![]() |
Indicatoare - semafoare, in plin soare
In plin soare nu se poate distinge intotdeauna culoarea semaforului, sunt destul de dese astfel de momente de confuzie ; sau se distinge foarte greu...
Va invit sa discutam despre aceasta realitate, sunt asteptate pareri - cine stie, solutii de remediere a unor aspecte deficitare la actualele indicatoare semafoare si alte semne de circulatie... |
Re: Semafoare in plin soare
Quote:
|
Re: Indicatoare - semafoare, in plin soare
Solutii pentru remedierea problemelor ar fi destule, dar problema este de unde vor veni bani?
|
La ultima mea vizita īn Romānia am fost si eu confruntat cu problema asta.
Primele probleme pe care le-am avut, au fost īn Arad une a fost necesar sa trag pe dreapta, sa pun avaria, sa-i las pe ceilalti sa riste pīna am reusit sa disting ce dracu se īntīmpla īn intersectiile respective. La intrarea īn Timisoara dinspre Arad, aceasi poveste moment cīnd m-am enervat, tras pe dreapta la un motel, cīteva ore de somn ulterior circulat noaptea. OK. Voi nu puteti face asta deoarece locuiti acolo si trebuie cautate caile posibile de a obliga pe cei dce se ocupa de semafoare sa reemedieze chiestiile astea. Cred ca ar trebui facute sesizari la organele īn drept ce se ocupa de īntretinerea semafoarelor. Nu numai ca unele sīnt din evul mediu cu o intensitate luminoasa extrem de slaba dar mai ales vara multe sīnt acoperite de pomi ne-īntretinuti (ne-tunsi), crengi si nu le vezi decīt īn ultima clipa si asta prost de tot. Daca eu de ex. asi avea un accident datorita unui semafor de acest gen, a-si cere despagubiri prin hotarīre judecatoreasca de la cei ce administreaza aceste semafoare. De unde vin banii pt. īntretinerea / īnoirea semafoarelor nu conteaza. Aici este vorba de siguranta traficului rutier care lasa de dorit din acest punct de vedere, problema ce trebuie reemediata la nivel national. Cu banii investiti īn fel de fel de contoare count-down de rosu / verde INUTILE prin intersectii, s-ar putea schimba vechiturile comiuniste invizibile din punct de vedere al intensitatii luminoase. @ flow87 Treaba ca nu se disting corect culorile nu-i mare problema. Poate sa fie si albe fara culori ca doar se stie ca rosu e sus, galben la mijloc si verde jos. Problema este INTENSITATEA LUMINII care trebuie sa poata fi distinsa pe zi indiferent cīt de intensa este lumina solara si aici e problema. Multe semafoare vechi de 30 - 40 de ani au oglinzile ruginite si becuri de 40 wati ce pui acasa īn candelabru. Asa ceva este pur si simplu pericol public. |
Oare de ce ce la americani se scrie ,,stop" sau ,,go" si tablitele se ridica lateral ?
|
Quote:
@Dj_kyd la cate taxe platim la stat doar pt a avea o masina(sa nu luam in calcul si celelalte taxe) ar trebui sa avem sosele/strazi/autostrazi de nota 10, si ca si palma(fara gropi si obstacole)+ tot ce tine de circulatia pe strazi sa fie de ultima generatie(ex: semafoarele).Deci nu vad problema banilor.Ca statul fura in ultimul hal si doar promisiunile la alegeri is de toti pampiducii din Parlament e alta poveste. |
Quote:
Si la trecerea de pietoni scrie WALK sau DONT WALK Acu ce sa faca Romānii? Sa Scrie STAI / MERGI ? Oare cine īntelege, referindu-ma la straini? De pietonul semianalfabet de la tara ce abea stie sa scrie si sa citeasca ce vine la oras, nici nu mai vorbesc. Sistemul american nu ar functiona nici unde īn europa indiferent cīt o īntoarcem si o sucim. o fi ca america e o natie de emigranti din toata lumea de sute de ani dar comparativ cu europa acele 55 de state au engleza ca limbaj comun ceea ce īn uniunea europeana nu exista. Daca si aici ar fi un limbaj comun sa-i dam cu totii pe engleza ca īn SUA ar merge sa-i copiem. Ce trebuie facut cu semafoarele acolo e sa fie puse pe LED-uri de intensitate mare cu oglinda īntr-e LED-uri ca la lanternele pe LED si īntretinute, sterse de praf si mizerie si nu lasate sa-si faca ciorile cuib pe ele si alte tīmpenii din astea. |
@ Champion
Treaba cu parcatu "deampulea" īn fata semnelor de circulatie e legat de disciplina rutiera si de politia ce nu-si face treaba. Nici unde nu ai voie sa parchezi astfel īncīt sa acoperi semnele de circulatie, indiferent ce masina ai. Nasolia este (cum am discutat īn topicul de LEDuri albastre), marea parte a posesorilor de permis din Romānia, habar-nau de cod rutier si de legislatie iar batrīnii ce si-au facut permise pe vremea lui ceasca, acei tarani semianalfabeti de la sat ce vine cu tractorul sau buceaga la oras, sīnt tamīie īn domeniu pe toata linia si nu poti sa ai nici un fel de pretentie de la iei. Pe astia īi poti doar obliga la o rescolarizare sau sa le ridici rabla parcata aiurea. Īn Resita de ex., Resita ce nu-i un oras grozav de mare si are cel mult 3 semafoare :D nu-i mare filozofie sa te descurci. Totusi, vara, cam 80% din semnele de circulatie din tabla sīnt pur si simplu invizibile. Unele sīnt si atīt de ruginite īncīt īti poti da seama de ce vor sa arate dupa forma pe care o au (romb / Triunghi / hexagon). Ba mai mult de atīt lipsesc si marcajele de pe sosea. Te trezesti pe contrasens sau o insula (marcaj diagonal - interzicere) fara sa realizezi deoarece marcajul nu exista. Prioblema cu insula am avuto-n Timisoara unde venise nenea politistul sa-mi tina teoria chibritului si sa ma amendeze. M-am dat jos si i-am spus sa-mi arate marcajul, moment īn care se uitase la mine ca un bou la poarta noua, spunīndu-mi ca EL STIE ca acolo e marcaj chit ca acesta nu exista deoarece cunoaste orasul, moment īn care eu l-am contrazis spunīnd-ui: - Bine nene, dar eu care vin īn tara o data la 10 ani trebuie sa va visez marcajele care nu exista, sa le stiu din amintiri de cīnd am locuit īn Romānia acum 20 de ani? - Nu cred ca exista vreo lege care sa ma oblige la asa ceva. Daca dumneata vrei sa ma amendezi (pe mine ca cetatean strain cu acte straine si domiciliu stabil īn strainatate) TREBUIE SA-MI DOVEDESTI ca am īncalcat un marcaj. Din pacate marcajul de care dumneata vorbesti, pt. īncalcarea caruia vrei sa ma amendezi, NU EXISTA iar figura cu...... "Amintiri din copilarie (epoca de aur) de Ion Creanga (Nicolae Ceausescu)" nu tine :D si nu este suportata de nici o lege. Ei bine īn cele din urma, a lasa-to balta ca vazuse ca n-are sanse si ca am dreptate :D Ca sa fiu sincer, eu la faza asta nu m-am zgīrcit la bani ca nu m-au facut alea cītiva EURO dar era chiestie de pricipiu si daca insista la amenda, i-o plateam dar īl taxam ulterior de se satura de dat amenzi fantezie pt. marcaje inexistente. :D ;) |
Sa zicem ca in multe intersectii largi, lipsesc semafoare centrale atarnate la mijlocul benzii de sens si suntem nevoiti sa ,,cautam" in van si pe dupa el. Atunci, contoare count-down de rosu / verde sunt citite de primii si ... ,,zboara, caprioara" !
Cum a zis CyberCSX nu sunt de acord cu citirea secundelor si actionarea la secunda verde a demarajului pe count in intersectie : Se castiga 1-2 secunde , dar induce o secunda de deruta cand salvare -pompieri-politie se apropie de intersectia aceea sau altceva , surprinde brusc... Noi si cei din campul vizual de countdown... ,,numaram in cap" secundele foarte putin utile comparativ cu riscul demarajului la secunda. Pai de ce ni-l mai arata ? Mai bine cu banii dati pe echiparea cu count-down, echipam altceva sau intretinem. Quote:
Se ridica tablita lateral , o vad toti ca este lateral (transversal), cu sau fara culoare rosie si gata. PS. Offtopic: Limba universala a Comunitatii Europene = Esperanto ? Nu a fost ... sa fie. |
Countdown-ul acela inutil nu face alt ceva decīt sa provoace, acei handicapati mintali ce se cred Shumacher si trebuie permanent sa-si dovedeasca calitatile de "racer".
Daca stai la un semafor doar vezi cīnd se face galben, moment īn care te pregatesti sa demarezi. Ce te ajuta porcaria aia de countdown daca ai īn fata ta pe unul care doarme-n post si īi trebuie juma de ora pīna baga īn viteza sau o "fufa" ce cauta ziua de ieri īn poseta? Eu de exemplu, care conduc de ani de zile automata, am probleme cu mestecatorii astia īn oala carora le trebuie o vesnicie pīna se misca de pe loc. Jumatate din faza de verde se duce naibii din cauza lui astia. Daca n-am pe nimeni īn fata, masina e pe "D", eu cu piciorul drept pe acceleratie, cu stīngul o tin din frīna. S-a facut verde, iau stīngul de pe frīna si cu dreptul calc acceleratia simultan. Ei bine, eu dispar sīnt deja la urmatorul semafor si cīnd ma uit īn oglinda, chit ca merg ca melcul numai cu 40, īl vad pe cel din spate ca abea acum se pune īn miscare de la semafor si īn spatele lui.... coloana. :D (Asta numesc unii.... condus sportiv, sa mesteci īn oala si sa blochezi circulatia) :D Quote:
De modificat e usor. De īntretinut e greu. Romānia nu-i SUA. Īn Romānia nu-s īn stare 3 saptamīni sa schimbe un bec la un semafor darmite sa īntretina sute de astfel de sisteme. :rolleyes2 |
Toti o putem pune ,,de mamaliga" daca atentia ne este captata pentru o secunda numai la verdele count-down. Fluidizarea aceasta pretioasa edilului, este pe spinarea - ,,riscul" nostru... Ne-am modernizat, cum s-ar zice...
Referitor mestecau in viteze sau in carburant, pot sa zic ca suntem in aceeasi oala si din punct de vedere al parteneriatului (parteneri egali in trafic :D) |
Quote:
Numai la auto. Ca la semafor pietoni este altceva. PS. Ontopic, pentru descretirea fruntilor si offtopic - pentru trecerea economica printr-o criza energetica mondiala, cititi la muzica o melodie , acum. Dar aici, discutam bine inteles si serios. |
Da. Cu sau fara oala de mamaliga, ca e mamaliga īn fierbator automat sau trebuie mestecata, sīntem toti la fel si daca stai bine sa te gīndesti, ar trebui sa ne descurcam si fara "blink-blink" beculete si LED-uri.
Pe pariu ca marea majoritate nu mai stiu ce-i aia "prioritate de dreapta". OK. Traficul si fluidizarea lui este un obligatoriu iminent īn ziua de azi. Nu mai sīntem pe vremea unde trecea o masina pe ora, unde se circula duminica alternativ cu numere cu sau fara sot si aiureli din astea dar daca stam bine sa ne gīndim, se poate si fara. Iau exemplu englejilor care īntr-e timp e copiat de nemti la greu. SENSUL GIRATORIU. Pur si simplu se desfinteza intersectiile semaforizate si se fac sensuri giratorii. La mine la colt de ex.era o intersectie semaforizata. Era permanent blocata ca este īn apropierea intrarii / iesirii de pe autostrada A 59. La orele de vīrf era dezastru. Nu numai circulatie bara la bara (stop & go) dar si galagie. Au desfiintat-o si au facut un sens giratoriu. De cīnd este gata, merge ca uns si e liniste, circulatul bara la bara pur si simplu a disparut. Cine umbla prin Anglia stie. Englejii au sensuri giratorii si la cele mai mici intersectii cu un drum de tara si credeti-ma este excelent de circulat. Acum īn Germania se practica īn mai toate orasele pur si simplu o camnpanie de desfiintare a intersectiilor semaforizate si crearea de sensuri giratorii. Sensurile giratorii au extrem de multe avantaje: - ZERO consum de energie electrica si īntretinere pt. semaforizare - Consum redus pt. participantul de trafic - Bara la bara aproape inexistent - Zgomot de trafic redus - Fluidizare de trafic ridicata Pt. saracia din romānia, lipsa de fonduri, cred ca sensurile giratorii dupa metoda englezeasca ar fi cea mai buna alternativa. |
S-au schimbat dirijarea prin semafoare cu sensuri giratorii si aici la noi. S-au facut de toate felurile si degringolada continua ba dai in giratoriu prioritate de dreapta (tipul initial - cum era odata unicul tip de giratoriu), ba nu ai prioritate (nu mai este prioritate de dreapta). Pe spinarea si cu materialul clientului care risca mai mult la greseala unuia din aceeasi oala, din trafic.
Si atentie ! Vezi toate acestea numai pe spatele gri si dupa forma indicatorului strazii care o intersectezi pe giratoriu, caci tu, pe cale, nu ai semn : Ghicesti... Sau tii minte... Ca nu trebuie sa te iei dupa altii, niciodata chiar daca indicatoarele de presemnalizare a configuratiei intersectiei de tip giratoriu lipsesc in majoritatea cazurilor, inclusiv semnalizarea prin indicarea pe parcursul virajului care il presupune girarea, asa cum am spus in primul paragraf. Daca giratoriul nu poate fi de acelasi tip si cu prioritate de dreapta la fiecare intersectare, trebuie sa se poata citi presemnalizare la aceste insule giratorii ! Panou alb suplimentar, sub semn indicator. |
Da si dependent de fluxul de trafic, la intersectiile mici, giratoarele au o singura banda si nu doua. Deci, miscari hazard de pe o banda pe cealalta īn cadrul giratoriului sīnt excluse.
La un giratoriu nici nu īti trebuie nici un fel de semne. Fiecare stie ca la intrarea īn giratoriu nu are prioritate ci are >>> CEDEAZA TRECEREA <<<. La trecerile de pietoni ce se afla la 5 metri de sensul giratoriu, trebuie OBLIGATORIU dat prioritate. Stiind astea doua puncte legislative din codul rutier nu ai nevoie de nici un fel de marcaj sau semn de circulatie deoarece se foloseste CREIERUL si ce am īnvatat la scoala de soferi. ;) Cu prioritatea de dreapta ma refeream la intersectiile nesemaforizate si nesemnalate prin indicatoare rutiere. Īn Romānia sint cu miile de acest gen. |
Quote:
Nu s-a mai respectat ocolirea centrului imaginar si deci acordarea prioritatii de dreapta. (Cred ca a fost permis in codul rutier sa se taie fara sa se intersecteze traiectoriile a doua auto intrand in acelasi timp, lucru care se facea permis de lege in intersectiile cu marcaje). Adica s-a ,,extins ad - hoc" ,,diagonale-zada" acesta si nu s-a mai putut intelege ... intersectia simpla. Si s-a trantit... ghici-ciupercuta-mea : In fostul centrul geometric respectat de toata lumea - un morman de pamant, de multe ori inalt, sa nu vezi, sa nu poti anticipa... Loterie, nu cum zici tu , intersectie tip giratoriu ... in modul sigur si elegant. |
Quote:
Asa e si aici si īn Anglia. Nici unde n-am vazut sensuri giratorii cu mrcaj central cum am vazut pe vremuri īn RO. Peste tot sīnt fel de fel de insule artizanale de pamīnt sau alte..... minunatii. La giratoriul de la mine de pe strada amintit īn posting-ul de mai sus, au facut īn centrul giratoriului pe spatiul verde un fel de rampa artizanala pe care primavara se planteaza flori. Amuzant faptul, ca rampa e īnspre, Kardinal-Ghalen-Str., iesirea de pe A 59, nu mai vorbesc ca giratoriul e putin īn panta si cine vine tare aici fiind obisnuit cu viteza de pe autostrada, nu e atent si nu observa giratoriul si rampa artizanala, a mierlit-o ca-si ia zorul direct īn pomii din parc luīnd masina pozitie de cuib de barza la 10 metri de sol :D :D :D :D Anul trecut īn Septembrie au terminat constructia. Abea astept sa vina primavara, cīnd īncep nebunii de turci cu liniutele, sa vad prime BMW-uri cu turci urcati īn pomi pe post de cuiburi :D :D :D :D (Am ce pune pe YouTube) Mai tīrziu cīnd merg afara cu cīinele am sa-ti fac niste poze sa vezi de ce...... "monument" au fost īn stare nemntii :D :D :D :D |
Saptamani de munca si efort logistic de a trece din epoca semaforului - sigura - in epoca contrafortului - confruntarilor:D
|
Quote:
Daca stam sa calculam, cīt costa īntretinerea unui sistem de semaforizare pe o perioada de 50 de ani si cīt costa constructia unui sens giratoriu care tine 200 de ani si īn centru are vreo 4 bascule de moloz GRATIS luat de la demolari pe care se sadesc flori. Rezultatul īl īnmultim cu sutele de intersectii bucurestene transformabile + costurile de īntretinere a sistemelor de semaforizare pe o perioada de 200 de ani ce se economisesc prin constructia sensurilor giratorii si ajungem la o suma economisita comparabila cu salarul mediu brut pe economie pe o perioada de cel putin 50 de ani la nivel national. OK. Calculul meu de exemplu e īn mare cam "cusut cu ata alba" dar cred ca se īntelege ce vreau sa spun. ;) Reducerea substantiala cu cel putin 40% a poluarii inutile ce se creeaza prin statul inutil la semafor si īn intersectii blocate inutil, nici nu mai vorbesc. ;) |
O intersectie cu larga vizibilitate toti incremeneau dupa cum era semaforul, ceilalti treceau in siguranta. Cand se tamponau ? Cand dupa orele 24, semafoarele treceau pe galben intermitent.
Acum, dupa plantarea unei redute giratorii in acea intersectie ? Ghici cine pune frana, ghici cine apare dupa damb... Se pare ca acum ne castigam singuri independenta, punand primii piciorul in intersectia redutei si de fiecare data, negociem cu cineva soarta noastra... De semafoare nu putem scapa. Prea sunt sigure, chiar daca uneori la ele nu te poti uita dar la soare, da. Apropo de acest stalp totemic al sigurantei circulatiei : Mai jos, pe stalp, ar fi bine sa se fixeze un semafor mai mic, in unghiul soferului si pasagerului auto, sa nu mai cautam cu privirea de sub capota... |
3 Attachment(s)
Nu stiu cum se vad lucrurile īn RO dar daca stai bine sa te gīndesti, nu intereseaza pe nimeni cine si cum vine dupa dīmp.
Vreau sa intru īn girare, am cedeaza trecerea, trebuie s-o cedez. Am loc, intru, n-am loc, nu intru. Asta e. Nu e loc mult timp, exista si mica īntelegere daca fiecare conduce DEFENSIV. sīnt īn girare, pot lasa oricīnd sa intre careva daca vad ca e domn, daca vad ca īn spatele lui se asteapta intrarea īn girare, īn coloana. Trebuie numai sa ciupesc putin frīna sa creez loc cīt lungimea unei masini si jumate. Atasat, pozele promise! Īn poza 2, se vede dispre autostrada (autostrada - iesirile - sīnt īn spatele meu). Imagineaza-ti ca vine unul noaptea cu 100 si nu realizeaza care-i mersu, ce frumos īsi ia zborul :D :D :D |
La noi se incurca si mai mult, se pune de exemplu drum prioritar dinspre autostrada si ,,citesti" numai Rombul gri al indicatorului ,,Drum cu prioritate"... Intre timp te uiti si la scuar sa tii curba... si sa opresti daca vine un auto... prea grabit.
Viteza cu care se apropie un autovehicul de o astfel de insula este aproape intotdeauna prea mare pentru lipsa de vizibilitate pe care primaria a creato in aceasta intersectie, pentru ,,fluidizarea" traficului. De aceea se urca in copaci asa usor. Bine sunt vinovati dar obstacolul, favorizeaza evenimente rutiere mai tot timpul, nu ? Cand intersectia era libera si avea vizibilitate mai puteai sa anticipezi un cedeaza trecerea, era sigur un drum prioritar acolo... Oricum atunci cu vizibilitate, functiona corect un ,,cedeaza trecerea". Acum, dupa parerea mea si blocarea vizibilitatii, abia ajunge un indicator stop. Acesta induce obligativitatea de a opri pentru a te asigura ce vine de dupa damb, ziua in amiaza mare. Carusel ! Multumesc pentru poze, un montaj frumos horticol pe damb si sugereazale - parerea mea - la baza dambului cel putin inca un indicator de orientare ,,la dreapta, sens giratoriu" pe axa benzii dinspre autostrada, sa il vada de departe si sa nu mai ,,zboare". |
Da dar īncearca sa vezi si cealalta parte a medaliei.
Se ajunge la evenimente rutiere dar diferenta este ca īsi rupe gītul numai cel ce circula cu creierul deconectat si nu mai implica si pe altii nevinovati ;) Si aici, daca te uiti īn poze, īn poza 1, se vede la orizont autostrada A 59 iar sub ea intrarile si iesirile. De la acel punct pīna la giratoriu chit ca este un semafor, e drum cu prioritate. Semnul este valabil pt. cazul īn care pica semaforul. Totusi, asta nu īnseamna sa ignore careva semnul de trecere pietoni si cedeaza trecerea ce se vede īn poza 2 foarte clar puse īnaintea girarii si sa intre ca boul īn giratoriu. |
Parerea mea este ca nu este preventiv sa blochezi un drum, o intersectie cu obstacole puse voluntar acolo. Cine este bou e bou, ma refer impersonal la cei care nu respecta indicatoarele si legile rutiere. Dar are in ce sa izbeasca.
Este cazul insulelor ,,plantate" sa faca limitare de sens la intersectii de drumuri pe drum national. Sunt puse sa nu intre in asteptare pentru viraj cu botul masinii pe contrasens, un conducator auto care oricum este obligat sa stea inainte de viraj cu masina paralela cu axul drumului. Cred ca ,,rolul lor secund este sa reduca fortuit viteza pe drumul national (principal) in dreptul intersectiilor, unde este drept ca se face economie de alte amenajari : Ar trebui in aceste locuri, largire, nu ingustare . |
īntrebare:
Īn Romānia pe arterele cu restrictie 30 km/h nu sīnt montate acele denivelari de frīnare īn sosea ? Am vazut pe unul, cred ca era turc, venise prea repede īntr-o zona din asta si cīnd a dat de u denivelare din asta, asa frumos si-a spart baia de ulei de n-ai idee. Ba mai mult de atīt, cīnd a saltat masina īn sus, asa si-a tras una cu capu īn tavanu masinii, de am zis ca ma pis pe mine de rīs. :D :D :D :D :D :D Arata cam asa: http://www.stadtentwicklung.berlin.d...higung_500.jpg Eu eram pe jos cu cīinele la plimbare cīnd vazusem faza. Prin sate, se mai practica si metoda ZIG-ZAG. Intra aici cu 80 km/h si esti fericit :lol: :lol: :lol: :lol: http://www.erichshagen-woelpe.de/akt...%20M%fchle.jpg sau sicane! Astea-s amuzante pt. astia cu garda lasata ca daca musca una cu viteza prea mare....... :D :D :D :D http://upload.wikimedia.org/wikipedi...beruhigung.jpg Fi atent cum arata daca treci cu 30 peste iele. Da vino acu cu 80 sau cu 100 :D :D :D http://www.derwesten.de/img/3688940-...en-543x199.jpg |
In orase avem si noi denivelari* dar pe drumul national nu. Pe drumuri nationale avem indicatoare cu limitari de viteza in sensul ca trebuie sa mergem cu 50 desi satul este putin aglomerat si acostamentul larg. Aceasta in aceleasi conditii cand era viteza permisa la 60 km/h, in aceste locuri. De curand s-a ,,marit"la loc viteza de trecere de drum national la 60 si aceasta prin numai cateva localitati...
Desi in aceleasi conditii avem aceleasi localitati strazi in linie dreapta unde este indicator cu viteza permisa 70 km/h. De lipsa unor oglinzi care mareau campul vizual in locuri fara vizibilitate, ce sa mai vorbim... Sunt un lux. Pe un forum era un domn care spunea ca pe strazi secundare si lipsite de vizibilitate spre drumul principal executa urmatoarea manevra si o indica fiind cea mai sanatoasa : Se da jos din masina sa vada ce vine din stanga si se urca repede la loc. I-am spus sa nu iasa totusi prea repede bazandu-se pe prima informatie el mi-a raspuns ca daca nu executa repede , risca sa vina iar o masina... *Obstacole asemanatoare sunt la noi langa trecerea pentru pietoni... Exemplificatoare fotografiile, mult multumesc !:D |
Se vede ca n-am mai fost de 7 ani īn tara. Totusi, lasa multe de dorit.
Faza cu iesit-ul din masina, cred ca-i mai avantajos s-o iei pe mama soacra cu tine si s-o trimiti sa asigure intersectia :D Macar sti o treaba ;) |
Avem vopsea alba pentru a demarca spatii rutiere. Si vopsitori. Fiecare primarie are asa ceva pentru raza localitatilor care sunt in custodia ei.
Dar de ce nu se demarca in totalitate trecerile pentru pietoni ? De la indicator la indicator, macar... Poate sa spuna cineva: Care este distanta in fata si dupa indicatorul de trecere pentru pietoni ? Unde trebuie sa acordam prioritatea pentru un pieton care traverseaza ,,in dreptul indicatorului" dar de departe, asa, in diagonala, in zig-zag si Doamne fereste mai stiu eu cum ? Si nu exista zebra vopsita pe jos ? Care ar fi distanta unde se termina o trecere pentru pietoni intre indicatoare: Banda pentru acesta ? |
Daca stai sa te gīndesti toate astea nu conteaza.
Fiecare trebuie sa conduca DEFENSIV si sa fie permanent pregatit pt. orice surpriza, sa reactioneze ca atare, sa evite tot ce se poate evita, sa-si protejeze īn primul rīnd propria lui piele si bunul lui material ulterior restul lumii. Tu sa nu crezi ca aici īn tara marcajelor stradale perfecte (germania este cunoscuta pt. excesul de zel īn domeniu) nu exista idioti care traverseaza aiurea, cretini ce alearga īn mijlocul drumului ca niste dementi dupa tramvai sau autobuz, de parca n-ar veni din 10 īn 10 minute ci ar fi ultimul īnainte de apocalipsa, punīnd-usi viata lor īn pericol si a altor membrii de familie de regula minori, sa nu crezi ca aici nu exista idioti ce provoaca la fiecare semafor, care claxoneaza ca nebunii daca nu pleci de la semafor ca la un countdown de sfert de mila etc. Nu exista padure fara uscaturi indiferent īn ce colt al lumii te afli. Crede-ma, eu care am lucrat īn tara asta mai bine de 13 ani ca vatman pe tramvai si metrou, am vazut atītia idioti si atītea evenimente, de asi putea scrie o carte :D Idea aplicabila, vorba neamtului este, COOL BLEIBEN - Ramīi cool si lasa-i dracului, nu te stresa si nu-i baga īn seama. Daca un bou te claxoneaza ca nu-i place cum pleci de la semafor, nu-l baga īn seama, fa-te ca nu-l auzi, uita-te īn alta parte si da-l dracului. pietonii ce traverseaza aiurea, lasa-i, evita-i fa īn asa fel sa nu-ti aterizeze pe capota. Daca-i ia altu-n coarne, treaba lui. ;) De cīnd am luat permis-u acum 30 de ani, deviza mea este: - Decīt sa plīnga mama, mai bine sa plīnga ma-sa! Restul............... apa de ploaie. ;) |
Rw cewd si felicitari pentru ca ai o experienta veritabila sa fii 13 ani foarte precis in tara exactilor. Multi, muti ani sa ai si de-acum incolo !
La ceea ce spui tu mai sus, fiecare pentru el, gandul m-a dus ca suntem un popor latin cu un temperament apropiat de cel al francezilor, care se invita unul pe altul in intersectie... Comparativ cu surasul sarcastic al anglo-saxonilor care nu dau nimic cu zambetul pe buze... Tot la ceea ce spui tu, adaug eu ca toleranta in trafic este cel mai bun lubrifiant al traficului insusi, in replica pe alt forum mi s-a scris ,, daca esti tolerant, esti luat drept fraier"... In legatura cu ceea ce am zis eu in postul precedent, referitor acea banda lasata fara marcaj la aprecierea ... intamplatoare a traversarii prin dreptul indicatorului ,,trecere pt. pietoni ", am intrebat un politist de circulatie : Ce mi-a raspuns : ,, 5 metri inainte - 5 metri dupa indicator. Dar... scrie ? |
Da asta cam asai cu luatul de fraier dar cel ce spune asta nu vede si..... replica:
- Mai bine sa fiu luat de fraier decīt sa fiu luat de salvare ;) :D Asta poti sa spui celora de prin forumuri ce te considera fraier daca le spui ca conduci defensiv ;) Sa sti ca cu vatmania am īnceput īn Romānia nu aici. Īn Romānia am īnceput pe tramvai īn Arad, ulterior īn Resita. Dupa plecare īn Duisburg si Düsseldorf. 13 ani de "joystik" pe tram am īn DE dar mai pune vreo 4 de "mestecator de oala si pedala" īn RO pe TM2 si Tatra. Locul meu de munca principal e asta (mai e si alt ceva pe līnga asta) : http://i52.tinypic.com/2l347.jpg īn exterior http://i53.tinypic.com/154a63m.jpg Crede-ma ca dupa ce stai ani de zile 8 - 10 ore la "joystik" si raspunzi pt. mii de oameni īn trafic, vezi circulatia rutiera cu alti ochi si cīnd esti la volanul proprii masini, te doare fix īn cur si nici acolo de tot prostul stresat ce trece pe līnga tine. Īn ceea ce priveste cei 5 metri īnainte si dupa trecerea de pietoni, asta mi s-a spus la scoala de soferi īn Resita acum 30 de ani. Sīntem apropiati de vīrsta si cred ca tu ai uitat. |
Quote:
|
Quote:
|
Indicatorul de circulatie, parte din amenajarile pentru protectia participantilor la trafic arata grija pentru securitatea cetateanului, contribuabil la randul lui...
Felicitari, CyberCSX, foarte frumos postul si exteriorul postului, la metrou, in Germania. Dar ca o paranteza la tema topicului, CyberCSX : Cand intra metroul in statie, in postul de conducator al metroului nu sta un om care urmareste ca banda de securitate a peronului sa fie libera dar acest conducator nu poate face nimic daca din multime un om se dezechilibreaza brusc si cade sau se arunca, sinucigas, brusc in fata trenului ? |
Quote:
Tradus asta īnseamna Tractiune liniar influentata. Mai pe romāneste, metroul merge singur iar eu pot sa-mi beau cafeaua si sa-mi citesc ziarul la 80 km/h. Un fel de KNIGHT RIDER - KITT pe sine. Daca te uiti īn prima poza, īn dreapta e un mic display care are niste tastaturi numerice īn dreapta lui. Acolo introduc ruta ( traseul) si restul face singur. fiecare tren are 3 computere. La fiecare cap de conducere are un computer de traseu + un al treilea de control. schimbul de date se face printr-un cablu coaxial (W-LAN) ce se afla montat pe traverse īn cale cu centrala (serverele) de la dispecerat de unde se controleaza sistemul. Eu preiau si conduc manual numai cīnd iese la suprafata din acel joystik ce se afla īn stīnga pe mīnerul prelungit al scaunului. Īn statiile de metrou, singurul lucru ce fac este la plecarea din statie sa apas butonul START dupa ce au urcat calatorii. Īn momentul asta se īnchid usile si....... "cox" pīna la 120 km/h unde permite traseul, respectiv distanta īntr-e statii. Uite AICI poti veda cam pe la minutul 1:53 cum se conduce la suprafata. E o miscare īn depoul Grünewald. |
La noi din cand in cand cineva se sinucide aruncandu-se de pe peron in fata metroului. Din multimea adunata , trece brusc linia de demarcatie de pe peron si sare brusc in fata. Conducatorul actioneaza frana instant dar garnitura se opreste, in cati cm ?
O balustrada capitonata care sa intarzie viteza cu care sinucigasul se arunca (trebuie sa sara mai intai balustrada ceea ce il face si vizibil, evidentiat - din masa multimii) este un mijloc de protectie ca sa nu se poata intampla la metrou, mereu la sigur, asemenea accidente de la peron venite ? Se pot comanda barele din dreptul usilor, sa se deschida automat prin oprirea la semn a trenului la un reper de pe peron. |
Īn toti anii am avut un singur sinucigas. A scapat dar am dat calatorii gramada īn tramvai, avīnd o bunicuta cu mīna rupta care cazuse. Din cauza asta, luase imbecilul de la mine si niste pumni īn gura īn fata politiei.
La suprafata am avut 3 accidente cu masini, neacordare de prioritate la tramvai si unul care intrase īn intersectie pe rosu. N-a fost nimic grav, n-am avut raniti, tram-ul doar cīteva mici zgīrieturi dar masinile zob. La unul din ele era un Renault 19 cu o femeie care pur si simplu a dat īn mine pe undeva pe la mijlocul tramvaiului. Bleaga a vrut sa treaca pe banda a 2-a dar n-a vazut ca sīnt līnga ea :D Asta a trebuit sa coboare prin dreapta ca masina dupa impact era "modelata" īn forma de potcoava :D Bleaga a spus politiei ca n-a vazut tramvaiul :D :D :D :D Pai...... tramvaiul cu ale lui 30 de metri e asa mic ca un scateboard de nu trebuie sa-l bagi īn seama :D :D :D :D Cel mai grav a fost cu boul care se bagase pe rosu. Un tīmpit de proxenet turc din Essen care detine cīteva bordele cu un mertzan umflat (tuning). I-am palit una de zburase motorul din merzan la 20 metri de intersectie de ziceai ca-i minge. :D :D :D :D :D El n-a avut nimic. Doar cīteva zgīrieturi dar masina......... SCHROTT / REMAT garantat fara posibilitati de recuperare. A 3-a trozneala, un Opel Kadett cu o pustoaica cu permis de 3 saptamīni, ma depaseste, schimba banda la 5 metri īn fata mea si opreste ca sa faca la stīnga, fara sa se asigure, fara sa tina cont de distanta legala de siguranta īn situatia asta. Cu tram-ul la 40 km/h .......... un drum de frīnare de 60 metri (cu frīna instant 10 metri), i-am palit una-n cur de ziceai ca-i bila de biliard. Vina iei. Unde nu-i cap, vai de picioare :D Daca bleaga frīna putin sa intre īn spatele meu si sa faca la stīnga, n-avea probleme. Amuzant e ca desteptii astia cu masinile cred ca un vehicol pe sine pate sa-i evite prin ocolire :D, ignora greutatea si distanta de frīnare care pe sine nu e ca la cauciuc pe asfalt chit ca pulverizezi nisip de aderenta īn fata rotilor si actionezi electromagnetii frīnei de urgenta. Ei cred ca daca iei pot opri īn 5 metri la 50 km/h, poate si un vehicol pe sine si prostia asta e de regula fatala. Īn afara de asta eu nu pot..... "deraia voit" sa sar de pe sine sa-l ocolesc sau sa-l evit :D :D :D Eu, indiferent cīt de īncet si prevazator merg, cu cea mai mare bunavointa nu pot ignora sau anula cele mai elementare legi ale fizicii, sa anulez inertia unui obiect īn miscare. |
Acum va amintiti balustradele de pe trotuarele din fata scolilor ? Dar gardurile de protectie spre zebra traversarii sa nu erupa pietonii prea mult pe de laturi ?
Eu am aplicat sugestia de a marca cu vopsea - doua dungi - unde trebuie sa opreasca masinile la o trecere pentru pietoni marcata doar cu indicator. In dreptul indicatorului, 5 m inainte sau dupa pot avea forme ciudate, imprecise si pentru pieton si pentru cine mai trece pe strada aceia - nu neaparat autovehicul ci sa zicem un tragator din greu la un carucior de salubritate... Ce mai dau peste el pietonii si il incurca de nu mai poate sa ridice lopata faras... Desi omul pune caruciorul dincolo de stalpul trecerii... Eu am mai zis ca vopsea avem destula si dungile simple de oprire clarifica totul, nu se mai ,,intersecteaza" trasee pieton masini... in dezordine. Simplu. Quote:
|
Da. Stiu acele balustrade. Sīnt si aici, chiar si īn sensurile giratorii. Aici mai e nasolia cu benzile speciale pt. biciclisti pe trotoare si desteptii astia tot schimba instant si fara sa se asigure de pe banda lor pe sosea si retur. Cīnd ti lumea mai draga ai cīte un descreierat din asta īn fata masinii.
Īn peroanele de metrou, se evita accidentele la aglomeratie si eventualii sinucigasi prin personal de supraveghiere de peron. Alt fel nu merge. |
Ma gandesc ca balustrada il intarzie pe sinucigas, trebuie sa se ridice peste, conductorul trenului il vede, are o secunda in plus la actionarea franei, el - conducatorul pe sine este ca un ... pilot de razboi... expus unui sinucigas care il poate teroriza oricand !
|
| All times are GMT +2. The time now is 07:44. |
- Copyright 2026 4Tuning