Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Troubleshooting - HOWTO - Mecanica - Electrica - Probleme auto (https://forum.4tuning.ro/22-troubleshooting-howto-mecanica-electrica-probleme-auto.html)
-   -   tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi.. (https://forum.4tuning.ro/22-troubleshooting-howto-mecanica-electrica-probleme-auto/2851-tuning-fibra-sticla-idei-sfaturi.html)

Gti_Turbo 07-12-04 20:33

tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

am deschis acest topic deoarece majoritatea elementelor de tuning sunt realizate din fibra de sticla material foarte usor si in acelasi timp rezistent..
cine stie cum se fac matritele din ce se fac?? care este combinatia de fibra si acel clei sau ma rog!! nu sunt in tema!! asta vreau sa aflu! cum se toarna in matrite ? care sunt tehnicile de slefuire finisare turnare ! tot ce tine de lucrul in fibra pentru elemente de tuning..!!
astept idei sfaturi indrumari... pana acum nu am aflat ceva clar despre acest lucru in fibra... numai idei care mai de care ce nu se asemanau deloc...

200SX 07-12-04 21:58

o chestie care am vazut-o eu si-mi place este realizarea partii inferioare a kitului din material flexibil (semiflexibil) si necasant, dai cu el in bordura nu are nici pe dreaq ( adica se zgarie vopseaua, dar nu se sparge nimika nu se crapa), dupa impact isi revine la forma initiala ca si cum ar fi dintr-un cauciuc mai tare (poate ca asta chiar e) insa la noi nu am auzit pe nimeni sa lucreze cu asa ceva,

din ce am vazut la noi se lucreaza cu fibra pana jos si la prima bordura luata, ai imbulinat-o

COObra 07-12-04 22:30

mi se pare buna ideea topicului si mai ales instructiva, poate asa aflam si noi cum trebuie sa tratam spoilerele dupa ce dam bani pe ele
sa nu-i mai injuram paia de le fac daca dam noi in borduri cu ele, sau sa-i injuram cand crapa si e din vina lor.

VFFtuning 08-12-04 00:14

suna interesant topicul
si eu sunt interesat chiar am avut niste tentative, am mers chiar la o firma in militari care care produceau tot felul de chestii din fibra de sticla. din cate am inteles sunt 2 solutii dintre care una este intaritor si care sunt destul de toxice acum 2 ani era cam 200.ooo de mii lei litrul.

astept pe altii care au lucrat cu asa ceva sa ne lamureasca si pe noi..... :shock:

Gti_Turbo 08-12-04 11:40

asta am gasit mai demult

asta am aflat de pe un forum... mi s-a dat raspunsul asta si scorurile vad ca sunt astronomice in comparatie cu ce am gasit eu... materialele sunt mult mai ieftine... acuma poate ca tipul vorbea de ceva profesional

Matrite:
Matritele se realizeaza profesional pe CNC prin frezare. Daca vrei suprafete mai complexe trebuie un CNC in 5 axe, si nu-s multe de tipul asta in Ro. La modul artizanal e meserie de sculer matriter, sau exista si practica realizarii de sectiuni la fiecare 10-15mm, asamblarii acestora, umplerii spatiului dintre cu un chit soft si apoi aplicat un chit hard si adusa suprafata la calitatea necesara prin slefuire.
Daca ai un obiect gata pe care vrei sa-l multiplici, il poti folosi ca sa-ti construiesti o matrita din fibra de sticla, ranforsata apoi cu metal sau lemn.
Materiale deci: otel, al, lemn, fibra de sticla

Se aplica pe matrita un gel-coat diferit in functie de materialul matritei. Ajuta la extractie si la calitatea suprafetei. Cine vinde rasinile vinde si gel-coat-ul asta.

Se pun pe matrita un numar de x pliuri de fibra de sticla+ rasina, a carei grosime variaza uzual intre 0.25-0.75mm, pentru a obtine grosimea dorita. Se preseaza continuu cu un rol metalic pentru a nu prinde aer inauntru, sau se aplica un vacuum bag care face acelasi lucru.
Profesional se folosesc materiale prepreg, care sunt gata impregnate cu rasina si nu trebuie decat presat si incalzit.

In functie de tipul rasinii se intareste singura (rasinile cu catalizator, da la astea trebuie sa te misti repede si fara greseala...) sau la temperatura si/sau presiune, dar aici iti cam trebuie o autoclava.

Piesa scoasa din matrita se frezeaza pe contur, pentru ca marginile arata dezastru. Tot pe CNC sau cu o freza de mana actionata cu aer comprimat.

Costuri de materiale: de la 25$/mp (2-3 pliuri de fibra de sticla fara altceva), 250$/mp (6-8pliuri de CF), 750$/mp (kevlar) si asta e basicul. Cu matrita si restul te rupe.

X-Ray-Eyes 08-12-04 17:56

Quote:

Originally Posted by \"CT-03-ART\"
shi eu doresc sa aflu deoarece vreau sa fac nishte praguri...singur...

X-Ray-Eyes ne poate lamuri daka vede acest topic...

Bun ...
Deci ...
Am sa va spun cateva chestii importante care in prima faza v-ar interesa ...
In primul rand , trebuie sa stiti de unde sa va procurati \" Fibra \" ...
Ce inseamna fibra :
Pana sa i-a forma unei bari , a unui prag , spoiler sau eleron sau mai stiu eu ce , ea este alcatuita din 2 parti : O plasa alba asemanatoare cu un material textil si rasina sau nestrapolul , care in amestec cu intaritorul necesar si cobaltul ( nu e necesar decat atunci cand se doreste o intarire a materialului mai rapida ) devine dupa o anumita perioada de timp un material dur. Acea panza are rolul de a face fibra mai flexibila , in momentul in care este supusa uei forte , unui impact sa nu se sparga precum sticla ( Nestrapolul + cobalt+ intaritor , lasat sa lucreze se face ca sticla , si devine casant) .
Avand aceste materiale , puteti sa va apucati de treaba doar dupa ce v-ati echipat cu o pensula moderata ca dimensiune ( de 30 max 50 )si o sticla de diluant ( a se citi pe prospect ptr a vedea daca diluantul respectiv este bun ptr indepartarea rasinilor si a produselor pe baza de rasina)
Asta e ceea ce va trebuie in prima faza.
A 2-a faza depinde de ceea ce vreti sa faceti ...
Daca vreti sa copiatzi un spoiler , o bara , sau un prag , trebuie sa aveti in vedere anumite lucruri.
In primul rand matritza : Trebuie ca elementul de tuning sa fie intreg , nu spart sau fiurat ... in acest caz daca nu se remediaza problema aveti surpriza ca matrita sa se lipeasca de acesta si intervine o munca inutila de indepartare a matritei ( care va fi compromisa , sau NU in cazul in care decide-ti sa o salvati pe aceasta in detrimentul elementului ).
Daca elementul este OK ,pe acesta se aplica un strat de ceara (se va lasa ceara sa se usuce ) si apoi de GELCOT , o solutie de cloare inchisa ( de obicei ) care dupa 1 zi maxim 2 in conditii de temperatura moderata ( peste 15 grade C ) se va intari si va lua un aspect sticlos .
Acest Gelcot are o priza foarte buna cu Fibra.
Odata intarit gelcotul , trebuie luat in vedere anumite aspecte :
Daca acea piesa , matrita , se poate face dintr-o singura bucata ! Pentru ca exista fante laterale sau prize care nu permit scoaterea matritei dintr-o singura bucata ... si atunci se fac \" 2\" sau \"3 \" matrite ... adica se copiaza lateralele barii sau spoilerului si si partea din fata , pe parti diferite.
Singurele piese care se pot copia dintr-o singra \" miscare\" sunt pragurile , prizele de capota si majoritatea spoilerelor de fata sau spate ( A nu se intelege bara prin spoiler ! )
Odata aplicata panza - Bucatile sunt recomandata se fie 30cm / 20cm ( trebuie luat in considerare si grosimea si densitatea firelor din panza respectiva ) peste gelcotul intarit , se aplica nestrapolul combinat cu intaritor si cobalt ( Atentie - materialul rezultat este toxic si in foare inflamabil !!! ) cu pensula in asha fel incat panza aplicata peste gelcot sa se imbibe uniform.
Se repeta aplicarea pana cand \" matrita \" are o grosime de 3 - 7 mm .
Atentie !!!
Matrita nu se face dintr-o singura miscare decat daca face-ti un material care sa se intareasca in 4 ore !
Ceea ce nu e \" recomandat\".
Intr-o cutie goala de chit de 1.5kg se toarna nestrapolul , cu 1 dopulet de sticla de suc ( nu zic de care sa nu fac reklama :peace: ) si cu 1 dopulet de intaritor , pentru o intarire a materialului in 30 minute !
Astfel economisiti destul material ( daca da semne de intarire nu va mai ambalati ci curatati pensula cu diluant si asta e ).
Toata chestia e sa \" bate-ti \" fibra cat mai bine ca sa nu prinda bule de aer sau sa ramana plasa uscata ...
A 3-a faza :
Daca aveti o matrita , proceda-ti ca in cazul in care vreti sa o creati !
Si nu uitati de elementul cheie : daca respectivul element de tuning poate sa fie scos dintr-o bucata din matrita !!!
Daca nu , atunci elementele care \" impiedica \" scoaterea elementului intreg din matrita se bat pe rand , se scot pe rand , si apoi la sfarsit se polizeaza pe spate , se taie la linie si se lipesc , tot cu fibra pe spate !
Si uite asa scoate-ti o bara de fibra si usoara , si usor de finisat !
Alt lucru de care trebuie sa tine-ti seama : cu cat bara e mai groasa , cu atat o sa fie mai grea si mai casanta ! deci recomandabil ar fi ca bara sa aiba grosimea fibrei de 3 max 5 mm !

~~~~~~~

In cazul in care vreti sa face-ti o piesa pentru care nu aveti matrita , e mai greu ...
Se face piesa respectiva din chit , fibra , se umple cu scotch sau bucati de fibra stricata sau ce mai aveti la indemana si este nefolosibil , si dupa ce va face-ti o parere despre ce vreti sa creati , il finisa-ti din chit ( nu conteaza ca are 10 sau 50 de kilograme ) , il da-ti cu spritz-chit si apoi urma-ti pasii de creare a matritei !
Si abia dupa ce matritza iese BETON pute-ti sa il aruncati la gunoi respectivul element ( sau sa il pastrati , cu toate ca nu va mai fi de folos ptr ca exista deja o matrita a acelui element ).
Asa am facut eu cu bandourile de pe usi , cele in stilul Ferrari Testtarossa.
Am imbracat usile din spate cu scotch , si pragul masinii si din bucati de fibra , chit , scotch si hartie am creat acel model ... dupa ce i-am dat o forma si l-am finisat , l-am dat jos de pe usa , l-am matritzat , si abia dupa ce am scos matritza ok l-am aruncat ( defapt l-am spart :peace: ) ...
In matritza am turnat piesa , si am scos-o .
Scotch-ul l-am dat jos de pe usa , am curatzat usa cu diluant sa o degresez , am sters-o bine , am lipit scotch din mou si am batut fibra direct pe ea .
Si piesa pe care am scos-o din matritza am pozitionat-o pe fibra care am batut-o pe usa in asa fel incat sa vina la fix , si i-am dat niste puncte de chit pentru a se fixa cat de cat.
Dupa ce s-a intarit chitul , am dat-o jos de pe usa , am acoperit cu scotch gaurile , lufturile mai bine zis care au ramas intre piesa si fibra de pe usa , si am turnat fire de plasa cu nestrapol in laturile piesei , ptr a acoperi lufturile.
Si piesa a fost prinsa la sfarsit prin spatele usii , cu nituri !
Nu este recomandat sa fie prinsa pe fata cu nituri deoarece acoperite cu chit , si fiind la fatza , dupa ce este vopsita masina , chitul se trage si raman gaurele inestetice ( se observa la cele mai multe prize de capota ).

```````
P.S.:

Metrul patrat de plasa este cam 150.000 , 1 litru de nestrapol este max 200.000 , si se da cu intaritorul necesar.

Pentru alte intrebari sau sugestii - PM !

Sper ca v-am putut fi de folos !
Have a nice day !

Gti_Turbo 08-12-04 18:44

multumim mult x-ray pt sfaturi.. kand mai ai chef de topicul asta mai posteaza ceva sa mai furam si noi din meserie :)) bafta !!!

TheSinner2 09-12-04 02:47

hmm.. ce zice x-ray acolo e pt cei care au o leg cu munca asta :) .. eu am lucrat ca nebunii... ipsos, fibra de vreo 2 feluri, rasina, intaritor.. un demulant suspect.. nu prea isi facea treaba :) .. am stricat toate pensulele pe care le-am folosit :D .. nu se curata in mama lor :evil: ... am tras rasina si intaritor in plamani pana n-am mai reusit sa ma tin pe picioare ( nu bun! ) .. da mi-a iesit :D. x-ray.. intrebari.. unde gasesc gelcotu ala? tu ce ceara folosesti? ca a mea e de tot... mai mult strica... si inca ceva.. tu din ce iti faci matritele? daca vrei un model pe care nu ai de unde sa il copii? ca ... m-am jucat eu in ipsos la chestii mici.. da nu am de gand sa-mi sculptez spoileru :|
===
ps: tembel... nu stiu daca te uiti in jur.. dar mai nou toata lumea se apuca de tuning.. cred ca n-ai vazut inca bad-boy hood si spoilere din plexiglas :lol: :lol: . exista. nu le-am facut eu. :)

X-Ray-Eyes 09-12-04 16:27

Re:

Quote:

Originally Posted by \"TheSinner2\"
hmm.. ce zice x-ray acolo e pt cei care au o leg cu munca asta :) .. eu am lucrat ca nebunii... ipsos, fibra de vreo 2 feluri, rasina, intaritor.. un demulant suspect.. nu prea isi facea treaba :) .. am stricat toate pensulele pe care le-am folosit :D .. nu se curata in mama lor :evil: ... am tras rasina si intaritor in plamani pana n-am mai reusit sa ma tin pe picioare ( nu bun! ) .. da mi-a iesit :D. x-ray.. intrebari.. unde gasesc gelcotu ala? tu ce ceara folosesti? ca a mea e de tot... mai mult strica... si inca ceva.. tu din ce iti faci matritele? daca vrei un model pe care nu ai de unde sa il copii? ca ... m-am jucat eu in ipsos la chestii mici.. da nu am de gand sa-mi sculptez spoileru :|

Clar ca trebuie sa ai ceva cunostiinte in domeniul asta ...
Si chiar daca nu ai , daca te pasioneaza trebuie sa te descurci daca esti baiat destept si nu te dai batut .. intrebi , incerci , gresesti dar pana la urma tot reusesti.
Gelcotul il iau de la un tip care lucreaza in domeniu ...
Si ceara aia e o solutie pe care o dau tot cu pensula si o las sa se usuce si se face ca o pelicula foarte fina zici ca e o piele foarte fina ...
Eu imi fac matritele din fibra ... din ce altceva ? Si matrita la bara de fata este facuta din 3 bucati .... partea din fata , si 2 laterale ptr ca nu am putut sa scot piesa intreaga din cauza prizelor laterale de pe bara , cele triunghiulare ...
Si daca vrei ceva super care sa iasa in evidenta si vrei sa te apuci de ceva , ca la vara sa rupi gura targului , cauti un loc in iarna asta unde sa ai ceva caldurica si in timpul liber bagi mare acolo ...
Dar sa aiba aerisire ca alfel te duci acasa ca un aurolac !
:peace:

TheSinner2 09-12-04 17:21

timp liber am buluc... as avea eu un loc.. da canci caldura :D pana se incalzeste soba aia ma ia dreaq :shock: . am incercat si eu sa-mi fac matrite din fibra la piesele pe care mi le-am facut... ca sa nu raman cu ipsosu .. dar am impresia ca nu e recomandat sa pui doar demulant si ceara nasoala intre fibra si fibra data cu chit :oops: .. .a facut priza.. si s-a dus dreaq munca...
===
acum.. ar mai fi o buba.. mai am rasina putina... vreo 2 kg max... si nu prea am de unde sa cumpar pe aici
===
ziceai ca dai ceara cu pensula.. eu am un fel de ceara dura.. cu care frec pana imi ies okii din cap :roll:
===
inca ceva x-ray :) .. ai facut la mana partile pe care nu le-ai copiat? direct din fibra?

X-Ray-Eyes 09-12-04 18:38

Re:

Quote:

ziceai ca dai ceara cu pensula.. eu am un fel de ceara dura.. cu care frec pana imi ies okii din cap :roll:
===
inca ceva x-ray :) .. ai facut la mana partile pe care nu le-ai copiat? direct din fibra?

Nu e chiar o ceara ... e un fel de gel ... care se usuca mult mai repede decat ceara ... ca decat sa frec piesa sau matritza mai bine ma las ...

Bandourile de pe usi , umflaturile laterale cu prizele laterale de la bara de fata si spoilerul de spate le-am facut la mana initial din chit si alte \" chestii ciudate \" ( pexal , hartie , scotch , spuma poliuretanica, etc.) ca apoi dupa ce le-am \" terminat ' si avea vreo 40 kile bara cu totul sa le fac matritza , si apoi sa tai cu flexul toata ingineria si sa o arunc , si in matritza am turnat piesa intreaga , usoara si numai buna de finisat.

TheSinner2 09-12-04 20:17

:lol: :lol:
aham.. deci nu sunt singurul care face voodoo pana iese matrita :) eu mai am de munca pana adun toate materialele de care am nevoie.... cand aud de finisare.. numai shmirghel am in cap.. :D
mersi de info x-ray (andrei?.. ca e aiurea sa scriu nicku ala :P )

X-Ray-Eyes 13-12-04 18:17

Re:

Quote:

mersi de info x-ray (andrei?.. ca e aiurea sa scriu nicku ala :P )

Yap !

Gti_Turbo 13-12-04 19:28

preturi

x-ray poti sa-mi spui si mie niste preturi estimative la produsele care-mi sunt necesare pentru a confectiona ceva din fibra?! o sa am un drum la bucuresti la cineva la fabrica de fibra de sticla si sa stiu niste preturi estimativ sa nu se arunce omu la cine stie ce preturi astronommice ... ca daca ma vede ca nu sunt in tema styy cum e romanu ?! :))))))) uite ce preturi mi-a dat!! ce zici sunt rezonabile????? eu zic ca merita... te intreb sa nu-mi iau tzeapa...
RASINA-1,45 euro/kg
FIBRA- 1,85 euro/kg
INTARITOR + ACCELERATOR (gata amestecat) - 4,7 euro/kg
am inteles ca mai are si coloranti etc etc...
la aproximativ 10 kilograme de fibra , ce cantitate de rasina intaritor si accelerator sunt necesare ?

Hondarul 13-12-04 21:25

Cate kg din fiecare ingredient iti trebuie pt un body kit complet ???

Mai precis, sa ne zica X-Ray cat i-a trebuit lui, sa ne dam seama... :wink:

Gti_Turbo 14-12-04 19:27

3 Attachment(s)
am inteles ca fibra de carbon este baza undei masini de F1 ...
am inteles ca este cea mai usoara si cea mai rezistenta...
dar are un pret imens...
tot asa se prepara la fel ca si cea de sticla?!
cat despre fibra de sticla postati tot ceea ce stiti... uitati si cateva elemente din fibra...

poza

poza cu bara spate de mai sus montata pe masina ...

Gti_Turbo 15-12-04 17:05

am trimis art

1 Attachment(s)
art ti-am trimis poze cu ceea ce era mai important vezi ca ai si schitze cu dimensiuni etc etc... sa-i trimiti si lui ady...
bafta...

Singurelu 15-12-04 17:44

Coool...totul...acuma am si eu o intrebare.....imi montez pe spate o prelungire(cumparata din magazint,Bras din Iasi).....ea vine perfect in spate....dar problema e ca...nu sta bine pe bandou......spoilerului original......ajunge undeva la jumatea lui,si acolo ramane urat...si nu`mi place...ca e nasol...tre sa o ingrop in ceva,sai dau in strat de kit ceva.... .....acuma urmeaza sa`i dau un stat de:

Kit sau Fibra...ca sa fie PLAN intre bandou si prelungire...sa nu se cunoasca ca e prelungire...d p spoileru original in fusta....cum fac..cu ce sa dau acolo.....???si eventual sa tina bine..sa nu se desprinda......la socuri ....turbo jetu de la spalatorie...

alcatel 11-01-05 13:21

hmmm faza e ca si eu vroiam sa ma apuc sa fac niste piese din fibra insa tot nu inteleg un lucru:unele spoilere nu pot fi scoase din matrita dintr-o bucata ok,am inteles asta dar cum faci sa lipesti bucatile intre ele?cum se unesc?tot cu fibra?
ar fi bine daca ati posta si niste poze cu matritele ca sa ne facem o idee despre cum arata

xxdadixx 12-01-05 20:11

1 Attachment(s)
Din experienta mea minora. Spoilerul poti sa il tai si sa il adaptezi. In poza este spoilerul meu care a trebuit adaptat. Initial era de Kadet. Pe mijloc se vede cat a trebuit latit iar sus unde se uneste cu capota la fel este turnata matrita dupa bara mea originala. Aceste modificari la spilerul original, din cate am inteles de la ala pe spate se mai toarna un strat sau 2 de fibra ca sa se intareasca calumea sa nu crape si in fata vine finisat. Tot cu fibra ma gandesc :roll:

alcatel 12-01-05 21:38

foarte interesanta poza
cum au fost unite acele bucati?din cate am obs erau lipite cu ajutoru unor copci din sarma sau ceva de genu
peste locu in care a fost facuta lipitura respectiva a mai dat cu ceva sau doar cu chit si vopsea peste ?ca ma gandesc ca la primu soc acolo e primu loc in care se crapa

xxdadixx 12-01-05 22:24

Re:

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by \"alcatel\"
foarte interesanta poza
cum au fost unite acele bucati?din cate am obs erau lipite cu ajutoru unor copci din sarma sau ceva de genu
peste locu in care a fost facuta lipitura respectiva a mai dat cu ceva sau doar cu chit si vopsea peste ?ca ma gandesc ca la primu soc acolo e primu loc in care se crapa

Eh nu e chear asa! Sarma aia a fost pusa pentru ca sa fie sigur ca a masurat bine prima data. Tin sa te anunt ca pentru fiecare prelungire de spoiler a trebuit facuta matrita pe urma facut din fibra. Pe urma dupa ce am fixat spoilerul sa dea bine pe masina a lipt cu kit tare sarma ca sa nu se mai distorsioneze spoilerul. Uite aici in poza! Iar dupa ce toarna pe spate un strat sau 2 de fibra nu o sa ma crape. Am un prieten care a adaptat un spoiler de M3 pe regata l-a taiat in 6 locuri sa-l faca mai patratos si l-a si lovit. Nu s-a crapat si a fost facut de acelasi tip. O sa mai pun poze pe masura ce avanseaza cu lucru. Poza asta a fost facuta ieri.

alcatel 16-01-05 17:29

dadi ziceai ceva de niste poze,inca le mai astept :cry:

am si eu o intrebare pt cei care lucreaza in fibra:din ce facetzi modelu deoarece ca sa obtii o matrita trebuie sa o torni peste un model ,acel model din ce il facetzi?ipsos , lut,lemn,polistiren :?:

P.S niste poze cu matrite daca se poate sa postati si voi

baghera 17-01-05 04:13

In primul rand salutare la toata lumea. E primul meu topic asa ca... sigur nu ma cunoasteti.
Am citit cu mare atentie topicul vostru si pot spune ce senzatie mi-a creat. Bucurestiul e in mare pericol fratilor. Habar nu aveti cu ce va jucati. Cateva lamuriri care sper ca va vor fi de folos.
a) fibrele de sticla :
Ceea ce se foloseste la fibrele de sticla se numeste in mod general PAFS adica poliesteri armati cu fibre de sticla. Sunt materiale compozite care se obtin din armarea fibrelor de sticla cu rasini poliesterice. Am citit mai devreme de celebra rasina netstrapol. Nu e unica rasina poliesterica. De ex mai exista aeropol care e mult mai cooperanta si mai maleabila.... depinde de ce vrei de la materialul pe care il obtineti.In functie de calitatile pe care le vreti de la material veti folosi o anume rasina cu o anume cantitate de accelerator (asta e cobaltul) si de asemenea cu o anume viteza de intarire (asta depinde de cat intaritor puneti). WARNING !!!! Intaritorul e f exploxiv si gazele care se emana in urma reactiei sunt gaze de STIREN. FAC BUM !!!! RAU !!!!!
Un alt material intrat in discutie a fost gelcoat-ul. E un material cu calitati excentionale, dar.... ,daca nu aveti experienta, eu v-as sfatui sa renuntati la idee. Din ce motiv ? Pai... stratul de gelcoat trebuie sa fie subtire pt a nu crapa. Daca matrita voastra nu e bine finisata veti avea bavuri pe care le veti curata si acolo.... cam dispare gelcoat-ul. Sa nu mai luam in considerare faptul de e vre-o 25 de euro fara tva kg. Aruncati banii degeaba.
Inca un \"mit\" daca vreti e treaba cu ceara. Uniii vorbesc de ceara lichida altii de ceara solida.....Fratilor sunt 2 chestii total diferite. Ceara solida este de fapt ceara, iar cea lichida este alcool polivinilic. Una peste alta daca vreti piese de calitate ar trebui sa aflati ca se folosesc amandoua. Intai ceara ... dupa ce se usuca ceara se aplica alcoolul si dupa aia va apucati de treaba. Dar cu grija pt ca daca veti zgaria folia de alcool in acel loc piesa se va prinde de matrita. Daca se intampla beleaua in mijlocul piesei, cei care au lucrat va pot confirma ce distractia drq e sa scoti piesa din matrita.
In mare...cam atat despre erorile care au aparut aici si lucruri care nu sunt bine intelese. O singura chetie. Iubesc orasul asta asa ca va rog nu-l aruncati in aer :lol:. Aveti mare grija cand lucrati cu intaritor sau cand se produce reactia efectiva. Sa nu sfarseasca mare lucrare cu un bum si un drum la spital.
Apropo de solventi.....
1 nu va chinuiti sa curatati pensula. NU MERGE ! Daca vreti sa o mai refolositi lasati-o intr-un borcan cu diluant (va recomand acetat de etil) si inainte de folosire indepartati surplusul de diluant
2 alcoolul polivinilic nu se curata cu solventi pt ca veti obtine o pensula imbibata in branza :lol:. Incercati cu apa. Merge garantat.
Cam atat despre fibrele de sticla. Daca ati lucrat corect ar trebui ca in urma reactiei piesa (prin dilatarea creata de formarea polimerului) sa sara singura din matrita.
b fibrele de carbon
Cu astea... e mare filozofie. Long story short sunt niste fibre care se prezinta la fel ca si cele de sticla doar ca se impregneaza cu rasini epoxidice. Fata de fibrele de sticla reactia se petrece la cald. Adica aveti nevoie de cuptor. In functie de calitatea fibrelor (exista 3 categorii) se obtin diversi polimeri. A-ti fi uimiti sa aflati ca cele de calitate inferioara la anumiti parametrii (elasticitare duritate....) pot fi inferioare celor de sticla. Avand in vedere costurile astronomice... daca vreti s-a lucrati ceva mai bine va indreptati spre cele de sticla. Sunt mai ieftine si daca sunt bine lucrate pot fi niste chestii f rentabile.
Apropo de ...ar trebui sa le reprosam sau nu celor care lucreaza in domeniu ca bara a fost prost lucrata.... sa avem pardon dar cam orice cedeaza sub o anume presiune. Daca voi vreti praguri care sa reziste greutatii masinii cand le tarati de bordura.... va recomand sa va schimbati masina cu un tanc :lol:. Daca cedeaza la spalatorie in schimb... cautati bata pe sub scaun si puneti-va pe treaba :D .
Legat de matrite....e o treaba pe care eu unul nu ma gasit-o inca la nici un mic producator.Totusi trebuie realizate profile 3D care culmea sa mai arate si bine. Nu zic ca nu exista metode, dar.... :D that's my bussines.
Cam atat ar fi. Sper ca nu v-am plictisit cu lectia de chimie si ca v-am fost de ajutor. Daca aveti intrebari sau reprosuri ma puteti gasi pe YM.

PS:...puneti-va pe treaba.
Legat de matrite… e o treba pe care nu am gasit-o la nici un producator din Romania. Totusi trebuie realizate profile 3D care culmea sa mai arate si bine. Nu spun ca nu se poate dar :D that’s my bussines. Nu vreau sa imi fac reclama asa ca ma opresc aici cu subiectul :P
Cam atat ar fi despre acest topic si sper ca nu v-am plictisit prea tare cu lectia mea de chimie si ca v-am fost cat de cat de ajutor.
Pentru reclamatii sau lamuriri suplimentare ne mai vedem pe forum sau ma gasiti pe YM.
Va urez multa bafta si spor la treaba ! :)

viviesp 17-01-05 08:30

Ok, ma bucur ca ni te-ai alaturat! Mai avem nevoie si de oameni de-astia \"cunoscatori\".
Ce-am inteles de la tine, este ca am cam trecut pe langa pericol, la faza cu intaritorul, eu unu puneam la 1L de rasina - 10 ml de intaritor, il amestecam bine si dadea in culoarea roz, il puneam pe fibra si imi mai ramanea de obicei putin pe fundul sticlei (taiam o sticla de 2L), care am observat ca se intarea si frigea \"ca draq\". Mai mult de atat nu mi s-a intamplat. In ce cazuri ar putea face BUM?

xxdadixx 17-01-05 20:22

1 Attachment(s)
Baghera- Mare om. Ai spart gheata. Acum ma duc si eu la ala cu spoilerul sa-i zic una alta. Nu vrea sa zica nimic. Aici e spoilerul in ultima faza, mai trebuie luat putin la finisat dar nimic altceva.

baghera 18-01-05 03:17

Re:

Quote:

Originally Posted by \"viviesp\"
Ok, ma bucur ca ni te-ai alaturat! Mai avem nevoie si de oameni de-astia \"cunoscatori\".
Ce-am inteles de la tine, este ca am cam trecut pe langa pericol, la faza cu intaritorul, eu unu puneam la 1L de rasina - 10 ml de intaritor, il amestecam bine si dadea in culoarea roz, il puneam pe fibra si imi mai ramanea de obicei putin pe fundul sticlei (taiam o sticla de 2L), care am observat ca se intarea si frigea \"ca draq\". Mai mult de atat nu mi s-a intamplat. In ce cazuri ar putea face BUM?

Motivul pt care frigea ca drq este acela ca reactia de polimerizare este o reactie exoterma... adica degaja caldura mai pe romaneste. E ceva normal, dar e un amanunt de luat in calcul. A-ti putea sa va interesati la producator la ce temperatura se petrece reactia, pt. ca mai aveti surprize sa vedeti ca ceara (daca folositi doar ceara si nu a-ti acoperti-o cu alcool polivinilic - demulant, daca vreti sa ii ziceti asa) s-a topit in timpul reactiei si...oups. Desi a-ti frecat la matrita de v-a venit acru in gura... totusi nenorocirea s-a lipit. Si inca bine :lol:. De aceea pe majoritatea recipientelor de ceara sau pe buletinului de analiza al produsului se specifica si la ce temp rezista ceara.
Ca sa iti raspund la intrebare ... exista 2 riscuri. (ma refer la incendiu - explozie, nu la toxicitatea produselor...care e mare).
Unul si cel mai aiurea e intaritorul. Intaritorul, cel folosit pt rasinile poliesterice, este in general Peroxidul de Metil Etil Cetona - PMEC pe scurt. Dracia asta intre 20 si 30 si ceva de grade (imi cer scuze ca acum nu va pot spune temp exacta) devine al drq de instabil. Asa ca evitati in primul rand orice scanteie si in al doilea rand ar fi bine de evitat si socurile (mai ales in gama asta de temp).
Apropo de cat puneai la un litru de rasina.... aici e ori la ochi ori la calcul de chimie. Depinde de unde l-ai luat... cat de bun e samd. E un agent oxidant si se deterioreaza in timp. Dar.... daca vorbim la cazul ideal un timp de lucru rezonabil (cam 30 de min) se poate obtine cu un raport de 4% din cant de rasina utilizata. ATENTIE se calculeaza ca masa la ambii compusi (trebuie sa va aduceti aminte cum sta treaba cu densitatea) si de asemenea sa cunoasteti si densitatea produselor achizitionate (din nou buletinul de analiza al produsului).
Al doilea risc e in momentul reactiei. Cand a inceput polimerizarea se degaja stiren. Nu cred ca e cineva care nu a remarcat mirosul ala nenorocit de te ustura ochii ca in bancuri. Toate neplacerile sunt provocate de acest stiren. Problema cu el e ca e cam inflamabil. FOARTE INFLAMABIL. Daca locul in care lucrati nu e bine aerisit si va mai pune necuratu sa mai aprinde-ti si o tigara.... nu cred ca vreti sa stiti cam ce pagube puteti face. Functie de cat se aduna (stiren) pute-ti darama de la unul (un garaj) pana la toata bateria de garaje. BEWARE !
Astea fiind spuse va urez succes la ce v-ati propus si aveti grija cu ce va jucati.

baghera 18-01-05 03:23

Re:

xxdadixx trebuie sa il intelegi si pe om. El doar copiaza bare (cumparate sau imprumutate) si e normal sa patreze misterul asupra a ceea ce face. Lucrurile dupa cum vezi/vedeti implica ceva cunostiinte si nu numai. Daca ti-ar spune cum copiaza barele si ce materiale foloseste ce te-ar opri sa faci si tu aceeasi chestie ??? Pana la urma e painea lui si nu i-ar conveni sa isi creeze singur concurenta.
Ca sa evit intrebari inutile eu nu ma ocup de \"copiat\" spoilere ci de \"facut\" spoilere. De la zero de multe ori. Asa ca nu vad rostul misterului :)
Spor la treaba baieti !

Gti_Turbo 29-01-05 16:45

...

am vazut aseara o emisiune la discovery.. este o emisiune cu si despre masini.. tuning etc.. RIDES se numeste.. am vazut cum au facut baietii bara fata si bara spate la un cadillac ultimul model.. avea o forma futurista.. mai patratzos.. au facut din lut o bara pur si simplu au sculptat bara in lut peste cea originala taiata etc etc parca, apoi au sculptat in lut forma dorita au finisat bara aceea bruta din lut care avea cred vreo 60 KG apoi dupa ce au obtinut o suprafata neteda a barei din lut au dat-o cu rasini demulant etc etc au pus fibra peste si asa a iesit matrita... facuta peste bara de lut.. apoi in matrita au pus fibra si a iesit bara dorita... bineinteles toate acestea dupa indelungi masuratori ale barei de lut pentr ca aceasta sa iasa perfect in ambele parti.. simetrie nu gluma.. totul facut cu mare atentie si masurat ffff bine...bafta si mai postati ceea ce tine de fibra si elemente de tuning din fibra de sticla...

synkro 31-01-05 10:32

Re: ...

Quote:

Originally Posted by \"CT-12-VVV\"
am vazut aseara o emisiune la discovery.. este o emisiune cu si despre masini.. tuning etc.. RIDES se numeste.. am vazut cum au facut baietii bara fata si bara spate la un cadillac ultimul model.. avea o forma futurista.. mai patratzos.. au facut din lut o bara pur si simplu au sculptat bara in lut peste cea originala taiata etc etc parca, apoi au sculptat in lut forma dorita au finisat bara aceea bruta din lut care avea cred vreo 60 KG apoi dupa ce au obtinut o suprafata neteda a barei din lut au dat-o cu rasini demulant etc etc au pus fibra peste si asa a iesit matrita... facuta peste bara de lut.. apoi in matrita au pus fibra si a iesit bara dorita... bineinteles toate acestea dupa indelungi masuratori ale barei de lut pentr ca aceasta sa iasa perfect in ambele parti.. simetrie nu gluma.. totul facut cu mare atentie si masurat ffff bine...bafta si mai postati ceea ce tine de fibra si elemente de tuning din fibra de sticla...

cam asa a luat nastere si spoileru meu,care acum cauta in disperare un vopsitor bun.
baietii l-au facut dupa poza,modificat bara originala,facut forme cu lut,luat matrita,umplut spatiile goale cu nush ce spuma,etc etc. in final...a iesit exact cum vroiam.pentru cine vrea,sa ma contacteze si va duc la baietii respectivi,eu unu sunt multumit.

eu am impresia ca ati scapat un aspect al \"tuning-ului in fibra\" si anume finisarea.daca nu l-ati scapat imi cer scuze,n-am fost atent.
ce sfaturi aveti,unde sa ne ducem,care-s preturile ? ca degeaba lucreaza omu bine in fibra daca vopsitoru il face asa cum e...

Gti_Turbo 31-01-05 22:04

1 Attachment(s)
preturile produselor necesare pentru a lucra in fibra le-am postat in paginile 1 sau 2 nu mai stiu.. da trebuiesc finisate bine de tot... pai la emisiunea de care vorbeam au vopsit bara apoi i-au dat luciu cu flexul special cu polish ceva... de stralucea bara aia iti faceai freza in ea...:)) apoi la noi mai este o problema si anume cu sistemele de prindere.. sa fie facute cat mai bine pentru a nu se balangani bara pe masina... si cele mai multe buleli sunt la partea de sus a barelor unde se imbina cu partea carosabila... mai ales in laterale in capete...
daca ai ceva poze cu bara pe care ti-ai facut-o baga poze cu matrita facuta cu lut apoi si cu bara... pana la produsul final...

cam asa cred eu ca arata o bara abia scoasa din matrita... nefinisata.. sau ce o fi in poza asta...

synkro 02-02-05 19:16

din pacate nu am poze cu ea
inca mai caut unde sa o finisez,si daca nu uit o sa ii fac poza,inainte si dupa.

Feryan 27-03-06 13:23

Ca o completare la ce s-a spus pana acum... pentru cei care sunt familiarizati cu limba engleza inca o varianta
http://www.fibreglast.com/
Plus oferte de preturi materiale specificatii (http://www.fibreglast.com/showproduc...lines-120.html) etc... este posibil sa va complice viata tot ce este pe acest site dar daca vreiti sa o faceti profi... aici gasiti tot ce va trebuie :) iar preturile nu sunt mici. Eu am inceput prin a citii acest site si m-am lasat pagubas ... acum cu completarile voastre cred ca o sa incerc si eu dar la tzara in magazie unde am ventilatie naturala :)

Cu siguranta nu o sa ma vedeti la primavara cu rezultatul la showroom dar cel putin o sa castig experienta :) si o sa pot spune ca am facut-o si pe asta... as prefera sa cumpar dar pt logan s-au facut numai porcarii ca body kit :) (parerea mea) si culmea vor si o carutza de bani pe ele. Nu se gandesc ca dubleza valoare masinii si fac investitia useless.

X-Ray-Eyes 05-05-06 12:33

Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

Quote:

Originally Posted by baghera
1 nu va chinuiti sa curatati pensula. NU MERGE ! Daca vreti sa o mai refolositi lasati-o intr-un borcan cu diluant

Eu zic ca merge curatzata pensula .. si in 5 minute ... si iese bec ... cu ce ? Cu DETERGENT si apa ... la chiuveta , sub apa calda ( poate sa fie si rece dar face rau la reumatism ) ...

P.S. : Lucrez cu fibra de 5 ani ... asta in cazul in care vrei sa-mi spui ca nu stiu ce vorbesc.

quick_5hifter 05-05-06 13:50

1. legat de ce a spus andrei, sunt aproape in totalitate de acord. in schimb eu folosesc nitrosolv de la policolor pentru curatarea pensulelor. secretul este sa schimbi diluantul din recipientul metalic la fiecare 3-4 folosiri. dupa fiecare folosire, daca pensula sta 30 minute in diluant, o scoateti din recipient, o scuturati de diluant si o puteti sterge cu o carpa uscata/uda. la a 3-a/a 4-a folosire diluantul nu mai face fata atat de bine si nestrapolul ramas pe pensula se va prinde de firele pensulei, formand un fel de gel (nu se intareste de tot, deoarece diluantul isi face partial datoria). se poate curata si gelul acesta, prin frecare cu mana, lovirea de pereti, impingerea catre un obiect care sa tina contra :lol: (suna porno, dar e pe bune)
2. materialele necesare (nestrapol si cobalt) se gasesc la reprezentantele policolor, cobaltul ca cutii de 800 ml sau un litru, nu mai stiu exact, si nestrapolul la galeti de 20 kg (140 RON galeata) - acestea sunt de fabricatie romaneasca si nu sunt de cea mai buna calitate, dar va asigur ca va faceti treaba cu ele ;) - de asemenea gasiti la policolor si diluantul, si colorantul fibrei. celelalte materiale - stratimatul si intaritorul - nu stiu unde sa va trimit, decat pe cei din constanta
3. in constanta, in cazul in care vreti sa luati cantitati mai mici, gasiti cu 200 mii litrul de nestrapol, cu intaritorul aferent, si 100 mii metrul patrat de stratimat (n-am inteles cum anume s-au stabilit preturile de mai devreme la kilogram pentru stratimat, dar in fine). acest nestrapol, zic furnizorii, e de calitate mai buna (eu am remarcat doar culoarea mai frumoasa -> un albastru oceanic, in timp ce nestrapolul de la policolor este galbui, iar prin aplicarea cobaltului policolor devine un visiniu uratzel)

4. metoda explicata de andrei a mers si la mine. si eu am folosit tot felul de materiale dubioase pentru confectionarea barilor (eu nu am lucrat cu matrite, am avut o tentativa dar nu am reusit)
5. pentru a realiza niste forme, in cazul in care vreti sa faceti o bara de la zero, puteti proceda astfel:
a. pentru o portiune dreapta, bateti fibra direct pe o foaie de pal laminat, nu se lipeste si nu are nevoie de ceara&stuff
b. pentru o portiune curbata, puteti bate fibra pe o foaie de tabla indoita in prealabil sau dupa aplicarea fibrei, lasand-o sa se intareasca asa - de asemenea se indeparteaza piesa fara dificultati prea mari
c. pentru piese semicirculare, folositi teava de plastic de tipul celei de toaleta; pentru piese concave folositi spuma din aia pe care o gasiti in ambalajele produselor electrice etc, dupa ce ati sculptat cu un cutit forma dorita; posibilitatile sunt nenumarate, folositi-va imaginatia din plin si veti reusi, chiar daca nu din prima incercare!
6. o alta metoda de izolarea piesei de matrita poate fi si folia de aluminiu, ajutata pe margini de scotch-ul din hartie pentru vopsitorie, sau numai scotch daca va tine buzunarul....nu e foarte greu de indepartat, nu e deloc greu de aplicat si va ajuta in multe situatii!

7. eu unul nu m-am impacat deloc bine cu gel-coat-ul si nici nu-mi pare rau, pentru ca era destul de pretentios, facea priza buna pe fibra, dar nu si cu chitul...in loc de gel coat, va recomand un chit armat cu fibra de sticla, se gaseste la magazinele unde gasiti chit obisnuit...e destul de scump, dar e foarte practic si mai usor de folosit decat gel-coat-ul (46 RON cutia de 1,5 kg); se aplica DUPA confectionarea piesei de fibra, iar peste el se aplica cu succes chit normal, mai fin, pentru finisajul final; are meritul ca intareste mai bine piesa de fibra, se aplica relativ usor, se intareste mai repede si face si priza mai buna decat chitul obisnuit.
8. pentru a confectiona o bara dintr-una originala a masinii, chiar si crapata/incompleta, puteti folosi si spuma poliuretanica la tub, dar sa fie din aceea cu volum mai mare, pentru a face o mica economie la bani ;)
9. va pot da exemplu cu ceea ce am facut eu pana acum, cu cateva poze:

quick_5hifter 05-05-06 14:39

9 Attachment(s)
-in 2-3 poze apar niste masti pentru stopuri, facute direct pe stop, dupa care se inlatura surplusul de la margini si apoi se decupeaza formele dorite (stelute, inimioare :P ) -> se finiseaza cu chit normal, fiind suprafete mici si neexpuse loviturilor etc
-in alte poze apare un inceput de bara de spate (forma bruta) confectionata la ochi, cu mici masuratori, din spuma poliuretanica, din care urmeaza sa fie confectionata bara finala, mai usor decat daca plecati de la zero ;)
-in alte poze apare o bara de fatza, in forma (aproape) finala, confectionata numai din portiuni batute pe foaie de pal, deci din bucatele drepte, imbinate pe interior (se fixeaza 2 bucati in pozitia dorita, prin folosirea unui pistol de lipit cu plastic, apoi se izoleaza portiunea de imbinare la exterior cu foaie de scotch de hartie, se bate fibra pe interior si astfel se obtin planuri la 90 de grade)
-la capota e mai complicat, dar nici nu cred ca va incerca asa ceva vreunul dintre voi, asa ca nu ma apuc sa detaliez
-pentru procedee, nelamuriri, sfaturi, dati un mesaj privat. va raspund cu placere! v-am aratat doar metodele folosite de mine, ar fi binevenite si alte detalieri de la alte metode
-pentru a vedea cum am confectionat bara fata, priviti la "masina mea / daewoo / un tico alb de constanta", primele pagini

PS: pacat ca unii dintre cei care se pricep nu vor sa spuna mai multe despre lucrul cu fibra de sticla, sunt foarte multe "secrete" pe care, in momentul in care le afli, te intrebi: "eu cum dracu nu m-am gandit la asta?" (eu, spre exemplu, nu stiu nici unul dintre aceste secrete, dar am improvizat de fiecare data si pot spune ca sunt multumit de rezultate....plus ce am mai vazut pe site-uri straine, ca la noi, dupa cum ziceam, majoritatea tac ca pestii "ca sa nu le fure altii painea...")
-cei care vor sa se apuce de asa ceva, sa nu va asteptati sa va fie nici usor si nici sa va reuseasca din prima...adevarul e ca e foarte mult de munca, nu mai zic la finisaje, ca piesa finisata poate arata bine inainte de vopsire, dar dupa vopsire poate fi un mic dezastru...

valib 05-05-06 18:32

pentru finisat, dai un strat gros de chit de stropit (spritz chit), astfel se vor vedea toate imperfectiunile, toate zonele cu problema.
in legatura cu chitul cu fibra si chitul normal...singura sugestie care imi vine in minte este sa lucrati cu cantitati mici.

quick_5hifter 05-05-06 18:55

Quote:

Originally Posted by valib
in legatura cu chitul cu fibra si chitul normal...singura sugestie care imi vine in minte este sa lucrati cu cantitati mici.

asa e...sau puneti mai putin intaritor si asteptati mai mult sa se usuce ;) daca vreti sa lucrati cu cantitati mai mari deodata

turbojack 05-05-06 19:49

[QUOTE=valib]pentru finisat, dai un strat gros de chit de stropit (spritz chit), astfel se vor vedea toate imperfectiunile,QUOTE]

daca il dai gros crapa.
dai un rind subtire sa evidentiezi crapaturile,apoi cu chit normal poliesteric f.f.f putin diluat cu diluant acoperi imperfectiunile de cite ori e necesar,dupa care se slefuieste cu minim 150 apoi se dau 2-3 straturi de spritz.
Shpritul nu acopera bine porii de chit,de aceea se recomanda o rechituire.

valib 05-05-06 20:26

nu gros ca si cum e cand il scoti din cutie
suficient de gros incat sa iti acopere bine suprafata, sa vezi imperfectiunile.
Niciodata nu am diluat chitul poliesteric cu diluant, am chituit asa normal cum e, iar am slefuit(cu 180), si am repetat operatiunea pana cand am reusit sa scot imperfectiunile.
de crapat, de fapt incretit...se increteste cand nu a fost bine degresata suprafata pe care l-ai aplicat.

Nu prea recomand sa folositi cantitati mari chiar daca puneti intaritor mai putin, pentru ca nu veti reusi sa il amestecati bine, si veti avea zone unde nu se va usca zile in sir.

All times are GMT +2. The time now is 19:34.

- Copyright 2026 4Tuning