Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Subwoofere (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere.html)
-   -   suboofer sau tun de bass ? (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere/27334-suboofer-tun-bass.html)

acid 15-11-06 21:54

suboofer sau tun de bass ?

am un amplif Blaupunkt gta 470:
4/3/2-Channel class A/B
Max. Power 4x150 Watts/ 2x400 Watts (4 Ohms), 2x200 Watts (2 Ohms)
RMS Power 4x70 Watts/ 2x200 Watts (4 Ohms), 4x100 Watts (2 Ohms)
Frequency response 10 - 26000 Hz
Signal to noise ratio > 90 dBA
Distortion factor < 0.04 %
Input impedance >10 kOhm
Attenuation factor > 100
Input sensitivity 0.3 - 8 V
Stability 2 Ohm (4 Ohm bridged)
Low-pass filter 50 - 250 Hz (12dB/Oktav)
High-pass filter 50 - 250 Hz (12dB/Oktav)
Bass Boost 0 - 12dB at 45 Hz
Inputs 4x RCA gold plated
Outputs 4x loud speakers, gold plated
Dimensions (WxHxD in mm) 290 x 49 x 254

si pe el am pus un tun de bass tot blaupunkt gtt 1200:
480W max power si 160W nominali..

iar rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez ? mai cumpar un tun asemanator sau pun un difuzor din ala mare ? scuzati-mi exprimarea da nu ma prea pricep nici eu.. sper sa intelegeti ce vreau.

Bigu 15-11-06 22:54

Re: suboofer sau tun de bass ?

ia ceva mai mare si scapa de "tun". parerea mea

bulu 16-11-06 00:29

1 Attachment(s)
Depinde cum vrei sa se aude.Calitativ tubu are probleme ( se aude ca un vuiet in continuu si asta iti da dureri de cap)Daca nu esti o pers pretentioasa poti sa stai si pe tub ca nu a murit nimeni cu el.
Cutia suna mult mai bine datorita faptului ca nu nu se misca peretii ei pe cand la tub zici ca e o mare membrana pasiva care zangane.Ideea e ca basu sa fie scos din cauza miscarii difuzorului nu din cauza miscarii peretilor tubului ( asta inseamna ca pierde din putere pe difuzor si o scoate haotic prin peretii tubului)
Din acelas motiv se rigidizeaza si usile cu dynamat.Sa te uiti si pe imagine ca intelegi mai bine.

ReLLaXX 16-11-06 15:30

Bulu....daca vrei sa mai dai explicatii alege eprimari mai curate si mai concrete. Sau macar incearca. Ceea ce spui tu e prea evaziv. Apreciem efortul.

acid... problema principala e ca tu ai un amplificator cu 4 canale ce poate fi folosit in mod 4/3/2 canale, ceea ce inseamna ca in cel mai bun caz poti folosi 2 canale in bridge pentru subwoofer, mai mult ca sigur la minim 4 Ohm. Adica nu o sa poti sa folosesti toate 4 canalele pt sub, si cele doua in bridge vor suporta doar un difuzor de 4 Ohm. In 2 canale amplificatorul tau este destul de slab ca putere asa ca iti cumperi degeaba un difuzor mai puternic.

Sfatul meu ar fi sa pastrezi amplificatorul actual pentru boxele din masina si sa cumperi un amplificator dedicat pentru subwoofer in functie de bugetul tau, alegand in acelasi timp si un difuzor cu care sa lucreze bine. Sau vinde amplificatorul asta....daca nu ai ce sa faci cu el.

Nu este suficient de puternic incat sa duca un difuzor serios. Ramai eventual la un 12 toli de putere mica (150-200W RMS) cu o incinta adecvata si in mare cam asta e tot ce se poate face....

Ce masina ai?

acid 16-11-06 22:06

subwooferul il am montat deja pe statie in bridge mode pe 2 canale .. asta inseamna ca mai 2 canale libere .. pt inca un subwoofer.. cred ca asta am sa fac daca zici ca statia nu duce ceva serios.. oricum cum se aude acum .. e de ajuns sa-mi dardaie haionul si sa-i faca vibromasaj celui de pe bancheta din spate .. dar stii cum e... enough isn't enough :D
masina mea ..
https://img59.imageshack.us/my.php?im...oto0325dc8.jpg
golf I, 1,6 D

adiv 16-11-06 22:35

Daca mai vrei sa pui unul recomand sa pui acelasi model de dif in aceeasi incinta, sa nu faci varza acolo. Difuzoarele trebuie sa fie identice.

Sa stii oricum ca ideea lui ReLLaXX este cea mai buna : foloseste un amplif dedicat pt sub-bas cu un dif mai serios de 12" sau chiar 15" daca ai loc, si cred ca ai din moment ce vroiai sa bagi 2 tuburi acolo. Mai mult ca sigur ca va suna mult mai bine.

bulu 17-11-06 02:56

@ReLLaXX - eu dau un raspuns cu toate ca poate sufar un pic la exprimare dar acum pe bune nu am vazut un singur cuvant din post-ul tau in care sa raspunda la adevarata intrebare tub sau cutie ( el a scris putzin gresit tun sau sub ca "tunu" e tot un sub :) )

bulu 17-11-06 03:03

Ceea ce incercam sa spun in postul anterior este :
Cutia avand peretii tari si ar trebui sa-i aiba cat mai tari (sa nu punem mdf de 0.5 :) )basul se aude curat doar din difuzor la sealed si din dif si port la reflex.
Tubul avand peretii super subtiri scoate basul mai putin curat prin sub + port + peretii cam cum arata imaginea care am atasat-o in ultimul post.

Daca nu vrei calitate si vrei doar sa dardaie scaunele si sa sperii vecinii ramai la tub.... aici e de gusturi ... asculta si o cutie da una facuta bine si vei vedea ... bine tot pe reflex ca la 150-200W daca pui sealed chiar ca nu se mai aude basul.

blak 17-11-06 08:14

Hai ca asta e tare... imi place explicatia la tub... ce treaba are peretii de la tub ? ce treaba are rigiditatea? vibreaza tubul la puteri mici ? nu... atunci nu e problema de rigidizare.... Cutia... ce crezi ca ai castig ca sunt pereti mai grosi? te asigur eu ca nu e asa si sunt alte fenomene la mijloc la tub.... studiaza si apoi poti vb despre incinte si tuburi....

blak 17-11-06 08:15

Bas curat ce pot sa inteleg? Un bass care nu exista distorsiuni ..aia inseamna curat.... nu gusturile .... adica coboara, suna tare , suna metalic , etc

bulu 17-11-06 11:27

@ blak ... toti zici sa studiez ... am auzit si tuburi si incinte si detoate si mi-am facut o parere ca pana la urma asta conteaza.De ce nu explici tu atunci cum e tubu ca vad ca de contrazis ma contrazice-ti pe aici dar nu ziceti nimic mai departe ... banuiesc ca omul asteapta un raspuns ... daca nu esti de acord trebuie sa-i dai si explicatia ta.

Parerea mea tespre tub (tun) este urmatoarea :
1.Pe melodii cu bass lung coboara destul de bine (gen mafia si alte hip hop)
2.Pe melodii cu bass scurt se aude prost si pe deasupra zdrangane(gen parazitii)
Eu am masina cu haion si il auzeam zdranganind in spate(pe 3 volume nu prea se aude lucrul asta)
Pe 3 volume (gen logan)pt cineva care are cateva sute de W pe bass se aude mai tare tubu si misca mai mult scaunele.Bine acum poate cutiile pe care le-am ascultat nu erau bine realizate... astept ca tu (blak) sa ma contrazici pt stiu ca poti face incinte bune.
Nu am spus nimic mai mult decat ca pt cei fara pretentii tubul e o solutie buna ca e ieftin.O incinta buna si calculata costa mult mai mult.
Poti sa le dai un PM la cei care intreaba si sa le spui ca le faci tu incinte si sa le si arati cateva din realizarile tale.

acid 17-11-06 14:24

ok .. m-am lamurit.. nu mai are rost sa va certati. ms mult la toti cei care au dat o idee. concluzia: raman la tub ( nu tun :D ) ca n-am bani sa schimb tot sistemul :P

Lil' D 25-11-06 11:29

discutia asta cu tub/cutie ii tare :-P
volumul ii tot volum, ca vorbim de tub, ca vorbim de o cutie.
cu o cutie ai putea sa foosesti mai eficient spatiul din portbagaj.
tubul ii mai simplu de folosit pentru ca tot ce trebuie sa faci ii sa lipesti de el 2 'capace' din mdf/pal.
un tub cu peretii destul de grosi (>10mm) ii mai rigid decat o cutie de pal de 18mm fara intarituri.
deci explicatia cu "vajaie tubu" pica.
si acuma ideea cu "bass lung" si "bass scurt" ...
fiecare gen muzical are alt "tip de bas". un subwoofer bine reglat / proiectat nu trebuie sa sune bine doar pe un anume tip de muzica. design aiurea = rezultate aiurea = urechi obosite, dureri de cap si toata distractia.
asa ca, parerea mea, tuburi vs cutii se rezuma la spatiul din portbagaj si la comoditate.

xxdadixx 26-11-06 02:48

Cum suna un bas metalic?

cls21b_EVO 26-11-06 05:31

lol dadixxx , tare ...:D

Bai frate eu am mai zis o si o mai zic...se stie ca undele statice cauzeaza probleme intr o incinta ok ?undele statice se formeaza din cauza faptului ca incinta nu are in general colturile rotunjite.
La tub se rezolva problema asta , uitati va si voi , si vedeti ca multe dintre dintre recordurile la SPL de anul asta s au obtinut cu incinte ce se bazau pe tuburi.
Asa ca , fiind un fan declarat cs1200t(asta e pentru rellaxx :D:D) iti recomand sa iti faci o incinta noua bazata pe tub ...p bune , nu ai ce pierde , si dak ti o face persoana in care am eu incredere , nu o sa ti para sub nici o forma rau ....crede ma!

Si asa vrea persoana aia sa incerce ceva legat de tuburi ...e tocmai bine ;)

Dak vrei mai vb pe P.M (private message)

cls21b_EVO 26-11-06 05:34

Nu are rost sa mai dau EDIT , ce vreau sa spun este ca ...nici nu stiu de ce ne mai obosim sa dam sfaturi la toti cei care intra , ca sa nebunesc dak asculta vreunul ...toti vor sa le sara creieri de la bass , dak se poate cu 1.000.000 toata treaba ...aa si sa sune inaltele si mediile clar ca apa Evian ...
Sa mor dak stiu pe vreunul care a intrebat ceva aici , i sa raspuns promt si la subiect , si el a facut dupa cum i sa zis.Deh...firea romanului...

Zaheyu 26-11-06 18:00

Pun si eu o intrebare sa nu mai deschid topic nou:
Am o mare problema cu spatiul in portbagaj (nova + GPL) si totusi s-ar putea ca in viitorul apropiat sa vreau sa pun un sub. Ce solutie ocupa cel mai putin spatiu? Ce combinatie de difuzor - tip incinta ar trebui sa caut pentru a ocupa cat mai putin spatiu? Daca se respecta volumul, cutia poate sa aiba i forma mai ciudata (gen caramida subtire)? Imi puteti indica un program de calcul pt cutii?

pesteimputit 27-11-06 04:32

JL 6w0, asta ar fi cam cel mai mic!

Zaheyu 27-11-06 15:33

Am vazut si eu, dar ala chiar se aude ca un sub? Poate am inteles gresit, dar mi se pare ca suburile mici vor incinta mare ca sa sune jos.

bulu 27-11-06 17:42

Sau faci compresie pt sub mai mare ca volumul incintei te deranjeaza banuiesc cu cat de mare e diful.
Bine mai exista si solutie placa tare din spate si seria F de la pioneer care e sub free air :) ... eventual pui un inel pt a ridica daca atinge magnetul in butelie :).
Mai exista solutii de sub direct facute cu tot cu amp si la pioneer si la jbl.
Iar realmente cel mai mic mie mi se pare pioneer TS-WX22A care are doar 5L :) ... il arunci sub scaun :).Nu te mai chinui la incinte si amplificator ca are detoate. Bine costa 7 mil si nu l-am auzit sa spun ca se aude bine/tare ...

pesteimputit 29-11-06 06:41

Daca tu compari JL cu pioneer si jbl iti spun sincer ca esti pe din-afara

bulu 30-11-06 01:10

Pune si tu un @ in fata ca sa-mi dau seama daca zici de mine sau altcineva.
Cine compara JL cu Pioneer ?(eu doar am zis ca ala e mai mic)Oricum sa nu comparam lucrurile mici cu ceea ce pot sa faca ei de top.
Pioneer e o super firma ... iar ce au iei de fidelitate eu nu am vazut prin romania :) ... pe la noi se gasesc aastea maia de bubuiala prin masina :).
JL e o super firma si prin w6/7 arata intradevar ce pot dar sa nu ne pacalim ca un sub de 16 cm face minuni.Mai bine isi face usile bine si pune un set bun de componente si gata :).

bad_boy2k 30-11-06 06:47

bulu... te invit pe la importatorul JL sa asculti un 8w0 si sa-mi spui ce parere ai...

Zaheyu 30-11-06 07:18

Unde? Chiar as vrea sa ascult un dif de joase mic.

Zaheyu 30-11-06 07:31

Chiar, ati ascultat pioneer TS-WX22A, basslink infinity sau JBL sau alte suburi active non-tub? Cum se aud diferit fata de o cutie normala + amp?

Zaheyu 30-11-06 08:25

Scuze pt al treilea post consecutiv, dar mi se pare aiurea chestia cu editatul in max 5 minute. Postul ar trebui sa fie deschis pana la aparitia unei replici. Spunea cineva ca amplificatoarele Blaupunct sunt proaste. Asa e? De ce?

DjVictor 30-11-06 09:40

pai depinde pe ce masina montezi ( cutia sau tubul ) , parerea mea , dute la cineva care are din amandoua si fa o proba si vezi cum se aude ... si dupaia te hotarasti ...

orlando 30-11-06 12:02

niciodata o incinta facuta bine nu va suna prost...
un tub dupa parerea mea intotdeauna se va auzi prost...

bulu 30-11-06 13:43

@bad_boy2k ... eu zic de 6wo si tu ma inviti la 8wo :) ... nu zic ca JL nu canta dar un 6W0 costo 3,5 mil si ii trebuie amp.Mai bine iei solutie completa decat sa iei JL si sa pui statie magnat :) ... Pe diful ala ii trebuie si o statie bunicica care daca o gasesti SH una buna ai noroc daca nu o sa faci un sub mic gen 6W0 cu 3,5 mil + 2 mil o incinta pt el buna + o gramada pe amp :).
Nu oferi omului o solutie de 15 mil pe ceva asa mic.
Nu toata lumea trebuie sa aiba JL ... si oricum daca vrei ca sis sa sune bine nu numai subu te ajuta ... ajungi la HU bun + componente bune = o gramada de bani.
Eu nu am auzit acel pio (mi se pare a caricatura la cat de mic e) dar orice solutie merita incercata.Orice atelier ar trebui sa-ti puna la dispozitie produsele pe care le au.Iar cel care cumpara stie cel mai bine ce vrea sa auda.
Este foarte frumos ca cei care aduc JL ti-l pun sa asculti.Inseamna ca se bazeaza pe un sunet bun si ca au o strategie de marketing buna :).
Acum mai conteaza si masina ca degeaba ii aduci tu cel mai bun zub daca masina zdrangane ca dracii ... se va auzi la fel si cu un sub no-name.
Exact cum daca n-ai usi facute potisa pui ce vrei ca nu prea vei simti diferente asa e si cu masina.
Gandeste-te ca omu are supernova .. iar supernova scartzaie de peste tot si pacane haionu ca dracii :)

bad_boy2k 30-11-06 15:47

bun... bulu. este vorba de un 8w0 intr-un 206sw amplificat cu 150W de un amp BOSS... daca si boss sunt scumpe sau bune in vreun fel... lasam balta orice discutii. difuzorul costa tot 340 lei pe site,dar din pacate ampul nu mai apare. ce pot sa-ti spun e ca este modelul c600 si are 4x75W.
zaheyu... la importator, adica wizards.

bulu 30-11-06 21:00

Da ma esti meserias ... merge beton JL pe statie boss ... baga mare :).

bad_boy2k 30-11-06 21:11

prietene... nu cred ca e cazul sa comentezi tu cine sunt sau ce fac io... ca n-ai idee. eu te-am invitat sa asculti un JL ieftin pe un boss la fel de ieftin, sa vezi ca nu trebuie sa ai buget de coishpe milioane pt a avea un JL. e problema ta daca vii sau nu, dar, te rog, abtinete de la astfel de comentarii pe viitor, ok? iti multumesc

bulu 01-12-06 02:35

K ... nu vreau sa ma cert cu nimeni ... scopul e sa invatam ca oricine are de invatat.Orice firma are produsele de entry si produsele de varf.Oricum a face o combinatie de genu celei care ai descris-o mie mi se pare ca nu miroase bine. Poti sa pui orice statie pe orice dif fara a tine cont de nimic dar nu stiu ce rezultat vei obtine.
Am ascultat destule masini cu multe configuratii asa ca nici eu nu-s unu care am picat de pe luna si nu am ce face si comentez pe forum.
Oricum noi discutam de un sub mic ... ai putea sa-i zici celui cu supernova cam cati litri are nevoie un astfel de sub (Sealed/BR) ca sa stie pe unde se incadreaza.

bad_boy2k 01-12-06 08:05

nu mai stiu exact volumul incintei ... cert este ca e BR si oricum foarte mica... iar configuratia este asa cum este pentru ca nu au fost resurse pentru a se lucra acea masina asa cum trebuie...inca... va veni si vremea ei. dar momentan atat poate oferi acel 206sw.

acid 01-12-06 10:54

Quote:

Originally Posted by cls21b_EVO (Post 636995)
Nu are rost sa mai dau EDIT , ce vreau sa spun este ca ...nici nu stiu de ce ne mai obosim sa dam sfaturi la toti cei care intra , ca sa nebunesc dak asculta vreunul ...toti vor sa le sara creieri de la bass , dak se poate cu 1.000.000 toata treaba ...aa si sa sune inaltele si mediile clar ca apa Evian ...
Sa mor dak stiu pe vreunul care a intrebat ceva aici , i sa raspuns promt si la subiect , si el a facut dupa cum i sa zis.Deh...firea romanului...

asha-i .. daca vrei sa faci o treaba .. te-ai dus la o firma si faci ( dai un ban dar stai in fatza) ca pe forum.. cati useri sunt atatea pareri ... si pleci si mai nelamurit. hai noroc

Zaheyu 02-12-06 19:14

Mai am si eu o intrebare. Vreau sa-mi iau un amplificator ieftin sa ma joc cu el (fata, spate, filtre, etc.) As alege intre Blaupunkt GTA 274, BGA 250, Pyle PLAD212, In phase IPA400. Mai sus nu ma arunc pt ca sunt habarnist si nu vreau sa patesc ca si cu difurile.
Pareri personale, probleme, se desprinde vre-unul dintre ele?

tico_rs 02-12-06 21:07

Pyle pare dupa mine cea mai buna alegere, Blaupunkt sunt penibil de slabe... In Phase are ceva de-a face cu Phase?

All times are GMT +2. The time now is 22:29.

- Copyright 2026 4Tuning