the floor which equates to better response and pull; however, I can say that in 4th gear my tach and speedo rise at the same rate. I'm not sure if it always did it and I just now noticed, but it does.

Overall, I am satisfied with the porformance. It wasn't like I was bolting on a s/c or a turbo. It is the culmination of all those little things that make a difference in the end.

-------------

Now, this may seem weird, but my steering feels slightly lighter. It is most likely just in my melon though
~Nautilus

turbojack 09-11-06 23:40

Quote:

Originally Posted by Nautilus (Post 614164)
..... - se spune ca inlocuirea fuliilor ajuta motorul sa urce mult mai usor in ture, mai ales la peste 5000 rpm, dar mi se pare cam exagerata - cat poate fi diferenta de greutate? ce avantaj ai daca in loc de 3 fulii x 150g ai 3 x 100g? ....

Este mai degraba vorba de forte inertiale diminuate decit de greutatea in sine,care asociate cu o volanta lejerizata poate da rezultate notabile.

Alex_cristocea 15-11-06 09:56

parerea mea este ca daca se doreste usurarea unei masini trebuie dat jos de pe ea cel putin 150 - 200 kg ca sa fie diferneta de performanta.O bancheta si o roata de rezerva pot avea impreuna cam 30 kg sa zicem si avand in vedere ca la 100kg se castiga o diferenta in cp echivalenta cu 30-50 cp(cel putin asa se zice, nu stiu pe nimeni care sa fi probat asta), nu este mare chestie.Iar la o masina sport sa mergi cu 15 L in rezervor .....nu vad logica.adica usurezi masina sa o faci pt liniute si faci doua liniute si mai mergi 5 km si trebuie sa realimentezi.

Nautilus 16-11-06 09:00

Usurarea cu 100kg sau chiar si cu 50kg ajuta, dar nu castigi o secunda!

Problema este de a usura masina in mod echilibrat, sa nu fie o diferenta prea mare intre masele de pe punti. Asta nu se poate face decat daca poti cantari masa pe fiecare roata in parte, si sa elimini ceea ce nu-i necesar - poti sa jupoi masina pana cand raman 4 roti, un motor, un scaun si un volan, dar mai trebuie sa si stea pe sosea. La o masina care mai e si daily-driver, mai bine o lasi asa cum e

~Nautilus

SirNenea 16-11-06 14:23

Quote:

Originally Posted by Alex_cristocea (Post 623272)
avand in vedere ca la 100kg se castiga o diferenta in cp echivalenta cu 30-50 cp(cel putin asa se zice, nu stiu pe nimeni care sa fi probat asta), nu este mare chestie

pai inseamna ca daca renunt la vreo 150-200 kg imi dublez aproape puterea la nova mea??? marfa o sa am si eu vreo120-140 de caluti :peace:
glumeam e imposibil asa ceva

Alex_cristocea 17-11-06 09:52

oricum daca dai jos cam 200kg de pe ea o sa fuga ca si cum i-ai pune un motor de cam 100cp.Ideea e ca daca ai nova o sa te coste mai putin motorul de 100cp decat sa dai jos 200kg.si sti ca englezi au o vorba "there is no replacement for displacement".:)

Nautilus 23-11-06 13:11

Quote:

Originally Posted by turbojack (Post 616834)
Este mai degraba vorba de forte inertiale diminuate decit de greutatea in sine,care asociate cu o volanta lejerizata poate da rezultate notabile.

1. la 1.8T volanta e din 2 bucati (ca un disc urias de ambreiaj :D ) si nu prea se poate usura, doar inlocui cu alta dintr-o bucata (adica $$$$ si pe riscul clientului)

2. am mai cautat pe net si diferenta de greutate la fulii e destul de marisoara, spre exemplu fulia mare, de pe vilbrochen, are 1589g si inlocuitoarea ei, de la Craven, 375g, dar daca lumea spune ca nu se simte diferenta... nici motorul nu e asa de turat ca un VTEC sau un M, ca sa se simta

~Nautilus

Nautilus 10-12-06 23:54

Raspunsul final in problema fuliilor usurate, de data asta un set de la Neuspeed (fulii pt vilbrochen, pompa de servodirectie si alternator, usurate si cu diametru mai mic pentru a reduce turatia pompei) care a fost testat pe un 1.8T:

Quote:

did back-to-back dyno runs before and after fitting the pulleys and there was no BHP gain at all, however things feel more responsive and sharper, probably due to the smaller pulleys spinning up quicker.
Concluzia: nu merita, mai ales la pretul la care sunt vandute. Cu 250-300 EUR se pot face lucruri mai importante la un motor.

~Nautilus

bakal 11-12-06 21:32

ideea ar fi ca daca iti faci o masina performanta, sa bata cam tot ce trage pe langa ea, cu toate ca ai usurat-o din caroserie, pastrand doar stictul necesar, singurele miimi de secunda se mai castiga din usurarea componentelor motorului si a transmisiei, dar aste costa bani multi, si o astfel de investitie nu e viabila decat daca scoti bani frumosi din masina, ori pe plaiurile noastre, mai greu.
da, acu' fiecare cu ale lui.

turbojack 14-12-06 00:49

[QUOTE=bakal;657220]....dar aste costa bani multi, si o astfel de investitie nu e viabila decat daca scoti bani frumosi din masina, ori pe plaiurile noastre, mai greu. ...QUOTE]

Daca nu esti un preparator de renume gen Brabus de exemplu,nu scoti nici macar investitia...:(

scorpio GL 14-12-06 08:37

pai pasiunea cere sacrificii...oricum sant rare masinile care au fost la cura...
sincer eu nu am vazut nici una la noi.

einstein1984 22-12-06 11:39

Fulii usurate=moment polar de inertie mai mic. Caii putere sunt tot aia, dar coeficientul de influenta a maselor in miscare de rotatie e mai mic. Adica masina poate accelera mai repede. Se simte cel mai bine in trepte mici (3 kilograme date jos de pe volant, acolo unde trebuie, echivaleaza cu 100 kg date jos de pe masina, dar asta in treapta 1).
Amanunte despre dinamica maselor in miscare de rotatie gasesti aici: http://www.pumaracing.co.uk/FLYWHEEL.htm

Nemilosu 31-12-06 07:35

daca umbli la volant tre sa umbli si la contragreutatile vilbrochen-ului, biele si pistoane.

topser 31-12-06 08:45

daca vrei sa o usurezi calumea ptr cursa
dai jos toate fetele de usi , toata mocheta , tot portbagaju golit , sa ramana doar scaunul soferului ...si ai castigat pe putin 40-50 kg...

andreiuuu 23-06-07 13:30

Eu zic sa facem o lista cu ce putem scoate din masina si cate kg ar avea fiecare .. eu am scos 50 kg din masina si prin inlocuiri de componente si se simte sa zic.. ieri mi a cazut ciorba de mancare de caini si am scos putin mocheta si am descoperit un bureti p acolo peste tot si am scos sa zic 3 4 kg..sau mai mult . Hai sa facem o lista plzzz mie mi e lene : )si dati copy paste la ultima lista ultimul post:-P

All times are GMT +2. The time now is 02:28.

- Copyright 2026 4Tuning