![]() |
Supratehnologizarea automobilelor
CE parere aveti....computere de bord ultra performante tot felul de sisteme electronice ....nu cumva ne ducem spre nave spatiale ...eu zic ca incet incet placerea de a conduce o masina de a o controla singur fara nici un sistem o sa dispara
|
nu sjtiu ce si cum ... eu atat pot zice ca mie masjinile noi numi plac deloc ... adika in sensu ca nus de tuning si de dat \"rotund\" ... in primu rand tuningu la o asemenea masjina costa foarte mult ( ma refer la piesele originale dar nu numai ) si in schimb oricine poate sa mearga sasji ia un seria 6 sau un slk sau ce sjtiu eu mai ce care nu cred ca mai vrea sa il modifice ... eu zic ca o masjina mai veche tunata valoreaza de 10x mai mult ca una de aia ... parerea mea ...
|
eu vroiam sa zic ca ma seaca faptul ca apar tot felul de sisteme care ne ajuta cica .... si nici mie nu-mi plac masinile stock ...indiferent de marca .....masina trebuie personalizata
|
Daca tot vorbim de sistem si computere de bord ce parere aveti despre noul citroen c4 am vazut azi ounul cu doua usi in cta la reprezentanta ..draguta ...si in rest ce am vazut pe la emisiunile tv ...astept parerile voastre
|
si mie mi se par niste tampenii toate aceste sisteme! mai putin computerul de bord ca macar stii ce are masina daca pica si nu mai dai din colt in colt sa vezi de unde a picat si ce a picat!
ma uitam cand a aparut iDRIVE la bmw! UN MARE MARE ***! pai ce sofer mai esti daca directia aia face totul pt tine?! eu nu cred ca duce spre navele spatiale ci spre ideea ca oricat de prost sofer ai fi tu te ajuta masina (=> niste ***uri comerciale) nu o sa se mai faca niciodata masini cum se faceau prin 80 spre exemplu... acum se fac doar masini de duzina, masini prea laudate, costa enorm si pica repede! eu cred ca daca nu poti face un lucru mai bine te abtii!perseverenta da in prostie... si inca ceva: sofatul si carnea de porc sunt 2 lucruri grele pt om |
da intr-adevar computerul de bor de ff bun ...cel mai tare m-a speriat ca cei de la chrysler au acele masini care practic merg singur prin intermediu satelitului si al unor senzori montati pe autostrada ...si spunea ca riscul de accidente e redus la 0 ....eu ma gandesc daca acel computer care controleaza reteaua de senzori cade .....ce se poate intampla daca nu esti la volan?
|
pai daca nu esti la volan nu esti vinovat de accident :D !!!!
dar ma intreb cand te duci la militie la constatare si intreaba ala cine a fost soferul ce zici??? oare poate sa-ti ia permisul :))))) |
:D era beat calculatoru' :d
......mama draq de inginerie ....oricum eu sper k nu vom folosi asa ceva |
da asta e tendinta. chiar am vazut un documentar pe discovery-u vietii si aratau avantajele sistemului astuia cu care mere singura masina: femeia se uita in oglinda, se ruja, bea cafiaua si vbea la tel. e destul de vechi documentaru.
in loc sa investeasca resursele in eficientizarea motorului cu ardere interna, la care randamentu e in continuare subunitar, ei o ard aiurea cu tot felu de cipuri bagate si-n cur... tot e bine ca pan acu masinile astea cu control de tractiune si bla-bla-uri mai au buton de dezactivare. nasol o sa fie cand o sa se raspandeasca aberatiile astea si pe anumite autostrazi, sa zicem, o sa intre automat sistemu si tu n-o sa mai poti sa faci nimic nici sa vrei. o alta tendinta naspa e asta cu normele de depoluare euro. n-am nimic impotriva da tare mi-e frica-ca o sa se ajunga la euro coishpe si motoarele electrice decente tot n-or sa apara, in timp ce astea obisnuite or sa aiba 70 de cai la capacitate de 7 litri. ;) eh bine, am exagerat si eu. dsgdsag: am vazut mai demult un documentar in care un inventator d-asta mai tzicnit pusese pe o masina mai veche (chiar nu mai retin ce masina) motor electric. facea cerculete cu ea si chiar iesea fum din roti da cica avea autonomie foarte mica. |
sisteme gen controlul stabilitatii sau tractiunii mi se par foarte folositoare dar supratehnologizarea automobilelor are si dezavantaje: nu pot sa nu ma gandesc la cazul cu acel Renault VelSatis automatic condus de o femeie a carui cutie a ramas blocata, frana fly-by-wire nu mai functiona iar frana de mana era inlocuita de ceva frana de parcare 'revolutionara'... si s-a chinuit sa smulga CARTELA de contact...
astfel de exemple sunt destule, dar nici tehnologizarea nu trebuie privita ca un lucru rau, cat timp sistemele existente sunt perfectionate si pot fi oprite de la bord! |
ma gandesc numai cat costa aceste sisteme si implicit odata cu ele creste pretul masinii.....in loc sa-i preocupe scaderea consumului ...cresterea puterii...miscorarea emiterii noxelor...ei baga chipuri peste tot fara folos...si apropo de masina aia care scotea fum am vazut-o si eu .tare....dar mai era un japonez car ai invetant mototul care merge pe ...h2o.....prin nu stiu ce reactii extrage hidrogenul din apa ..care e fol k combustibil.....
|
ala cu folosirea apei ca comb. am vazut si io, era parca ceva proiect al peugeot, parca printr-o reactie de descompunere.... descompunea H din apa.... si il folosea in loc de benzina, un alta idee tat de la peugeot era folosire a H si O separat, se facea ceva reactiie intre ei, din care rezulta apa si se descarcau electroni, si electronii acestea il folosea pt a pune in miscare un motor electric. nu mai stiu sigur ca demult am vazut documentarul...
Ford o mai facut o masina ceva Stalion sau asa ceva care merea pe alchol era supraincarcat si scotea vreo 300 de cai cu 0 poluare. In rest tractioncontrol, ABS, ASB, si astea intr-un fel is bune, mai ales cand conditiile de drum is rele, sau soferul ii inca amator, da idea pilotului automat nu-mi place nici mie... |
In momentul in care masina incepe sa-l conduca pe om, situatia devine grava, zic eu. Nu sunt de acord cu supratehnologizarea si super accesorizarea masinilor mai deloc. Sunt de acord cu anumite sisteme care corecteaza eroarea umana, da, acestea pot salva vieti, insa de aici si pana a lasa masina sa conduca pt tine e drum lung. In plus multitudinea de accesorii pe o masina iti distrage rau atentia de la condus, asta putand duce la tragedii.
In primul rand, ca orice lucru care functioneaza cu ajutorul unui chip, un asemenea sistem se poate defecta oricand, fara o posibilitate reala de a se autocorecta. Cu tendinta producatorilor de azi, de a minimiza costurile cat mai mult, scade si calitatea de fabricatie si poate creste implicit si numarul de cazuri de defectiuni. In al doilea rand, placerea unica de a sofa pur si simplu o masina dispare, si incepi sa te simti plictisit de si in propria ta masina, care nu-ti mai ofera nici o senzatie, nu-ti mai trezeste nici o emotie. Cat despre alternativa la combustibili fosili, nu exista NICI macar una cat de cat viabila. Costurile producerii hidrogenului sunt cu mult peste energia degajata de acesta, iar costurile producerii unei masini care sa poata stoca hidrogenul sau sa scoata hidrogenul din apa sunt imense. Hidrogenul trebuie tinut in conditii foarte speciale, la o temperatura constanta apropiata de -300 grade C, la presiuni imense si este extrem de periculos. Singura solutie cu adevarat viabila momentan este sa se incerce reducerea consumului f mult la automobile pana se gaseste o alternativa. Conform unor date oficiale, rezervele mondiale mai tin cateva zeci de ani in cazul in care nu se schimba nimic, iar pretul unui litru de carburant va ajunge cat pretul aurului in cam 10-12 ani. |
va dati seama ce se va intampla cand petrolul va fi ceva rar si ce implicatii va avea disparitia lui ..oricum ..bogdan 16v vad ca ai aceeasi opinie ca si mine....tin inca o data treaba asta ma sperie rau de tot nu vreau sa traiesc in vremuri k in filmul acela demolition man ...sau star trek ...dar acum vreau sa aud parerile voastre despre citroen c4 ...care zic eu este imbuibat de tehnologie ..sau o alta masina k ea ...astept
|
Eu nu sunt de acord cu tehnologia extrema pe masini, care inlocuieste omul,
ua e sa ai masina plina de dvd-uri mp3 playere GPS sau ma istiu eu ce dracovenii prin masina, astea sunt ok dupa mine, si alta e sa ai tot felul de sisteme \"piloti automati\" si alte astefl de inventii de te ia somnul la volan (cred ca dasta cand se intampla la americani cate un accident pe autostrada se busesc cate 100 de masini). in masina soferul tre sa fie ca un fel de dictator el trebuie sa conduca nu un calculator, culmea e sa te trezesti ca tu vrei sa faci stanga, si computeru nu te lasa ca i se nazare lui asa din senin iar sistemele ca ABS, controlul tractiunii........ sunt foarte bune sa existe in optiuni atata timp cat exista posibilitatea decuplarii lor. |
o alta tampenie ..e siistemul drive by wire unde directia si franare sunt actionate electronic ...eu ma intreb daca senzorul acela de la pedala de frana se defecteaza si imn mom in care tre sa franezi mai tare el franeaza incet ce iese? din cate stiu eu parca fiat stilo are directi drive by wire ...cu doua trepte pt servodirecti city si pt autostrada cand dai pe city directia e extrem de sensibila...am fost la drive test si era sa intru in bordura cand am luat de volan...eu obisnuit cu dacia....:D
|
si pana la urma care-i rostul topicului???? :evil:
ESTE NORMAL SA EVOLUAM......daca masinile astea cum spuneti voi cu tot felu de sisteme..nu apareau..acuma traiam tot in copaci si mancam carne cruda...La fel cum e si cu clonarea..Este normal ca omul sa incerce sa-si depaseasca limitele...si daca aceasta tendinta de a depasi limitele in orice domneniu nu exista in firea umana..TUNINGUL n-ar fi existat :wink: |
Re:
Imi cer scuze... nu am citit posturile celorlalti... si poate s-a mai zis... dar eu nu vad ca re e problema? Nu iti baga nimeni pe gat ABS, spre exemplu... exista o lista de optiuni (firmele care se respecta isi lasa cumparatorul sa-si aleaga optiunile dorite).
Ai idee cate vieti a salvat AirBagu`? sau cate accidente au fost evitate datorita ABS-ului? sau mai nou: ASRů? Nu stiu... poate tu preferi o masina fara aer conditionat eu as tinti mai sus: la un climatronic. Poate tu preferi sa dai la manivela pt a deschide un geam, eu prefer sa apas pe buton. Poate tu preferi sa tragi de volan cand intorci masina, eu prefer sa stau relaxat si sa-l invart cu o mana. Asta se numeste comfort (si e uman sa vrei sa te simti mai comfortabil, implicit mai bine)! ps: daca vrei o masina fara accesorii computerizate si fara motorase in plus te-as sfatui sa-ti iei o masina standard pentru ca de obicei exista si au optiuni minime si in plus scapi si mai ieftin! |
:wink: eu vreau si sofer:))..si femeia in spate...doar un rolls :lol:
|
Din punctul meu de vedere pot sa puna absolut orice pe masina dar dupa ce o fac cum o fac sa aiba volan, cele 3 pedale cunoscute de toata lumea,acel schimbator magnific, sa mearga cu benzina si sa aibe cat mai multi cp! :twisted: Si era sa uit as dori sa aibe tot 4 roti ca poate o fac astia trotineta. :lol:
|
hai ca-s tari si triciclurile alea de la ruff ryders :lol: :lol: :lol:
si ai uitat ceva.....sa si arate bine..;)k sa nu umblam cu dulapu dupa noi..cum zic altii :evil: d-am avea macar asa dulap :lol: :lol: :lol: |
Re:
Quote:
sigur, progresu e normal, atata timp cat se face cum trebuie. sunt total impotriva progresului cu orice pret. am mai zis pe undeva, ai motoras si la ajustarea scaunului da-ti pica piulita de la roata. cand o chestie e 100% infailibila sau 100% cunoscuta atunci se poate trece la altceva. daca acea chestie nu e buna atunci se reia totu de la 0 ori de cate ori e nevoie pana se obtine ceva viabil. pana atunci toate drive-by-wire-urile astea - si cam tot ce se incadreaza la capitolu asta, general vorbind - nu-s decat niste experimente si e un mare cacat atunci cand, din varii motive, se trece peste anumite etape. they don't make things like they used to... |
intr-adevar se cam exagereaza deja cu anumite sisteme revolutionare si asa mai departe,dar unele dintre ele cum a zis si Toto-Bod salveaza vieti si asa,dar altele chiar ca nu isi au rostul,cum ar fi chestia cu masina care se conduce singura,pai asa mai bine facem numai autobuze si tramvaie si de astea,unde mai e placerea de a conduce de a stii ca tu detii controlul acelei masini si asa????
cat despre chestia cu hidrogenul folosit ca combustil ,e viabil si 100% functional,din pacate are si dezavantajele lui,conditiile de stocare si asa,dar este deja folosit si sunt motoare care functioneaza pe hidrogen si anume motoare BMW ,de 2 ani sunt 15 masini pe care experimenteaza in Germania,masinile sunt seria 7 , si au deschis si prima statie de alimentare cu hidrogen in berlin.....intr-adevar puterea este mica fata de motoarele pe benzina,dar abia de catva timp a inceput dezvoltarea lor,si sa nu uitam si motoarele pe benzina la inceput au stat f slab la capitolul cp...dar aceste masini pe hidrogen au parca undeva la 100 si ceva de cp,nu mai tin minte exact dar o sa caut si o sa scriu exact ce si cat si un top speed de undeva in jur de 200km/h...gasiti date despre aceste BMW pe hidrogen si pe net.....avantajul cel mai mare al folosirii hidrogenului in locul combustibililor conventionali este poluarea , care in cazul masinilor pe hidrogen este 0 !!!!! http://www.ngo.ro/site_item_full.shtml?x=563 aici gasiti ceva date in lb romana ,nu foarte multe dar e ceva oricum.... |
pt toto-bod ...nu era vorba de abs si asr care desigur k sunt fara doar si poate niste lucruri fff importante si care cum ai spus tu au salvat vieti nu cred k cineva are ceva impotriva lor...dar iDRIVE de la bmw e cu totul altceva..si pt lexus...ce inseamna tuningul pt tine? cumva sa-ti faci masina sa te duca singura acasa sau sa-ti corecteze traiectoria masinii in anumite cazuri voluntare sau involuntare?
|
PS tot-bod in primul rand e CONFORT :D si nu e pus in discutie un sistem de climatizare sau geamuri electrice ...sau servodirectia clasica ..nu drive by wire ..
|
bmw-ul ala care mere pe hidrogen, l-am vazut in poza ii argintiu, cu inscriptii albastre pe ea. am si cateva poze, care o sa le pun , numa ca is pe calcu. de acasa, si momonetan io nus acolo
|
Re:
Quote:
cer scuze pt offtopic! |
GSX 18 sa vedem si noi bmw-ul ala cand ajungi acasa...chiar nu m-au interesat pana acum masinile cu combustibil neconventional.....
|
1 Attachment(s)
nush daca cel despre care vb Gsx-18 nu e un z4 ...cel prezentat in japonia la ceva concurs...cele de care vb eu sunt 750hl si sunt in berlin toate 15....o sa caut si eu ceva poze cu ele si mai multe date....
aici revin cu un site care spune cam tot ce ar fi de spus despre BMW pe hidrogen si alte concepte ale grupului BMW cum ar fi un Mini pe hidrogen... http://www.bmwworld.com/hydrogen/ si tot aici scrie ca BMW 745hl are 184 horsepower si un top speed de 133 mile /h... tot aici gasiti date despre masina detinatoare de recorduri a bmw cea care am zis eu ca e un Z4 ,nu e doar seamana din fata putin...oricum e detinatoarea recordului de viteza la capitolul masini care functioneaza pe combustibili neconventionali...top speed 302,4km/h..... motorul este un v12 de 6.0L si o putere de peste 210KW si timpul de la 0 la 100km/h este de 6 secunde... pe site gasiti mult mai multe detalii.... pun si o poza cu detinatoarea recordului aici... |
exista deja pe hidrogen multe masini experimentale...cat si electrice..care au inceput sa fie testate la liber..in germania si japonia la anumite benzinarii au si statii de incarcare cu energie..
mai exista pe hidrogen hummer2.,.dar nu are autonomie mare..si deocamdata e in probe |
Ati vazut reclama de la citroen c4 ...o masina plina de tehnologie sau ceva de genu aia cu robotu care danseaza .. e misto dar ce ziceti de masina?
|
mie unul imi place varianta coupe..dar nu mi se pare o chestie f reusita treaba cu volanul..
|
da varianta cu doua usi e marfa ..si chestia cu volanu...cred k e ff greu sa te obisnuiesti...parca e masna de avion cat despre sisteme o sa ma duc maine pe la reprezentanta sa iau niste prospecte sa vedem cam ce are si pun tot aici
|
care-i treaba cu volanul? Vreau sa stiu si eu treaba cu volanul!!!...... am vazut masina in realitate la reprezentanta in fata, dar nu am avut curiozitatea sa ma uit la interior...
|
Deci in primul rand,topicul asta ar trebui facut de niste bosorogi care plang dupa Daciile lor sau Lada ori mai stiu eu ce masini comuniste ori din anii '70.. verilor,daca nu va place tehnologia sau super tehnnologia cum ii ziceti voi,de ce plangeti cand vedeti un M3,5 un RS4 ori alte masini cu mai multi sau mai putini cp dar care au multe sisteme de protectie/tractiune/etc de ultima generatie pe ele..Vorbiti de placerea de a conduce..Pai unde e placerea mai mare:sa conduci un M5 2005 de 500cp sau un Golf 1 Gti 1983 de 110cp :lol:Daca ramaneau masinile pe carburator si tot felul de motoare poluante nu va dati seama ca peste 30-40 de ani stateam toti k scafandrii pe pamant?(nu inseamna ca nu o sa fie asa si din alte cauze :lol: )Asa ca cei care se plang de treaba asta sa se duca la cimitirul de masini sau sa caute masina parasite pana nu le da lumea la Remat ptr 30mil. ca in curand nu o sa mai gasiti masini \"adevarate\" si nici nu o mai aveti senzatii la condus :peace:
|
da, e fain tare c4, imi place mai mult spatele de la hatchback decat la coupe. mai bine zis, imi place mult spatele la hatchback. :D
cica are si odorizant in sist. de ventilatie. niciodata nu mi-a placut insa treaba aia cu indicatoarele pe mijlocu bordului. asgsadg: lowrider citeste ce s-a mai scris si vino cu niste argumente... ca lumea. |
Re:
Quote:
se misca doar colacul..partea solida centrala..ramane fixa. |
da si are o tona de butoane pe chestia aia. :)
|
3 Attachment(s)
cateva poze cu bmw-ul acela pe Hidrogen
|
Daca nu ma insel volanul nu se roteste ca la o masina normala ...numai cateva grade acolo ..60 gradel stanga si 60 dreapta ceva de genu asta daca nu ma insel
lowrider.....no comment |
| All times are GMT +2. The time now is 15:19. |
- Copyright 2026 4Tuning