![]() |
Cum sa fac un subwoofer
salut am si eu o dilema cum am putea sa imi fac eu un subwoofer sint acasa din pal , care ar fi cea mai puna cutei (ma refer la forma) , ce dimensiune ex: lka un difuzor de 20 - 25 cm diametru ?
|
Re: Cum sa fac un subwoofer
nu exista cea mai buna cutie. depinde de aplicatie. fiecare are avantaje si dezavantaje.
daca faci o cutie fara sa ai parametri diufzorului, o faci la nimereala si sansele sa iasa prost is mari. |
pai daca am difuzor de 20 cm ex ce dimensiune tre sa am la cutie?
se calculeaza cumva? cu vre-o formula? cutia in finctie de difuzor si cum ? |
cauta pe net specificatziile acelui difuzor...
vezi ce ii poate pielea...si pt ce se potriveste mai bine(tip de cutie) de obicei au si specificatiile cutiei daq nu...vezi ce putere are...cauta pe net un subwoofer gata facut kre are specificatiile difuzorului asemanatoare cu ale tale (marime difuzor, distantza con....watzi rms...etc..nu stiu prea bine...gasesti pe net daq e s cautzi) si o copiezi ;) succes...sa pui poze knd termini sper s iasa frumos |
Nu exista un program, o formul de calcul exact a incintei.
Trebuie sa iei in considerare in primul rand recomandariile producatorului. Nu demult, am cautatsa fac si eu, o incinta optima pt 2 sub-uri de 15. Fiecare pe care am intrebat, mi-a dat o alta recomandare. Inclusiv programele de calcul imi dadeau rezultate diferite. Ca urmare am facut-o dupa capul meu. Nu a iesit bine, dar nici rau. Cu siguranta a doua va iesi mai bine. De aceea, important e, daca vrei o recomandare, sa ne spui ce tip de sub ai, pentru ca este posibil, ca cineva sa fi gasit solutia optima pentru dif. Asta ca sa nu te mai chinui. |
proogramele dau un model de urmat. asta daca nu cumva poti face rost de leap.
si povestea cu copiatul incintei unui difuzor asemanator s-ar putea sa nu mearga. |
Quote:
nu perfect dar merge... difuzor asemanator ma refeream k specificatiile ambelor difuzoare sa coincida... dupa cum ziceam nu merge perfect...dar merge... decat sa o faci de capul tau cum tzi se pare tzie k e mai bine |
Pai am cautat pe google si am gasit multe tipuri de sub. si ceva convenabil ar fi o cutie dreptunghica dar cu 2 difuzoare , ( eu am duar unu , dar mai imi iau unu :D ) cu filtutru de aer chesti dastea din cate am observat eu pe cutie treaba nasoala e ca nu specifica dimensiunile si nush ce sa fac ??? :D am mai gasit cutie cu tot cu dimensiuni pt difuzor dar patrat dar nu prea imi convine patrat ca se vede urat in porbagaj :D vreau ceva mai placut ochiului :D
|
man...la urma urmei...ghideaza-te si u un pic dupa volumul cutiei...
forma..incearca sa o faci apropiata celei originale... daq intzelegi ce vreau sa zic ;) adiq...acm nush...sa ma corecteze cineva daq gresesc... in loc de patrata...de 10 litrii....o faci trapez...tot de 10 litrii...insa incerci s o apropii de forma ei patrata...nush cum sa itzi explic...unghiuri alea alea |
am sa incerc sa vad ce iese cand o sa termin o sa va arat cum a iesit si la ce forma m-am hotart ;) ms
|
ok ... bafta te asteptam cu poze ale manoperei ;)
|
Quote:
Un dif de 25 suna bine pe la 50 L.Acum depinde cat vrei sa sacrifici din portbagaj. |
eu vreau sa fac ceva original...
nu stiu cum.. da macar o sa incerc atunci cand o sa imi permit...
avand o dacie 1310 si bani putini, ma gandeam sa fac o cutie in spatele banchetei din spate.. problema e ca acum am butelia de gaz acolo.. m-am gandit sa pun un subwooer (activ) in partea dreapta la roata de rezerva.. sau in stanga? ideea ce mi-a venit mie.. doar fara roata de rezerva nu poti pleca! m-am gandit sa fac o incinta in interiorul rotii de rezerva! sunt eu nebun? sau e o idee geniala? o sa iau dimensiunile gentii si sa incerc sa proiectez incinta.. ar fi bestial sa iasa matrasenia :D |
chiar ca....multa bafta:D
|
pentru un 25cm in sealed nu ti-as recomanda sa treci de 25 de litri pentru ca o sa pierzi mai tot atacul, mai ales ca e un no-name... iar fiind dacie, daca nu il pui pe polita cu cutia "mulata" pe ea, in porkbagaj o sa iasa o frectie... vezi ca era o dacie la sectiunea "loud team" care avea un reflex asa, deci ai putea "fura" ceva de la ea...
|
Re: eu vreau sa fac ceva original...
Quote:
Daca ai bani cat de cat ia-ti pioneer coaxiale de 25 cm pe o statie de 2x100RMS puse pe polita din spate.Oricum boxele de masina (in afara suburilor) sunt facute sa sune f bine in infinit buffle. Pioneer sunt cam 5 mil difurile,dar daca nu ai asa bani sunt mac audio coaxiale de 20cm destul de ieftine(cam pe la 1,7 mil). Iar daca vrei neaparat sub iei un sub de 20 in tub ca e super mic(la tine spatiu banuiesc ca nu prea ai). |
Quote:
|
@bulu: ma refeream la un sealed PE POLITA astfel bassul fiind deja in masina, vezi dacia lui sfigmo la sectiunea loud-team... pentru ca in sealed e mai greu sa gresesti ceva, pe cand la reflex e mai greu sa o nimeresti fara parametrii...
|
Quote:
|
3 Attachment(s)
am gasit pe net 2 cuti intre care oscilez nush de care sa fac:D? dar o sa fac o combinatie intre ele sa vd ce iese
si ar mai fi una asta interesanta dar cel mai mult ma gandesc sa o fac pe cea dreptunghiulara pt ca vreau sa imi atashez pe ea si statia nu vreau ca statiasa o pun in masina ci pe subwoofer pt ca vreau ca sa am un subwoofer prtabile usor de scos si bagat in masina avant in vedere ca masina nu e numai amea e si a fam si mai trebuie si porbagaju folosi :D ce ziceti e o idee buna? ce ziceti daca il fac cu doua boxe 20cm cu camere separate de un perete gaurit :D fiecarui dif sa ii fac camere de 20-25 L ? o fi bin? daca o tapitionez cu burete fonic in nauntru lui e mai bine mai prost ? |
Quote:
Se aude putin mai bine dar mai incet. In bass reflex nu recomand sa ii pui burete pe dinauntru ca nu mai circula bine aeru. |
daca pui orice fel de umplutura intr-o cutie, aceasta incetineste viteza aerului si cutia pare mai mare. in functie de cutie poate sa reduca putin din bassul mai inalt si sa mareasca putin raspunsul in frecventa.
pentru sealed : daca cutia pare mai mare, atunci difuzorul se misca mai usor, deci ii mai usor sa il strici pe cale mecanica. pentru bass reflex : se modifica frecventa de acordaj. nu ii contraindicat sa folosesti. se foloseste inclusiv la TL-uri, unde are un rol foarte important in reglaj. mai bine decat burete fonic ai putea folosi vatelina. probabil ca ii si mai ieftina. |
a iesit pana la urma wooferu ala ? :D
|
Ma bag si eu cu o intrebare, rog initiatorul topicului sa ma scuze.
Vreau sa-mi fac un mic sub, compresie. Am inteles ca difurile de 8' nu prea scot bine, asa ca m-am gandit la unu de 10', concret un GZRW 10XS-AL, 400W, printre altele pt. ca am dealer in oras. M-a incantat si faptul ca recomanda cutie de doar 12l (ei il fac cu 18l dar cam tot aia e). Credeti ca il misca statia mea sony 4x50 (nu stiu exact) legat in bridge pe 2 canale? Sau il iau degeaba si nu aud nimic? Nu vrea sa miste scaunele, doar sa completeze difurile din usi. Alte sugestii? |
Pina nu faci o proba nu poti sti cu adevarat ce se intimpla. Oricum statia e mica pentru el ( daca are 400w ).
|
Quote:
|
Dupa cum spuneam, sunt deschis la sugestii: putere mica, volum mic, 10'.
|
Reflex !!! :lol: :lol:
|
Maine masor cam ce cutie incape in portbagaj. Reflex stiu ca trebui cutie mare, d-aia am zis compresie; ca nu se potriveste cu puterea mica a statiei e alta problema.
|
Sa stii ca unele difuzoare "cer" volume mici in comparatie cu altele. Trebuie numai sa-l gasesti pe cel potrivit nevoilor tale. Nu e de neglijat faptul ca un reflex are o eficienta cam dubla fata de compresie ( la acelasi difuzor si putere ).
|
Daca tot vrei doar sa completezi difurile, mai bine mergi pe 2XDomotec de 30 cm in sealed... Nu urasc nimic mai mult in audio decat un sub subnutrit... Daca statia e o conditie data, e clar ca suburile trebuie sa aiba sub 150w rms...
|
Nici mie nu-mi convine sa dau 3-4 mil. pe un dif subutilizat. Dar unde gasesc Domotecuri sau alte chestii mai ieftine sa mearga in cutie mai mica?
|
Domotec-uri gasesti in toate targurile, si pe aici prin buc, un 30 cm merge pe la 80 ron (last time i checked...). in sealed nu prea poti gresi cu mult... Acum nu o lua si tu de buna cu Domotec-u', sa completeze nishte difuri ar putea, dar acum depinde de asteptarile tale, dar daca te poti scuti de 100 ron poti sa te joci cu ele, si vezi pe pielea ta cum se comporta un dif in diverse incinte/litraje...
|
Am gasit niste petarde de 10' la 50-60 ron. In weekend sigur imi fac sub. E chiar magazin, asa ca daca se strica ma duc peste ei sa mi-l schimbe, sau il duc inapoi.
|
Vezi caa nici o firma de difuzoare nu da garantie la bobina arsa.
|
Cred ca nici nu pot si nici n-am de gand sa ascult cu distorsuri mult timp sa ard bobina. Ma gandesc ca la difurile astea "de firma" (Blue Tech - chiar am unele de 6" si se auzeau binisor) se mai rup firele, se dezlipeste suspensia sau se crapa, chestii d-astea. Deocamdata nu prea stiu cat de mare sa fac incinta, ca parametrii TS cucu.
Din ce am vazut, in cutie mica merg difurile de putere mare si excursie mare. Aste e pe invers, asa ca... Vreau sa fac cutia reflex de la JL 10W1 http://mobile.jlaudio.com/pdfs/8551.pdf dar as pune un port cilindric pt ca mi se pare mai simplu decat ala recomandat. Exista niste echivalente, se poate calcula cumva ce diametru si lungime ar trebui sa aiba? Ala de la JL are 25,4x298,5 si lungime adunata 736,5. |
va rog io sa ma ajutati si pa mine sa fac incinta la sub meu ca ma chinui de cateva zile sa gasesc dimensiuni pt un pioneer TS-W257D2 (1.1 cu.ft 31.1 litri)
|
am un difuzor de bass cu un diametru de 32 cm si nush exact o dimennsiune ideala ptr o incinta:|... pls ma poti ajuta?? cu anumite sugestii?
|
Pai citeste cu atentie topicul si ai sa vezi ca pentru a calcula o incinta ai nevoie de parametrii difuzoarului care urmeaza a fi folosit..cand zic parametri nu ma reffer la diametru..ci la vas, xmax, moving mass Qts etc..
|
Salut.
Am si eu un difuzor SAL de 25 cm 200W 8 ohm.asta e cam tot ce stiu despre el.e difuzor normal nu e de masina.cum as putea sa imi fac o cutie pentru el? |
| All times are GMT +2. The time now is 07:11. |
- Copyright 2026 4Tuning