Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Roti mari vs roti mici (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/177173-roti-mari-vs-roti-mici.html)

nashoo 18-03-10 10:44

Roti mari vs roti mici

1. cu roţi cu diametru mare, strabati o distanta mai mare pe aceeasi plaja de turaţii, dar urci mai greu
2. cu roţi cu diametru mai mic urci mai repede în turaţii, dar pierzi la distanţă din cauza diametrului mai mic

Dilema este: cu care străbaţi mai repede 402 metri, cu acceleraţie mai slabă dar distanta/rpm mai mare, sau cu acceleraţie mai rapidă dar distanţă/rpm mai mică?
(vorbim de aceeaşi maşină, doar cu roţile schimbate)

Atenţie! Problema se pune ca timp, pe distanţa respectivă. Cu roţi mici, vei schimba vitezele mai des, deoarece vei ajunge la turaţie maximă mai repede, dar vei fi îndeajuns de rapid să recuperezi diferenţa de distanţă dată de diametrul mai mic al roţilor?

Dripci 18-03-10 11:08

Re: Roti mari vs roti mici

Sa ne explice cineva care stie fizica bine ori a testat. Eu sunt de parere ca vei avea de castigat cu rotile cu diametru mai mic, si asta nu neaparat pt ca sunt mai mici, ci pt ca sunt mai usoare. Am ales "roti cu diametru mic" pt ca si-mi plac mai mult :D

22VIN 18-03-10 11:39

Cu roti mici e evident ca vei avea o acceleratie superioara. Cu rotile mari acceleratia va fi mai slaba, dar vei avea o viteza maxima mai mare. Vorbind de o distanta de doar 402m, viteza maxima nu e relevanta, deoarece distanta este foarte scurta. Sunt de parere ca rotile mai mici te avantajeaza.

Bogdan_mb 18-03-10 22:14

Daca ar fi sa aleg rational dintre cele doua as alege diametrul (total) indicat de producator. Eventual daca as avea ceva de schimbat, in special pentru acceleratie m-as "juca" putin din combinatia janta cauciuc si as usura pe cat posibil din ambele. Totusi daca chiar ar trebuii sa optez pentru optiiunile din versus as merge pe varianta micsorata, dar in limite rezonabile (maxim 5 %)

cmasaiu 22-03-10 19:45

nu stiu ce vorbiti voi aici dar va dau un ex :eu am jante iarna de 16X50x205 cu table , si jante vara de 18x40x225 cand le pun una langa alta aveam aceasi inaltime, la greutate cam aceasi cele devara sunt un pic mai late dar aceasi viteza avem in 420 m acelasi timp acceleratia este la fel .

nashoo 23-03-10 07:57

nu vorbeam de incercari practice, ci de teorie.
in practica intra multe variabile, cum ar fi timpul pe care il pierzi cu schimbatul vitezelor.

tot in teorie (si practica), rotile tale nu sunt egale. primele au 192cm cirumferinta, iar celelalte au 200cm.
luam un exemplu: in viteza a 3a, la 4000 de ture ai 85km/h (dau un exemplu)
asta inseamna 23.6 m/s. diferenta de circumferinta inseamna ca vei avea 24.6 m/s cu cele mari. un metru pe secunda in medie (sau chiar si mai putin), la 15 secunde cat dureaza sa faci 402 metri (exemplu), e destul de mult.
asta e avantajul. dezavantajul e ca ai puterea mai mica, proportional cu diferenta de circumferinta, si nu vei accelera la fel de repede cu cele mari.

dilema e, care cantareste mai greu: distanta mai mare (roti mari) sau puterea mai mare (roti mici)?

GTR 23-03-10 09:58

Eu ma uit sus la rezultatele votului si sunt stupefiat, imi dau seama cum 40% din forumisti sunt paraleli si cu lumea auto si cu fizica si cu matematica si-mi mai dau seama cum isi dau ei cu parerea si cum se cearta pe aici pe lipsiti de cultura si logica.....

INCREDIBIL, TIPIC ROMANESC

Rog un administrator sa faca vizibile voturile ca sa stim si noi cu cine avem de-a face.

nashoo 23-03-10 11:29

nu fii aşa radical. e o chestiune de fineţe. e o întrebare care mă "macină" :-) de mai multă vreme. acum vre-un an am facut o simulare cu un grafic şi ieşea că roţile mai mari câştigă, dar la o diferenţă mică şi uşor influenţabilă de alţi factori (ex: timpul de schimbare a vitezelor, cum am mai zis)

o să încerc să refac calculele să vedem cum iese.

GTR 23-03-10 12:46

Nu luam cazuri aparte cum sunt cutiile automate sau cutia de Smart care schimba in 2 sec, vb de cutie manuala ca sa fie mai simplu iar pe 402 m iau bataie rotile mai mari indiferent de cutie.

nutzuXXL 27-03-10 20:57

rotile normale , :))))))cat scrie in cartea masinii sunt cele mai bune . poate mai late ar fi mai ok (anvelope) , dar sa se pastreze circumferinta .

Dennis_TL 27-03-10 21:34

depinde de la caz la caz.
ce inseamna roti mai mici ? de la 16 la 14 sau de la 20 la 17 ?
ce tractiune , fata spate sau integrala ?
exista jante pe 15 mai grele decat altele considerate usoare pe 16.
exista anvelope pe 17 mai grele decat decat altele pe 18 , exista anvelope pe 16 mai usoare decat altele pe 15.
ce putere? ca sigur o masina cu 16-17 inch si 200-250cp pleaca mai bine decat aceeasi masina dar cu 14-15inch. etc etc

aleks 28-03-10 00:14

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3211197)
Rog un administrator sa faca vizibile voturile ca sa stim si noi cu cine avem de-a face.

Asta nu pot modifica după deschiderea poll-ului, doar la momentul în care e creat se poate.

GTR 28-03-10 13:36

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 3225202)
Asta nu pot modifica după deschiderea poll-ului, doar la momentul în care e creat se poate.

Mare pacat.

nashoo 01-04-10 15:28

Quote:

Originally Posted by Dennis_TL (Post 3224937)
depinde de la caz la caz.
ce inseamna roti mai mici ? de la 16 la 14 sau de la 20 la 17 ?
ce tractiune , fata spate sau integrala ?
exista jante pe 15 mai grele decat altele considerate usoare pe 16.
exista anvelope pe 17 mai grele decat decat altele pe 18 , exista anvelope pe 16 mai usoare decat altele pe 15.
ce putere? ca sigur o masina cu 16-17 inch si 200-250cp pleaca mai bine decat aceeasi masina dar cu 14-15inch. etc etc

să zicem că ai o maşină de 250 de cai cu 245/40R17 şi vrei să ştii dacă te-ar ajuta la curse nişte anvelope de 245/45R17. asta înseamna o diferenţă de 4% la circumferinţă, şi o greutate în plus pe anvelopă de 4%. Aceeaşi jantă, acelaşi model de anvelopă, doar cu raza mai mare.
Întrebarea nu e care pleacă mai repede, ci care ajunge mai repede la 402 metri.

GTR 01-04-10 20:37

Quote:

Originally Posted by nashoo (Post 3239367)
să zicem că ai o maşină de 250 de cai cu 245/40R17 şi vrei să ştii dacă te-ar ajuta la curse nişte anvelope de 245/45R17. asta înseamna o diferenţă de 4% la circumferinţă, şi o greutate în plus pe anvelopă de 4%. Aceeaşi jantă, acelaşi model de anvelopă, doar cu raza mai mare.
Întrebarea nu e care pleacă mai repede, ci care ajunge mai repede la 402 metri.

Nu vreu tu (si altii de pe aici) inainte sa faci calcule proaste sa te apuci sa dai un Google sa vezi cum se calculeaza diametrul anvelopei si sa mai invezti si niste fizica elementara???

Intre 245/40R17 si 245/45R17 diferenta de raza si implicit diametru este de 8,3 %.

cernescualina 01-04-10 21:47

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3240169)
Nu vreu tu (si altii de pe aici) inainte sa faci calcule proaste sa te apuci sa dai un Google sa vezi cum se calculeaza diametrul anvelopei si sa mai invezti si niste fizica elementara???

Intre 245/40R17 si 245/45R17 diferenta de raza si implicit diametru este de 8,3 %.

...totusi daca calculezi cu ajutorul calculatorului de anvelopa iese undeva la 3,9 % adica la 100 km/h pe bord cu anvelopa 245/45R17 ai 103,9 km/h ...verifica si tu ...http://www.vanzarianvelope.eu/calculator-anvelope

GTR 01-04-10 23:24

Quote:

Originally Posted by cernescualina (Post 3240410)
...totusi daca calculezi cu ajutorul calculatorului de anvelopa iese undeva la 3,9 % adica la 100 km/h pe bord cu anvelopa 245/45R17 ai 103,9 km/h ...verifica si tu ...http://www.vanzarianvelope.eu/calculator-anvelope

Imi cer scuze, gresisem datele in calculator, dar partea cu fizica ramane in picioare.

nashoo 02-04-10 09:17

Calculele nu ţin de "fizica elementară".

Fizica elementară include doar formule bazate pe variabila de timp. Hai să vedem. Pentru aflarea distanţei trebuie să ştii viteza
şi perioada de timp. Pentru viteză trebuie să ştii acceleraţia şi perioada de timp. Calculele clasice presupun cunoaşterea
acceleraţiei şi perioada de timp pentru care se calculează viteza şi distanţa.
Putem face calcule simple pentru aflarea acceleraţiei din cuplul motor.

forţa=cuplu/rază
acceleraţia unghiulară (au)=forţă/masă=cuplul/ raza*masa
asta e la axul roţii. la contactul cu asfaltul avem.
acceleraţia liniară= au*raza = raza* cuplul/ raza*masa=cuplu/masă

Aflăm că diametrul roţii este irelevant, doar cuplul şi masa contând în determinarea acceleraţiei.

Excludem masa deoarece vorbim de masa întregii maşini, iar comparativ diferenţa de greutate a roţilor e minusculă. Cuplul fiind acelaşi (constant sau determinat de punctul în timp), acceleraţia va fi în acelaşi punct în timp egală pentru ambele cazuri, deci şi viteza şi distanţa parcursă.
Concluzionânda, fizica elementară ne zice că diametrul roţii e irelevant.

În realitate însă, cuplul motor este determinat după turaţie, nu după timp.

turaţia determină cuplul motor
cuplul determină acceleraţia
acceleraţia determină viteza
viteza determină turaţia!!!
dacă mai adăugăm o cutie de viteze şi diametrul roţilor în calcule, ne luăm cu mâinile de cap.

GTR 02-04-10 12:42

Hai sa o luam pe scurt sa nu mai aberezi gen "Aflăm că diametrul roţii este irelevant, doar cuplul şi masa contând în determinarea acceleraţiei..

Este fizica ELEMENTARA.

Totul este o transmisie mecanica continua cu rapoarte.

Puterea pleaca de la motor, trece prin rapoartele din cutie si ajunge la roti.

Calculul puterii puse la pamant (trecand peste pierderile din fortele de frecare) este un calcul fix care depinde de treapta de viteza si de raza (diametrul) rotii.

La o cursa de drag daca ai cutia mai scurta sau roata mai mica cu acelasi raport de demultiplicare, avem fix aceeasi acceleratie.

Facem exceptie de cazurile in care puterea este suficienta pentru a rupe aderenta in primele 2,3 trepte de viteza.

O roata mai mica inseamna o acceleratie mai mare si o viteza finala mai mica.

Si inca ceva, nu cuplul determina acceleratia, ci puterea determina acceleratia.

nashoo 02-04-10 15:18

Greşeşti flagrant, prietene.

Cuplul, nu puterea, determină acceleraţia.

uite aici un link
http://en.wikiversity.org/wiki/Torqu...r_acceleration
ultima formulă de pagină e acceleraţia angulară=cuplu/masa, deci acceleraţia e proporţionlă cuplului. Formula nu zice nimic de putere sau viteză.

Putera în schimb e cuplu*viteza. La maşini HP=torque*RPM/5252.
În cuvinte, puterea ne zice că motorul poate dezvolta un anume cuplu, în timp ce învârte axul de n ori.

Motoarele cu combustie internă nu pot funcţiona la viteze sub o anumită limită (relanti) şi nu putem măsura cuplul la viteză 0. Dar motoarele pe aburi sau cele electrice, dezvoltă un anume cuplu la 0 RPM. Acest cuplu face ca un tren cu aburi sau o maşinuţă electrică să plece de pe loc. La 0 RPM însă, deşi au cuplu mare, aceste motoare dezvoltă 0 HP pentru că puterea=cuplu * 0 rpm=0. Dacă ar fi cum zici tu, că puterea determină acceleraţia, atunci trenurile cu aburi nu s-ar mai mişca din loc decât împinse.

GTR 02-04-10 16:34

Quote:

Originally Posted by nashoo (Post 3242298)
Greşeşti flagrant, prietene.

Cuplul, nu puterea, determină acceleraţia.

uite aici un link
http://en.wikiversity.org/wiki/Torqu...r_acceleration
ultima formulă de pagină e acceleraţia angulară=cuplu/masa, deci acceleraţia e proporţionlă cuplului. Formula nu zice nimic de putere sau viteză.

Putera în schimb e cuplu*viteza. La maşini HP=torque*RPM/5252.
În cuvinte, puterea ne zice că motorul poate dezvolta un anume cuplu, în timp ce învârte axul de n ori.

Motoarele cu combustie internă nu pot funcţiona la viteze sub o anumită limită (relanti) şi nu putem măsura cuplul la viteză 0. Dar motoarele pe aburi sau cele electrice, dezvoltă un anume cuplu la 0 RPM. Acest cuplu face ca un tren cu aburi sau o maşinuţă electrică să plece de pe loc. La 0 RPM însă, orice motor dezvoltă 0 HP pentru că puterea=cuplu * 0 rpm=0. Dacă ar fi cum zici tu, că puterea determină acceleraţia, atunci trenurile cu aburi nu s-ar mai mişca din loc decât împinse.

Masina NU are acceleratie unghiulara ci acceleratie liniara.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Acceler...e_liniar%C4%83

acc = F/m

cuplu, forta aplicata unei parghii
calul putere, lucru mecanic efectuat intr-o durata de timp

Honda Civic Type-R
Power 148 kw (198 bhp / 201 ps)
Torque 193 Nm (143 lb-ft)
Mass 1355 kilograms
Power to Weight ratio 146.47 hp/tonne

VW Golf Mk V GTI
Power 147 kw (197 bhp / 200 ps)
Torque 280 Nm (207 lb-ft)
Mass 1303 kilograms
Power to Weight ratio 151.39 hp/tonne

Cu toate ca VW are un cuplu cu 45% mai mare decat Honda si este si mai usor si cu aceeasi putere rezultatul este urmatorul.

http://www.fastestlaps.com/compariso...0ec30a4d9.html

Deci ele sunt aproximativ egale, daca era vorba de cuplu trebuia spulberat Civic-ul.

La fel si in comparatia urmatoare tot cu o diferenta de 45% de cuplu:

http://www.fastestlaps.com/compariso...GTD_Mk_VI.html

Deci pentru acceleratia unei masini PUTEREA conteaza, NU CUPLUL.

.

nashoo 02-04-10 16:42

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3241942)
Hai sa o luam pe scurt sa nu mai aberezi gen "Aflăm că diametrul roţii este irelevant, doar cuplul şi masa contând în determinarea acceleraţiei..

În cazul teoretic al unui cuplu constant, diametrul roţii e irelevant. Pierderea de forţă e eliminată de diferenţa în circumferinţa roţii. Eu am prezentat formulele care m-au dus la concluzia asta. Ai vreun argument împotrivă?
Subliniez că e un caz teoretic, în practică motoarele au cuplul descendent odată cu creşterea turaţiei.

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3241942)
O roata mai mica inseamna o acceleratie mai mare si o viteza finala mai mica.

O roată mai mică înseamnă o acceleraţie a motorului mai mare, datorată razei mai mici a roţii. Asta însă nu este acceleraţia maşinii pe asfalt. Trasformarea în acceleraţie liniară a maşinii se face prin înmulţirea cu raza roţii.
Şi viteza finală e mai mică la care vei ajunge însă şi mai repede.

GTR 02-04-10 17:08

Quote:

Originally Posted by nashoo (Post 3242455)
În cazul teoretic al unui cuplu constant, diametrul roţii e irelevant. Pierderea de forţă e eliminată de diferenţa în circumferinţa roţii. Eu am prezentat formulele care m-au dus la concluzia asta. Ai vreun argument împotrivă?
Subliniez că e un caz teoretic, în practică motoarele au cuplul descendent odată cu creşterea turaţiei.

O roată mai mică înseamnă o acceleraţie a motorului mai mare, datorată razei mai mici a roţii. Asta însă nu este acceleraţia maşinii pe asfalt. Trasformarea în acceleraţie liniară a maşinii se face prin înmulţirea cu raza roţii.
Şi viteza finală e mai mică la care vei ajunge însă şi mai repede.

Omule, nu vreau sa te jignesc dar chiar ma enerveaza lipsa ta de cultura in domeniu, nu e vina mea ca nu ai invatat fizica pana in clasa a IX-a.

Ca sa-ti dau un exemplu care sa-l intelegi si tu ia exemplu o bicicleta pe care merge un om, care normal are aceeasi putere permanent.

Ori ca schimbi un pinion mai mic cu unul mai mare ori ca schimbi o foaie mare cu una mica ori ori ca ii pui roti mai mici rezultatul este acelasi, o acceleratie mai mare si o viteza finala mai mica.

Idem si la masina, este o transmisie mecanica banala si logica "doar pt. unii obeserv".

speed test 08-05-10 13:13

deci treaba, sta in felul urmator:
roti mici, acceleratie mare ,viteza redusa(elefant cu picioare de soricel)
roti mari ,acceleratie redusa,viteza mai mare (adica la o turatie,roata mai mare,prinde mai mult asfalt decat cea mica)
e simplu pt cine ,intelege faza asta
am facut test, cu,niste cauciucuri,r15/55/185 si r15/45/195 ulrasport
au castigat cele pe 55 si vizibil. ma chinuiam sa prind viteza cu cele mici.....
deci @GTR are dreptate

JunKer_hP 08-05-10 16:29

Quote:

Originally Posted by speed test (Post 3343530)
roti mari ,acceleratie redusa,viteza mai mare (adica la o turatie,roata mai mare,prinde mai mult asfalt decat cea mica)
au castigat cele pe 55 si vizibil. ma chinuiam sa prind viteza cu cele mici.....
deci @GTR are dreptate

Treaba asta e pt fwd ? Sau si la awd/rwd e tot asa?

speed test 08-05-10 16:52

Quote:

Originally Posted by JunKer_hP (Post 3343949)
Treaba asta e pt fwd ? Sau si la awd/rwd e tot asa?

salut
deci este vorba de un opel tigra,1,4 si 90 hp
testul a fost facut pe linie dreapta de ex: 0-100 km ,(in cat ajunge la 100 km)drum drept, fara inclinatii si declinatii. tractiune fata si cauciucurile de mai sus au fost pe fata.

JunKer_hP 08-05-10 17:37

Quote:

Originally Posted by speed test (Post 3343990)
salut
deci este vorba de un opel tigra,1,4 si 90 hp
testul a fost facut pe linie dreapta de ex: 0-100 km ,(in cat ajunge la 100 km)drum drept, fara inclinatii si declinatii. tractiune fata si cauciucurile de mai sus au fost pe fata.

Aha , nu am obs ca e vorba de opel tigra dar totusi tot asa sta treaba daca e awd/rwd?

speed test 08-05-10 21:23

pai is sigur ca si la rwd treaba e la fel, , sa prinda mai mult spatiu, la o rotatie de roata.La integrala awd, nu stiu,daca nu se pierde din putere.:lol:

GTR 08-05-10 21:23

Quote:

Originally Posted by JunKer_hP (Post 3344072)
Aha , nu am obs ca e vorba de opel tigra dar totusi tot asa sta treaba daca e awd/rwd?

Pentru absolut orice tip de tractiune situatia este fix aceeasi.

turbojack 10-05-10 22:51

Quote:

....roti mici, acceleratie mare ,viteza redusa
roti mari ,acceleratie redusa,viteza mai mare ...

Geometria elementara iti explica teoremele cercului si ce inseamna circumferinta.
Viteza mai mare este penalizata drastic de puterea motorului si aerodinamica masinii. ;)

GTR 11-05-10 02:19

Quote:

Originally Posted by turbojack (Post 3350293)
Geometria elementara iti explica teoremele cercului si ce inseamna circumferinta.
Viteza mai mare este penalizata drastic de puterea motorului si aerodinamica masinii. ;)

1. Nu este vorab de teoremele cercului ci de definitii.

2. Este mai mult fizica mecanica cu putine elemente elementare de geometrie.

speed test 11-05-10 15:53

eu nu mai zic nimic. sunt unii ce cred ideea i@@@@@a ca rotile mai mici, au de castigat pe o liniuta 0-100 in fata celor mai mari. si is unii ce vor sa se afirme, ca doar e gratis, si isi gasesc tot felul de idei de contrazicere....
va urez :twisted:bafta

GTR 11-05-10 18:02

Quote:

Originally Posted by speed test (Post 3351870)
eu nu mai zic nimic. sunt unii ce cred ideea i@@@@@a ca rotile mai mici, au de castigat pe o liniuta 0-100 in fata celor mai mari. si is unii ce vor sa se afirme, ca doar e gratis, si isi gasesc tot felul de idei de contrazicere....
va urez :twisted:bafta

Eu zic sa fi mai explicit, paraca nu ai scris in limba romana, cel putin eu nu inteleg nimic din ce ai scris.

speed test 11-05-10 18:55

ok @GTR
e normal, sa castige argumentul cu'' roti mai mari''. dar.. dupa cum vezi, sunt mai multi oameni ,care cred exact invers. si asta pt., ca, ei nu pot intelege, o problema atat de mica. degeaba te chinui, sa le explici, ca ei nu vor sa te creada.poti sa le dai 100 de dovezi,.... si degeaba le dai....eu personal, nu vreau sa-mi fac nervi aiurea, tot sa le explic:idea:....

TURBOSS 11-05-10 20:07

apropo pt cei cu roti mari* cu talie* mica.

ati patit vreunul sa face-ti pana pe 255/35/18, nu de alta dar eu folosesc 255/45/18 si vreau sa fol anvelopele cu talonul mai mic respectiv sa schimb 45 cu 35. am sanse mai sa fac pana la vit mari daca dau intr-o groapa?
sau cea mai buna treaba ar fii sa fol pe 40, nici prea mare si nici prea mica(parca'i ghicitoare)???

ps: baieti treaba este clara, este... S.T.A.S. talon mai mare vit max mai mare, talon mic demaraj mai bun(chiar si consum mai bun),vit max mai mica!

Lavaloare 11-10-10 01:26

Quote:

deci @GTR are dreptate

Ori te-ai exprimat gresit ori nu are dreptate GTR , roata cu talonul pe 55 este mai mare decat cea pe 45 deci castiga rotile mari dupa spusele tale.

All times are GMT +2. The time now is 20:14.

- Copyright 2026 4Tuning