Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   SPL (Presiune Sonora) (https://forum.4tuning.ro/371-spl-presiune-sonora.html)
-   -   Insonorizare Portbagaj (https://forum.4tuning.ro/371-spl-presiune-sonora/60410-insonorizare-portbagaj.html)

Shokaliptiku 17-12-07 15:15

Insonorizare Portbagaj

salutare all !!!

ce material ma sfatuiti sa folosesc pt insonorozarea unui portbagaj de logan !?
pana acum am avut pe mana doar dinamat extreme ... si nu am cu cel compara !

pana acum mam gandit la 2 variante :

dynamat extreme trunk si STP Bimast Bomb !

ce parere aveti !? ce alte variante ar fi mai bune !?

multumesc anticipat !!!

bogdan2670 17-12-07 16:41

Re: Insonorizare Portbagaj

Quote:

Originally Posted by Shokaliptiku (Post 1250401)
salutare all !!!

ce material ma sfatuiti sa folosesc pt insonorozarea unui portbagaj de logan !?
pana acum am avut pe mana doar dinamat extreme ... si nu am cu cel compara !

pana acum mam gandit la 2 variante :

dynamat extreme trunk si STP Bimast Bomb !

ce parere aveti !? ce alte variante ar fi mai bune !?

multumesc anticipat !!!

Din punctul meu de vedere bomb este mult mai k decat dynamat9spun asta pt ca am folosit ambele) este un raport excelent pret calitate si in plus de asta si mai gros(4mm).Concluzie STP.

Shokaliptiku 18-12-07 16:37

multumesc frumos pt raspuns !!!
ceva poze cu STP Bomb aveti !?

bogdan2670 18-12-07 18:56

Quote:

Originally Posted by Shokaliptiku (Post 1252061)
multumesc frumos pt raspuns !!!
ceva poze cu STP Bomb aveti !?

Poze intra dincolo sti tu si vz ca este

Shokaliptiku 18-12-07 19:23

:P ... pe alea leam vazut deja !
ma gandeam la niste poze reale ... par kai zis ca aveai cateva la tine .. mam gandit ca ai facut cateva poze ! :D

alex MG ZR 160 18-12-07 22:53

2 Attachment(s)
uite 2 poze

Shokaliptiku 19-12-07 05:13

multam ... !!!

yoypokemon 31-01-08 16:50

o intrebare aiure,piele,lipita mai multe bucati una peste alta pana la o grosime de 1,2,3 cm este bun insonorizant?

dorin_st 31-01-08 17:54

Quote:

Originally Posted by yoypokemon (Post 1325794)
o intrebare aiure,piele,lipita mai multe bucati una peste alta pana la o grosime de 1,2,3 cm este bun insonorizant?

tu chiar vrei sa izolezi cu piele? naturala sau sintetica? oricum cea naturala e mai buna! cam cate straturi estimezi ca iti trebuiesc sa ajungi la 3 cm? cu ce le lipesti intre ele?

Lil' D 31-01-08 21:26

Quote:

Originally Posted by yoypokemon (Post 1325794)

Parerea mea este ca nu e un insonorizant bun, deoarece scopul insonorizarii este de a adauga masa panourilor.

Shokaliptiku 31-01-08 21:27

pielea ... naturala ori sintetica nu retine apa !?
eu nu cred cai o varianta deloc buna !

yoypokemon 31-01-08 22:05

da,pielea este naturala,de foarte mare calitate,o lipesc cu un lipic special pentru piele,iar numarul de straturi nu conteaza,ideea e daca este buna,daca merita....s-ar compara cu chestiile speciale pt asa ceva?

yoypokemon 31-01-08 22:07

Quote:

Originally Posted by dorin_st (Post 1325937)
tu chiar vrei sa izolezi cu piele? naturala sau sintetica? oricum cea naturala e mai buna! cam cate straturi estimezi ca iti trebuiesc sa ajungi la 3 cm? cu ce le lipesti intre ele?

cred ca la 3cm undeva la 7/10 straturi,:-??
pielea este naturala

Lil' D 31-01-08 23:22

Quote:

Originally Posted by yoypokemon (Post 1326505)
da,pielea este naturala,de foarte mare calitate,o lipesc cu un lipic special pentru piele,iar numarul de straturi nu conteaza,ideea e daca este buna,daca merita....s-ar compara cu chestiile speciale pt asa ceva?

Nu, dupa cum am spus, trebuie sa adaugi cat mai multa masa, dar la 3 cm deja devine impractic.

vpower16v 01-02-08 11:46

cred ca se uita un aspect ff important, rolul materialelor insonorizzante nu este numai de a ingreuna usa si de a crea o incinta, ele in compozitie si prin constructie transforma vibratiile in caldura, de aici a fost si discutia dintre dynamat,stp etc si aluband ...

TAZ 01-02-08 12:16

Quote:

Originally Posted by Lil' D (Post 1326400)
Parerea mea este ca nu e un insonorizant bun, deoarece scopul insonorizarii este de a adauga masa panourilor.

Nu asta e scopul insonorizarii! Daca ar fi fost asa inseamna ca plumbul este cel mai bun insonorizant :))

Daca pt tine nu sunt costurile mari pt piele se poate incerca si vezi daca esti multumit de rezultat. Neaparat sa ne spui si noua :D

Lil' D 01-02-08 13:43

Explica-mi atunci care e scopul ?

Rigidizare cu un material elastic nu faci deloc.

E putin aiurea ideea cu plumbul : cum il aplici pe usa ?

Pentru o anumita masa, un panou rezoneaza la o anumita frecventa. Ca sa scoti acea rezonanta din banda de lucru a unui difuzor, poti face 2 lucruri : reduci masa (creste frecventa de rezonanta) sau cresti masa (coboara frecventa de rezonanta).

Deci, tu cand insonorizezi ce faci ?

TAZ 01-02-08 14:04

Scopul insonorizarii nu este in niciun caz de a ingreuna masina, boxa, peretele, etc., ci de a rigidiza cat mai mult.
Cauta pe forum ca deja s-a discutat asta de nspe mii de ori si nu facem decat sa stricam topicu!
scuze de off-topic

Lil' D 01-02-08 14:22

:(

De ce insonorizantul nu este rigid ?

"Rigidizarea" de care vorbesti este un rezultat al cresterii masei (si implicit al inertiei). Masa mare = inertie mare = mai mult efort pentru a produce aceeasi miscare a panoului.
Tabla de pe usile mele a ramas tot flexibila chiar si dupa 3 staturi de insonorizat...

Scuze si eu de off-topic, dar sunt unele lucruri intelese gresit si nu imi place sa vad informatie gresita.

Gata, ma opresc aici.

vpower16v 01-02-08 16:26

lil'd stii ce rol are pasta brax ? de a rigidiza tabla si fata usii...din cate am vazut eu nu se dau 30kg de pasta ca sa ingreuneze tabla...1,2 straturi de cativa mm sunt suficiente ..este ff corect ce zici tu cu scaderea frecventei de rezonanta prin ingreunare dar nu asta este metoda principala de insonorizare si nici cea mai eficienta...ex: daca ai un kickbass de 16,5cm care poate sa coboaare bine pana la 25hz dar usa nu este suficient de rigida ,el nu va fi eficient pt ca va lucra ca in aer liber,cu toate ca usa are cateva straturi bune de insonorizant..

yoypokemon 01-02-08 21:03

sa revenim la 'piele'',avand in vedere ca nu ma custa nimic o sa incerc,din pct meu de vedere nu vad de ce nu ar face treaba ...si totusi la 2,3, cm are si ceva masa,nu?eu cred cu tarie ca face treaba buna...va spun imediat dupa ce le ''captusesc''

yoypokemon 01-02-08 21:05

Pacat ca nu a incercat nimeni pana acum....probabil din cauza pretului.ca sa o faci la o grosime de 3 cm iti trebuie aproximativ 8/mp

yoypokemon 01-02-08 21:13

Quote:

Originally Posted by Lil' D (Post 1328385)
Explica-mi atunci care e scopul ?

Rigidizare cu un material elastic nu faci deloc.

E putin aiurea ideea cu plumbul : cum il aplici pe usa ?

Pentru o anumita masa, un panou rezoneaza la o anumita frecventa. Ca sa scoti acea rezonanta din banda de lucru a unui difuzor, poti face 2 lucruri : reduci masa (creste frecventa de rezonanta) sau cresti masa (coboara frecventa de rezonanta).

Deci, tu cand insonorizezi ce faci ?

parerea mea de simplu amator in domeniu
cred ca si daca pui plumb tot va vibra,ideea e sa fie ceva care sa absoarba sunetele produse de vibrati sa nu ajunga in masina(e clar ca daca aplici ceva pe o portiera scad si vibratiile)ia prin piele (de vreo 3 cm grosime)nu as crede sa treaca sunetele produse de vibratii...ramane de vazut

TAZ 01-02-08 21:19

Asta e scopul antifonarii! Sa scada vibratiile nu sa ingreuneze portiera. Eu nu mai comentez cu greutatea ca stricam topicu.
Mai ales ca nu te costa nimic, INCEARCA! Eu cred ca rezultatele o sa fie bune si ca scapi de "greierasi" sau alte sunete nedorite.

yoypokemon 01-02-08 21:24

Quote:

Originally Posted by TAZ (Post 1329161)
Asta e scopul antifonarii! Sa scada vibratiile nu sa ingreuneze portiera. Eu nu mai comentez cu greutatea ca stricam topicu.
Mai ales ca nu te costa nimic, INCEARCA! Eu cred ca rezultatele o sa fie bune si ca scapi de "greierasi" sau alte sunete nedorite.

Ai dreptate...ce am de pierdut?O zi,poate nici atat...multi au zic ca va da rezultate deoarece prin piele trece foarte greu sunetul.Daca da rezultate izolez si podu cu piele:D:evil:

vpower16v 01-02-08 22:07

uite o idee daca tot vrei sa incerci,lipeste straturile de piele cu prenandez,ce vreau sa zic este sa gasesti un lipici care sa se intareasca dupa ce se usuca;impreuna cu pielea sa devina o masa compacta si rigida..prenandezul in 24 de ore se face tare ca piatra ...intelegi tu idea :)

yoypokemon 01-02-08 22:31

Quote:

Originally Posted by vpower16v (Post 1329232)
uite o idee daca tot vrei sa incerci,lipeste straturile de piele cu prenandez,ce vreau sa zic este sa gasesti un lipici care sa se intareasca dupa ce se usuca;impreuna cu pielea sa devina o masa compacta si rigida..prenandezul in 24 de ore se face tare ca piatra ...intelegi tu idea :)

da,se poate si cu prelandez..dar am un lipici special pentru piele...Loctite

xxdadixx 02-02-08 14:48

Crezi ca pielea aia lipita o sa-ti reziste tie la umiditatea din usa? Sunt sigur ca o sa-si traga apa ca un burete si o sa se dezlipeasca. Daca tot ai pielea aia de ce nu o vinzi sa-ti iei ceva caluemea?

yoypokemon 02-02-08 21:28

Quote:

Originally Posted by xxdadixx (Post 1330468)
Crezi ca pielea aia lipita o sa-ti reziste tie la umiditatea din usa? Sunt sigur ca o sa-si traga apa ca un burete si o sa se dezlipeasca. Daca tot ai pielea aia de ce nu o vinzi sa-ti iei ceva caluemea?

ma gande-am ca pielea e mai buna decat ''ceva calumea''

fuscobal 03-02-08 12:45

Pielea este un material ce se exista pe animale de milioane de ani si nu va fi nicioadata egalata de inventiile sintetice ale omului din ultimii ani cum ar fi Dynamat sau alte din astea. Ce a facut evolutia in atata amar de vreme cu greu poate cineva egala in cativa ani de studii si cercetari mai ales ca Dumnezeu e mult mai inteligent ca noi si noi suntem numai niste robotei care-i facem voia pe pamant. Acum, ca sa vorbim concret, piele sa fie ca de restul ne ocupam noi. Daca un strat de piele nativa are 2mm grosime sa zicem (3mm daca e curatata bine grasimea bovinei in cauza), din 10-15 straturi facem lejer 3 cm grosime de antifon eficient. Totusi...ideal ar fi daca poti sa iei pielea dupa animale de diferite varste pentru ca pe masura ce animalul imbatraneste pielea devinde mai densa si este cunoscut in acustica faptul ca cel mai bun insonorizant este un conglomerat sandwich din mai multe materiale de densitati si grosimi diferite (de ex. fibra/MDF/mastic bituminos sau piele1/piele2/piele3). Si mai ideal decat idealul anterior ar fi sa lasi spatii de aer intre straturile de piele dar asta ar fi cam greu, pielea fiind flexibila si nu rigida. Explicatia pe care am gasit-o eu mai demult pe net la un prof. de acustica de la Harvard sau MIT era ca densitatile astea diferite practic naucesc unda care vine inspre ele...adica sa zicem ca avem un difuzor de bas care trimite spre un plan unde cu frecvente intre 50 si 500Hz cu dispersie conica. Unda de 500Hz e bleaga ca are lungime de unda mai mica (68cm) si cand da de toate straturile alea de piele se atenueaza repede (probabil inre straturile 3 si 4 tinand seama de dispersie, unghi de incidenta, temperatura, umiditate si alte calcule pe care nu pot sa le dezvalui fiind secretul casei). La unda de 50Hz in schimb se nasoleste rau treaba ca are o lungime de unda de 6.8m si trebuie ditamai tancu s-o opreasca. Pentru eficienta maxima la asa frecventa trebuiesc probabil vreo 50-100 straturi de piele (10-20cm grosime efectiva) si printre straturile de piele trebuie pus ceva mastic bituminos sau pasta Brax dar ajungem la niste grosimi la care usa se suie peste scaunele ocupantilor masinii si nu e prea practic !

PS : Am auzit ca pielea luata de pe animal cat este inca in viata are proprietati mult mai bune. Nu stiu exact explicatia dar banuiesc ca pastreaza inca energia vietii animalului sacrificat si cumva la nivel molecular energia dintre moleculele de piele respinge si ea cumva undele. Am vazut pe net mai demult la niste boxe scumpe de casa cum punea unu piele din asta de bovina sau crocodil peste incinta de lemn si pe inelul tweeterului si se vedea din poze ca suna foarte bine boxele !

yoypokemon 03-02-08 14:17

Quote:

Originally Posted by fuscobal (Post 1332181)
Pielea este un material ce se exista pe animale de milioane de ani si nu va fi nicioadata egalata de inventiile sintetice ale omului din ultimii ani cum ar fi Dynamat sau alte din astea. Ce a facut evolutia in atata amar de vreme cu greu poate cineva egala in cativa ani de studii si cercetari mai ales ca Dumnezeu e mult mai inteligent ca noi si noi suntem numai niste robotei care-i facem voia pe pamant. Acum, ca sa vorbim concret, piele sa fie ca de restul ne ocupam noi. Daca un start de piele nativa are 2mm grosime sa zicem (3mm daca e curatata bine grasimea bovinei in cauza), din 10-15 straturi facem lejer 3 cm grosime de antifon eficient. Totusi...ideal ar fi daca poti sa iei pielea dupa animale de diferite varste pentru ca pe masura ce animalul imbatraneste pielea devinde mai densa si este cunoscut in acustica faptul ca cel mai bun insonorizant este un conglomerat sandwich din mai multe materiale de densitati si grosimi diferite (de ex. fibra/MDF/mastic bituminos sau piele1/piele2/piele3). Si mai ideal decat idealul anterior ar fi sa lasi spatii de aer intre straturile de piele dar asta ar fi cam greu, pielea fiind flexibila si nu rigida. Explicatia pe care am gasit-o eu mai demult pe net la un prof. de acustica de la Harvard sau MIT era ca densitatile astea diferite practic naucesc unda care vine inspre ele...adica sa zicem ca avem un difuzor de bas care trimite spre un plan unde cu frecvente intre 50 si 500Hz cu dispersie conica. Unda de 500Hz e bleaga ca are lungime de unda mai mica (68cm) si cand da de toate straturile alea de piele se atenueaza repede (probabil inre straturile 3 si 4 tinand seama de dispersie, unghi de incidenta, temperatura, umiditate si alte calcule pe care nu pot sa le dezvalui fiind secretul casei). La unda de 50Hz in schimb se nasoleste rau treaba ca are o lungime de unda de 6.8m si trebuie ditamai tancu s-o opreasca. Pentru eficienta maxima la asa frecventa trebuiesc probabil vreo 50-100 straturi de piele (10-20cm grosime efectiva) si printre straturile de piele trebuie pus ceva mastic bituminos sau pasta Brax dar ajungem la niste grosimi la care usa se suie peste scaunele ocupantilor masinii si nu e prea practic !

PS : Am auzit ca pielea luata de pe animal cat este inca in viata are proprietati mult mai bune. Nu stiu exact explicatia dar banuiesc ca pastreaza inca energia vietii animalului sacrificat si cumva la nivel molecular energia dintre moleculele de piele respinge si ea cumva undele. Am vazut pe net mai demult la niste boxe scumpe de casa cum punea unu piele din asta de bovina sau crocodil peste incinta de lemn si pe inelul tweeterului si se vedea din poze ca suna foarte bine boxele !

tind sa-ti dau dreptate...daca intre straturile de piele as pune niste burete (de vreo 2,5mm de o densitate mare,am acasa)ar fi mai bine?
Oare are ceva daca dupa fiecare strat de piele dau cu un strat de prelandez(ca sa nu ajunga apa la piele),strica cu ceva performantele?

vpower16v 03-02-08 14:55

Quote:

tu glumesti ??zi mi ca glumesti...se vede din poza ca suna bine boxele :):)?? daca nu as fi citit posturile tale de pe forum si nu as fi stiut ce realizari ai...zau ca te credeam..oricum :):) mi a p rins bine sa mai rad nitel..scuze de off topic.

Marinu 04-02-08 00:22

Quote:

Pielea este un material ce se exista pe animale de milioane de ani si nu va fi nicioadata egalata de inventiile sintetice ale omului din ultimii ani cum ar fi Dynamat sau alte din astea. Ce a facut evolutia in atata amar de vreme cu greu poate cineva egala in cativa ani de studii si cercetari mai ales ca Dumnezeu e mult mai inteligent ca noi si noi suntem numai niste robotei care-i facem voia pe pamant. Acum, ca sa vorbim concret, piele sa fie ca de restul ne ocupam noi. Daca un start de piele nativa are 2mm grosime sa zicem (3mm daca e curatata bine grasimea bovinei in cauza), din 10-15 straturi facem lejer 3 cm grosime de antifon eficient. Totusi...ideal ar fi daca poti sa iei pielea dupa animale de diferite varste pentru ca pe masura ce animalul imbatraneste pielea devinde mai densa si este cunoscut in acustica faptul ca cel mai bun insonorizant este un conglomerat sandwich din mai multe materiale de densitati si grosimi diferite (de ex. fibra/MDF/mastic bituminos sau piele1/piele2/piele3). Si mai ideal decat idealul anterior ar fi sa lasi spatii de aer intre straturile de piele dar asta ar fi cam greu, pielea fiind flexibila si nu rigida. Explicatia pe care am gasit-o eu mai demult pe net la un prof. de acustica de la Harvard sau MIT era ca densitatile astea diferite practic naucesc unda care vine inspre ele...adica sa zicem ca avem un difuzor de bas care trimite spre un plan unde cu frecvente intre 50 si 500Hz cu dispersie conica. Unda de 500Hz e bleaga ca are lungime de unda mai mica (68cm) si cand da de toate straturile alea de piele se atenueaza repede (probabil inre straturile 3 si 4 tinand seama de dispersie, unghi de incidenta, temperatura, umiditate si alte calcule pe care nu pot sa le dezvalui fiind secretul casei). La unda de 50Hz in schimb se nasoleste rau treaba ca are o lungime de unda de 6.8m si trebuie ditamai tancu s-o opreasca. Pentru eficienta maxima la asa frecventa trebuiesc probabil vreo 50-100 straturi de piele (10-20cm grosime efectiva) si printre straturile de piele trebuie pus ceva mastic bituminos sau pasta Brax dar ajungem la niste grosimi la care usa se suie peste scaunele ocupantilor masinii si nu e prea practic !

Sincer cu greu m-am abtinut si eu sa nu scriu aici, dar daca tot ai spart tu Gheata dezghetata, vreau sa spun si eu ca pt. es chiu pielea de pe curu babuinului e cea ma eficienta, pt. spl pielea de pe sarpele cu clopotei in coada :)), si ideal trebuie folosita in format Gogoasa nu Sandwic, intrucat se lasa la dospit si creste eficienta ;)

Marinu 04-02-08 00:33

Quote:

Originally Posted by Lil' D (Post 1328474)
:(

De ce insonorizantul nu este rigid ?

"Rigidizarea" de care vorbesti este un rezultat al cresterii masei (si implicit al inertiei). Masa mare = inertie mare = mai mult efort pentru a produce aceeasi miscare a panoului.
Tabla de pe usile mele a ramas tot flexibila chiar si dupa 3 staturi de insonorizat...

Scuze si eu de off-topic, dar sunt unele lucruri intelese gresit si nu imi place sa vad informatie gresita.

Gata, ma opresc aici.

Ceea ce spui tu este partial real.... , dar credema ca nu numai de masa este vorba ... nici pe departe, coeficientul de absorbtie si freqventa de rezonanta care mai departe se modifica in functie de intensitatea undelor de soc, sunt puncte cheie in reusita unei insonorizari cu raport masa / eficienta ridicat.

fuscobal 04-02-08 00:34

Nea Marin, hai sa nu facem gogosi din usile omului. Deci...straturi de burete fac numai bine intre alea de piele dar...neaparat grosimea sa fie cifra impara sau numar prim din motive lesne de inteles chiar si de catre neinitiati ! Este stiut ca unda este energie pura, deci nu are masa. Pielea este materie, deci are masa. Intrucat E=mc2, adica conversia masa-energie se face numai la viteza luminii, trebuie jonglat numai din numere prime pentru ca c = 3x10^8ms sa devina 344ms cat e viteza sunetului ! Asta n-am zis-o io ci unu ciufulit cu paru alb Einstein !

Marinu 04-02-08 00:50

Quote:

Originally Posted by fuscobal (Post 1333554)
Nea Marin, hai sa nu facem gogosi din usile omului. Deci...straturi de burete fac numai bine intre alea de piele dar...neaparat grosimea sa fie cifra impara sau numar prim din motive lesne de inteles chiar si de catre neinitiati ! Este stiut ca unda este energie pura, deci nu are masa. Pielea este materie, deci are masa. Intrucat E=mc2, adica conversia masa-energie se face numai la viteza luminii, trebuie jonglat numai din numere prime pentru ca c = 3x10^8ms sa devina 344ms cat e viteza sunetului ! Asta n-am zis-o io ci unu ciufulit cu paru alb Einstein !

Nea Nae "Fuscobal" pai stai asa ca daca ma iei tehnic.. scot si eu cartea de fizica de clasa a 11-a si uite ce scrie la pagina 728 capitolul 11, ca teoria relativitatii fixe pt. pielea de bovina neagra sau maro, cu grosime impara de peste 1 milimetru si pana in 3 milimetrii, este cu incertitudine aplicabila in domeniul aviatic de mare viteza ceea ce demonstreaza fizic ca un singur strat de piele de bovina neagra sau maro, cu grosime impara de peste 1 milimetru si pana in 3 milimetrii in format sandwich devine o bariera termica pt. orice freq. di spectrul audibil (20 de KHz pana la 20.000 de KHz). Deci in consecinta pielea specificata de ei mai sus in carte este excelenta.

bogdan_wrc 04-02-08 14:20

nea marin, fie ca esti sau nu miliardar. tin sa iti spun ca e in manual de clasa 11, corect, dar la capitolul 14, pagina 69, deci sus in drepta (daca e nevoie voi incerca si o scanare)....
in rest, ma scuzati pt interventie.

yoypokemon 04-02-08 22:48

mai dureaza putin si pun in aplicare planul cu pielea....mai trebuie sa schimb usile...maxim o saptamana doua si va zic practic ce face pielea ca insonorizant

fuscobal 05-02-08 00:10

Pielea ca insonorizant va insonoriza sigur. De-abia astept rezultatele...sa vezi ce-o sa se bosumfle fraierii astia de folosesc tot felu de materiale scumpe de la care te mai si murdaresti pe maini !

saxo 05-02-08 09:11

Ati gresit dind astfel de informatii...In orice domeniu exista anumite "secrete" care nu se fac publice si fac lucrarile deosebite. Mai ales Fusco si Marinu care au avut ocazia sa vada masini cu adevarat campioane !!
Ma rog, faptul e consumat si nu ne ramine decit sa asteptam rezultatele.
Spor la treaba !

All times are GMT +2. The time now is 20:18.

- Copyright 2026 4Tuning