Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Subwoofere (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere.html)
-   -   bass (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere/19857-bass.html)

Gabriel_xenon 02-07-06 23:09

bass

ok stiu k o s saritzi pe mine cu "ia altu" dar:
mi-am cumparat de curand o statie si un subwoofer nameles de 30cm
Le-am instalat pe nova peun cas kenwood pe iesirea RCA
Subwoofer-ul l-am pus in punte iar pe celelalte 2 canale am pus cate un difuzor rotund de 20 cm...
pe fatza am pus 2 difuzoare kenwood(originale)...
Se aude impecabil....in masina nu potzi sa stai la cat de tare se aude
Totusi....daq iesi afara...nu se mai aude cine stie ce...mai ales daca sunt inchise usile
Daca deschid porbagajul se aude cat de cat....tare ....insa fara bass
Intrebarea mea este...
ce pot face sa se auda mai tare in afara masinii
ce anume trebuie sa schimb k sa maresc bass-ul...adiq...sunt unii kre atunci knd trec cu masina pe langa mine...imi därdäie pantalonii pe mine

trebuie sa schimb doar bufaru???...sau tot sistemu??

steaua23 02-07-06 23:14

Re: bass

in primu rand eu sunt curios de ce iti trebuie tie bass inafara masinii ...
in fine ... fiecare cum vrea. deschide si tu geamurile. ai hatchback ? ca parca vad o nova acolo ... la avatar

Gabriel_xenon 02-07-06 23:19

dap....am hatchback...
mie unu nu imi trebuie bass in afara...fireste
sunt nedumerit insa...la altzii se aude diferit basuu...din exterior...si nu au cine stie ce "scule"

steaua23 02-07-06 23:24

nu stu ... da poate e prea slab wooferul. ce putere are ?

ReLLaXX 02-07-06 23:25

steaua23..*****ie si in primul lui post ca e vb de o Nova.

Gabriel_xenon...eventual woofer, nu bufar. :lol: Macar cu termenii sa fi la zi. :lol:

Daca nu se aude afara din Nova inseamna ca nu se aude tare nici inauntru. Creste calitatea si puterea sistemului si o sa vina si imbunatatirile.

Ce incinta ai pentru subwoofer?

steaua23 02-07-06 23:31

Quote:

Originally Posted by ReLLaXX
steaua23..*****ie si in primul lui post ca e vb de o Nova.

sunt mai chior de fel :)

ps: nici la mine nu se aude f tare afara, dar in interior vibreaza scaunele ... si wooferul are 200 rms ...

ReLLaXX 02-07-06 23:47

Deci sa ne intelegem. :lol: Scaunele si oglinzile vibreaza de la doua difuzoare de 16 cm in usile fata, bune, montate si amplificate corespunzator. De la 12 toli in sus trebuie sa vibreze scaunele si oglinzile masinii care sta in fata ta la stop. :lol:

steaua23 02-07-06 23:58

depinde si cat de maniac esti. eu sunt convins ca majoritatea considera ca 200-3oo rms amplificati sunt suficienti pentru mersul de zi cu zi. bine sa fie si ceva de calitate ... si bine instalat

ReLLaXX 03-07-06 00:02

Acum depinde, cum spui si tu. Dar e bine de stiut ca pentru o mica investitie suplimentara poti sa ai din usi ce au altii din portbagaj. E drept ca nu e la fel de impresionant vizual. Dar iti ramane loc sa cari sacii daca mergi la tara. :lol: Sau bagajele in excursie. Care cum vrea. :)

Detman 03-07-06 00:03

da, si conteaza wooferu ala de 12 toli cati wati are ... reali ... ca, sunt de la 100 la nush cat... dar totusi cred ca se apropie de 800 ...

steaua23 03-07-06 00:05

bine ... la senzatii iti iei un solo-x ,,, dar daca mergi cu el la maxim ai sanse ii sara cd aluia cu 2 masini mai in fata :))

ReLLaXX 03-07-06 00:24

Mai dai de 3 ori pretul SoloX-ului ca sa-l faci sa cante cum trebuie. Minim.

E nevoie de o potrivire a factorilor difuzor/incinta/putere aplicata ca sa obtii randament. Nu e asa de greu. ;)

Sunt difuzoare de 12 care duc 2Kw pe muzica si 3-4Kw+ in regim de dB Drag. Nu la ele ma gandeam. Asa putem vorbi de multe altele fara sa ne ajute cu nimic. ;)

Gabriel_xenon 03-07-06 13:01

este vorba de un woofer de 30 cm diametru...reali are cam 150... in incinta cilindrica....tub
in masina se aude super bine...
daq il dau in blana nu potzi sa stai in masina...mai ales in spate...
o fi din cauza k nu avea frecventza buna??
am auzit q tre sa fie cat mai joasa....cat ar fi ideala???

77aty 03-07-06 23:31

Schimba si tu acel tub cu o incinta bassreflex facuta dupa difuzorul respectiv.

Bigu 04-07-06 02:15

aia de care zici tu ca iti fac sa tremure pantalonii, majoritatea au incinte cu bass reflex dar din pacate la aia muzica inseamna sa se uite toti dupa ei si sa zica MAMA CE MUZICA ARE! acum depinde ce vrei tu... stau si ma gandesc...zici ca ai un woofer de 30 cm si 150 nominali...si nu poti sta in masina...culmea...eu pot sta cu 2 woofere pioneer de 400 nominali amplificate cu 250 fiecare in 2 ohmi. (aceeasi masina):)

taz21 10-07-06 06:56

Salut!
Cam acelasi lucru se intampla si la mine. Am un Golf2 pe care am pus un amplificator JBL GTO 301.1 de 1*204W si un subwoofer bass reflex in cutia lui originala JBL GTO 1200B de 250W.
Inauntru se aude destul de bine, dar afara nu se simte deloc bass-ul, si nu ca m-ar deranja acest lucru, dar la fel ma intreb si eu de ce la unii cu zgomotecuri se aude mult mai tare bass-ul afara.
Multumesc

XtenSion 14-07-06 19:11

Ca e antifonata prost masina?

quick_5hifter 15-07-06 21:57

sunt mai multe chestii:
1. daca asculti 5 minute muzica in masina si pe urma iesi din ea ca sa asculti "de afara", cu siguranta ti se pare ca nu se aude deloc
2. ca sa afli cat de tare se aude afara din masina, inchide geamurile si du-te in fata masinii, la 2-3 m distanta de ea
3. la astia de care spuneti ca se aude bine afara, cu siguranta au incinte bass-reflex si in nici un caz TUB, care e o jignire pentru orice difuzor
4. nu stiu ce amplificator ai pe acel subwoofer, dar daca nu "taie" inaltele si mediile suficient de bine, adauga un filtru (bobina) de joase, desi o sa-ti ia mult din puterea aia, si-asa prea mica pentru ce vrei tu -> sa se auda afara
5. am avut si eu un jbl gto 301.1 montat pe un difuzor gt4-12 cu incinta originala, si pe urma acelasi amplificator montat pe un gt4-15 cu incinta facuta de mine, si pot spune ca se auzea mai tare gt4-15, dar mai prost decat gt4-12 cu incinta bine calculata, inchegata etc; oricum nici nu mi-a dat prin cap niciodata sa montez vreun tub in masina mea, cu toate ca nu sunt deloc priceput la audio. si sa nu-mi spui ca faci economie de spatiu, ca nu exista masina cu portbagajul rotund...pierzi mult mai mult spatiu cu un tub, in acelasi spatiu poti sa-ti amenajezi o incinta cat de mica, mulata pe forma portbagajului
6. daca zici ca la tine in masina nu poti sta, atunci incearca sa stai intr-una cu un kicker solo x de 25 cm amplificat corespunzator si cu incinta adecvata, o sa te lamuresti mai bine ;)

blak 15-07-06 22:18

TUBUL ESTE O INCINTA BASS REFLEX,problema la tub apare datorita dimensiunilor standard... si nu facut dupa difuzorul cumparat sau adaptat...
Diferenta pe care o precizezi in sistemul tau detinut apare datorita dimensiunii difuzorului,GT4-15 are un castig de 3db fata de GT4-12....

blak 15-07-06 22:22

Revenind la subiect, motivele pot fi diverse:
1.Modelul masinii, difera sunetul foarte mult de la masina la masina....
2.Antifonarea
3.Sculele folosite(HU,Amplificator,Subwoofer,cabluri,etc)
4.Incinta pentru subwoofer aleasa

quick_5hifter 16-07-06 11:46

Quote:

Originally Posted by blak
...TUBUL ESTE O INCINTA BASS REFLEX...

asa e, am uitat sa specific, dar eu cand spun "incinta" cu siguranta nu ma refer la tub, ala e un fel de ambalaj pentru difuzor, din punctul meu de vedere

ReLLaXX 16-07-06 12:14

XtenSion....te-ai gandit mult inainte sa scri? :lol:

Antifonajul se pune tocmai ca o bariera in calea sunetului, dinspre si inspre habitaclu. Adica o masina antifonata va permite "scapari sonore" mult mai mici din ambele directii. :)

Daca ar fi antifonata prost ar suna a gol...si tare. ;) Daca si-ar antifona el masina asa cum scrie la carte ar castiga mult calitativ dar ar avea nevoie de si mai multa putere ca sa scoata sunetul afara din masina.

dj81bas 17-07-06 00:37

ma baieti:D .....am avut si eu o nova la inceputurile carierei mele in car audio si pot sa spun ca masina e ideala la capitolul galagie si din interior si din exterior pt ca antifonarea la ea este nula. eu faceam galagie cu un amarat de s type de 12" de la alpine care avea doar 200w iar de afara se auzea de la 1 km.
problema la tine este probabil neputinta sub-ului de a reproduce frecvente joase(care fac galagie afara) si "canta" la frecvente ridicate de unde si senzatia de putere in interiorul masinii. Excludem faptul ca, cu un difuzor de 150rms daca ii are si pe aia, nu poti sa stai in masina.:D Parerea mea este sa te duci frumusel sa-ti cumperi un dif de sub mai bunicel, faci o cutie in reflex si vei avea si galagie afara.

Gabriel_xenon 17-07-06 11:23

:-?...ms pt sfat...ai f mare dreptate
crezi k aceste 2 difuri ar suna bine??...bineintzeles puse in incinta
https://forum.4tuning.ro/attachment.p...5&d=1152977287
https://forum.4tuning.ro/attachment.p...4&d=1152977287
??

pesteimputit 17-07-06 15:32

nu, sunt niste petarde ordinare, asta ca sa fiu concis.
pune mana si cumpara un dif entrylevel de la o firma cunoscuta.
racomand dls, hertz

dj81bas 18-07-06 01:35

un difuzor bun de la hertz de 25cm care canta f bine intr-o cutie destul de mica ajunge in jur de 100euro.

quick_5hifter 18-07-06 01:42

in general, tot ce e hatchback (sau cu portbagajul neseparat de restul masinii) suna mai bine decat berlinele.

ca varianta ieftina, iti recomand JBL GT4-10, eventual 2 bucati, in incinte facute de tine, dar facute bine ;)

Cr1Sty_xxl 18-07-06 08:11

si eu vroiam sa imi cumpar un tub...da vad ca voi spuneti ca se aude mai bine o incenti decat un tub..:rolleyes2 . Da daca iti faci aksa o incita si iti eie si un bifuzor mai de doamne ajuta..ce sanse sunt sa se auda mai bine ca un tub..:?:

Gabriel_xenon 18-07-06 09:04

pai dupa cum spun baietzii...cam toate:P
m-as ghida io acum dupa nijte difuri la 100 de coco...insa sunt cam low cu cashu k am inceput si io scoala de joferi:D
am sa incerc totusi ideea cu incinta si am sa vand tubu

quick_5hifter 18-07-06 11:44

-se pare ca pana acum, pe acest topic, numai eu am afirmat ca tubul este o mizerie...si sustin in continuare ideea asta, stiu eu de ce ;) dar cel mai bine este sa-si dea cu parerea cei specializati in asa ceva, dar si cei care au avut si tub si incinta pe acelasi difuzor sau asemanator ca specificatii.
-difuzoarele entry-level nu ajung la 100 de "coco", nici cele de 25 si nici cele de 30 cm....eu am dat mai putin de 100 euro pe unul de 38 cm (jbl gt4-15), iar jbl gt4-10 si gt4-12 sunt mult mai ieftine (maxim 2 milioane primul si 2,5 milioane al doilea, iar diferenta mare nu este intre ele, ca rezultat) si mai gasesti si de la magnat difuzoare destul de ieftine, asemanatoare cu cele de la jbl...si multe alte marci. te asigur ca vei fi multumit, din moment ce iti place cum se aude in interior actualul tau subwoofer (cele de care ti-am zis mai sus, amplificate corespunzator, se vor auzi tare si afara, cu conditia sa fie incintele destul de mari si ....tip bass-reflex - adica "gaurite")
-un alt sfat: cumpara-ti mai intai un amplificator bunicel!

blak 18-07-06 14:55

Cred ca gresesti enorm in legatura cu tubul si incinta acustica .... sa le luam pe rand una cate una :
1. TUB-UL - o incinta standard tip bass reflex , folosita cel mai des pentru un sistem "ieftin". Functioneaza,aproape orice difuzor in ea si suna acceptabil in tub. Diferenta dintre incinta si tub se face de la anumite puteri sau in functie de difuzor, fata de cum se comporta in tub. Punctul forte la tub sunt undele stationare care sunt mai mici ca la incinta .
2. Incinta Bass Reflex - Nu cred ca oricine este in stare sa isi construiasca incinta pentru difuzorul sau.
Sunt curios cand ai facut incinta ta .... ai calculato? sau ai facuto la plesneala?
Incinta se calculeaza in functie de T/S , ca sa sune ceva,nu se folosesc volume mari si gata suna.... trebuie conceputa in raport cu performanta/volum.
Degeaba fac un volum de 300 litri daca difuzorul meu suna mai bine in 60 litri .... un exemplu.
In functie de volum si tipul difuzorului se acordeaza incinta.
3.Eu zic ca este diferenta dintre JBL GT410 si GT4-12 ... numai teoretic GT4-12 are un castig de +3db fata de GT4-10 .... gandestete... impinge mai mult aer fiind de diametru mai mare!
Acelas exemplu pot sa il am si la GT4-15 ... Aceste difuzoare sunt model vechi ,din cate stiu eu au fost inlocuite de seria GTO(GTO1202d,etc).
Magnat in opinia mea este sub JBL cel putin la partea de difuzoare...

quick_5hifter 18-07-06 19:30

1 Attachment(s)
Pai:
1.poate spui si DE CE tubul, peste anumite puteri, nu mai e bun...pentru ca pal-ul ala de 0,7 cm se poate sparge daca dai in el cu prea multi wati, asta ar fi unul dintre motivele pentru care nu suport tubul. al doilea motiv ti-as recomanda sa-l constati singur: testeaza un JBL GTO 1200B si un JBL GTO 1200T...presupun ca stii ca unul e tub iar altul e incinta (pentru mine tubul nu e incinta, e AMBALAJ DIN CARTON PRESAT, dupa cum am mai zis); de asemenea, presupun ca stii ca ambele folosesc acelasi tip de difuzor - JBL GT4-12 ->> daca le poti asculta pe ambele consecutiv, sa-mi zici si mie cum ti se par ;)
2.incinta mea nu o facusem la plesneala, calculasem 113 litri, dar mi-au iesit la exterior aproape 110, cu cativa litri mai mica decat recomandase JBL pentru o incinta bass-reflex la GT4-15, si acelasi litraj il recomanda multe alte firme, pentru subwoofer de 15 inci, la un bass-reflex (cand am zis sa fie cat mai mare incinta, ma refeream sa nu fie chiar de 2 litri :lol: )
3.o mica diferenta exista intre gt4-10 si gt4-12, pentru ca intr-adevar misca mai mult aer gt4-12, dar asta din cauza diametrului difuzorului, pentru ca ele au de fapt aceeasi excursie a membranei si diferenta de doar 2 inci, pe cand gt4-15 are excursie mai mare decat ambele; diferenta intre gt4-15 si celelalte (la diametru) este de 3, respectiv 5 inci , iar litrajul recomandat de jbl pentru fiecare dintre ele este, daca nu ma insel, 38L, 50L si 113L - toate in varianta bass-reflex 8) -> de aici si diferenta de pret intre gt4-10/12/15: 10 costa 2 milioane, 12 costa 2,5 milioane, iar 15 costa 3,6 milioane :!:
-si intr-adevar sunt model mai vechi gt4-rile, dar sunt mult mai bune decat noile gto-uri; cu toate ca astea noi au 3 variante de impedanta, ele sunt confectionate din materiale mult mai proaste si din aceasta cauza am si returnat 2 bucati gto 1202d, inainte sa le probez ca lumea
-intr-un post anterior am zis ca gt4-12 in incinta originala se auzea - la mine in masina - mai bine decat un gt4-15 in incinta facuta de mine; unul dintre motive ar putea fi faptul ca gt4-15 in incinta de 113 litri sa fi fost cam mare pentru tico :rolleyes2 , iar alt motiv sa fi fost ca iesirea portului de aer se cam lipea de hayon (inca o data iti spun ca era calculata, inclusiv diametrul si adancimea portului de aer corespundeau cu recomandarile JBL - vezi foto atasat)

bad_boy2k 18-07-06 19:57

alo...alo.... mai usor ma baieti. nu suntem aici sa ne certam ci sa ajutam pe cineva. da, tubul este din carton presat iar pentru pretul lui e bun ( cu alte cuvinte mai bun decat nimik ). iar diferenta intre 10" si 12" provine de la diferenta de volum de aer... adik suprafata conului*excursia. nu prea mare, dar este si se simte mai ales la cat de bine coboara in frecventa.
scuze de off-topic si sugerez sa ajutam omul asta totusi... oke?

blak 18-07-06 21:08

Cunosc difuzoarele GT4 foarte bine, am muncit destul de mult la incinte pentru ele.... In legatura cu GT4-12 te asigur ca nu prea este mare diferenta intre incinta si tub... La JBL GT4-15 mi se pare enorm un volum de 113litri... e pentru camion folosit? :))
BTW un tub daca il modifici si pui inele pe interior de diametrul respectiv te asigur ca nu se va mai sparge...
In limita cunostiintelor mele eu unul zic ca nu este un ambalaj pentru difuzor!
Eu ti-am explicat cum se face o incinta , nu neaparat dupa specificatiile de la JBL , o incinta personalizata.... nu cred ca trebuie sa o iei asa personal :)

quick_5hifter 18-07-06 21:58

care "cearta", care "personal"???

eu nu ma cert cu nimeni, imi pare rau ca asa s-a inteles din posturile mele care reprezinta opinia mea in mare parte argumentata (ce-i drept contrara opiniei lui blak in legatura cu cateva detalii);

blak, litrajul de 113 nu l-am scos din burta, ci l-am luat din manualul pe care l-am gasit in cutia difuzorului...din moment ce nu se mai fabrica, pe site-ul producatorului nu mai pot fi gasite specificatiile pentru acest model, dar ca termen de comparatie, uita-te la specificatiile pentru JBL GTO 1502d si o sa gasesti litrajul ~99,3 (si tine cont ca acesta din urma este conceput pentru economie de spatiu - a se vedea "adancimea" redusa fata de predecesorul lui)

"BTW un tub daca il modifici si pui inele pe interior de diametrul respectiv te asigur ca nu se va mai sparge..." - tu ai zis-o, deci daca nu-l modifici se poate sparge ;)

spune-mi inca o chestie te rog: stii ca exista tuburi de 15 inci in comert, fara difuzor - daca nu crezi iti fac rost de poza - ai avea curaj sa montezi un gt4-15 intr-un asemenea tub? (presupunand ca sunt facute tuburile din acelasi material ca si tuburile originale JBL)

dar tu, in principiu, ai prefera un tub unei incinte din placi de mdf? pentru orice difuzor din lume

...si apropo, tubul costa mai mult decat incinta "home-made", dupa calculele mele

da, ai dreptate badboy2k, tuburile sunt mai bune decat...NIMIC :lol:

nu consider ca am facut off-topic, suntem pe sectiunea potrivita si eu am incercat sa ajut...poate s-a intrat prea mult in amanunte, nimic mai mult :-)

quick_5hifter 18-07-06 22:02

scuze pentru double posting, dar:

-nu pot sa cred ca diferentele dintre gto 1200t si gto 1200b ti se par mici

-litrajul de 113 recomandat de JBL este litrajul OPTIM, deci va suna cel mai bine pe ACEL DIFUZOR daca este facut cum trebuie

-in mare parte nu s-a inteles ce-am vrut sa spun, dar o sa ma opresc aici :evil:

blak 18-07-06 22:19

As avea curaj sa il montez la o putere de 250W RMS , care o pot considera o joaca de copii ... Stiu tuburile de 15" , dar nu cunosc constructia lor... detaliata... dar tot cred ca as pune...
Cand vorbim de puteri mari vorbim la peste 500W RMS parerea mea...

blak 18-07-06 22:21

Mi se pare enorm 113litri la un difuzor de 15" , un Hertz Mille de 21" are nevoie de 120 litri...

quick_5hifter 18-07-06 22:33

ok, am inteles pana aici, din discutia noastra, ca la puteri de pana la 250w rms tu preferi tubul....fiecare cu parerea lui, eu prefer altceva (cu toate ca prefer si eu 500w rms + :-) )

gt4 se apropie de free-air, de aceea are nevoie de spatiu mult ca sa sune bine

cred ca de la hertz la jbl e un drum cam lung....nu cunosc hertz prea bine, dar oricum e peste jbl la unele chestii (jbl il poti compara cu magnat, pioneer, directed audio...ca parametri si clase)

si poate hertz mille ala are nevoie de 120 litri in sealed

blak 18-07-06 22:38

Noup in reflex ;)

All times are GMT +2. The time now is 16:50.

- Copyright 2026 4Tuning