Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Tuning pe machete (https://forum.4tuning.ro/506-tuning-machete.html)
-   -   Macheta auto argila (https://forum.4tuning.ro/506-tuning-machete/270998-macheta-auto-argila.html)

georginho 27-07-11 20:58

Macheta auto argila

5 Attachment(s)
Buna seara,

Am descoperit si eu de curand topicul acesta, in incercarea mea de a gasi persoane care mai lucreaza in argila pentru crearea de machete, un fel de prototipaj, sa-i zicem modelare auto experimentala :)
O sa pun pozele direct, si daca doreste cineva amanunte, detalii, etc, ma poate contacta.
Pe baza machetei doresc sa o fac din fibra de sticla, si matrita si pozitivul.
In legatura cu oricare dintre machete astept si sugestii si sfaturi.
Nu este inca terminata, mult nu mai are, finisare si linii usi si linii de design.

georginho 28-07-11 18:13

Re: Macheta auto argila

5 Attachment(s)
Alte poze, incercari de stabilire a liniei farurilor si stopurilor.

2010 28-07-11 18:55

interesant...din ce materiale faci farurile, stopurile si grila fata??

blue macca 28-07-11 19:03

interesanta abordare...
am experimentat.o si eu acum cativa ani prin cateva modele, insa, nu am acordat destul timp cat sa trec de problemele cu simetria si asa mai departe !

sunt tare curios sa vad evolutia proiectului!

[ps, pozele pot iesi mai clare facute la lumina naturala -ex. pe pervaz, etc]
spor !:D

georginho 28-07-11 19:25

Da, simetria este o mare problema la machetele de genul asta, la studiouri de obicei lucreaza cu oglinda pentru simetrie adica jumatate de masina, dar am vazut si machete intregi.
Am preferat sa fac macheta intreaga ca sa am satisfactia lucrului facut pana la capat, cu riscul a nu face perfect stanga cu dreapta, ceea ce s-a si intamplat, dar e altceva cand o vad toata.
O sa-i fac poze si mai luminoase dar trebuie s-o mai finisez un pic.

Inca nu m-am gandit din ce fac stopurile si farurile sincer sa fiu, astept sugestii, in principiu macheta din argila o sa fie arsa ptr rigidizare si dupa aia o vopsesc cat vreau eu cu culori, etc.
In poze, farurile si stopurile sunt din hartie, am ajuns la concluzia ca este metoda cea mai non-distructiva pentru a experimenta linii, decat sa scrijelesc in argila.
Pe macheta din fibra de sticla insa nu stiu cum o sa fac, dar banuiesc ca tot la fel, delimitez linia farurilor si stopurilor si vopsesc diferit, astept sugestii din partea voastra, am vazut ce machete faceti si sunt foarte frumoase.

2010 28-07-11 20:22

eu cred ca pentru mai mult realism ar trebui sa folosesti faruri si stopuri de la alte machete..

georginho 29-07-11 07:45

Salut, multumesc de sugestie, m-am gandit si la varianta asta, dar eu vreau sa pun faruri si stopuri custom, ceva ce se potriveste cu linia generala a masinii, asa incat va trebui sa le fac eu.
Poate sugestii cum as putea sa le fac, din ce materiale, plexiglas?

2010 29-07-11 08:43

Quote:

Originally Posted by georginho (Post 4494432)
Salut, multumesc de sugestie, m-am gandit si la varianta asta, dar eu vreau sa pun faruri si stopuri custom, ceva ce se potriveste cu linia generala a masinii, asa incat va trebui sa le fac eu.
Poate sugestii cum as putea sa le fac, din ce materiale, plexiglas?

stiu ca trebuie urmate liniile..incearca din plexi

georginho 29-07-11 09:15

Salut, am vazut si eu ce machete superbe ai, cele retro mai ales, extraordinara colectia ta.Bravo.
O sa incerc din plexiglas, dupa cum imi recomanzi, mersi de sfat.

georginho 29-07-11 19:05

10 Attachment(s)
cateva imagini making of.
Cateva detalii pe care le repet aici, am mai scris asta pe alt forum:

Alte detalii despre procedura aleasa de mine:

- lucrati piesa pe o bucata de lemn/placaj etc, si gridati placa cu creionul sau ce vreti voi din cm in cm, o sa va ajute la proportii si simetria masini stanga/dreapta
- stabiliti o scara la care vreti sa lucrati( eu am facut asta avand ca scop candva sa ajunga la 1:1)
- unii lucreaza jumatate de masina si pentru a vizualiza cealalta jumatate folosesc oglinda, eu am preferat sa o fac toata, stiu ca nu a iesit tocmai simetrica dar nu ma deranjeaza, o am toata
- argila e cumparata de la colorit.ro, e vreo 40 lei/10 kg, deci fff acceptabil
- pentru a consuma cat mai putina argila, ar fi bine sa aveti in vedere de la inceput formele si proportiile generale ale masinii pentru a construi pe dedesubt o macheta din polistiren( eu unul am folosit dar tot mi-a mancat 8 Kg macheta deci poate fi imbunatatit fff mult)
- prima macheta facuta de mine a avut strat ff subtire de argila si la un moment dat cand s-a uscat s-a crapat datorita grosimii ff mici, deci e de preferat sa aiba o anumita grosime apreciabila
- cand faceti prima oara movila de lut sa o atasati din aproape in aproape in bucati mici pentru a avea contact cat mai bun si a nu se crapa
- puteti folosi orice scula artizanala sau din bucatarie doriti, e si misto sa incerci si sa descoperi materiale cu care poti sculpta, eu am primit cadouri niste seturi de sculptat, luate tot de pe colorit.
- pentru finisare puteti folosi o carte de credit veche, incercati si veti vedea
- pentru roti mergeti in piata si cautati primul magazin de jucarii chinezarii, cele mai ieftine si vedeti ca rotile sa vi se potriveasca modelului

2010 29-07-11 19:44

bune sfaturi si de urmat...am incercat si eu cu plastelina acum ceva timp..
mult spor si astept sa vad ce mai faci

georginho 30-07-11 12:45

10 Attachment(s)
Cam asa arata acum, i-am facut un shooting inainte sa incep sa fac matrita din fibra de sticla, ma gandesc sa nu se strice intr-un fel sau altul macheta si sa n-am amintiri :)

georginho 31-07-11 20:12

1 Attachment(s)
Deci, asta este prima matrita din fibra de sticla, am vrut sa vad cum reactioneaza in contact cu argila, nu vreau sa-mi stric macheta, teoretic reactioneaza destul de bine, s-a desprins un strat subtire de argila dar asta si ptr ca argila era moale, pe cand cea de pe masina este destul de tare acum.
Am incercat cu ceara de parchet sa imbib macheta dar argila absoarbe ceara, asa ca...nu stiu cum altfel sa protejez argila.
Gelcoatul este destul de scump, nu pot lua decat in cantitati mai mari, asa ca...nu stiu, maine totusi voi incerca pe masina.
M-am grabit f tare si n-a iesit cine stie ce, dupa cum se vede, e mai multa rasina decat fibra dar astazi a fost de incercare, acum stiu mai multe despre ce trebuie sa fac si cand sa fac.:)
PS: Nu luati in seama forma matritei din fibra, trebuie sa o multumesc si pe doamna mea intr-un fel :) avand in vedere ce mirosuri degaja rasina pe aici.

bmwh548 01-08-11 00:48

Daca ungi argila cu putina vaselina sau sa dai cu putin ulei pe ea cu un penson nu merge? Banuiesc ca tu vrei doar sa creezi o "bariera" anti-aderenta intre argila si fibra de sticla.

georginho 01-08-11 06:43

Exact, doresc o bariera anti-aderenta pentru a proteja argila de rasina.
O sa incerc si cu ulei cum spui tu, sa vedem daca argila absoarbe si uleiul.

georginho 01-08-11 18:05

1 Attachment(s)
So...azi am pus fibra de sticla pe masina, am mai invatat alte cateva chestii legate de lucrul cu fibra :)
- sa nu prepar prea multa rasina ptr ca din cauza acceleratorului se intareste destul de repede
- sa pun pe marginea placii unde am pus macheta, banda izolanta sau scotch sau orice, ptr ca altfel rasina se lipeste destul de puternic de placa, in cazul meu o placa de PAL :) ( in poza este deja dezlipita dupa ceva efort cu mai multe ustensile de taiat :) )
O las pana maine sa se mai usuce si dupa aia o desfac sa vedem ce matrita a iesit, tot cam subtire am facut-o dar nu cred sa fie nevoie de mai groasa, vedem maine.

georginho 02-08-11 09:03

4 Attachment(s)
Si azi, am separat macheta de matrita din fibra :)
Din pacate bucati din argila s-au desprins in timpul procesului si macheta si-a pierdut putin forma, ceea ce am corectat pana acum.
In schimb matrita se prezinta intr-o state ff buna, nu este ea cea mai rigida structura dar cred ca-si va face treaba.
So, here are the pics.

cosmin_cosmin_1 09-08-11 12:15

daca nu folosesti gelcoat, nu cred ca reusesti sa scoti din macheta toate detaliile cand o acoperi cu fibra

2010 09-08-11 17:49

abia de acum incepe distractia, nu?

georginho 09-08-11 19:04

Da, gelcoat-ul ar ajuta fff mult la suprafata exterioara a masinii rezultata din matrita.
Eu ma gandeam ca este scump dar o sa ma duc la polidis sa vad cam cat costa, cred ca ar merita masina un gelcoat.

Da, in principiu acum incepe cu adevarat distractia, intre timp am mai reparat macheta din argila stricata un pic de rasina care a aderat la lut, si am mai pus 2 straturi de fibra pe matrita, s-o fac un pic mai rigida, sa nu se deformeze.

Data viitoare cu siguranta ca o sa fac altfel lucrurile.

- in primul rand n-o sa mai fac macheta din atata argila, o sa folosesc polistiren extrudat, lipesc mai multe placi una peste alta si incep sa decupez din ea pana ajuns la o forma aproximativa a masinii, iar tocmai atunci voi face detaliile cu argila, sau chiar chit, dar chitul se usuca repede
- data viitoare o sa incerc tesatura din fibra de sticla, acum am incercat stratimat si ma enerveaza ca iese foarte multa mizerie, multe fire de fibre peste tot, tesatura e mai compacta, mai ok, vedem
- ca sa protejez macheta din argila peste ea pot pune folie alimentara de aluminiu, sau orice altceva care s-o protejeze mai bine sa nu mai se lipeasca rasina de ea
- neaparat sa puneti intaritor in rasina pentru ca m-am gandit sa nu pun ca sa am timp mai mult de joaca cu rasina si se usuca foarte greu
- ca sa curatati pensulele nu este suficient un diluant universal( dupa cum am invatat eu si am stricat 2 pensule) ci este bun NITRODILUANT, curata foarte bine pensula de rasina

Cam asta ar fi ptr moment, acum caut solutii de a vopsi macheta din argila, ori cu culori acrilice ori cu spray vopsea.
Celalalt pas este sa scot din matrita piesa reala, si cu ocazia asta o sa cumpar si gelcoat.
Ce am realizat e ca pregatirea dureaza cel mai mult, munca in sine nu e cine stie ce, dar trebuie sa fii pregatit dinainte cu tot ce-ti trebuie, trebuie sa stii ce materiale sa ai, in rest, doar cu putin talent si rabdare incepe sa iasa.

cosmin_cosmin_1 09-08-11 20:45

eu am incercat odata sa dau cu chit peste polistiren expandat si s-a topit. nu stiu cel extrudat cum se comporta.
decat sa faci experimente cu foaie alimentara si alte improvizatii, mai bine iti cumperi ceara speciala pentru matrite si nu se va lipi.
ai mai putea sa incerci sa faci un cofrag din lemn si sa torni ghips, apoi sa scufunzi masina acolo pana se intareste ghipsul, dar nu cred ca o mai scoti intreaga.

georginho 09-08-11 21:05

Am cumparat ceara, intr-adevar, nu speciala pentru matrite, ci ceara de parchet, am citit pe aici pe forum ca este buna, ce n-am anticipat e faptul ca argila uscata absoarbe ceara, eu credeam ca fiind vascoasa nu va fi absorbita, si uite ca s-a intamplat intamplarea.
Treaba cu folia era valabila doar la macheta de argila, in matrita de fibra de sticla in mod cert nu voi face improvizatii dintr-astea, clar ceara 3-4 straturi, uscata and stuff.
In mod cert, sunt in proces de invatare.

__gollum__ 11-08-11 16:37

Ce se mai aude despre macheta ?!

georginho 12-08-11 18:15

3 Attachment(s)
Pai multe nu s-au mai intamplat, un mic update, si numai la macheta din argila, fibra de sticla mai asteapta un pic.
Am reparat argila, am lustruit-o cat am putut, am vopsit-o si i-am schimbat si rotile, am pus unele de la RC, roti reale.
Mai ramane sa vopsesc detaliile, faruri, stopuri, contur geamuri, etc.

__gollum__ 15-08-11 00:09

Arata mai bine cu jentile jantele astea! Asteptam produsul final.

rover_cabrio 01-09-11 20:14

fooarte interesanta creatia ...de mult timp am vazuto pe forum si vad ca acuma ai si thread special ..

felicitari in continuare si asteptam produsul finit :lol::lol::lol:

darck_angel64 05-09-11 23:28

spor la treaba, ma bucur ca cineva a avut curajul sa inceapa un proiect de o asemenea anvergura.

georginho 06-09-11 07:48

7 Attachment(s)
Multumesc pentru incurajari, incerc sa iasa ceva, nu stiu ce va iesi.
Intre timp nu s-a mai intamplat nimic cu macheta din fibra de sticla, dar am inceput lucrul la o a doua macheta, care va fi mult mai sportiva.
Trebuie sa-mi fac timp sa-mi cumpar gelcoat-ul acela pentru a scoate piesa finita ptr prima macheta din fibra de sticla.
Intre timp am reusit sa-mi cumpar Xbox cu Kinect, iar cu ajutorul Kinectului se poate scana 3D macheta, pentru a o virtualiza, si de a retusa suprafetele perfect, si de a face simetria perfecta stanga dreapta.
https://www.youtube.com/watch?v=ke9r70QpqQg
Acest lucru este necesar pentru a scoate prototipul la CNC(masina cu comanda numerica) la scara de 1:1, sper, daca nu, cel putin sa incep sa definesc volumele interioare, spatiu motor, puntile, suspensiile, si tot ce mai este prin habitaclu.
Momentan sunt in etapa de a intelege fibra de sticla si scanarea 3D.
Revin cat de curand cu evolutia lucrurilor.

compozite 10-09-11 12:30

salut in ce masura se poate slefui lutul dupa uscare ?smirghel p80 100 mai mic?
sau daca pentru un finisaj cat mai profesionist se poate chiti peste cu chit auto?
astept un raspuns
foarte bine lucrata macheta

georginho 10-09-11 13:49

Well, dupa uscare se poate slefui lutul dar particula de lut este foarte fina si incarca foarte repede smirghelul, am folosit de 300 dar lasa ceva urme, am folosit 180 si este mai ok dar se incarca fff repede smirghelul.
Totusi ptr macheta mea, cu raze foarte mici prin multe locuri, parca nu m-a multumit smirghelul, inca ma gandesc la o alta metoda de slefuire, ptr ca oricat as finisa-o tot nu iese suprafata perfecta.
Poate ca mai mult nu iese dintr-atat.
Ma gandesc ca daca argila ar fi arsa pe la 1000 de grade, se intareste bine de tot si de-abia atunci poate fi smirgheluita asa cum trebuie, si cred ca iese suprafata brici.
Si da, am folosit si chit, nu de masina, aveam prin casa "chit de cutit" din bricolage, l-aveam ptr crapaturi si gauri din peretii din apartament.
Am reparat cu el macheta din argila dupa ce a fost stricata la desprinderea de fibra de sticla, si pot spune ca si-a facut treaba.
Cred ca chitul de masina este si mai bun, si cred ca iese foarte bine cu el, mie mi-a iesit foarte ok.

georginho 10-09-11 14:23

8 Attachment(s)
si poze cu masina numarul 2

compozite 10-09-11 14:43

Quote:

Originally Posted by georginho (Post 4577083)
Well, dupa uscare se poate slefui lutul dar particula de lut este foarte fina si incarca foarte repede smirghelul, am folosit de 300 dar lasa ceva urme, am folosit 180 si este mai ok dar se incarca fff repede smirghelul.
Totusi ptr macheta mea, cu raze foarte mici prin multe locuri, parca nu m-a multumit smirghelul, inca ma gandesc la o alta metoda de slefuire, ptr ca oricat as finisa-o tot nu iese suprafata perfecta.
Poate ca mai mult nu iese dintr-atat.
Ma gandesc ca daca argila ar fi arsa pe la 1000 de grade, se intareste bine de tot si de-abia atunci poate fi smirgheluita asa cum trebuie, si cred ca iese suprafata brici.
Si da, am folosit si chit, nu de masina, aveam prin casa "chit de cutit" din bricolage, l-aveam ptr crapaturi si gauri din peretii din apartament.
Am reparat cu el macheta din argila dupa ce a fost stricata la desprinderea de fibra de sticla, si pot spune ca si-a facut treaba.
Cred ca chitul de masina este si mai bun, si cred ca iese foarte bine cu el, mie mi-a iesit foarte ok.

ms de rapunsul prompt
incearca cu smirghel auto e mai bun si dupa ce ai pregatit cat e cat suprafata da-i un fuller apoi smirgheluit cu p1000 apoi ceara si apoi matrita
in loc de geal coat poti face un amestec de rasina cu praf de marmura

georginho 10-09-11 14:57

Mersi si eu de raspunsul prompt, o sa incerc sa fac asa cum zici, banuiesc ca praf de marmura gasesc, nu?

compozite 10-09-11 15:00

Quote:

Originally Posted by georginho (Post 4577169)
Mersi si eu de raspunsul prompt, o sa incerc sa fac asa cum zici, banuiesc ca praf de marmura gasesc, nu?

pe la nene aia de fac cruci1eu oe langa carbon&shit mai lucrez si diferite piese mecanice si modelul lor il fac din rasina cu praf de marmura
app cat a costat lutul ce cantitate si de unde :)?

georginho 10-09-11 15:49

Argila 10 kg- 33 RON de la colorit.ro, astia sunt din bucuresti.
http://www.colorit.ro/products/lut-o...r-si61001.html
Mai sunt galeriart.ro si picturaonline.ro.
Cantitati mai mari n-am vazut.
Interesant, ce piese mecanice faci?
Eu ma gandeam, fiindca fac machete relativ mici, sa fac matrita din ipsos, vazusem pe forumul rhc.ro, ai incercat si cu ipsos matrite?

compozite 12-09-11 17:22

Quote:

Originally Posted by georginho (Post 4577231)
Argila 10 kg- 33 RON de la colorit.ro, astia sunt din bucuresti.
http://www.colorit.ro/products/lut-o...r-si61001.html
Mai sunt galeriart.ro si picturaonline.ro.
Cantitati mai mari n-am vazut.
Interesant, ce piese mecanice faci?
Eu ma gandeam, fiindca fac machete relativ mici, sa fac matrita din ipsos, vazusem pe forumul rhc.ro, ai incercat si cu ipsos matrite?

diferite piese si calapozi pentru o firma(nu pot da nume ca e oarecum confidential)
da gasesti si ipsos de matrite incearca la best tools brasov suna-i si o sa iti spuna ce si cum sau poti folosi o rasina poliesterica si fuller sau neucadur multi cast si fuller discutam daca ai nevoie de detalii eventual iti cer eu pe firma mea oferte de pret sa vezi si tu cam ce preturi sunt :)

bmwh548 12-09-11 18:22

1. Virgule, puncte etc (sunt greu de citit posturile scrise "dintr-un foc").
2. Am sa va rog sa continuati pe privat discutia sau sa evitati numele de firme scrise aici.

georginho 12-09-11 19:34

Nici o problema, totusi as dori sa continuam discutia aici in legatura cu metode si materiale, nume de firme nu vom mai da, imi cer scuze ca am dat numele a doua trei site-uri cu comert, mi-am permis sa le dau pe acelea intrucat sunt firme mici, comerciante de materiale pentru diferite arte, ceea ce este un lucru bun, si nu prejudiciaza 4tuning.ro.
Imi pare bine ca vorbim de materiale pentru ca in felul acesta afla si altii despre ele, de exemplu eu, din ce alte materiale mai pot face matrite.
Stiu ca se poate si cu google dar parca uneori e mai usor de la o persoana care chiar lucreaza cu asa ceva.
Asa, in legatura cu materialele, din pacate n-am atelier unde sa ma pot desfasura cu diferite matrite, si incerc sa ma limitez la ce pot face acasa fara sa protesteze prea tare logodnica, dar o sa ma gandesc si te anunt in legatura cu oferta pentru materiale.

compozite 15-09-11 20:33

Quote:

Originally Posted by georginho (Post 4581350)
Nici o problema, totusi as dori sa continuam discutia aici in legatura cu metode si materiale, nume de firme nu vom mai da, imi cer scuze ca am dat numele a doua trei site-uri cu comert, mi-am permis sa le dau pe acelea intrucat sunt firme mici, comerciante de materiale pentru diferite arte, ceea ce este un lucru bun, si nu prejudiciaza 4tuning.ro.
Imi pare bine ca vorbim de materiale pentru ca in felul acesta afla si altii despre ele, de exemplu eu, din ce alte materiale mai pot face matrite.
Stiu ca se poate si cu google dar parca uneori e mai usor de la o persoana care chiar lucreaza cu asa ceva.
Asa, in legatura cu materialele, din pacate n-am atelier unde sa ma pot desfasura cu diferite matrite, si incerc sa ma limitez la ce pot face acasa fara sa protesteze prea tare logodnica, dar o sa ma gandesc si te anunt in legatura cu oferta pentru materiale.

nue bai!lasa-i sa isi faca treaba;) poti face si din silicon si din neucadur multicast(iti scriu firma pe privat ;)) ca nu voie) sau daca disui de tehnologia necesara poti face modelul pe cnc in curand poze

cardone 21-09-11 17:38

Felicitari lucrezi foarte bine...se mai aude ceva de proiect?:oops:

All times are GMT +2. The time now is 17:34.

- Copyright 2026 4Tuning